[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Kолит при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Kолит при кучето

Kолит при кучето

Мнениеот meri » Чет Дек 13, 2012 6:09 pm

Колита е възпаление на дебелото черво.Въпреки,че това е малко опростено,защото храносмилателния тракт на кучето се простира от устата до ануса,приблизително в следния ред: Уста; Зъби; Език; Фаринкс; Ларинкс; Хранопровод; Стомах; Пилор; Тънки черва,три основни направления:дванадесетопръстник,първата част на тънкото черво и илеума; Дебело черво(цекум,ректум);Анален канал; Анус.

Причини за колит

Колита често е причинен от различни нарушения,които допринасят за възпалително-чревно заболяване при кучетата.Те включват лимфоцитен ентероколит,еозинофилен ентероколит,грануломатозен ентероколит,хистиоцитен улцерозен колит и др.
Инфекциозните причини за колит също са чести- особено от салмонела,кампилобактер, Giardia, Ешерихия коли, Histoplasma или Clostridium.
Вътрешни паразити- особено кучешките трихуруди (Trichuris vulpis)-често допринасят за колит при кучетата.
Травматични наранявания от чужди тела,физическа травма или абразивни погълнати предмети,също са причина за кучешкия колит.
Алергични състояния и имуносупресивни заболявания и др.са участници във възпаление на дебелото черво.
Колита може да бъде свързан със синдрома на дразнимото черво,разстройство,което често се наблюдава при нервни кучета.
Колита също може да бъде причинен от храната,защото стопаните често дават на животните забранени храни.

Гъбичните инфркции,както и синьо-зелените водорасли,свързани със заболяване,наречено Prototheca колит,са чести причини за колит.Те засягат кучетата с отслабена имунна система. Prototheca водорасли живеят в канализацията,почвата,водата,замърсители на храните.Те могат да бъдат открити в прясна фекална материя.

Предовратяване на колита

Един от най-добрите начини за предовратяване на колита е да държите животните далече от източниците на инфекциозни микроорганизми и паразити.Стопаните трябва да предприемат всички необходими мерки,за да предпазват кучетата от поглъщането на чужди тела или остри абразивни вещества,които биха могли да бъдат дразнещи или проникващи.Трябва да се избягват резките промени в диетата или източника на водоснабдяване.Рутинното обезпаразитяване ще помогне за намаляване на риска от вътрешни паразити,свързани с колита.

Как колита засяга кучетата

Колита е отговорен за случаите на хронична диария при 30-50% от случаите.Дебелото черво е централната част на дебелото черво,разположено между цекума и ректума.Когато дебелото черво се възпалява поради някаква причина,веществата,наречени цитокини започват да се натрупват,което нарушава нормалната клетъчна структура на тъканите на дебелото черво.Това стимулира отделянето на слуз и други вещества от голямата чревна лигавица и засяга нормалната перисталтика на червата.В резултат способността на дебелото черво да абсорбира водата и процеса на изхождане е изложена на риск,което води до обилна диария,примесена със слуз и кръв.Налице е дискомфорт и болка.

Симптоми

Включват един или повече от следните клинични признаци:

- Обилна водниста диария с кръв и слуз;

- Полу-оформени изпражнения;

- Преминаване на чести и малки количества течност;

- Болезнена дефекация;

- Филтриращо пречистване,особено удължено след дефекация,може със запек;

- Позиви за дефекиране;

- Преминаване на газ(метеоризъм);

- Повръщане;

- Липса на апетит(загуба на апетит,анорексия,не често);

- Загуба на тегло(също не е често срещано).

Кучетата с различна форма на колит,без значение от причината,често страдат от чревни спазми и гадене.Персистиращата диария може да предизвика вторично възпаление,зачервяване и дразнене на тъканите около ануса.

Кучета с повишен риск

Някой боксери са предразположени към развитие на хистиоцитен улцерозен колит,който е едно от няколкото заболявания,които могат да бъдат част от синдрома,наречен възпалително чревно заболяване.Боксерите развиват тези синдроми на 2 годишна възраст.Немските овчарки са предразположени към лимфоцитен плазматичен ентероколит.Синдрома на раздразненото черво е една от най-честите причини за кучешкия колит,а чревното разстройство често се свързва със стреса в нервната система.Младите кучета са особено предразположени към развитие на колит в резултат на неправилно хранене.Кучетата,отглеждани на открито често изяждат неподходящи неща,което в последствие води до развитието на колит.

Диагностициране

Тъй като колита може да бъде причинен от различни неща,има дълъг път до диагнозата.Вет.лекар трябва да се произнесе за възможните причини преди окончателната диагноза.Понякога основната причина за това състояние никога не се открива.

При куче със симптоми на колит,вет.лекар ще изолира проблема с дебелото черво.Физическите констатации(вкл.коремната палпация) са нормални,въпреки,че някой кучета могат да бъдат с поднормено тегло или болка при палпиране на корема,в зависимост от причината за колита.Резултатите от изследването на урината и рутинните кръвни изследвания(ПКК,биохимия на серумния профил)обикновено са добри,освен ако не е причинено от системното заболяване на кучето от колит.

Фекалните проби могат да бъдат проверени за наличие на гъбички и стомашно-чревни паразити.Коремна рентгеногграфия и УЗИ могат да разкрият фекално задръстване,удебелни чревни тъкани,увеличени лимфни възли и др. аномалии.Въпреки това,резултатите при кучета с колит често са нормални.УЗИ не е толкова добро средство за откриване на колит,защото обструктивния ефект на въздуха в дебелото черво може да замъгли резултатите.

Процедрурата за избор на диагностициране на основната причина за колита е колоноскопията,придружена с биопсия от различни места на тъканите на дебелото черво.Тази процедура изисква седация или анестезия.Тази процедура е по-предпочитана от вет.лекари,отколкото лапаротомията,защото тя е силно инвазивна и може да изложи животното на риск от инфекция.Когато лекаря отваря корема и дебелото черво,има повишен риск от бактериално съдържание на дебелото черво,разлив в коремната кухина,със съпътстващ риск от развитие на перитонит или др.форми на коремна инфекция.

Специални указания

Някой инфекциозни причини за кучешки колит могат да бъдат заразни за хората,особено ако имат слаба или увредена имунна система.Хората,които работят с или лекуват кучета болни от колит,трябва да вземат предпазни мерки,за да гарантират,че тяхната среда е чиста и добре санирана.

Възможности за лечение

Повечето случаи на колит могат да бъдат лекувани в домашни условия.Въпреки това,ако има продължителна диария или повръщане,които са причинили тежка дехидратация,може да се наложи кучето да бъде хоспитализирано за прилагане на интравенозни течности и елетролитна терапия.

Лечението на колита е насочено към решаване на основното заболяване или причините за възпаление на дебелото черво.В продължение на 24 до 48 часа гладна диета е начало на лечението.Това обикновено е последвано от бавното въвеждане на диета с високо съдържание на фибри-особено ако кучето страда от синдрома на дразнимото черво.Диетите с протеини,като патица,риба или еленово месо,все по-често се предлагат на пазара и могат да бъдат полезни в случаите на колит,причинен от хранителна алергия.

Правилното прилагане на широкоспектърни антибиотици помага за разрешаване на проблема при колит,причинен от бактериална инфекция.Анти-паразитните лекарства се прилагат за лечение на чревни паразити.В момента не е известно лечение на разстройството,причинено от синьо-зелените водорасли.В някой случаи противовъзпалителни или имуносупресори могат да се изписват на кучетата,могат да се включат нестероидни противовъзпалителни средства или кортикостероиди.Така наречените модификатори- лекарства,които са предназначени за намаляване на диарията и формата на изпражненията,могат да се прилагат за симптоматично облекчаване,въпреки,че няма да разрешат или допринесат за "лечение" на състоянието.

При тежки случаи,ако части от дебелото черво са силно повредени от възпаление,може да се наложи хирургична реконструкция и отстраняване.За щастие повечето случаи се решават само с поддържащо лечение.

Прогноза

Кучета с инфекциозни причини за колит имат добра до отлична прогноза за диагностика и лечение.За кучета с Prothotheca колит,който се причинява от синьо-зелени водорасли и инфекция,няма ефективно лечение.Кучета с колит от други причини имат смесена прогноза,в зависимост от естеството и тежестта на състоянието им.

Остър колит

В повечето случаи симптомите на колит са резултат от остър колит.Причината може да бъде стрес,свързан с лоши атмосферни условия.Кучетата са много чувствителни към топлината и за това когато се прегреят,могат да се разболеят.Острия колит се лекува с лекарства,изписани от вет.лекар.В процеса на лечение кучето трябва да се храни с минимално количество масло и подправки,месо от всякакви животни,въпреки че варено пилешко може да бъде добра алтернатива.

Хроничен колит

Това състояние възниква,когато кучето страда от колит няколко седмици или месеци.Още една причина за постоянен колит е хранителната алергия,която може да бъде причинена от химически вещества и изкуствени съставки в храната.

Симптоми на язвен колит

Води до кървене и болки при дефекация.При кучетата симптомите се проявяват към 2 год. възраст и след време се проявяват по-силно.
Язвения колит не реагира на обичайните противовъзпалителни лекарства.

Разнообразните възможности на хранене,широкия асортимент от готови храни води до разногласия в подхода за храненето на животните.В стремежа си към оптимизиране на хранителния режим стопаните често комбинират сухите и влажните храни,включват човешки продукти,експериментират с витамини и хранителни добавки.

Небалансираното хранене,съдържащо провокационни продукти повишава реактивността на чревната лигавица,в резултат се появяват симптоми на възпаление на дебелото черво-примеси кръв и слуз във фекалиите,влошаване на дефекацията,поява на неоформени изпражнения с незначително количество или редуване със запек.Въпреки симптомите,общото състояние на животното не се променя,апетита се запазва.По-рядко симптомите на колит могат да бъдат свързани с признаци на възпаление на тънките черва.Инфекциозния колит се причинява от ентеропатогенни бактерии,гъби,кокцидии.Дисбактериозата в полза на протозойната микрофлора усложнява протичането на елементарния колит.Механична причина за колит може да послужи поглъщането на големи количества козина(при котките) или хранене с кокали,особено варени(при кучетата).

В повечето случаи етиологията на заболяването остава неизяснена,въпреки че в много случаи за ломфоцитарно-плазмения колит се подозира хранителна алергия,смяна на храната,използване на продукти неподходящи за дадения вид животно.Предварителната диагноза се поставя въз основа на паразитологичното изследване на фекалии,клиничен и биохимичен анализ на кръв и биопсия.

Първото,което е необходимо да предприемете е да промените диетата,да изключите въздействието на провокиращите продукти върху лигаваицата на червата,да спазвате принципите за смяна на храната,да не я променяте без необходимост.Не на последно място са стресовите фактори- старайте се да оптимизирате пространството на животното така,че да се чувства защитено.

В периодите на обостряне и чести рецидиви,постоянно,за предпочитане е да се използват лечебните храни за коригиране на храносмилателното разстройство- Royal Canine Sensitive, Gastro-Intestinal.
При хронични заболявания може да се наложи диетично хранене за цял живот.За подобряване работата на храносмилателната система се препоръчва хранене няколко пъти на ден и строго спазване на дневната дажба.При ентероколит може да се пропуснат 1-2 хранения.

За животни с епизодични пристъпи на колит в периода между обострянията може да се използват диетичните храни от серията Sensible или Delicat.
За коригиране на размножаването на патогенната микрофлора се назначават ентеротропни антибактериални препарати или антипротозойни препарати.
При изразен дискомфрт от страна на червата е показан приема на Смекта,fosfalyugel.

Прогнозата при възможност за отстрзняване на причината за колит е благоприятна,при другите- внимателна,при специфичните породни колити- много внимателна поради високия риск от рецидиви.

http://www.petwave.com/Dogs/Dog-Health- ... tment.aspx
http://zoolandiya.org/sobaki/2113
http://www.zooproblem.net/vet_konsultaz ... d_cats.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета