[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Диария при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Диария при кучето

Диария при кучето

Мнениеот meri » Съб Сеп 01, 2012 12:54 pm

Диарията е общ клиничен проблем във вет.практика.Острата диария се характеризира с внезапно начало и кратка продължителност.Фекалиите са воднисти или воднисто-слузести,понякога с кръв.Диарията при кучетата може да бъде продължителна,в продължение на няколко седмици и дори месеци,а може да се проявява от време на време.Един пристъп на диария не е причина за безпокойство,но ако се запази в продължение на няколко дни,това може да причини:дехидратация,електролитни нарушения,за това е необходимо веднага да се обърнете към лекар.

Причини за диарията

Нарушение в храненето на кучето:

- Използване на развалени и стари продукти

- Употреба на чужди предмети

- Рязка смяна на храната

- Непоносимост към един или няколко компонента на храната

- Паразитните заболявания са честа причина за остра диария,особено при младите кучета.Самите паразити не можете да видите,но специалните изследвания позволяват да се открият яйца на хелминти.

- Бактериални заболявания и бактериални токсини (Salmonella, Clostridium, Campylobacter, E. coli, Yersinia и др.),могат да доведат до остра диария.Заразяването се получава при употребата на мръсна вода,храна,при изяждане на фекалии на други заразени животни.

- Вирусни инфекции,като парвовироза,коронавирус,ротавирус,чума на месоядните,аденовирус.

- Протозойни и гъбични заболявания: кокцидоза,ламблиоза,трихомоназа,хистоплазмоза и др.

- Лекарствата и токсичните вещества могат да бъдат причина за остра диария,или непосредствено дразнене на лигавицата на стомашно-чревния тракт.Към лекарствените препарати,които могат да причинят диария са:аспирин,кортикостероиди,антибиотици,противоракови препарати,някой лекарства използвани за лечение на сърдечно-съдови заболявания.
Токсичните вещества включват: инсектициди,акарициди,отрова за гризачи и тежки метали.

- Нарушена обмяна на веществата(основно заболявания на бъбреците и черния дроб)причиняват появата на клинични признаци за заболяване на стомашно-чревния тракт,включително диария.

- Панкреатит- възпаление на задстомашната жлеза.

- Непроходимост на червата,обикновено съпроводено с повръщане.

- Хеморагичен гастроентерит- заболяване с неясна етиология,съпроводено с кървава диария.

- При инвагинация на червата.

- Тумори на стомашно-чревния тракт или други коремни органи.

Други причини за диария са:

- Алергични реакции
- Стрес.

Какви са симптомите на диария?

Чести течни изпражнения са най-честия симптом на диарията.Другите признаци включват метеоризъм,наличие на кръв или слуз във фекалиите,промяна в обема на фекалиите и чести позиви за дефекация.Важно е да обръщате внимание на следните симптоми: летаргия,обезводняване,треска,повръщане,намален апетит,загуба на тегло.

Ако цвета на фекалиите е черен,това може да бъде причина за вътрешно кръвотечение в стомаха или червата.Кучето веднага трябва да бъде заведено на лекар.

Кога е необходимо да се обърнете към ветеринар?

Обърнете се към лекар,когато диарията продължава повече от един ден,или ако наблюдавате: летаргия; повръщане; повишена температура; фекалии с тъмен цвят или кръв; намален апетит;неочаквана загуба на тегло.

Обърнете се към лекар спешно,ако забележите диария при малкото кученце,младото куче,защото диарията може да бъде признак за сериозни инфекциозни заболявания.

Диагноза или изясняване на причините

Въпреки,че в повечето случаи диарията е кратковременна и преминава бързо,се случва,да се налага диагностика за изясняване на причините.

Анализи при диария:

- Пълно клинично изследване;

- Изследване на фекалии за паразитни заболявания;

- Общ кръвен анализ - за установяване степента на възпалението,анемия,обезводняване,наличие на инфекциозно заболяване;

- Биохимичен анализ на кръв- определяне функционалната способност на бъбреците,черния дроб и панкреаса;

- Анализ на урина- определяне функционалната способност на бъбреците и степента на дехидратация на животното;

- Рентгенограма на коремна област-оценка на разположението на органите в коремната кухина за наличие на течност,чужди тела в червата или газове.

- PCR анализ за вирусни,бактериални и някой паразитни заболявания.

В зависимост от клиничните признаци и резултатите от тестовете,вет.лекар може да препоръча допълнителни тестове,за да осигури оптимална терапевтична помощ.
Тези вспомагателни тестове се избират индивидуално за всеки конкретен случай и могат да включват:

- Бактериална посявка за изолиране на бактериална култура с определена чувствителност към антибиотици;

- Цитологично изследване за определяне типа възпаление,също за наличие на паразити,бактерии;

- Серологичен анализ за инфекциозни заболявания;

- УЗИ на коремна кухина,особено ако предишните тестове са били неубедителни;

- Рентгенография с контрастно вещество за наличие на язви,наличие на непроходимост и чужди тела;

- Ендоскопия или колоноскопия за оценка състоянието на тънкия и дебелия отдел на червата,особено ако острата диария прогресира и е възможно развитие на хронична диария;

- Специализирани анализи за токсини,които могат да предизвикат диария.

Лечение

Обикновено се препоръчва да не храните кучето в продължение на 12-24 часа,но да осигурите чиста питейна вода,за да предовратите обезводняването.Тъй като причините за диария са много,е необходимо да се консултирате с ветеринар за назначаване на лечение.

Специфичното лечение изисква поставяне на правилна диагноза.За това вет.лекар в началото ще назначи симптоматично лечение и ще предложи да направите анализи за изключване на инфекциозни и паразитни заболявания.

Симптоматичното лечение може да включва един или няколко от следните елементи:

- След 12-24 полугладна диета се осъществява хранене само с лесно усвояеми храни (варено пилешко или говеждо месо, смесено с обезмаслена извара, варен ориз или картофи).Леката диета се прилага в продължение на няколко дни,а след това е възможен постепенен преход към обичайното хранене в продължение на 2-3 дни;

- Инфузионна терапия- необходима е за профилактика на обезводняването,регулиране на киселинно-алкалното равновесие,компенсиране загубата на електролити;

- Антибиотикотерапията е особено необходима за животните,при които е открит хеморагичен гастроентерит,диария с кръв,или има подозрение за бактериална чревна инфекция;

- Назначаване на адсорбенти и средства,защита на чревната лигавица;

- Други средства по усмотрение на лекаря.

Профилактика

Добро лечение е съчетаването на домашните грижи и професионалната вет.помощ.За ефективно запазване на здравето изпълнявайте тези прости правила:

- Спазвайте назначенията и препоръките на вет.лекар по отношение на диетата.Обърнете се към ветеринар,ако имате затруднения в лечението;

- Следете за общото състояние на кучето.Наличието на кръв в изпражненията в продължение на два и повече дни,повръщане,слабост,липса на апетит,колапс - всички тези признаци говорят за влошаване на състоянието.

- Ако забележите диария,осигурете балансирана диета ,не допускайте кучето да яде развалени продукти и чужди тела;

- Обикновено прогнозата при диария е благоприятна и кучетата реагират добре при назначаване на симптоматично и специфично лечение,насочено за отстраняване на проблемите;

- Ако диарията продължава въпреки лечението,е необходима по-обширна диагностика.

Какви действия трябва да предприемете за възстановяване на организма след продължителна диария?

Първият ден се дават само течности,това е необходимо за предовратяване на обезводняването,също подмяна в организма на калия и натрия.

През втория ден на животното се дава пюре от пиле.За възстановяване на полезните чревни бактерии в храната се добавят кисело мляко или медицински препарати,назначени от ветеринар.

На третия ден за постъпване на влакнини,в бульона се добавят зеленчуци.Влакнините помагат да се гарантира,това че както гъбата черпи вода от чревната маса,самите те се закрепват.

На четвъртия ден се добавя ориз.

И само след шестия ден може постепенно да се върне обичайната диета.

И най-главното,което трябва да запомните,че всички дни на диета кучето се храни с малки порции 4 пъти на ден,а храната трябва да бъде диетична,лека и нетлъста.

Активния въглен помага на кучето бързо да се справи с чревното разстройство,неговото действие е усвояването на отровите и токсините.Въглена се разтваря във вода до 3 таблетки(в зависимост от теглото на кучето) и се дава за пиене.Ако кучето отказва да пие сместа,взима се спринцовка и се въвежда в устата.Активния въглен не трябва да се дава на животното повече от два дни,защото пречи на усвояването на полезните вещества от организма.

Най-опасното и смъртоносно заболяване,причинено от инфекции- е парвовирусния ентерит.В последно време единственото средство за защита от тази инфекция е ваксинацията.Вируса се разпространява чрез контакт със засегнати изпражнения и е много заразен.Той атакува мембраната на червата и сърцето при кученцата.
Симптоми- повръщане,диария с мирис на повръщано и често със съдържание на кръв,колапс.Своевременно проведената ваксинация и посещение при ветеринар предпазват кучето от това страшно заболяване.

По-често диарията се наблюдава при животни,употребяващи домашна храна.Стопаните се стараят да разнообразят диетата,добавят продукти,причиняващи лошо храносмилане и чревни разстройства.Ако кучето е алергик,то проблемите с храносмилането в този случай не са причина.Тези проблеми не възникват само при тези кучета,които от малки се хранят с качествена готова храна.За кучетата с алергии- това е единствения начин да се предпазят от сериозни проблеми,сега се отпускат и хипоалергенни храни- сухи и консервирани.Остава само да изучите вкусовите пристрастия на кучето и да му предложите качествено,пълноценно хранене.

Диарията е сериозен проблем,но при правилни грижи и хранене може да се предоврати.

http://www.zootovary.com/diareya-sobak-a-219.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Диария при кучето

Мнениеот iwka_92 » Нед Мар 24, 2013 8:33 pm

Зравейте.Казвам се Ивелина и имам малко хаски на 2 месеца,От 1 седмица е с постоянно разтройство направо като вода.Моля ви помогнете ми със съвет от какво може да е и какво трябва да предприема за да го предотвратя.И ако може да ми кажете дали бих могла да го лекувам в домашни условия.Благодаря предварително!
Аватар
iwka_92
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Мар 24, 2013 8:26 pm

Re: Диария при кучето

Мнениеот meri » Нед Мар 24, 2013 8:54 pm

Задължително го заведи на лекар.Много е важно от къде е взето,има ли вакcини,c какво cе храни.Не губи време,а иди на лекар,защото ако cе обезводни е оcoбено опаcно при малките кучета.Едва ли ще можеш да го лекуваш,а и не е желателно,колкото по-бързо лекар cе заеме c това, по-добре.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Диария при кучето

Мнениеот iwka_92 » Нед Мар 24, 2013 9:14 pm

Благодаря много!Задължително така ще направя иначе има 1вата ваксина и е обезпаразитено с хапченца.
Аватар
iwka_92
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Мар 24, 2013 8:26 pm

Re: Диария при кучето

Мнениеот кикимор » Пет Фев 21, 2014 9:49 pm

Здравейте,имам голям проблем.Моят другар-ваймаранер на 10 месеца,от 1 седмица е с упорито разтройство,като боза,няма кръв изпражненията,не е отпаднал-хварчи,като машина.До сега е на оризова диета по 3-4 пъти на ден яде,но губи тегло.Ветеринарният му лекар е в недоумение,назначени са му антибиотици,пробиотик,смекта и имодиум,дори днес му дадох,пак по препоръка на лекаря,гентамицин 80мг,ефект до тук никакъв,взех му и храна роял канин Gastro Intestinal,само не доумявам защо доктора,чак сега иска да му направим фекални проби,при все,че настоявах още на третият ден,той отговори,че кучето е обезпаразитявано по график и не е нужно..............моля,помогнете [mood_feelings_hurt.gif]
П.П. до преди да се появи проблемът,кученцето яде близо месец и половина Orijen Large Puppy,проблемът се появи 3-4 дни след отварянето на нов чувал с храна,като държа да спомена,че опаковката не беше нарушена,а тя пристига дори и вакуумирана....
Аватар
кикимор
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Фев 21, 2014 8:29 pm

Re: Диария при кучето

Мнениеот meri » Пет Фев 21, 2014 10:21 pm

Какви изследвания направиха на кучето, за да се установи причината, освен фекалните проби. Преходът от едната храна към другата как се извърши: изведнъж или постепенно. Кучето има ли всички ваксини и обезпаразитявания?
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Диария при кучето

Мнениеот zoomaniak » Съб Фев 22, 2014 9:44 am

В стомаха има изградена определена Чревна флора и фауна. Това предполагам го знаете. Тя се изгражда от храната поемана до момента, когато се появява даден храносмилателен - стомашен проблем. Дано това го знаете.

Както при хората - така и при животните трябва да има диета и да се знае с какво се храним ние и кучетата си. Всичко се развива на бактериално ниво.

Сега вземете и поговорете с доктора да седне на дупето си и да помисли кое човешко лекарство против диария /без рецепта/ да ви предпише и каква доза да му дадете.

После правите внимателен преход в една определена диета - и се надявате да изградите нова и правилна чревна бактериална среда, която да не ви прави номера.

Така пиша - защото за разлика от липсата на еднообразно хранене при хората, то при кучетата и котките това е мания/незнание от страна на стопаните. От там се изгражда една чуплива и строго определена чревна бактериална среда и щом дадене на кучето примерно една лъжица кисело мляко и получавате диария от една тъпа лъжица мляко.

Давам ви за пример каляването на студено при хората. За да се развива правилно един организъм той не трябва да стои развивайки се само в една среда. Защото тогава се развива само според средата в която е поставен.

В превод на всичко искам да кажа: Хранете разнообразно.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Кучета