Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Рахит при кучетата и малките кученца

Рахит при кучетата и малките кученца

Мнениеот meri » Пет Май 25, 2012 1:27 pm

Рахита е заболяване на подрастващия организъм.Протича продължително,по-често през първата година от живота.От него боледуват хората,птиците,бозайниците и някой видове риби.Рахита е известен доста отдавна.За първи път заболяването е описано през 1650 год. от английския учен Glisson. Особено често се наблюдавал във Англия, във връзка с това рахита бил наречен "английска болест".

Разпространението по света зависи от количеството слънчеви лъчи,влажността на атмосферата, замърсеността на въздуха.Заболяването по-често се проявява по време на суша; това се свързва с намаляване на калциевите соли в храната,със сезонните колебания на витаминния състав в храната.Особено малко ултравиолетови лъчи,притежаващи противорахитично действие,има през зимата,във вечерните и ранните сутрешни часове.В градовете,където въздуха е замърсен с прах,дим и различни изпарения,тези лъчи се задържат от дебелия слой на атмосферата и попадат на земята само в съвсем малко количество; много по-силно ултравиолетово облъчване далече от града,в полето и особено в планинските райони.Недостига на ултравиолетови лъчи играе основна роля в заболяването рахит.

Заболяването в кръвта намалява съдържанието на солите фосфор и калций, които влизат в състава на почти всички тъкани в организма,особено на нервната система и костно- сухожилно-мускулен апарат. Абсорбацията от организма с храната на солите фосфор и калций допринася за жизнено важни вещества- витамините А и Д,които особено много се съдържат в рибеното масло, извлечено от черния дроб на треската.Именно вит.Д и притежава способността да предовратява и лекува рахита.Намаленото съдържание в кръвта на фосфор и каций нарушават физиологическите и физико-химическите процеси на ЦНС.При недостиг на вит.Д в организма се развива рахит- следствие на нарушения минерален обмен на веществата.

При отглеждането на кучета,рахита е често явление,особено в тези развъдници,където отглеждането на кучета не се намира на необходимата висота.Към рахит предразполага поставянето на животните във влажни тъмни помещения,многоплодие(особено при едрите породи) и ежегодните двукратни чифтосвания.

Началото на заболяването протича незабележимо, защото няма видими промени в костите.Първите слабо забележими признаци подава ЦНС, чувствителна към всякакви обменни процеси в организма.В този скрит стадий на рахит,кученцата стават страхливи,неспокойни,бързо се уморяват,повишено възбудими са, рефлексите са нарушени.
След време при кученцата се появява сърбеж- те се чешат и изтрива първоначалния дебел подкосъм.Това състояние продължава около 2-3 седмици.В бъдеще,ако не се вземат мерки,се появяват забележими промени в костния апарат вследствие на недостатъчните минерални соли.

Костите на рахитика съдържат три пъти по-малко калциеви соли,те стават меки,болезнени,леко променят формата си(това е особено забележимо на дългите кости на крайниците,на които пада по-голямата част от тежестта на тялото).На ставите на тези кости се появяват удебелявания -"гривни". Костите на предмишницата приемат формата на дъга,лесно се чупят,което често се наблюдава при кученцата от едрите породи.Движенията на кученцата са затруднени.Развитието на зъбите се задържа,смяната на млечните с постоянни зъби се забавя от 8 на 10-12 месец.Формата на зъбите се променя,понякога става уродлива,емайла пожълтява и се руши.Горната челюст се удължава и излиза напред,долната става ъгловата,сплескана отпред,нормалната захапка се нарушава.

При рахит костите не само се размекват,но и поради неравномерното удебеляване се образуват подутини,често се виждат по челото,теменните кости и почти винаги се усещат в предните краища на ребрата.Този "разцвет" на рахита се допълва с промени в мускулно-скелетния апарат.Връзките губят еластичност,гъвкавост,от което кученцето залита назад и пълзи на задните крака.Мускулите са отпуснати,коремните мускули са разпуснати и под налягането на газовете в червата корема става голям и се отпуска.

Рахита е разпространено заболяване при кученцата от едрите породи на възраст 2-6 месеца.
Причина за рахита: недостатъчно постъпване на калциеви соли в организма,фосфор и вит.Д,който спомага усвояването им.Недостига на тези минерали води до нарушение на образуването на костите и изоставане в растежа.

В началния етап на заболяването протича извратен апетит.Кученцата гризат нехранителни предмети,лижат стените,ядат собствените си фекалии.Появяват се признаци на гастроентерит: диария,редуваща се със запек.

За получаване на здрави кученца е необходимо да осигурите пълноценно хранене и грижи за бременната женска.В периода на бременност и кърмене от организма на женската се изразходва голямо количество фосфорни соли и калций за формиране костите на кученцата.За това е необходимо в този период да попълните запасите с минерални соли фософорно-калциеви добавки.Кученцата се хранят с балансирана,лесноусвояема храна.Много са важни разходките на чист въздух и слънце.

Сам по себе си рахита не е опасен за живота,но може да повлече тежка инвалидност на кучето,непригодност за лов.По-опасни последици- промени в тазобедрените стави,тазовите кости и гръдния кош.При засягане на тазобедрените стави се наблюдава куцота,а деформацията на тазовите кости при женските в бъдеще пречат на родилния акт.На най-резки промени в костното вещество е подложен гръдния кош.Засегнатите от рахита ребра са много болезнени,лесно подложени на травма.

При рахит се наблюдават мозъчни симптоми- гърчове,спазми и припадъци.Последните са леки и тежки,редки и повтарящи се по няколко пъти на ден.Продължителните припадъци могат да доведат до смърт.Предпазването от рахит е много по-лесно отколкото неговото лечение.Профилактиката е не само в даване на антирахитични средства,но и в умелото отглеждане,хранене и грижи за женската и кученцата.

Под въздействието на ултравиолетовите лъчи в кожата се образуват вит.Д 2,а приема на вит.Д помага на организма да задържа калция,постъпващ с храната.Трябва да помните,че продължителното и излишно постъпване на вит.Д отравя организма,причинява загуба на тегло,калциеви отлагания в бъбреците и кръвоносните съдове.

Движението е неотменна част от лечебния комплекс.На способното към самостоятелни движения болно кученце трябва да бъдат предоставени непродължителни чести разходки(без да се преуморява).Ако заболяването е нарушило нормалните движения,то ходи на "лакти" или пълзи,необходимо е няколко пъти на ден да се прави 3-5 минутен масаж на цялото тяло.

Не се занимавайте със самолечение при подозрение за рахит.Диагнозата трябва да се потвърди от ветеринар.
Много е важно да разберете,че лечението на рахита е безполезно,ако здравето на животното е под заплаха.Ако кучето има глисти,абцеси,тумори,открити рани- всичко това утежнява процеса на лечение на самия рахит.Много е важно в този случай лечението да бъде комплексно.
Рахита се поддава на лечение,особено във възрастта до 1 година,докато костите се формират.В по-късен етап е сложно да се победи заболяването,за това е важно да не изпускате момента,когато заболяването все още може да се излекува.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... pWRxcFNyg4

Изображение

Изображение Изображение

Изображение

Изображение

Изображение Изображение

Изображение

Изображение

http://rottweiler.ucoz.ru/forum/14-4280-1
http://kinlib.ru/books/item/f00/s00/z00 ... t020.shtml
http://sobakifoto.ru/bolezni/item/268-r ... nt&print=1
http://borzoi.org.ua/index.php?itemid=1306
http://animals.lg.ua/article/sobaka/rakhit-shchenkov
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Рахит при кучето

Мнениеот Archi123 » Пет Май 25, 2012 2:20 pm

Ние бяхме на път да получим рахит, но за щастие го спряхме навреме!
Ако животните проговорят, хората ще изгубят и последните си приятели!
Аватар
Archi123
В ятото
 
Мнения: 181
Регистриран на: Съб Фев 18, 2012 1:45 pm
Местоположение: Европа

Re: Рахит при кучето

Мнениеот RITA79 » Нед Окт 05, 2014 9:56 am

Здрвавейте,

Пиша с надеждата някой да сподели опита си, моля!

Нашата Рита е каракачанка на 6 месеца. От 5 дни започна да куца с предна лява лапа, удебелена е ставата, не поема тежестта на нея, сгъва я когато си легне. Докторът каза, че е заради недостиг на калций, че големите породи често са жертви на това нещо. Вчера й би антибиотик и микс от витамини, във вторник пак ще я водим. Днес не виждам да е спаднала ставата, все същото е. Ние даваме калций, както каза доктора, по 1 таблетка на ден, 10 дни калций - 10 дни почивка. Една вечер Рита беше здрава, а на сутринта куцаше, става изведнъж, поне видимото, куцотата, днес гледам лапата и ми се струва, че няма изкривяване, дано не се получи и това, дано не сме закъснели, дано доктора знае какво прави. Нашия доктор няма рентген, но не ни е карал да правим снимка другаде, явно е сигурен в диагнозата (не я назова, не каза и как се казва антибиотика. Ако не го питаме, няма да каже и какво й бие, но му се доверяваме, все пак е доктор с опит).

Моля споделете, ако и на вас се е случвало, колко пъти са ви били инжекции, след колко време ще има подобрение, колко време трае лечението, ще остане ли куцотата, ще стане ли лапата с нормална дебелина, спазвахте ли някаква диета?
Аватар
RITA79
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Юли 07, 2014 2:32 pm

Re: Рахит при кучето

Мнениеот meri » Нед Окт 05, 2014 2:30 pm

Намерете къде има рентген и направете снимка на кучето. Ако има съмнения за недостиг на калций може да се направи кръвно изследване. Може и да не е рахит. А с какво храните кучето, че му давате калций допълнително.Имайте предвид, че и излишъка е опасен. Оток на ставата може да се получи поради много причини. Не може да се постави диагноза рахит на око.Дори добрите лекари назначават изследвания и снимки преди да лекуват каквото и да било. Дори един лекар, който си разбира от работата никога няма да постави диагноза или да лекува нещо без да е доказано наистина. Хубаво се доверявате, но имайте предвид, че може и да не е рахит.И тогава лечението няма да е правилно,а губенето на време само влошава ситуацията. Лекаря е длъжен да уведоми стопанина какво лечение прилага и защо? Ваше право е да изисквате да знаете какво се прави на вашето куче, дори и да не разбирате, документа може да ви послужи в друга клиника.Ако храните кучето с висок клас суха храна, от калций няма нужда, без значение, че кучето е каракачанка и че съществува мнение, че щом е голяма порода непременно има недостиг на калций, това е неправилно.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Рахит при кучето

Мнениеот RITA79 » Нед Окт 05, 2014 5:01 pm

Благодаря за отговора и съветите
Знам, че не трябва да се предоверяваме, иначе храним с гранулу плююс няколко филии хлб на ден като попара с булон пилешки, като гранулите са около 400 гр на ден а попарата е допълнение, защото я харесва. Много трудно в ПЛевен с изследвания, рентген и т.н. не е СОфия.
Ще се радвам някой, който е имал такива проблеми да сподели
Аватар
RITA79
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Юли 07, 2014 2:32 pm

Re: Рахит при кучето

Мнениеот zoomaniak » Нед Окт 05, 2014 6:38 pm

Не се доверявайте прекалено много на докторите - хора - животни, все тая. Доверието при поява на разочарование - фатални последици - носи само към вас мъка и мъка и само мъка.

Прочетете за заболяването в Интернет - рахита не се развива ей така за 3 дни. Това, което описвате е крайната фаза - може да се вземе мерки и да се излекува животното дори, но доктора трябва да идентифицира стадия/нивото на рахита.

Та така.... и лекарствата са доста видове - ударна доза калции - лечебна програма с добавки - хранене с калции.

За сега това се сещам.

Може да не е рахит а ДИСПЛАЗИЯ.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Рахит при кучето

Мнениеот RITA79 » Нед Окт 05, 2014 7:23 pm

Благодаря за съветите,
изчетохме много неща и за рахит, и за дисплазия, достатъчно се наплашихме и ние вече съвсем се объркахме,
не знаем дали да ходим при друг доктор или не
знаете ли дали снимката се прави с пълна упойка? Рита няма да даде да я доближат, всички са й врагове и ги лае, ръмжи (поне това сега е хубаво, значи, че не е напълно зле) откакто й би инжекциите, тя не е така весела, все гледа да си лежи и да й почива лапата, лапата не е по-добре, храни се слава богу, когато ходим при нея тя идва при нас, играе си с нас слава богу, но не бурно както преди, промени се кучето ни :(
Аватар
RITA79
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Юли 07, 2014 2:32 pm

Re: Рахит при кучето

Мнениеот zoomaniak » Нед Окт 05, 2014 7:46 pm

Всички се променят като минат през докторите. Слагате и намордник - кучето не разбира и няма думата. Иначе става по-лошо. Мъчение си е, но свикнете.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Рахит при кучето

Мнениеот meri » Пон Окт 06, 2014 8:32 am

Снимките за дисплазия се правят с упойка. Ако това те притеснява, няма за какво, нищо няма да му стане на кучето от упойката. Задължително трябва да промените храната. Тези филии хляб и бульони не трябва да присъстват в менюто на кучето изобщо. Купете си качествена, висок клас храна и хранете само с нея, нищо друго в добавка. Правилното хранене е изключително важно. Освен това не интернет ще ви помогне, а лекарите. Съветите на незнаещите хора могат само да ви объркат,а дори и да навредят. Не може в Плевен да няма рентген или лекар който да разчете резултата. Посещението винаги е стрес за животните, но това не е причина да се избягват посещенията при ветеринар. Кучето ви трябва да бъде на топло.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Рахит при кучето

Мнениеот RITA79 » Чет Окт 09, 2014 4:25 pm

Здравейте,
В Плевен наистина няма рентген, най-близкия е в София; едва ли доктора ще ни лъже; пък и има само 3 клиники в Плевен и в тях няма рентген; останалите доктори работят в амбулатории.

А иначе да споделя, че доктора обясни:
възпаление на ставата е, защото твърде бързо е порастнала; не са страшните болести; лечението каза, че е стандартното; дажбата я намалихме - 300 гр. гранули на ден сутрин и вечер - по докторска препоръка; стараем се да не скача по нас, защото това й вреди; разходка - сама се разхожда в нейния двор, но не е много, защото това възпаление е свързано с болка и тя предпочита да си лежи; заради болката Рита не си играе така бурно, но това е нормално - и мен да ме болеше и аз нямаше да си играя бурно
и все пак на нас ни е тъжно, чакаме и се надяваме на подобрение, но лечението явно е продължително ..., Рита куца по-малко, но то е защото не я уморяваме с разходка

meri, какво разбираш под "висок клас храна"? Ние си купуваме гранулите от доктора, прави комбинация от различни вкусове (пиле, пуйка ...) и от различни цени

а за интернета си съвсем права, той повече вреди, отколкото помага, пише всякакви глупости, всеки случай е различен все пак, и въпреки това човек се лъже и чете в стремежа си да научи повече и да е полезен за любимеца си
Аватар
RITA79
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Юли 07, 2014 2:32 pm

Re: Рахит при кучето

Мнениеот meri » Вто Окт 27, 2015 5:35 pm

Рахитът при кучето в последните десетилетия е все по-разпространен проблем, отколкото преди това, и е логично да се предположи, че това може да бъде свързано непряко с нарушената усвояемост на хранителните вещества при кученцата, или в тяхното недостатъчно количество в диетата на кучетата, но статистиката говори, че това не са единствените причини за възникване на рахит при кучето. На практика те са много повече.

Въпреки, че тази патология не се смята за достатъчно опасна, за да застрашава непряко живота на кучето, тя може да предизвика сериозни състояния, косвено застрашаващи живота на животното, и значително влошаващи неговото качество, ако не се обърне сериозно внимание на този въпрос и не се лекува и профилактира заболяването. При повечето хора се е наложило определено мнение, че този проблем се крие в дефицита на вит.Д. Безусловно това е така, но само отчасти. Рахитът при кучето възниква не само заради недостиг на вит.Д, това е нещо повече, отколкото недостигът на някой витамин и едностранното разбиране на този проблем не може да се подобри, а само да влоши състоянието на кучето, ако с този въпрос се занимава непрофесионалист.

Причини за рахит

Рахитът при кучето много прилича на подобно заболяване при хората и както при хората, засяга основно младите животни: кученца или млади развиващи се кучета. Той е предизвикан от недостиг на вит.Д, свързан с нарушението на неговото постъпване с храната или неуспех в образуването от самия организъм. По-често това се случва заради неефективните реакции на биосинтезата в кожата, подкожната тъкан и черния дроб. Това също така може да бъде свързано с нарушеното функциониране на паращитовидните жлези, които не работят правилно и не дават възможност на калция и фосфора пълноценно да постъпват в костната тъкан на скелета на животното.

Витамин Д- мастноразтворим- депозира се в черния дроб на кучето, запазва се там продължително време, но също може да бъде получен в кожата на животното чрез сложна биохимична реакция при въздействието на слънчевата светлина с дължина на вълната 270- 290 нм и често се споменава като "слънчев витамин". Когато кучето е подложено на въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина, той преобразува предшественика на витамин Д в активната форма на витамин, и процесът на преобразуване започва активно в горните слоеве на кожата.

Процесът на преобразуване на витамин Д от храната протича посредством извличането му от чернодробната тъкан, постъпващ с диетата и подложен на постепенно храносмилане. Образува се малко активен 25-хидроксикалциферол, който за сметка на участието на бъбречната тъкан се преобразува в по-активен: дихидроксикалциферол - (ОН) 2-D3. Регулаторните функции в този процес се осъществяват от парахормона на паращитовидните жлези на животното.
Ако неговото действие не надхвърля нормата, то той хармонично и без всякакви проблеми регулира нивото на калция и фосфата, които постъпват постоянно в костния апарат на кучето и му дават възможност да функционира пълноценно.

Съществуват определени физиологични регулаторни фактори на организма, които намаляват или усвояването на витамин Д, или процесите му на поглъщане от червата. И тъй като за превръщането на провитамините в активни витаминни форми е необходимо облъчване с ултравиолетова светлина, именно за това кучето в качеството на профилактика се нуждае от достатъчно слънчева светлина.

Прието е да се разглеждат витамините от групата Д като хормони-регулатори на много функции в организма на кучето, но главната им роля е в регулирането на нивото на фосфора и калция. При повечето кучета се е запазил естествения природен инстинкт- да се намират продължително време на слънце дори в достатъчно горещи дни. При продължителното въздействие на ултравиолетовите лъчи на кожата на животното не само не се усилва превръщането на провитамините във витамин Д3, но дори се опитва да подтисне тези процеси и постепенно води до образуването на неактивни метаболити. Ако на кучето не достига слънчева светлина, то могат да възникнат патологични процеси. При понижение на нивото на калция и фосфатите в кръвта хормоните се активират и се опитват да доведат системата във физиологическо равновесие, освобождават минералите от костната тъкан в кръвта. Ако процеса е продължителен, без попълване с минерали отвън и нормализиране на системите на продукция на витамин Д, това води до рахит при кучето.

Понякога рахит се развива и по друга причина. Паращитовидните жлези могат да увеличат производството на хормона, ускорявайки процеса на своето функциониране. По-често това се случва заради опитите да се попълни количеството на минералите, които напускат костта и навлизат в кръвотока, но в бъдеще не се възстановяват. Жлезата започва да работи в авариен режим, който е патологичен и вреден, а парахормона без прекъсване "отмива" минералите от костите, опитва се да доведе системата в равновесие. Да се прекъсне подобен "порочен кръг" може само чрез спешна цялостна терапия и инсолация.

Паращитовидните жлези при кучето са четири малки жлезисти образования, разположени по две от всяка страна на шията на животното. Тяхната основна функция се състои в регулирането на баланса на фосфора и калция. Рахитът при кучето понякога може да бъде предизвикан от дефицита на тези два минерала, но в "чист вид" заради недостиг само на калций и фосфор това се среща изключително рядко.

Показатели на калций и фосфор

Съотношението и баланса на калций и фосфор- това е са важни показатели в организма на всяко животно на всички етапи от неговия живот, в това число и кучетата. Тяхното оптимално съчетание помага да се предоврати рахита във всички етапи на неговото възможно възникване. При нарушен баланс Ca:P при възрастното куче по-често се развива остеопороза.

Калцият е разпространен минерал и неговият недостиг може лесно да се попълни с храната и минерални добавки, които влизат в диетата при подозрение за рахит или се използват за своевременна профилактика.
Фосфорът, въпреки че не е разпространен повсеместно като калция, все пак се среща в изобилие. Нуждата от него не е толкова голяма, а недостигът му може да се компенсира с разнообразна диета и въвеждането на витаминно-минерален комплекс. Дефицит на фосфор- рядко явление, но неговото прекомерно количество е основна причина за бъбречна недостатъчност при кучето.

Много често стопаните на кучета не могат да разберат и изчислят правилната пропорция и съотношение на зависимост калций и фосфор. Повечето качествени промишлени храни съдържат правилна пропорция на тези микроелементи, а добрите минерални добавки са съставени правилно според съответните нужди на животните. В пика на растежа и лактацията, а също във всички тези етапи от живота на младото куче, то трябва да получава 1,2 част калций на всяка част фосфор.

Показателите за тази пропорция могат незначително да се променят в течение на времето и растежа и на кучето, но те са незначителни и несъществени. Осигуряването на необходимото съотношение на тези минерали в диетата на животното помага да се предоврати рахита и вредата, която той може да нанесе.

Симптоми на рахит

Симптомите на рахит са очевидни и се обясняват с пряката зависимост на нарушеното усвояване или недостиг на вит.Д, калций, фосфор. Всички тези фактори оказват влияние на формирането и развитието на костната маса и симетричност на опорно-двигателната система на животното. Понякога, в по-напреднали случаи, протича увреждане и разрушаване на зъбите.
Първите симптоми и признаци на рахит са: треперене, слабост и болка в крайниците, напрегната походка, куцота, болезненост в гръбначния стълб, особено в лумбосакралния отдел, възможно е извращение на апетита (изяждане на чужди предмети, много често кученцата ближат стените, гипс), наблюдават се гастроентерити, а запека постоянно се редува с диария. Треперенето в крайниците при кучета, страдащи от рахит, след време може да се усложни дори със силни мускулни крампи, които много трудно се премахват с медикаменти.

В по-тежките случаи протича деформация на костите на главата и таза, промяна в конфигурацията на гръбначния стълб, изкривяване на крайниците, удебеляване на главните стави. За сметка на деминерализацията на костната тъкан ребрата придобиват вид на "броеница", в резултат на неравномерното "отмиване" на калция кучетата често лежат, задържа се смяната на зъбите. Стопаните трябва да следят за появата на подобни симптоми постоянно. Например, началните далечни признаци на рахит могат да се наблюдават по формирането на зъбния емайл, дефекти в неговата структура, потъмняване, отпуснатост и грапавост на повърхностите. Нарушената смяна и развитие на зъбите в млада възраст, а също прогресираща слабост на мускулния тонус на долната челюст, при отсъствие на своевременна терапия може да има необратими последици.

Изображение

Профилактика и лечение на рахит

Да се постави диагноза по такива характерни признаци е лесно и не е проблем нито за стопанина, нито за ветеринарния лекар при визуален преглед. Терапията се състои в назначаване на средства, насърчаващи скорошното възстановяване на недостига на макроелементите и оптимизацията на равновесието на калций, фосфор и вит. Д в организма. Колкото по-бързо се назначи лечение, толкова по-скоро настъпва оздравяване, а нанесените щети по-лесно се възстановят частично, или в голяма степен.

Не трябва да забравяте, че самостоятелното съставяне на диетата от стопанина е погрешно, и в повечето случаи непълноценно. Заради това при животното възниква рахит. Да се вземат под внимание всички фактори и нюанси на храненето, да се нормализира диетата по всички незаменими показатели и да се индивидуализират за определено животно не е лесна задача и по силите на всеки.

Всички препоръки по назначаване на витаминно-минералните добавки при лечение и профилактика на рахит при кучето, както и съставянето на индивидуална диета при натурално хранене трябва да се дава от специалист!

Използването на качествени промишлени храни на водещи, проверени с годините производители, започвайки от първите етапи на живота на животното и по-късно, автоматично са профилактика на заболяванията, свързани с недостиг на витамини, макро-и микроелементи, а също и при проблем с храносмилането и алергии при кучетата.
Съотношението на калций и фосфор в тях, вит.Д оптимално помагат да се защити кучето от рахит на всички етапи от формирането и растежа на неговия организъм. Трябва да отбележим, че при ускорен растеж и развитие при някои големи породи кучета, а също при индивидуални животни с ускорен метаболизъм, е възможно допълнително назначаване на витаминно-минерални средства дори при хранене с готови храни. Във всеки случай целесъобразността на подобни назначения трябва да препоръча ветеринар.

При недостиг в организма на кучето на витамини, основни макро- и микроелементи за сметка на възникването на рахит и обща дегенерация на костния апарат, формирането и обновяването на хрущялната тъкан, синовиалната течност и ставните връзки също са в нарушение. Протеогликаните (високомолекулярни полизахариди), на първо място хондроитинсулфати, се образуват в по-малки количества. В резултат- болезненост на ставите и обща ставна патология на опорно-двигателния апарат на кучето. Недостигът на глюкозамин в състава на синовиалната течност води до недостиг на хондроитинсулфат. Дефицитът на хондроитинсулфат значително влошава качеството на синовиалната течност, в резултат- травматизация и разрушение на ставите.

От тази гледна точка, рахитът при кучетата трябва да се разглежда като комплексна патология, която за сметка на общия дефицит и нарушен баланс на D:Ca:P и цялото разнообразие на патологичните симптоми свързани с тях, косвено водят до формирането на допълнителна патология на дефицит на глюкозамин и хондроитинсулфат. Това задължително трябва да се има предвид при назначаване на комплексна терапия при клиничните случаи на рахит при кучето. Важно е да се разбере, че проблема не е едностранен, а комплексен. Именно това е залог за успеха и скорошното оздравяване на младото животно.

Избор на препарати при комплексна терапия на рахит при кучето са:

1."Canina Petvital Canhydrox GAG", "Canina Dog Petvital" GAG (глюкозамин с екстракт от миди), "Canina Caniletten", "Canina Petvital Arthro-Tabletten".

2."8in1 Excel Calcium", "8in1 Excel Mobile Flex Plus", "8in1 Excel Multi Vitamin Puppy".

3."Beaphar Salvical".

4.Борглюконат (подкожно).

5.Катозал, Гамавит, Кафорсен, Цианофор (по схема).

6.Милгама (мускулно).

7.Тривит или Тетравит (веднъж на седмица).

8.Интровит (веднъж на 5-7 дни).

9.Желатин (разрежда се с вода, всеки ден се добавя в храната по курс).

10.Артрогликан, Мовекс.

11.Страйд течен.

12.Витамин Д3 детски течен.

13.Мумио.

http://vetpraktika.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Рахит при кучетата и малките кученца

Мнениеот meri » Сря Окт 28, 2015 4:43 pm

Рахит при кученцата

На рахит са подложени предимно кученцата и младите кучета.
Понякога рахит се развива заради нарушение на обмяната на веществата в организма на кучето, по-точно, в неспособността да усвоява калция и другите минерални вещества. Но в повечето случаи рахитът е пряко следствие от неправилното хранене и отглеждане на кученцето или кучето.

Симптоми

В началния стадий на заболяването рахита трудно се разпознава. Единствените промени, които могат да се забележат, се проявяват в поведението на животното. Кученцето бързо се уморява, възбудата бързо се сменя с депресия, общо подтиснато състояние, реакцията към дразнителите става бавна.

След известно време започват да се проявяват други външни признаци на рахит. Първа реагира козината на кучето- тя може да стане сплъстена, разрошена, може да се появят обилен пърхот и плешивини.

Ако не се вземат мерки навреме за нормализиране на диетата и условията на отглеждане на кученцето, рахита продължава своето разрушително действие върху организма на животното. Костите на растящия организъм, не получаващи необходимото количество калциеви соли, стават меки и започват да се деформират. Китката не издържа теглото на кучето, като че ли се сплесква (кученцето не се опира на възглавничката, а на цялата китка до лакътя), предмишницата заема дъгообразна форма, задните лапи се разделят встрани. Костите стават крехки и лесно се чупят дори при най-незначително въздействие.

Страдат и зъбите на кученцето- задържа се периода на тяхната смяна, а новите зъби могат да бъдат деформирани, с крехък емайл.

В най-тежките случаи протича деформация на тазовите кости и ребрата, което неизбежно води до нарушение на работата на всички вътрешни органи на кучето.

- Гръбначния стълб се изкривява, появява се силно навеждане.
- Животното става много бавно, бързо се уморява, настроението не е игриво.
- Мускулите са слаби, за това при ходене лапите са полусгънати.
- Ставите на лапите се удебеляват, а на ребрата се появяват нещо като възли- рахитична броеница.
- От видимите проблеми- лошо развити зъби: могат да се изкривят, да се рушат или да падат.
- Болното кученце може да започне да яде всичко, което му попадне: пръст, мръсотия, кал. Да облизва стените, пода, вратата. Това не е нормално поведение за кученцето.
- Костите могат лесно да се чупят, дори при малък удар или падане.
- Гръдния кош също се променя, става по-широк.
- Някои признаци на рахит могат да се разпознаят само от ветеринар. Заради недостига на калций, витамин Д, фософор, започват да се развиват патологии на сърцето, черния дроб, бъбреците.

Профилактика на рахита при кученцата

Какво трябва да правите, за да не допуснете рахит при кученцето или младото куче?


Първо трябва да осигурите на кучето пълноценно балансирано хранене. Изключително важно е женската по време на бременността и кърменето на кученцата да получава всичко необходимо за нормалното развитие на своето потомство.

Също така подхождайте отговорно към храненето на малките кученца, особено ако са се родили много, и млякото на майката не достига за всички. Всеки стопанин трябва да следи всяко кученце да получава всичко необходимо. В някои случаи кученцата трябва да се дохранват допълнително. При преминаване на кученцата към храна за възрастни, е важно да се избере правилната храна. Идеално подхождат храните премиум клас, които съдържат всички необходими хранителни вещества, витамини и микроелементи.

Ако предпочитате да храните кученцето с натурална храна, ще трябва самостоятелно да добавяте в приготвената храна витаминни препарати. Преди да започнете да го правите, се консултирайте с ветеринар за избора на препарата и неговата дозировка. Недостатъчното количество витамини и минерали ще бъдат безполезни, а тяхното предозиране- още по-опасно, отколкото дефицита.

Лечение на рахит при кученцата

Ако ветеринарят е потвърдил, че това действително е рахит, лечението трябва да бъде започнато колкото може по-бързо, за да не възникнат сериозни усложнения. Процесът не е бърз, не е евтин, дори не винаги дава резултат. Преди да започнете лечение, задължително посетете ветеринар. Той трябва да определи какво не достига на животното. И едва след това може да се започне лечението.

За да излекувате кученцето от рахит, трябва да започнете с премахване на причините, които са го предизвикали.
В началото трябва спешно да преразгледате диетата на кученцето и да я коригирате, за да получава с храната достатъчно количество витамини и минерали.

Както показва практиката, в повечето случаи рахита се развива при кученца, за които не са полагани необходимите грижи, не са хранени правилно, отглеждат се в неподходящи за тях условия и не се провежда вътрешно обезпаразитяване. Последното може да влияе негативно на състоянието на животното, особено ако става въпрос за малко кученце. Задължително заведете кученцето на ветеринар и ако той не открие противопоказания за антипаразитната обработка, обезпаразитите кученцето. Иначе вашите усилия по укрепване на здравето могат да се окажат неефективни.

В напреднали случаи смяната на диетата с правилна и пълноценна диета може да бъде недостатъчно. Кучето може да се нуждае от допълнителен прием на витаминно-минерални добавки. По-добре да използвате комплексни препарати, задължително включете в схемата препарати, съдържащи витамин Д. Част от тези препарати може да се използват както перорално (добавят се в храната), така и инжективно. Назначението на препаратите се извършва от ветеринар.

Лечението на рахита подразбира и създаването на подходящи условия на кученцето. Рахита често засяга кученца, живеещи в тъмни, влажни помещения, където няма достъп на слънчева светлина, без възможност да се движат активно. За това вашата задача трябва да стане организирането на редовни разходки на чист въздух. В началото такива разходки трябва да бъдат кратки, за да не се уморява силно кученцето, постепенно тяхната продължителност и интензивност може да се увеличи.

Ако при кученцето или младото куче лапите вече са деформирани, можете да му помогнете с помощта на лечебен масаж. Внимателно масажирайте лапите, започнете от раменете или крупа и бавно се движете надолу. Вашите движения трябва да бъдат много леки, без силно въздействие, защото от рахит страдат не само костите, но и сухожилията на кученцето. Такъв масаж може да се прави без ограничения няколко пъти на ден.

При лечение на рахит усилията са насочени към:
-попълване на запасите от калций в организма;
-възстановяване на работата на стомаха и червата;
-възстановяване на работата на сърцето;
-профилактика на костните и ставните заболявания;
-възстановяване на правилното развитие.

Попълването на калция в организма се постига по няколко начина. Използва се венозно въвеждане на разтвор глюконат и калциев хлорид. Смята се, че разтвора калциев глюконат може да се въвежда мускулно. Но такива инжекции са много болезнени и рядко остават без последици.

Задължително се коригира диетата на животното. Добавя се рибено масло. Увеличава се дозата на животинските мазнини в храната. Препоръчва се да се увеличи дозата на млечните продукти в храната.

Таблетките глюконат и калциев глицерофосфат се усвояват на 3-7% и за това се прилагат много рядко.

Ако се използват сухи или консервирани храни, трябва да се преразгледа техния избор. Готовата храна трябва да отговаря на възрастта и породата на животното. НЕ ТРЯБВА да се смесват храни от различни марки и производители. Животното задължително трябва да прекарва повече време навън.

Възстановяването на работата на стомаха и червата изисква особено внимание. От една страна без използването на ензимни препарати няма да минете. От друга, тези лекарства трябва да се дозират точно и постепенно да се отменят, за да се запази в организма производството на собствените ензими.

Едновременно се назначават обгръщащи (ленено семе) и свързващи вещества (екстракт от дъбова кора) препарати.
Допълнително се използват лекарства, подобряващи работата на черния дроб.

Възстановяването на работата на сърцето изисква изследване. Могат да се назначават лекарства, усливащи свиването на миокарда, или подобряващи снабдяването на сърдечните мускули с кръв. Изборът на лекарствата, дозата и продължителността на приложение зависят от състоянието на животното.

Профилактиката се провежда по няколко посоки. Първо, внимателно се дозират физическите натоварвания. Второ, прилагат се хранителни добавки със съдържание на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Допълнително се използват препаратите хиндротоин и глюкозамин.

Възстановяване на правилното развитие зависи от степента на причинените от заболяването промени. Може да се наложи коригиране на физическите натоварвания. Според състоянието на животното се съставя примерен или точен график за разходките. Могат да се приложат стимуланти на развитие, целта на тези препарати е да се повиши интензивността на обмяната на веществата. Със същата цел могат да се прилагат рибоксин, триметазидин.

При силно изтощение пълното възстановяване е невъзможно.

Рахитът оставя дълбоки последици както в организма на животното, така и в психиката. При много кучета след заболяването до края на живота остава лакомията или стремеж да поглъщат хранителни отпадъци на улицата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://vashasobaka.com.ua/
http://www.usatiki.ru/
http://zverivdom.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета