Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Деформация на костната система при подрастващи кученца

Деформация на костната система при подрастващи кученца

Мнениеот meri » Сря Дек 19, 2012 12:42 pm

Забелязали сте, че според развитието на кученцето започва изкривяване на крайниците или някаква деформация на костната система?
В какво е причината? Разрешим ли е проблема или не?

Следващите причини най-често обуславят деформацията на костната система при подрастващите кученца,които могат да се класифицират като " Начално развитие на ортопедични заболявания".

1.Огъваща деформация на предните крайници (http://petsalive.com/blog/case-studies/ ... dy-badgee/)

Остро развиваща се карпална деформация е често срещан проблем при големите и бързо растящи кученца.Засягат се кученца на възраст между 6 до 12 седмици,рядко може да се види при кучета след 7 месечна възраст.Някой мъжки кученца от породите доберман и шар пей са предразположени към заболяването.Засегнатите кучета не страдат от болка,но могат да покажат механична куцота,ако деформацията е достатъчно голяма.Освен очевидната деформация,резултатите са и от физическия преглед,рентген и клинична патология.

Кученце с двустранно огъване
Изображение

Причината за карпалното огъване е неизвестна.Предполага се,че това е временен дисбаланс в темповете на нарастване на костите и сухожилията на предните крайници.Ако костите растат по-бързо,тази деформация ще се случи.Останалите фактори са генетични влияния,недохранване или "прехранване" с витамини и минерали.

Причината за карпалното огъване е неизвестна.Предполага се,че това е временен дисбаланс в темповете на нарастване на костите и сухожилията на предните крайници.Ако костите растат по-бързо,тази деформация ще се случи.Останалите фактори са генетични влияния,недохранване или "прехранване" с витамини и минерали.

Предлаганите терапии са много и включват отглеждане на кученцето върху повърхности с добро сцепление,балансирана диета,диета с по-малко калории,шиниране на крайника,НЕ шиниране на крайника,редовна физическа активност,ограничени упражнения.Съшествуват малко или никакви доказателства че шинирането на крайниците при младото куче може да доведе до преразтягане,вместо да го разреши.

Прогнозата е добра,почти всички кучета се връщат към нормален живот,независимо от лечението в рамките на 4 седмици,повечето се решават в първите две седмици.

Изображение

След 2 седмици
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

2.Хипертрофична остеодисторфия

Етиологията все още не е изяснена,засяга основно млади,бързорастящи кучета от големите и гигантските породи.

Изображение

Ранните теории са били за недостиг на вит.С или прехранване,но сега е подложена на съмнение.Ниските нива на антителата IgA, IgM, или IgA не винаги се срещат при кучета на година.Високата наследяемост на заболяването предполага изразен генетичен дефект и позволява да се надяваме,че молекулярния анализ в бъдеще ще помогне да се установи етиологията на заболяването.

Това е системно заболяване,основна мишена на което е остеогенния съдов метафизен слой,който отговаря за растежа на костите на дължина.Признаците на патология са изразени най-ярко в областта на метафизите на бързо растящите кости,включително дисталния радиус и лакътната кост/пищяла,фибулата,но хистологично са идентифицирани в проксималните метафизи на дългите кости на китките,скакателните стави,фалангите,ребрата и в областите на растеж на гръбначните тела.

Изображение

Първично се развива некроза на капилярите,разположени в дебелината на зоната на растеж.Нормално в тази област контакта на периваскуларно мезенхимния контакт на тъканите с повърхността на хондроцитите протича диференциация на остеобласите,които формират първоначалния тънък слой на костната тъкан под формата на порести кости.
В ранния стадий на развитие,когато клетките на остеобластите са били убити,в зародишната зона на растежните плочи все още протича синтез на хрущяла.Това води до разширяване зоната на растеж и заместване на метафизарната костна тъкан на хрущяла.При липса на костна тъкан разширената зона на растеж не може да издържи нормално теглото на тялото,което води до развитие на микротравми и компресии.

Изображение

Едновременно с некрозата протича по-малко изразен патологичен процес в областта на меките тъкани,около метафизата.Нараства отока и фиброзата на меките тъкани,особено в областта на надкостницата.

При повечето животни заболяването се проявява на възраст 3-4 месеца.Заболяването обхваща симетричните области на крайниците и протича с периоди на обостряне,продължаващо около 1 седмица,след което следва период на ремисия.По-често се засягат дисталните части на лъчевата и лакътната кости.При много кучета възниква диария,която съвпада с периода на треска и ставни болки и преминава без лечение.
Кучетата куцат и отказват да се движат.В ранния стадий на заболяването метафизните зони на тръбните кости са меки на пипане,оточни,местната температура е повишена незначително.При животни с лека форма има куцота и болка при дълбока палпация.В по-тежки случаи има анорексия,загуба на тегло,треска,депресия,които са съпроводени с оток,болка и повишаване на локалната температура в областта на метафизите на дългите кости.Животното не може да стъпи на засегнатия крайник.

Изображение

В повечето случаи заболяването се самоизлекува,клиничните признаци при повечето кучета изчезват след няколко седмици.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничните признаци и се потвърждава рентегенографски,провежда се кръвно изследване.

Първични промени
Изображение Изображение

http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/26.jpg
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/20.jpg
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/25.jpg
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/21.jpg
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/24.jpeg
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/22.jpeg
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/12.jpeg
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/16.jpeg
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/18.jpeg
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/god/13.jpeg

Нестероидните противовъзпалителни средства подхождат за лечение на леката форма на заболяването,но за тежката,прогресираща се използват кортикостероиди.Бързата диагностика и съответното лечение са ключ към благополучния изход на заболяването.

Изображение Изображение
Изображение

3.Разслояваща остеохндроза

Остеохондропатиите са вид дегенеративно-некротичен процес в епифизите и апифизите или техните ядра на вкостеняване в порестите части на костта,придружени от некроза,резорбация или отхвърляне на костния хрущял с последващо възстановяване на костната структура.
Заболяването се среща в различни стави и може да се прояви с нарушение на фукциите с дегенеративно-дистрофни промени на структурата на ставите.

Изображение

Остеохондропатии на ставните повърхности на коленната,раменната,тазобедрената и др. стави,при които протича пълнослойно повреждане на хиалиновия ставен хрущял на нормалния процес на диференциация на тъканите в период на осификация,с последваща загуба на контакт на подлежащата кост,отлепване,се нарича разслояваща остеохондроза.

Изображение

На заболяването са подложени младите кучета на възраст от 4 месеца до 2 години от едрите,гигантските и бързо растящите породи с предразположеност към хондропатии:лабрадор,американски булдог,немска овчарка,кавказка овчарка,нюфаундленд,санбернар и др.
Били са открити някой заболявания и при спаниели и пудели джуджета.
До сега патологията се отнася към заболяванията с неясна етиология.
Отбелязва са наследствен фактор на патологията при кучетата.
Мъжките се разболяват по-често от женските в съотношение 5:1.
Основното натоварване при интензивен бяг или скокове пада на гръдните крайници,именно на раменната става на животното:проксималната част на раменната кост е областта с най-чести изследвания за разслояваща остеохондроза.

В резултат на неправилното разпределение на натоварването на раменно-ставния хрущял в зоната на максимален контакт има тенденция към удебеляване в сравнение с околните тъкани.

Патогенетичната разслояваща остеохондроза е обослувена с нарушаване на ендохондралната остеогенеза,а също с растеж и развитие на епифизния хрущял.

Задържането на ендохондралната осификация е съпроводена с усилен растеж на хрущялната тъкан,отговаряща за биомеханиката,води до разслояване,отделяне на хрущялната повърхност и изход в ставата във вид на свободно хондромно тяло.

Изображение Изображение Изображение Изображение

Основните клинични признаци са: нарушение функциите на крайниците с проява на куцота с различна степен на тежест след почивка или натоварване,започваща болка,хипотрофия или атрофия на мускулния апарат.

Клиничните признаци на заболяването се проявяват между 5-9 месец,въпреки,че патологичния процес започва да се развива по-рано.

Клиничните и рентгенологичните данни са основна първична диагностика на заболяването.

При събиране на анамнезата трябва да се изясни колко дълго боледува животното,дали патологията не е следствие от въздействието на травматичен фактор,да се определи зависимостта на натоварване и почивка на куцотата.
Травматичния фактор може да бъде пусков механизъм за проявата на вече съществуваща патология вътре в ставата.

При животни с тази патология куцотата се усилва след почивка:това може да бъде свързано с вътреставните включвания в ставната кухина и тяхното въздействие върху околната повърхност на хрущяла и синовиалната мембрана.

Артроскопския метод на изследване е "златен стандарт" в диагностиката на заболяванията на ставния хрущял и неговата структура.Изследването се провежда под обща анестезия.

Изображение

Изображение

4.Паностит

Възпаление на тръбните кости при кученца,при които костите все още не са развити.На това заболяване са подложени немските овчарки и близките до тях породи.Възпалителния процес в тръбните кости предизвиква рязка болка при младите кучета,за това те избягват движенията.Болката периодично се усилва и намалява.Процеса може да премине от единия крайник на другия.Към възраст 15-18 месеца заболяването напълно преминава.Диагностиката е възможна само при рентгеново изследване.Ако заболяването е започнало в много ранна възраст и е имала ярко изразен характер,кучето може да изостане в развитието си,поради невъзможността да се движи,особено развитието на мускулатурата.Други странични прояви не се наблюдават.

Изображение Изображение
Изображение Изображение

Деформацията на крайниците при кученцата е резултат от неправилния баланс на веществата в организма,а не е генетично заболяване и може да се срещне при кучетата от всички породи,без значение малки или големи.

Този проблем е свързан с неправилното хранене на кученцата,също може да бъде свързан със свойствата на повърхността на пода в помещенията,в които израства кученцето.Това може да бъде свързано с ниското качество на храната,с лошо балансираната диета,прехранване,с дефицит/излишък на отделни микроелементи в организма или с хлъзгави подове.

Ако забележите развитие на тези заболявания при кученцето в ранен стадий,те са напълно лечими,ако не им обърнете внимание,това неизбежно води до инвалидност на кучето.

Първите признаци за развитие на заболяването може да бъде с подуване на ставите,поява на удебелявания в някой области на костите,"изсушаване" на отделни участъци на мускулите,""свиване" на сухожилията или връзките.

Това може да се случи и поради неравномерния растеж на костите и тъканите на мускулите при кученцата вследствие на неправилно хранене.

Всички тези заболявания се развиват различно,но крайния резултат е съществена деформация на костите,което е необратимо.
Тези заболявания започват да се развиват към 8 седмична възраст на кученцата,особено често се срещат при големите и гигантски породи,защото кученцата растат много бързо в ранните стадий на развитие.

За да не започне кученцето да се развива хиперактивно,което може да доведе до деформация на костите:

1.Не хранете кученцето с два различни типа или марки храни;

2.Променете количеството хранения (3-4 пъти);

3.Намаляване количеството на витамините или промяна на състава им;

4.Намаляване количеството на калция и фосфора в диетата;

5.Промяна на марката или типа храна с по-некалорийна;

6.Замяна на част от диетата със сурови продукти;

7.Намаляване на количеството минерали и микроелементи в диетата;

8.Не хранете кученцето с неподходяща за възрастта му храна.

Повечето проблеми при растежа на кученцата са свързани с твърде силната питателна храна,която не е съобразена с възрастта,също с проблема с предозиране на калция в диетата,непропорционалния размер на породата.

Уверете се,че дозите на тези добавки съответстват на възрастта на кученцето.Дозите калций трябва да съответстват на размера на породата: 1,2% за малките и средни породи кучета; 0,8% за едрите и гигантски породи кучета.Не трябва да допускате в организма на кученцето да постъпват излишни количества калорий.

http://www.dobermantalk.com/puppy-corne ... -legs.html
http://xray.com.ua/animals.php?act=Rentgenost
http://www.vetchirurg.ru/st8.html?id=18
http://pro-sobak.if.ua/bolezni-sobak/bo ... /panostit/
http://my-cocker.ucoz.ru/publ/vse_o_shh ... /2-1-0-507
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета