Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Брадавици (папиломи) при кучето

Брадавици (папиломи) при кучето

Мнениеот meri » Съб Мар 17, 2012 10:48 am

Понякога по тялото на кучето можете да забележите някакви подобия на брадавици,много стопани дори не предполагат,че при кучетата действително има брадавици и папиломи.Това са доброкачествени образования,с вирусен произход.

Защо се появяват брадавици?

Сама по себе си брадавицата не се появява,това винаги е вирус папиломатоза,с който кучето може да се зарази от други болни кучета.Също така се предава и при манипулации с игли,преливане на кръв,и други медицински предмети.Както при хората,вируса попада при кучето чрез повредени участъци по тялото.

Периода на инкубация на вируса е от 3 до 5 седмици.В този период не се наблюдават никакви признаци на заболяването,вируса "седи" в организма.Въпреки това,кучето е опасно за околните,може да зарази друго животно или човек.

Вируса на папиломатозата обикновено се проявява при болни и стари, с намален имунитет кучета,при сериозен стрес.

Как да разпознаем,че кучето има вирус папиломатоза?

След преминаване на инкубационния период,започват да се появяват малки папиломи,които с времето растат,а при напреднал стадий се образуват множество.

Те могат да се образуват на всеки участък от тялото:ушите,в слабините,дори на лигавиците- в устата и под езика.

Папиломата изглежда като брадавица- малка грапава "пришка".Ако такова образование се наблюдава в устата,кучето може да отказва храна,може да стане летаргично,защото приема на храна става болезнен.
Изображение

Образуването на папилома в устата също може да доведе до повишено слюноотделяне,миризма от устата,дори малко кървене.

Ако забележите на някоя част от тялото съмнение за папилома,обърнете се към ветеринар.Дори опитния лекар,никога не поставя точна диагноза без лабораторно изследване.Лечението се назначава само по резултатите от анализа.

Профилактиката също е уместна

Преди всичко,стопанина на кучето трябва да знае,че здравото куче със силен имунитет не може да се зарази с различни заболявания,дори ако има вируса.Имунитета на здравото куче е способен да се бори със сериозни заболявания.За това винаги трябва да храните кучето качествено,да го разхождате повече,и през зимата да давате витамини(при нужда).

Никога не самолекувайте.Самолечението води до плачевни резултати.Не съществува лечение "Он-лайн",за това при визуален оглед на животното ветеринаря може да постави съмнение за определена диагноза.Следователно,ако се съмнявате- посетете ветеринар.

ВНИМАНИЕ: ето какви последици може да се получат от самолечението или всякаква липса на внимание от страна на стопанина.След инкубационния период вируса прогресира много бързо,особено на лигавиците.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

При младите кучета на възраст до 2 г.понякога могат да се развият брадавици по устните,венците и езика,в резултат на заразяване с папилома вирус от друго куче.Брадавиците причинени от този вирус са свързани с невирусни папиломи,които се появяват върху кожата на много гериатрични кучешки зъби.Вирусните папиломи са доброкачествени,което означава,че те не предизвикват заболяване,но въпреки това са склонни да растат на големи групи и са предразположени да се превърнат в разязвени и замърсени,и могат да причинят дискомфорт при хранене.Защото може да бъде трудно да се разграничат папиломите от други маси,които има в устата,биопсията и хистологичното изследване се препоръчват за идентифициране на брадавицата.В повечето случаи вирусните папиломи при младите кучета минават от само себе си без лечение.

Кучешката папилома се предава чрез контакт с лезиите на заразено куче.Младите кучета са податливи поради слабо развитата имунна система.Вируса на папиломата може да оцелее извън тялото дълго време,за това може да се предава чрез купичките за хранене и вода или дъвчене на играчки,чрез фекалиите на заразено куче.Инкубационният период е 1-2 месеца преди брадавиците да започнат да излизат,така че източника не може да се идентифицира винаги.Този вирус не се предава на хората или други животни.

Вирусните брадавици рядко могат да се отразят на останалите лигавици на тялото,като очите,ушите,ануса и гениталиите,както между пръстите на краката.В случаите,когато масите нямат типичен външен вид,общ за вирусните брадавици,които се образуват в устата.Хирургичната биопсия и хистология трябва да се извършат,за да се изключи злокачествено заболяване.Това би било особено вероятно за кучета над две години.

Обикновено вирусните брадавици на устата и езика регресират в продължение на няколко месеца,като имунната система на кучето произвежда антитела срещу вируса.Папиломите върху другите части на тялото могат да отнемат повече време за определяне.В случай,че брадавиците на устните стават на рани или са заразени,собственика на кучето може да забележи миризма от устата.Брадавицата трябва да бъде отстранена и да се започне курс с антибиотици,за да се предоврати бъдещо усложнение.Вет.лекар може да използва скалпел,електрохирургично устройство или криогенно замразяване за премахване на брадавиците.Кучето може да се храни с консервирани храни в продължение на няколко седмици след операцията.

Единственият начин да се предоврати вирусната папилома е да се избягва контакт със заразени кучета.За съжаление няма как да се определи дали приносителят има активни видими поражения,за да се предпази кучето.

При малките кученца папиломите могат да се появят като снопче карфиол по устата и в устата.Тези папиломи са вирусни по своя характер и могат да изчезнат за 2-3 месеца,тъй като имунната система на кученцето се повишава.Понякога в тежки случаи при затруднение в гълтането и дишането се налага хирургична намеса.

Кучешки устен папилома вирус (COPV)

Среща се често при малките кученца и младите кучета.Тези тумори са заразни и инкубационния период е 30 дни.Основно се засяга устата,ноздрите,клепача и прилежащата кожа.Лезиите започват като малки,плоски сиви папули,и могат да нараснат бързо в по-големи маси,подобни на карфиол.Когато устата е силно засегната,дъвченето и преглъщането са затруднени.Обикновено минава без лечение.

Кучетата,които лесно се заразяват обикновено имат незряла или увредена имунна система(кученца,по-възрастни кучета,болни кучета).

Лечение

В повечето случаи не е необходимо лечение.Имунната система на кучето сама се бори с вируса,въпреки това някой кучета развиват голям брой лезии,които могат да се заразят с бактерии и пречат на ежедневните дейности като ядене,пиене и др.Изследванията подкрепят хирургичното отстраняване на брадавиците,тъй като това може да помогне за стимулиране на имунната система.

Потенциалното лечение включва антибактериални лекарства.Антбиотик,известен като азитромицин лекува лезиите и предовратява рецидиви най-малко 8 месеца.

Усложнения

Повечето брадавици не са опасни и не предизвикват усложнения.Брадавиците обикновено изчезват,когато имунитета укрепне.Въпреки това,в много редки случаи вирусът може да се развие в туморен растеж.В 99% от всички случаи,изчезват в рамките на 6 месеца.Лезиите в устата обикновено изчезват по-бързо от очните и лезиите на лапите.

Изображение Изображение
Тъй като тези подутини могат да предизвикат пробив на кожата,може да се развие бактериална инфекция.Ако подозирате бактериална инфекция,свържете се с вашия ветеринар,за да предпише антибиотик,който да помогне за намаляване на бактериалните странични ефекти,като възпаление,лош дъх и зачервяване и допълнителна инфекция.

Следете брадавиците всеки ден,обърнете внимание ако проемянт цвета си,размера или формата.Тези симптоми могат да бъдат показател за по-сериозно състояние.Кожните проблеми са често срещано явление и са причинени от безброй фактори.

Съвети

1.Не водете кучето на обществени места,където играят други кучета,за да не бъдат в контакт с вашето болно куче.Не трябва да има никакви видими брадавици,трябва да са минали минимум 10 дни след изчезването им,за да може вашето куче да контактува с други кучета.

2.Стимулирайте имунната система чрез добавки,антиоксиданти,омега-3,омега-6 мастни киселини,за да подсилите имунитета.

3.Опитайте хомеопатично лечение.Fucus vesiculosis, спирулина, глухарче и хвощ са четири билки,използвани за подобряване на здравето на кучето.

4.Уверете се,че имунитета на кучето е силен.

5.Не позволявайте на кучето да споделя купите си с други кучета.

6.Не позволявайте на кучето да играе или облизва чужди играчки и да не влиза в пряк контакт с други кучета за предовратяване разпространението на вируса.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... bTTJjn1zE0

http://sobakifoto.ru/bolezni/item/239-p ... sobak.html
http://mydogblog.ru/1/3/borodavka-u-sobaki-foto.html
http://pethealthlibrary.purinacare.com/ ... s-in-dogs/
http://www.infobarrel.com/Canine_Papilloma_Virus
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Брадавици (папиломи) при кучето

Мнениеот klintan66 » Съб Мар 17, 2012 7:33 pm

Мери ,
отново много благодаря за съдействието.Дори ми е неудобно ...
При нашия Кайро нещата не са такива.Според мен ,разбира се и според доктора . Кайро играе , храни се и по нищо не личи да има проблем ...
Още вчера с първото намазване и второто и третото ,прежуленото се затвори и на пипане днес се вижда ,че намалява .

Това с което мажем съдържа ензими ,които го разграждат ...

Поздрави за сърдечното отношение ! Мерси за ангажимента с превода !
klintan66
Животинче с въпрос
 
Мнения: 49
Регистриран на: Пет Фев 19, 2010 8:10 pm

Re: Брадавици (папиломи) при кучето

Мнениеот meri » Пон Фев 01, 2016 2:15 pm

Папиломите са видоспецифични тумори (обикновено доброкачествени). Някои разновидности могат да се преродят в злокачествени. Въпреки, че това се случва много рядко, все пак има такива случаи в световната ветеринарна медицина.

Каква е причината за тяхното възникване?
Причиняват се от многобройни вируси от семейство Papillomaviridae.
При домашните кучета обикновено папиломите се откриват на муцуната и в устата. По принцип тяхната разпространеност е относително понятие, тъй като с висока вероятност тези образования могат да пораснат на всяко място. Папиломите изглеждат различно: едни приличат на червеникави възелчета, а други могат да приличат на карфиол.

Изображение

Защо някои кучета страдат от папиломи, докато други нямат нито една?
Вероятно това се дължи на слабост или зрелост на имунната система на животното.
Има ли някаква научно открита предразположеност към тяхното възникване?
Определени породи имат генетична "зависимост". Такива са кокер спаниел, мопс, миниатюрен шнауцер, териери.

Също така ветеринарите предупреждават, че дългото лечение с кортикостероиди може да е предразполагащ фактор. Колкото е по-младо животното, толкова е по-голям риска от появата на папиломи. Вирусите Papillomaviridае, причиняващи папиломите са изключително заразни. Инфекцията може да се предава от едно животно към друго след обикновен контакт помежду им. Не са изключени случаи на предаване чрез лошо обработени предмети.

В околната среда тези патогени са сравнително стабилни, и могат дълго време да се запазят в нея. За щастие вирусът не се предава на хората. Инкубационният период варира, и може да се развие от една до осем седмици от момента на проникване на причинителя в организма. Папиломите могат спонтанно да изчезнат за няколко месеца, но понякога те се запазват за много години, дори за целия останал живот на кучето.

Какви могат да бъдат папиломите

Ето някои отличителни признаци:


- "изпъкване" на кожата, особено на крайниците и муцуната, в устната кухина и около очите;

- в някои случаи повърхността на папиломите може да бъде много груба, на вид "израстъците" приличат на малък карфиол;

- повърхността може да бъде гладка, самата папилома прилича на малък възел.Цвета варира от пурпурно червено до черно. Често оттенъка зависи от цвета на козината на кучето;

- срещат се единични папиломи, въпреки че те "предпочитат"отдалечените места на тялото:подмишниците, слабините;

- понякога се образуват цели "люпила" папиломи;

- някои от тях си остават малки;

- в други случаи протича увеличение на неоплазмите на размер, понякога се появяват нови папиломи;

- ако папиломата кърви, трябва да бъдете нащрек, възможно е туморът да е злокачествен. Но не се паникьосвайте веднага, понякога кучетата ги разчесват и дори ги откъсват;

- колкото повече старее кучето, толкова е по-голяма вероятността при него да бъдат открити отделни, "изолирани" папиломи (особено на лапите).

Диагностициране

Наличието на папиломите се открива лесно. Те могат да се видят на корема, на лапите и други части от тялото. Но не винаги всичко е толкова просто. Например, пораженията по вулвата не се забелязват от всички стопани. Дори ако водите рядко своето куче на профилактичен преглед, папиломите няма да останат незабелязани. При проверка на зъбния камък папиломите в устната кухина ясно се виждат.

По-трудно се откриват при дългокосместите кучета. Особено в тези случаи, когато кучето се страхува от ветеринаря и не го допуска до себе си. На какви области трябва да обръщате внимание при прегледа? Папиломите се откриват около очите и на устните, венците и небцето, често те покриват крайниците. Ако те не се отличават с големи размери и не пречат на животното, тяхното наличие може да остане в тайна за дълго време. В случаите, когато се наблюдава самопроизволна ремисия, за бившите папиломи може да се досетите само по белезите между пръстите.

"Разширените" диагностични методи рядко са необходими, за да се потвърди наличието на папиломи. Проби от биопсия на подозрителните израстъци могат да бъдат взети лесно и предоставени в лаборатория за подробна имунохистомична експертиза, за идентификация на специфичен папилома вирус, или за изключване или потвърждаване на рак.
Понякога се използва PCR, също така полимеразна -верижна реакция. С нейна помощ се открива не само вирусната папиломатоза, но и конкретния вид патоген.

С какво са опасни, какви са видимите ефекти от появата на папиломите?

Кучешките папиломи са безболезнени и доброкачествени. Но дали са безопасни? Папиломите в устната кухина могат да причиняват дискомфорт, слюнотечение, неприятна миризма от устата. В зависимост от това къде са разположени, папиломите пречат на кучето нормално да захване храната, да я дъвче и преглътне. Ако те се намират между пръстите, то животното може постоянно да облизва и гризе своите лапи, да се опитва да се избави от източника на дискомфорт. Това не само може да предизвика достатъчно силно кръвотечение, но и да застраши с вторична бактериална и гъбична инфекция кожата на лапите.

Папиломите обикновено са безболезнени, и не изискват лечение по медицински показания. Някои стопани предпочитат да премахнат папиломите по козметични причини, или в тежките случаи, когато те предизвикват реален дискомфорт на животното.

Има ли категория кучета, при които е показано премахването на папиломите? Да, при младите кучета, кученцата, животните с отслабен имунитет и след 10 годишна възраст.

Терапия и съвети

Ако вашето куче има папилома на лапата и тя не му пречи, не трябва да я премахвате. Но в случаите, когато тя започне да боли, да кърви, кучето да я чеше или да се проявява по друг начин (папиломите растат бързо), трябва спешна консултация от ветеринар.

В домашни условия не трябва да правите нищо, няма "чудодейни" рецепти, а страничните ефекти от такова лечение са изключително тежки, до некроза и дори преминаване на папиломите в злокачествена форма. Не рискувайте, усложненията са много опасни!

Внимателно наблюдавайте състоянието на израстъка: ако той внезапно започне да намалява, това може да свидетелства за самопроизволна ремисия на заболяването. В този случай може да смятате, че кучето има добра имунна система, за това неговия организъм се е справил самостоятелно с вируса. Ако папиломите безпокоят животното или неговия стопанин, те могат да бъдат премахнати по хирургичен път, използва се криохирургия, лазерна терапия или електрохирургия/ електрокаутер.

Медикаментозна терапия

Съществува също медикаментозно лечение на папиломите. Назначава се азитромицин. Въвежда се веднъж на ден в продължение на 10 дни. В много случаи този препарат стимулира ремисията, която се забелязва след две седмици. Показано е също приложение на интерферон. Но при кучетата може да предизвика много неприятни странични ефекти, включително треска, болки в ставите, гадене, загуба на апетит и виене на свят. По-безопасно е лечението с фоспренил.

Най-ефективното лечение на папиломите в днешно време е ваксинацията. Ваксината се приготвя от тези папиломи, които вече са били открити при животното. Ваксината се въвежда подкожно по 3-5 мл два пъти. Интервалът между инжекциите е 7-10 дни, тогава ефектът ще се прояви само след 3-4 седмици.

ВАЖНО: много кожни заболявания могат да бъдат сгрешени за папиломи. Някои от тях са много сериозни. Всички подозрителни тумори и подувания трябва да бъдат проверени от ветеринар.

Ако вашето куче е болно, прекратете всичките му контакти с други животни за избягване на ново заразяване!


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета