Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Колапс на трахеята при кучето

Колапс на трахеята при кучето

Мнениеот meri » Чет Апр 12, 2012 7:52 pm

Какво е трахея?

Трахеята е хрущялен тубулен орган, част от дихателните пътища.Тя съединява ларинкса и бронхите.Твърдост на трахеята придават хрущялните полупръстени,незатворени и обърнати към гръбначния стълб.Тази повърхност на трахеята е образувана от лигаменти,хрущялни пръстени и наречени трахеална мембрана.Трахеалната мембрана способства безпроблемното преминаване на храната по хранопровода,който се намира зад трахеята.
Трахеята може условно да се раздели на шийна и гръдна част.

Защо протича стеснение (колапс) на трахеята?

Колапс на трахеята възниква в резултат от омекотяването на хрущялните пръстени.Хрущялите придобиват "C" -образна форма,трахеята губи твърдост,и лумена на тръбата се деформира. При преминаване на въздух през трахеята,трахеалната мембрана е подвижна.При колапс гръдната част на трахеята по време на вдишване мембраната се издига,а по време на издишване спада,блокира лумена на трахеята и причинява непроходимост.За колапса на шийната част на трахеята е характерна обратната картина- спадане на мембраната протича при вдишване,и издигане -при издишване.

Спадналата мембрана може да докосва лигавицата и тогава кучето кашля,а ако лумена на трахеята е стеснен до таква степен,че се развива задушаване,кучето започва силно да се безпокои: мята се и не си намира място.Задуха и учестеното дишане влошават състоянието на кучето и увеличават неговото безпокойство.Честотата на дихателните движения се увеличава,и се получава порочен кръг.

Състоянието на кучето се влошава още повече в резултат на развитие на възпалителен процес в трахеята.При колпас се усилва секрецията на слуз,а възпалението провокира кашлица,в тъканите протичат патологични промени,което води до нарушаване на функцията на трахеята- провеждане,овлажняване и почистване на вдишания въздух.

Кашлицата е най-разпространеното явление при колапс.Подобни клинични признаци се наблюдават и при други заболявания (патология на сърцето).Честотата и тежестта на проявата на колапса се определя от необходимостта за използване на най-съвременни методи за диагностика и лечение на заболяването.

Кой боледува и защо?

Към това заболяване са предразположени предимно породите-джуджета: пудели,йоркширски терирер,померански шпиц,чихуахуа,той-териер,пекинез.Заболяването може да се прояви във всяка възраст,но,клиничната картина се развива при кучетата от средна възрастова група.

Една от причините за възникване на колапс е вроден дефект на хрущяла,водещ до намаляване твърдостта на трахеалния пръстен.Тази аномалия може да се наследява генетично.

Често колапса на трахеята има безсимптомно протичане,т.е.,при куче със деформирани трахеални пръстени няма никакви клинични прояви.Такава ситуация се запазва,докато не възникне допълнителен проблем.Към факторите,провокиращи развитието на клиничната картина за колапс на трахеята се отнасят:

- Затлъстяване

- Интубация на трахеята по време на анестезия или интензивна терапия,когато в лумена на трахеята се въвежда специална дихателна тръба.

- Инфекция на дихателните пътища,повишена концентрация на дразнещи вещества във въздуха(цигарен дим,прах и др.).

- Увеличение размера на сърцето- каридомеалгия(увеличеното сърце може да оказва натиск на трахеята.

Как да разберете,че това е колапс на трахеята?

При подозрение за колапс на трахеята се провеждат рентгенови изследвания.На рентгенограмата се открива деформация на трахеята и промяна в диаметъра на нейния лумен по цялото тяло или някоя негова част.Освен обективната информация може да даде трахео-бронхоскопията,тази процедура се изпълнява под анестезия.За потвърждаване на диагнозата се провежда медикаментозен тест: ако няма ефект след прилагане на антибактериалните препарати се наблюдава положителна динамика при назначаване на хормонални препарати- кортикостероиди.

Лечение

Медикаментозното лечение е продължително,но в повечето случаи ефективно.Прилага се следната тактика:

- Трябва да се изясни причината и по възможност да се отстрани провокиращия фактор.Например, стопанина ако престане да пуши,с помощта на диета да избави кучето от излишното тегло, да се излекува дихателната инфекция.Ако причината се премахне,клиничните признаци могат да изчезнат без допълнителна намеса.

- Възможно е да се наложи антибиотикотерапия.
При колпас намалява способността на ресничестия епител,който подплаща въздухоносните пътища,премахване на патогените,в резултат се развива вторична инфекция,която усложнява протичането на основното заболяване.

- Кортикостероиди до намаляване секрецията на слуз.

- Средства,разширяващи дихателните пътища.

В тежки случаи се развива остра дихателна недостатъчност,видимите лигавици посиняват (развива се цианоза),кучето се намира в състояние на шок.В този случай към допълнителната основна схема на лечение се назначават транквилизатори за премахване на възбудата,водеща до учестено дишане и кашлица,и кислородотерапия.

Случва се пристъпите на задух да възникват често и стопанина да се бори с тях самостоятелно,изпълнявайки лекарското предписание.Но ако в домашни условия не можете да купирате пристъпа,кучето трябва да се заведе спешно в клиника за оказване на спешна помощ.

Лечението в ранните стадий на заболяването е консервативно.Използват се противовъзпалителни,противокашлечни и хондопротективни препарати.Основната задача е остраняване на кашлицата.
Хирургичното лечение като метод се провежда при животни с тежка и продължителна проява на заболяването.

Съществуват няколко способа за хирургично лечение,които се различават по своята методика.Основните методи предполагат използването на различни типове конструкция на трахеята или вътре в нея,насочена към възстановяване на анатомичната цялост и лумена на органа.
Хирургичното лечение има своите достойнства и недостатъци.Това лечение не изключва провеждането на последваща медикаментозна профилактика.

Много често хирургичното лечение на колапс в тежък стадий е единствената възможност да се спаси живота и да се осигури комфортно съществувание на животното.

Стентиране

Това е безоперационен метод за възстановяване на лумена на трахеята чрез поставяне на стент.
Стент- цилиндрична пчелна структура, създадена от специален метал (нитинол).
Стентът е мрежа, избира се индивидуално според диаметъра на трахеята и дължината на участъка.

ИзображениеИзображение
Изображение

Плюсове на стентирането:

1. Мигновенно възстановяване на диаметъра на участъка. Стентът се разкрива в продължение на 1-2 сек. Клинически дишането става равномерно, без хрипове.

2.Правилно избраният стент в продължение на 1 месец се имплантира в лигавицата и се превръща в пълноценна рамка до края на живота на животното.

3.Стентирането е съвременен метод за корекция, позволяващ да се продължи живота на животното и да се спаси от смърт вследствие на задушаване.

Възможни усложнения

1 група- усложнения, свързани с характеристиките на метала: фрактура на стента. Възниква в резултат на нарушаване на технологията на производство на метала (нитинола).

2 група- усложнения от ятрогенен характер. Свързани с неправилно избран стент. Диаметърът на избрания стент трябва да бъде по-голям от немодифицирания диметър на трахеята с 20-30%.Стент с по-малък диаметър има свойството да мигрира при кашляне, да причинява гранулационно възпаление, и при претоварване - да се деформира.

3 група- усложнения, свързани с прогресиране на основното заболяване.

През първите 2-3 седмици трахеята "възприема" стента като чуждо тяло, заради това се наблюдава кашлица при животното. Но, няма опасност за живота!!!

За подтискане на кашлицата и облекчаване за привикване на трахеята се назначава курс на лечение за 3 седмици (противовъзпалителни, антитусиви). Провежда се рентгенография на 2, 7 и 30 -ят ден след стентирането.

Методи на профилактика

Ако във вашият дом има кученце йоркширски териер, той-териер, чихуахуа, шпиц и др. трябва да знаете как да профилактирате заболяването.

1.Отказ от нашийника и използване на нагръдник. Всяко рязко въздействие в областта на шията при дръпване причинява кашлица. Кашлицата е вследствие на раздразнение на трахеята, което може да доведе до възпаление, и като последица, развитие на колапс.

2. Профилактика на заболяванията на горните дихателни пътища (ринит, ларингит/фарингит, трахеит, бронхит, пневмония). Спазване на режима за ваксиниране, избягване на скупченост на животни, проветряване на помещението, избягване на течение. Своевременната диагностика и лечение на хроничните инфекции- херпес, микоплазмоза, хламидиоза.

3. Поддържане на стандартна конституция. Затлъстяването също е предразполагащ фактор към развитие на колапс на трахеята.

В заключение: Не може да се излекува генетично заболяване, стентирането на трахеята е най-добрият метод за възстановяване на лумена. Този метод продължава живота на животното.

Изображение Изображение

Изображение Изображение

При колапс протича сплескване и деформация на трахеята,което води до нарушение на преминаващия въздух при вдишване и издишване.
Съществуват четири стадия на проява на колапс на трахеята.

Нормална трахея
Изображение

1 стадий
Изображение 2 стадий Изображение
3 стадий
Изображение 4 стадий Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=yjo_nzD- ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=WThsZp6y ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=A8okkmea ... re=related

http://www.bkvet.ru/tracheal_collapse
http://www.vchot.ru/drug.html?id=26
http://vetproff.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Колапс на трахеята при кучето

Мнениеот meri » Пет Фев 21, 2014 10:25 pm

Отговори на някои въпроси от лекаря-хирург
д-р Лев Валерьевич Голуб.


Стопаните на декоративните породи кучета трябва да бъдат особено внимателни към такива симптоми като кашлица и задух. При тяхното наличие трябва задължително да се заведе кучето на лекар.

- Какво е това колапс на трахеята?

- Трахеята е част от дихателните пътища, цилиндрично тяло, което е образувано от хрущялни полупръстени. Незатворената част на полупръстените е обърната към гръбначния стълб. Тази част на трахеята се състои от съединителна тъкан, затваряща незатвореният сектор на полупръстените, и се нарича трахеална мембрана.

Колапсът на трахеята се характеризира с пропадането на трахеалните пръстени. Пропадайки, те се деформират, губят твърдост. В резултат трахеалната мембрана започва да провисва(пролапс) и става подвижна. Това води до това, че в процеса на дишане мембраната ту стърчи, ту провисва, блокира лумена на трахеята, и в резултат намалява пропускливостта на въздуха.

- Как се подразделят различните степени колапс на трахеята?

- Съществуват 4 стадия на пропадане на пръстените на трахеята:
25% - 1 стадий;
50%- 2 стадий;
75%- 3 стадий.
Пълно затваряне на лумена- 4 стадий.

- Какви са причините за възникване на колапс на трахеята?

- Въпросът не е изучен докрай, но има предположение, че този синдром започва да се формира от детството и може да бъде свързан с небалансирано хранене. Предполага се, че вроденият колапс на трахеята е свързан с намаляване на гликопротеините и глюкозаминогликани в хрущялните трахеални пръстени (това предположение не е подкрепено с научни изследвания). Намаляването на гликопротеините и глюкозаминогликаните причинява деформация на трахеалния пръстен и възникват първите симптоми- кашлица и повръщане.

Също така може да се говори за колапс на трахеята като вродено наследствено генетично заболяване. Йоркширските териери се раждат с леко стеснени трахеални пръстени.

Сред факторите, способни да станат причина колапса на трахеята или да влоши състоянието на животното с предразположеност, трябва да се наричат остри респираторни или хронични заболявания на горните дихателни пътища, затлъстяване, а също повишено съдържание във въздуха на дразнещи вещества- пушек, също цигарен, прах и подобни.

- Какви симптоми може да забележи стопанина?

- Стопанина първо забелязва постоянна кашлица или кашлица и повръщане. Понякога се оплакват само от повръщане, въпреки че от анамнезата по-късно се изяснява, че повръщането предшества кашлицата. Кашлицата може да бъде предизвикана от емоционална възбуда, натегнат повод, сондиране в областта на трахеята. Стопаните забелязват свистящо дишане, задух и цианоза.

- При кого по-често се среща колапс на трахеята?

- По-често възниква при кучетата от декоративните породи, по-рядко се среща при брахиоцефалните породи. Трудно е да се каже за възрастовия праг, това зависи от провокиращите фактори и съпътстващите заболявания. Кашлица често се наблюдава от самото детство, но във средна възраст клиничната картина е забележима достатъчно.

- Какви анализи и етапи на изследване преминават пациентите?

- Най-рутинни. Това е общ клиничен анализ, подробна анамнеза (прекарани инфекциозни и респираторни заболявания, начин на живот, хранене), анализ на кръв, рентген, ендоскопско изследване- трахеобронхоскопия.

- Какви методи на лечение съществуват сега?

- В началния стадий се прилага терапевтично лечение, включващо прием на антибиотици, кортикостероиди, бронходилататори и агенти против кашлица.
В началните етапи е важно ограничаването на подвижността на животното, контрол на неговата възбудимост и смяна на нашийника с нагръдник. Но терапевтичното лечение е целесъобразно само в този случай, ако то води до премахване на клиничните прояви. При липса на резултат, а също на четвърта и при преминаване на заболяването от трета към четвърта степен най-ефективно е провеждането на стентиране на трахеята. Терапията продължава и в бъдеще, тя е необходима, но най-голям ефект се постига оперативно.

- Какво е това стентиране?

- Поставянето на саморазширяващ се стент. Стента се поставя в лумена на трахеята в участъка, стеснен патологичен процес, и помага да се запази лумена, осигурява нормално преминаване на въздуха.

- Какво се случва след операцията?

- След операцията е необходимо терапевтично лечение и профилактика на инфекцията и хроничните заболявания. Много е важно да се проведе динамично наблюдение за стента- контролни рентгенографии и ендоскопски изследвания.

Стопанина трябва да разбере, че поставянето на стента не означава излекуване от това заболяване. Става дума за създаване на дихателен лумен. Кашлицата няма къде да отиде, тъй като в бронхите има чуждо тяло, така че ще се събира слуз, която кучето ще откашля. При 3-4 стадий, най-важната задача е да се изгради пълноценно дишане на кучето. Ако това не се направи, ще последва колапс на бронха, а с него е по-сложно да се борим.

- Какви усложнения може да има?

- Понякога се срещат алергични реакции към метала на стента, деформация или миграция на стента, устойчив кашличен рефлекс, хиперплазия на лигавицата на трахеята. Но редовните контролни изследвания позволяват да се открият навреме усложненията или да се премахнат, или да се намали тяхната проява.

- Колко често във вашата практика се срещат пациенти с колапс на трахеята?

- Пациенти с подобна патология се срещат не по-рядко от веднъж в седмицата.

http://www.biocontrol.ru
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета

cron