Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Старост и процеси на стареене при кучето

Старост и процеси на стареене при кучето

Мнениеот meri » Чет Авг 02, 2012 9:18 pm

През целият си живот вашето куче е било до вас,но ето че настъпва време,когато то вече не е същото както преди.Лапите стават по-слаби,зрението не е толкова остро,реакциите намаляват.Как да помогнем на своя верен приятел да посрещне старостта?

Настъпването на старостта при кучетата е относителен показател.Средно се смята,че старостта настъпва някъде към 7-8 години.Но трябва да знаете,че при големите и гигантските породи процесите настъпват по-рано,отколкото при средните или миниатюрните кучета.

При настъпването на старостта в организма протичат множество специфични физиологически процеси.Това е свързано с промените в обменните процеси: забавя се скоростта на обновяване на клетките,намалява интензивността на обменните реакции на клетъчно ниво,което води до характерни промени във външния вид на кучето,както и въздействието им върху поведението.
Изображение

Влошава се качеството на козината и кожата,животното може да бъде склонно към затлъстяване,намалява активността на кучето,апетита е по-капризен,започват да се проявяват нарушения в работата на сърдечно-съдовата система,усилват се дегенеративните процеси в ставите и много други.

Правилното отглеждане,хранене и своевременна профилактика на различните заболявания може да забави настъпването на сериозни здравословни проблеми.А най-важното,основата за по-малко проблемна старост трябва да се положи още в млада възраст.

Стопаните на възрастни животни трябва да се отнасят много внимателно към тяхното отглеждане.Въпреки възрастта,кучето винаги трябва да има достатъчно натоварване.Добре ще бъде,ако разходките са бавни,но достатъчно продължителни.Осигурявайки достатъчно физическо натоварване на възрастното куче,вие ще контролирате теглото,няма да допуснете затлъстяване.

Съответната диета за възрастта също е много важна.С възрастта апетита при кучетата намалява,а едно от важните изисквания към диетата е неговата вкусова привлекателност.
Ако кучето има сериозни проблеми със зъбите,по-добре давайте мека храна(балансирани консерви или гответе натурална храна).

Диетата трябва да бъде от лесно усвоими съставки,такива като: варено говеждо месо или пилешко бяло месо,варена морска риба,зърнени храни- ориз,елда,варени зеленчуци.

Също така е необходимо да давате поливитамини,тези които са специално разработени за стари животни,и съдържащите също хондопротектори -глюкозамин и хондроитин.

Заболявания,характерни за старите кучета

Изображение

Една от най-разпространените причини за посещението при ветеринар е заболяването на устната кухина.Най-често това е образуването на зъбен камък.Наличието на този проблем може да стане причина за развитието на заболявания на венците и пародонта.Нередовното саниране на устната кухина може да доведе до развитието на хронични възпалителни процеси и преждевременна загуба на зъбите.

При възрастните кучета често се среща влошаване на състоянието на козината и кожата.Основна причина за тези процеси може да бъде намаленото усвояване в стомашно-чревния тракт на някой витамини и хранителни вещества(протеини).С възрастта в организма на кучето намалява активността на регенеративните процеси и поради това косменото покритие не успява да се обнови.
Отбелязва се повишено линеене,склонност към оплешивяване.Към дерматологични промени може да доведе и нарушението в работата на ендокринните органи(щитовидната жлеза,панкреаса).

С възрастта трябва да се отнасяте внимателно към работата на сърцето.За щастие при кучетата рядко се отбелязва съдова болест( атеросклерозата при животните е много рядка),а значи,че едва ли ще се срещнете с инфаркт или инсулт,но сърдечната недостатъчност е достатъчно разпространен проблем.Това заболяване има свои предвестници- намаляване на активността,периодично покашляне,особено усилващо се след физическо или емоционално натоварване.Тези признаци показват,че сърцето трудно изпомпва кръвта през вътрешните органи,и следователно в организма възниква застой на кръвта.

В някои случаи протича застой на кръвта в белите дробове,което е опасно за развитието на белодробен оток,а в други- се забавя притока на кръв в коремната кухина(предимно в черния дроб),а това може да доведе до асцит.Нарушената способност на сърцето добре да изпълнява своята функция може да бъде резултат от заболяване на клапите или нарушение на контрактилната способност на сърдечния мускул.
Изображение

При много кучета с възрастта се отбелязва намаляване остротата на зрението и слуха.Влошеното зрение при възрастните кучета е свързано с някой възрастови патологии на очите,преди всичко това е дегенерация на ретината и катаракта.В повечето случаи,е невъзможно да се излекува това заболяване,но своевременното посещение при вет.специалист ще позволи да се изберат лекарствени препарати и да се забави развитието на патологичния процес.

Как да помогнем на стареещото куче?

Изображение

Какво трябва да направи стопанина на възрастното куче,за да направи по-комфортен живота му.Старото куче трябва редовно да бъде наблюдавано от вет.лекар.Поне веднъж на шест месеца трябва да се провежда клиничен преглед.Комплексното изследване трябва да включва преглед,клинично и биохимично изследване на кръв,ЕКГ,по необходимост УЗИ на коремна кухина.

Диетата на възрастното куче трябва да бъде балансирана,да съдържа лесно усвояеми продукти.Необходимо е да добавяте витамини и минерали,също хондопротектори.

Възрастното куче трябва да бъде достатъчно активно,освен разходките можете да му предложите плуване.

Изображение

Процеси на стареене

Правилните и грамотни грижи ще ви помогнат да избегнете много проблеми, но дори и това няма да предпази вашето куче от старост. И в този период от живота кучето се нуждае от любов и грижи.
Възможно е да сте чували, че една кучешка година е равна на 7 човешки, но това не е съвсем вярно. Не съществува точна зависимост, но големите кучета преминават по-бързо през живота.

Растежа и развитието на кучешкия организъм завършва примерно към 3 години, и следователно започва процеса на неговото стареене. Външни признаци на стареене: посивяване на космите по муцуната, износване на зъбите, намаляване на активността, започват да се проявяват към 5-7 години. Средната продължителност на живот на кучетата е 9-14 години. Малките породи живеят по-дълго от гигантските и едрите породи кучета- 15-17 години.

Имунната система на стареещото куче не е толкова активна, както в периода на разцвета. За това кучетата стават по-възпримечиви към много инфекциозни заболявания и по-подложени на травми.

Много кучета в старостта остават активни и запазват интереса към околната среда, въпреки че тяхната активност не е същата. Постепенно движенията стават по-спокойни и кучето отделя повече време за сън, става по-флегматично, играе по-малко. Много често в старостта кучетата губят слуха си, което може да е неудобство за нас. Старайте се да бъдете по-снизходителни към тях. Старите животни се нуждаят от повече внимание и търпение.

От момента, когато кучетата достигнат "средна" възраст (примерно на 5-6 г) трябва редовно да ги водите на изследвания във вет. клиника. Първите признаци за нарушения, такива като често или рядко уриниране, тръскане на ушите, първите случаи на нечистоплътност в дома, появата на задух или куцота, намаляване на теглото или затлъстяване, лоша миризма от устата и др. не трябва да се приписват на стареенето на кучето. В напреднала възраст може ако не напълно да се излекува заболяването, може да се облекчи състоянието на кучето и да се подобри качеството на живот, което е свързано с неговата продължителност.

Случва се стопаните да не водят своя любимец при ветеринар, опасявайки се от лоша прогноза. Колкото повече отлагате този момент, вие само ще влошите ситуацията, а когато отидете може вече да е късно за помощ. Съществуват няколко основни момента, за които трябва да помнят стопаните на стареещите кучета:

Васкинация- кучето трябва да се ваксинира ежегодно, особено в напреднала възраст, ако няма противопоказания за това. С годините имунната система става по-слаба, за това се нуждае от допълнителен стимул във вид на ваксина.

По-рано е съществувала теория (както показва ветеринарната практика, съществува и сега), че след 5-6 годишна възраст при кучето се формира свой собствен здрав имунитет към всички заболявания, ако е преболедувало някои от тях, за това няма нужда от ваксинация. Това е погрешно мнение, защото имунитета при кучето дори след прекарано заболяване не се запазва за цял живот, и ако кучето се разболее в преклонна възраст, шансовете за успешно и без усложнения заболяване не са големи. Дори след гана имунитета е устойчив и продължителен, но не пожизнен!!!

Първи признаци на заболяване- при първи признаци на заболяване, веднага се обръщайте към ветеринар. Не отлагайте посещението за утре, следващата седмица.... Много често първите признаци на нарушения са първи само за стопанина, но не и за ветеринаря. Кучетата не могат да се оплакват, за това и незначителните проблеми възникнали в началото на заболяването остават незабележими за стопанина. Колкото е по-възрастно животното, толкова по-редовно трябва да го водите за преглед.

Профилактични мерки- трябва да разгледаме въпроса за кастрацията на кучето. Заболяванията, съпровождащи процесите на стареене в повечето случаи са свързани с хормонална дисфункция, своеобразно пренастройване или кардинални промени. Такива кардинални промени водят до увеличение или разрастване на видоизменените клетки, т.е. тумори. В самото начало може да се сформира доброкачествен тумор, който в последствие се преражда в злокачествен.

Премахване на паразитите- не забравяйте редовно да обработвате кучето от въшни и вътрешни паразити. Това особено се отнася за работните и ловни кучета. Използвайте известни и доказани в качеството си марки препарати. Заболяванията, които причиняват тези паразити са особено опасни за стареещите кучета и могат да доведат до неговата смърт. Някои хелминти са опасни и за човека.

Външните признаци на старост при кучетата от различни породи се проявяват различно. Много зависи от околната обстановка, в която живее кучето. При осигуряване на добри условия на хранене и отглеждане от младостта до преклонна възраст кучето може да остане активно много години. Важна роля играят генетическите особености на кучето, прекарани заболявания в млада възраст, степен на натоварване, честота на използване на кучетата за лов.

На каква възраст кучето става старо?
За всяко животно това е индивидуално и зависи от размера на кучето, породата и здравето. Малките кучета живеят по-дълго. Много представители на малките породи доживяват и до 20 години, а стари могат да се нарекат на възраст 12-14 години, докато големите кучета стареят около 6 години. Малките, тежащи по-малко от 10 кг, живеят 15 години и повече, кучетата среден размер- 11-14 години, а гигантските породи- 8-10 години.

Трябва да бъдете много внимателни, когато кучето навлиза в така наречената "средна" възраст. За гигантските породи това е 5 години, за големите- 7, за средните- 8, а за малките - 10 години. Понякога е лесно да сгрешите, ако сметнете сериозно заболяване за признак на старост. Симптоми на сериозно заболяване могат да смятат загуба на тегло, липса на апетит, повишена жажда, често уриниране, затруднено дишане, куцота, изтощение, хронична диария или повръщане, лоша миризма от устата или възпаление на венците. Трябва да обръщате внимание на такива симптоми като, отказ от разходка, непроизволно уриниране, летаргия. Тези тревожни признаци свидетелстват за заболяване.

10 правила за стопаните на възрастни кучета:

1. Задължително 2 пъти в годината водете кучето на ветеринар. Необходими се редовни прегледи на ушите, очите, сърцето, белите дробове, устата, лимфните възли.

2.Ежегодно ваксинирайте кучето. Съществува заблуда, че старите кучета не трябва да се ваксинират, но с възрастта кучетата стават по-възприемчиви към заболяванията и се нуждаят от свръхзащита, която дават ваксините на отслабената имунна система.

3.Никога не отлагайте посещението при ветеринар, ако забележите влошаване на здравето, не чакайте ситуацията да се влоши. Ако зъбите на кучето са покрити с тъмно-кафяв налеп, нека ветеринаря ги почисти преди да започнат да гният и да разпространят инфекцията по целия организъм.

4.Зъбите на кучето трябва да се почистват редовно със специална паста за животни. Много кучета харесват вкуса на пастата за зъби и бързо свикват към процедурата. Около 85% от старите кучета страдат от заболявания на зъбите и венците.

5.По-често вчесвайте козината на кучето. Старите кучета се нуждаят от по-често къпане с използването на специални шампоани, за да ги предпазите от появата на пърхот и други кожни раздразнения.

6.По време на вчесване задължително опипвайте кучето по тялото, за да проверите дали няма тумори. Огледайте кожата и козината, ушите и очите. Лигавиците на очите трябва да бъдат с розов цвят, така както здравите венци.

7.Кастрацията може да предоврати появата на тумори на млечните жлези и простатата. По- добре кастрирайте кучето, когато е по-младо, но дори и в напреднала възраст, като предпазна мярка, кастрацията може да бъде ефективна.

8.Постарайте се да не сменяте реда в дома, за да не предизвикате стрес в старото куче. Вашето куче трябва да живее в привично семейно обкръжение, да се храни с обичайната си храна, а всяка промяна в неговия живот трябва да се въвежда постепенно. При появата на нов любимец задължително отделяйте повече внимание на вашия стар другар.

9.Физическите натоварвания трябва да бъдат умерени, разходките по-къси. Ако кучето се уморява по-бързо и диша тежко след разходката, консултирайте се с ветеринар.

10. Хранете кучето с качествена, балансирана храна. В старческа възраст кучетата често наддават на тегло заради забавена обмяна на веществата, а затлъстяването води до други здравословни проблеми, за това е важно да спазвате спациалните диети. Давайте храната на няколко приема, изключете храненето от масата и лакомствата.

Старостта носи със себе си заболяванията: артрит, зъбна и ушна болка, заболяване на черния дроб, пикочния мехур и др. Ние не можем да излекуваме заболяванията на старостта, но можем да помогнем на старото куче и да направим щастливи последните му години.
Внимателно следете кучето,обръщайте внимание на промените в поведението и самочувствието на животното.Вашето внимание ще бъде залог за дълъг и здравословен живот на вашия любимец.

http://animal.ru/
http://www.dogster.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Старостта на кучето не е краят на живота му

Мнениеот desinti » Пон Авг 06, 2012 8:36 am

Едно от първите ми кучета което вече е на 9 години, първо му побеля на места козинката, а после взеха да му падат зъбите.... и татко го продаде... :bu:
Дойдох тук неразбран и си отивам неразбран, само един човек ме разбра... и то погрешно...
Аватар
desinti
Животинче с въпрос
 
Мнения: 41
Регистриран на: Вто Юли 31, 2012 6:55 pm

Re: Старостта на кучето не е краят на живота му

Мнениеот mario7755 » Пон Авг 06, 2012 8:51 am

Мойто е на 14 години и не чува.
Обичай повече… и мрази по-малко.
Аватар
mario7755
В пасажа
 
Мнения: 686
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 2:11 pm

Re: Старост и процеси на стареене при кучето

Мнениеот meri » Пон Дек 29, 2014 11:07 pm

Статията е обновена. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета