Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Видове причини за опадане на козината при кучетата

Видове причини за опадане на козината при кучетата

Мнениеот meri » Съб Юни 09, 2012 2:28 pm

Наследствени причини

При кучетата от определени породи се проследява генетичната природа за опадане на козината,което се проявява от поколение на поколение.

Огнища на определена форма алопеция

В този достатъчно разпространен случай се наблюдава симетрично опадане на козината.По-често се засягат ушите,но поталогията може да се развие и на други участъци по повърхността на тялото.
Заболяването често се среща при дакелите и при такива породи кучета като: бостънски териер,чихуахуа,италиански грейхаунд.Предполага се,че този вид алопеция е сходен с наследствената алопеция,наблюдавана при мъжете.

Диагностика и лечение

Диагнозата се установява въз основа на клиничните признаци,фамилната история на кучето и при необходимост биопсия на кожата.Лечение няма.

Алопеция с промяна на пигментацията на кожата

Това е рядко заболяване.Засяга кучетата от такива породи,като чихуахуа,чау-чау,италиански грейхаунд,нюфаундленд,пудел,чиято козина е синя или с жълто-кафяв цвят.Кученцата се раждат с нормална козина,а на възраст от 4 месеца до 3 години участъците на синята или жълто-кафявата козина стават чупливи,сухи и сплъстени.В резултат козината на тези така наречени "проядени от молци" участъци опада.Кожата на това място е суха,люспеста,има склонност към потъмняване.Огнището на алопецията е подложено на бактериална инфекция.

Диагностика и лечение

Диагнозата се поставя въз основа на клиничните признаци,породата на кучето и при необходимост,биопсия на кожата.Лечение не е разработено.За осигуряване влажността на кожата се прилагат овлажняващи средства,за лечение на вторичната инфекция се използват антибиотици.

Добросъвестните развъдчици не допускат за развъждане кучета с такива нарушения.

Опадане на козината,причинено от външно въздействие

В някой случаи опадането на козината е причинено от фактори на околната среда,например,семена на растения или подстригване.

Образования на кожата,причинени от налягане

Кучетата с голямо тегло оказват значително налягане на кожата на лактите,когато лежат.На тези участъци се наблюдава падане на козината и образуване на специфични втърдявания,които могат да кървят и да се инфектират с бактерии.

Диагностика и лечение

Втърдяването на кожата възниква при кучета с голямо тегло от средна или старша възраст.Вторичната инфекция се лекува с антибиотици.Сухите втърдявания се обработват с вазелин или омекотяващи средства за кожата.Тежките кучета трябва да се приучат да лежат не на твърди, а на меки повърхности за предовратяване на образуването на такива втърдявания.

Чуждо тяло и образуване на междупръстови кисти

Всеки предмет,който може да проникне под кожата - семена на треви,малки парчета стъкло,бодили от рози,игли от кактуси или дори твърди косми от козината на самото куче,- могат да причинят възпалителна реакция при проникването в кожата.В резултат на възпалението на засегнатото място се наблюдава опадане на козината.

Най-често такива чужди тела се оказват семена от тревата лисича опашка.Формата на тези семена им позволява да проникнат дълбоко под кожата.

Семената проникват между пръстите на лапите и причиняват кисти.Организма отговаря на формирането на гранулома или абцеса,което причинява болезнено усещане при кучето.

Диагностика и лечение

Кучето постоянно ближе мястото между пръстите,където е проникнало чуждото тяло(ако семето е проникнало в ухото,кучето ще тръска глава).Кожната реакция и близането способстват развитието на оток и опадане на козината на тези участъци кожа.

Под местна или често под обща упойка засегнатия участък се отваря и с помощта на пинсета чуждото тяло се изважда от подкожната тъкан.При развитието на вторична бактериална инфекция се използват антибиотици.

Реакция към твърди косми

Къси,твърди косми от козината при кучетата от породите:доберман,могат да предизвикат същите нарушения както и чуждото тяло.

Диагностика и лечение

Най-ефективното лечение е да премахнете участъка козина,причиняващ раздранение,и да се уверите в това,че кучето лежи на мека повърхност.

Реакция към инжекции

Понякога при някой кучета се наблюдава опадане на козината на мястото на инжекцията,ухапване от пчела или друго насекомо.Опадането на козината в резултат на ухапване на насекомо има същата природа,както и реакцията към чуждо тяло.След въвеждането на лекарствения препарат локалното опадане на козината може да се развие,ако организма на кучето реагира на препарата,като на чуждо тяло.

Диагностика и лечение

Диагнозата се поставя въз основа на историята на заболяването на кучето,и при необходимост,биопсия на кожата.Лечение не се провежда, козината, опаднала вследствие на инжекция,пораства нормално за една година.

Огнище на алопеция след подстригване

Това е разпространено,когато козината на определен участък на кожата е била подстригана,например,при подготовка на кучето за операция.Това се наблюдава при кучетата с гъста козина.Някой ветеринарни хирурзи и дерматолози предполагат,че опадането на козината на местата на подстригването се причинява от местното намаляване на температурата на кожата,което влияе на кръвоснабдяването на космените фоликули,разположени в тази област.Огнището на алопеция след подстригване също може да свидетелства за такива хормонални нарушения,като недостатъчна активност на щитовидната жлеза или синдром на Кушинг.

Диагностика и лечение

Лечението е неефективно,козината израства за около година.Ако причината е намаляване на кръвоснабдяването,енергичния ежедневен масаж на засегнатата област може да стимулира притока на кръв към кожата и да ускори процеса на израстване на козината.

Опадане на козината вследствие на близане на кожата от кучето

Често близането или вчесването може да доведе до локално опадане на козината и повреждане на кожата на това място.

Дерматит от близане

Това разпространено заболяване също е известно като гранулом от близане на кожата или акрален дерматит.Негов главен признак е близането на предните крайници,в резултат на което се наблюдава опадане на козината,почервеняване и възпаление на кожата.Ако кучето продължава да ближе този участък,ще се развие язва на кожата.Дерматита от близане най-често се среща сред възрастните мъжки.

Диагностика и лечение

Диагнозата се поставя въз основа на историята на заболяването и изключване на всички други възможни причини за опадане на козината.Лечението се заключава в предовратяване на бъдещото близане и развитие на вторична бактериална инфекция.В периода на възстановяване на кожното покритие може да се използва медицинска яка,която кучето трябва да носи в продължение на няколко месеца.В някой случаи пораженията по кожата се оказват толкова сериозни,че се налага хирургична намеса или местна инжекция с кортикостероиди.Има няколко доклада за успешно приемане на успокоителни средства за намаляване на стремежа за близане,но не е известно дали тези препарати намаляват безпокойството или болковото усещане.Предполага се,че скуката има важна роля в развитието на това заболяване,за това в курса на лечение влиза подобряване на начина на живот на кучето.

Опадане на козината,причинено от паразити и гъбички

Поражението с паразити,особено с акарите Demodex и гъбите,е най-разпространената причина за опадане на козината при кучетата.

Демодекоза

Акарите паразитират в много кучета,без да причиняват клинични признаци,но при определени условия то може да причини заболяването демодекоза.Демодекозата е съпроводена с опадане на козината,първоначално около очите и устата,след това повсеместно, кожата става мазна,удебелена,често се развива вторична бактериална инфекция.При кученцата демодекозата се асоцира със специфична форма на подтискане на имунитета.При възрастните кучета демодекозата се асоцира със заболяване на вътрешните органи, най-често с хиперреактивност на надбъбречните жлези,недостатъчна активност на щитовидната жлеза,захарен диабет,тумори,неефективна работа на имунната система.

Диагностика и лечение

При кученцата,засегнати от демодекоза в огнищна форма,9 от 10 случая на заболяването се компенсират спонтанно в продължение на 2 месеца.Генерализираната форма на заболяването е сериозен проблем,изискващ интензивно лечение.

Целта на диагностиката и лечението е изясняване на първопричината за размножаване на акарите и отстраняването й.Засегнатото животно се обработва с шампоан съдържащ бенозил пероксид, за да се премахнат частиците кожа и амитраз за унищожаване на акарите.(При използването на амитраз следвайте точно инструкциите,ефективно унищожава акарите,но може да се окаже токсичен за кучето или за вас).Антибиотиците се използват за контрол на вторичната бактериална инфекция.Приема на кортикостероиди при демодекоза за отстраняване на сърбежа е противопоказен.

Лишей

Лишея е гъбична инфекция на козината и космените фоликули.Инфекцията може да засегне всяка част от тялото,но се развива предимно на муцуната и ушите.Заболяването по-често се среща при кученцата,отколкото при възрастните кучета.Най-разпространена причина за лишея е Microsporum canis,но другите типове гъбички (Microsporum gypseum и Trichophyton mentagrophytes)също могат да причинят заболяването.

При болните кучета се развива поражение на кожата,напомнящо на алергична реакция,на засегнатите участъци козина опадат под формата на кръгли петна.По-не разпространените гъби,причиняващи заболяването (М. Оургеит и Т. Mentagrophytes),често води до по-силно засягане на кожата,и огнището на поражение има нередовен вид.В огнището на поражение козината лесно се отделя.Обикновено лишея не причинява сърбеж,но може да се развие вторична бактериална инфекция с образуването на корички,които кучето интензивно ближе и разчесва.

Диагностика и лечение

Лишея може да изглежда като другите кожни заболявания и ,и други кожни заболявания могат да изглеждат като лишея.Следователно,за диагностиката освен клиничните признаци,е необходимо провеждането на специални анализи.Засегнатата козина с М. canis, свети на ултравиолетова светлина,а козината засегната от други гъби,причиняващи лишей- не свети.Диагнозата се поставя въз основа на получената култура гъби,но тъй като за получаването на културата е необходимо седмица и повече,лечението започва още преди установяване на вида на гъбата,причинила заболяването.

Леките форми на лишей при здравите кучета се подтискат от имунната система на животното,и оздравяването настъпва спонтанно.Кученцата и кучетата,при които освен лишей има и други сериозни заболявания или имунната система е отслабена,се нуждаят от лечение.Дори,ако явните признаци на заболяването влияят на малки участъци кожа,кучетата трябва да се изкъпят с противогъбичен шампоан.Огнището на поражение след това се обработва с противогъбичен мехлем или лосион.Лечението се провежда две седмици след изчезване на клиничните признаци на заболяването или след като посявката на културата на гъбчките е показала отрицателен резултат.В тежки случаи ветеринаря може да назначи антиобично лечение,което трябва да се прилага в продължение на 4 седмици.

Опадане на козината,причинено от кортикостероиди

Кортикостероидите,такива като преднизон и преднизолон,често се използват за лечение на кожния сърбеж.При продължителна употреба на кортикостероиди,може да се развие заболяване,аналогично на хиперадренокортицизъм (ятрогенен хиперадренокортицизъм).

Клинични признаци: повишена жажда,увеличение размера на корема,опадане на козината.

Диагностика и лечение: при развитие на ятрогенен хиперадренокортицизъм кортикостеоридите постепенно се премахват в продължение на два месеца.Дозата постепенно се намалява до едно на ден,след това -през ден,два пъти в седмицата,веднъж в седмицата,след което препарата напълно се премахва.За кучетата,при които не трябва да се премахнат кортикостероидите,трябва да се избере ефективна доза и да се приема през ден.

http://uhod-za-sobakoj.ru/bolezni/page/15
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета