Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот meri » Пон Ное 11, 2013 8:51 pm

Ако кученцето се е родило без признаци на живот

- Опитайте да вземете кученцето с две ръце и държейки го здраво, защото кученцето е хлъзгаво, правете такива движения с ръце, като че ли сечете дърва. Периодично промивайте носа му, от който може да се появи слуз. Често това помага на кученцето да започне да диша.

- Има още един метод: обърнете кученцето надолу с главата, а след това обратно нагоре. В този случай коремните органи първо компресират белите дробове, а след това белите дробове се изправят. Тези движения се повтарят около 20 пъти в минута.

- Можете да обърнете кученцето с главата надолу и бързо ( с интервал от 80-100 пъти в минута) и ритмично с два пръста да натискате гърдите.

- Можете последователно да потапяте кученцето в гореща и студена вода. За това е необходимо да налеете студена вода в леген, а горещата да тече от крана.

Ако решите да правите изкуствено дишане "уста в нос", не забравяйте за размерите на кученцето и за размерите на белите му дорбове.

Помнете, че ако сърцето бие, но кученцето не диша или диша лошо, не трябва да прекратявате опитите за съживяване в продължение на 15 мин.

!!!Всички манипулации с кученцето се старайте да провеждате близо до пода, защото не са редки случаите на падане, заради това, че кученцето е мокро.


Когато кученцето започне да диша нормално, веднага го поставете до най-млечното зърно (това са последните две двойки).
Това стимулира свиването на матката. Кученцето трябва да получи скъпоценната капка мляко. Работата е в това, че през първите два часа след раждането при кученцето не се произвежда стомашен сок. Съответно антителата, които то получава с коластрата не са разрушени и попадат в кръвта. Това прави кученцето по-здраво и силно. Ако кученцето не иска веднага да вземе зърното, нека отпочине малко, може да е загубило много сили, за да се роди. Не е страшно, ако то полежи 10-15 мин., а след това започне да суче.

Добре е, ако родените кученца сучат в паузите между ражданията на своите братя и сестри, а в момента на раждане да почиват на грейка в отделна кутия. Тогава на майката ще й бъде по-лесно.

По време на раждането могат да възникнат и такива проблеми:

Желателно е в тези ситуации да помага ветеринар.


1.От влагалището стърчи главата на кученцето, има контракции, но то не излиза само в продължение на няколко секунди.

В този случай разкъсайте плодния мехур, хванете кученцето с два пръста за кожата между ушите и издърпайте кученцето по време на контракция надолу (към корема между задните крака на женската). Това може да се прави само когато кученцето излиза с гърба нагоре. В никакъв случай не трябва да теглите кученцето изправено. Ако след тези действия кученцето не излиза, по-скоро не преминават раменете. Опитайте внимателно да дръпнете кученцето в началото на една страна, след това на другата- раменете трябва да се освободят. Когато това се случи, леко обърнете кученцето, то трябва да излезе.

2.Кученцето излиза с краката напред и излиза трудно.

Можете да помогнете на женската и кученцето (трябва да имате двама помощника), ако единият човек постави женската на крака и я поддържа, поставил ръка под корема й по такъв начин, че женската да се опира на пети, а кученцето да лежи на дланите. Другият човек трябва да тегли кученцето надолу към корема на женската( желателно е да обвиете издадената част с кърпа, за да не се хлъзга). Дърпайте силно и непрекъснато, но не с подръпвания. Според придвижването на кученцето трябва да го прихванете.

3.Главата на кученцето и прилежащата част едва се появяват при опит и веднага изчезват, когато женската се отпусне.

В тази ситуация, когато главата на кученцето се покаже трябва да натиснете влагалището от страната на ануса, за да не влезе обратно главата на кученцето. Обикновено след това главата излиза.

4.Кученцето е много голямо и главата е заседнала във влагалището.

Трябва с чист пръст с късо изрязани нокти да намажете с балсам или вазелиново масло, да въведете във влагалището и внимателно да го намажете с кръгови движения. Помнете, че тези действия са много неприятни за кучето. Ако кученцето не излиза, направете инжекция Но-шпа. Той премахва влагалищните мускулни спазми и кученцето може да се роди. Но-шпа също помага на раждащите за първи път кучета. Поради неопитност и неразбиране за това, което се случва те могат твърде да се затегнат. В този случай но-шпа се въвежда подкожно в доза 0,1 мл/кг. В резултат спазмите на мускулите се премахват, а родовата дейност продължава.

Някои развъдчици смятат за необходимо да стимулират родилна дейност с помощта на оскитоцин. Трябва да ви предупредим, че това е много опасно и неумелото използване може да доведе не само до смъртта на потомството, но и на самата женска.

Този препарат се въвежда на малки порции и по специална схема. Някои развъдчици правят инжекция окситоцин след появата на първото кученце, други смятат, че на кучето трябва да се помогне след раждането на 4-6 кученца, защото обичайно раждайки такова количество, женската почива повече от 2 часа. В това няма нищо страшно: кучето почива, силно разтегнатата матка отново се свива, и кучето може да роди останалите кученца. Трети поставят окситоцин след раждането, за да дойде млякото.

Този препарат има много противопоказания.

- В никакъв случай не трябва да се въвежда, ако контракциите са много силни;

- Задължително трябва да имате предвид теглото на кучето;

- Ако матката е преразтегната, трябва да се роди голямо кученце или то се намира в неправилна позиция, препарата е противопокозен. В този случай неговото приложение води до разкъсване на матката.

За това се старайте да прилагате само стимулиращи препарати НО САМО СЛЕД ЛЕКАРСКА КОНСУЛТАЦИЯ И САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ.

Някои развъдчици, за да помогнат на женската и да улеснят раждането и за профилактика за след родилни усложнения, използват препарата Гамавит. Той се въвежда подкожно, мускулно или интравенозно, възможно е изпиване от животното. Дозривката е 0,1 мл/кг. Той може да се поставя на новородени кученца (на 1,3,5,7, дни в същата дозировка) с цел предовратяване на ранна смъртност и за повишаване на устойчивостта към заболявания.
Предозирането е безопазсно, а странични ефекти или усложнения не са установени. По време на раждане препарата прибавя сили на кучето, намалява времето за раждане, а кученцата след въвеждане започват за сучат по-добре, стават по-подвижни и силни.

За да премине по-гладко раждането, може да се използва и препарата Травматин. Той се въвежда два пъти (една доза преди или по време на раждането, втората- след това).

След раждането на всички кученца, опипайте корема на кучето, за да проверите дали там не са останали кученца или плацента. След това измийте кучето със слаб разтвор калиев перманганат и го върнете при кученцата. Не ги безпокойте известно време: женската трябва да почива. Другият важен етап е израстването на кученцата, те трябва да израснат здрави и силни. Винаги дръжте под контрол слабите кученца. Обръщайте внимание дали имат диария- това е лош признак. При първите симптоми се обърнете към ветеринар.

Раждане
http://www.youtube.com/watch?v=NodGd03eNx8#t=51

Записки по време на раждането

Задължително преди раждането подгответе лист и химикал, за да запишете необходимата информация за всяко кученце. Всяко кученце се измерва, записват се поредния номер на кученцето, неговият пол и цвят, времето на раждане, отличителните особености и дали е излязла плацентата.

Изображение

Кучето след раждането

Изображение

Раждането е голям стрес за организма на кучето. Дори ако то е преминало без усложнения и е завършило благополучно, кучето след раждане се нуждае от особени грижи и внимание. Задачата на стопанина е да осигури правилни грижи.

Обикновено кучетата раждат без проблем. Ако при раждането нещо не е в ред, задължително се обърнете към ветеринар. Не трябва да се обръщате за помощ към приятели и роднини, дори ако имат кучета, или да търсите отговор в интернет. Само специалист след преглед на животното може да даде препоръки и да помогне на животното.

Дори ако всичко е преминало добре и кучето се чувства добре след раждането, трябва да бъде прегледано от ветеринар. Той трябва да се увери, че в матката не е останала плацента или кученца. Възможно е да му се наложи да направи инжекция за предовратяване на усложнения и инфекции.

След раждането животното е подложено на редица инфекции, неговият организъм е отслабен от бременността и раждането. Трябва да предпазите кучето от инфекции и простуда. В стаята където лежи кучето не трябва да има течение и в нея трябва да поддържате подходяща температура.

Мястото, където лежи кучето след раждането трябва да бъде уединено, важно е кучето да се чувства защитено. В този период се постарайте да не го безпокоите, не трябва да пускате при него деца и чужди хора. Вероятно имате желание да се похвалите с кученцата, но трябва да изчакате.

Не забравяйте, че е важно да предпазите от инфекция половите органи и млечните жлези на животното, за това не забравяйте системно да сменяте пелените на които лежи кучето. Перинеума и млечните жлези трябва периодично да се изтриват с антисептик (какъв, ще ви каже ветеринаря).

В първите две седмици след раждането могат да се наблюдават секрети- в началото слузести с кръв, след това безцветни. Но това още не е повод за безпокойство. Ако цвета на секрета е тъмно-зелен, жълт или червен, а миризмата неприятна, гнилостна, веднага се обърнете към ветеринар. Също така трябва да се обърнете към ветеринар, ако секрета е обилен или продължава повече от две седмици.

Трябва да помните, че след раждането кучето още не е готово за продължителни разходки- организма не е възстановен и се нуждае от почивка. Второ, в първите дни след раждането кучето има особено силен майчин инстинкт и инстинкт за пазене на кученцата. Ще се страхува да остави кученцата за дълго сами. След 3-4 седмици кучето ще се поуспокои и можете да увеличите времето за разходки.

Веднага след раждането не е необходимо да храните кучето, то изяжда плацентата, която е богата на хранителни вещества. Ако кучето е родило много кученца, не давайте да яде повече от 3-4 плаценти. За кучето в този момент е важна чистата питейна вода, не забравяйте да поставите купа с вода пред него. След 6-8 часа можете да давате лесно усвояема храна в течен или смлян вид. Не трябва да давате веднага много храна, по-добре хранете кучето 5-6 пъти на ден.

По време на лактация кучето се нужда от голямо количество хранителни вещества, отколкото обичайно, особено това се отнася за протеините. Ако не храните кучето с храна премиум клас, добавяйте витаминни и минерални добавки в храната.

Ако кучето след раждането получава същата храна както и преди раждането, това може да доведе до здравословен проблем. Това е така, защото кученцата получават необходимите им за растежа и развитието вещества от организма на майката с млякото. Ако в храната на кучето има малко витамини и минерали, всичко отива при кученцата, а майката ще се разболее.

След раждането кучето се нуждае от повишено внимание. Ако забележите някакви тревожни симптоми (повишена температура, гноен секрет, отказ от храна, възбудимост), трябва спешно да се обърнете към лекар.

http://zapovednik31.ucoz.ru/
http://lyubimets.su/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот cookie » Пон Яну 19, 2015 3:11 pm

Извинявам се, но не намерих друга тема, където да попитам. Кучето ми роди преди точно две седмици , стават днес, има две кученца. Пинчерка е. Вета ми каза да следя за зеленикави течения, тя няма такива, но все още има слузесто течение примесено с кръв, по една две капчици. темперетурата й е нормална, има апетит, дали това е повод да я водя на лекар. Освен това ми казаха да ги заведа на 40 тия ден малките, а в интернет на места пише, че на 20 тия ден трябва да се заведат за да се обезпаразитят. Казаха ми да й давам калции поне 10-14 дни, а според някои трябва да й давам повече. Мисля , че прекалих с четенето в инътернет и съвсем се обърках вече :ai: благодаря и се извинявам ако съм постнала на неподходящото място
Аватар
cookie
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Яну 19, 2015 2:37 pm

Re: Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот zoomaniak » Пон Яну 19, 2015 6:44 pm

Съберете мнения от поне 2-3ма доктори. Оставете го Интернет.... аз дори бих потърсил мнение от 3ма - все пак не разбирате и ви трябва експертно мнение от поне 3 глави - докторски.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот cookie » Вто Яну 20, 2015 12:44 am

Благодаря за отговора, попринцип съм доволна от клиниката в която я водя, там следиха бременността. Знам че има лохии и при тях въпроса е, че не знам колко време продължават,освен това трудно се доверявам на други доктори, за това реших да попитам в някой форум преди да се обърна към тях :) имах кученце преди години, което имаше пиометра и мн ме е страх...след раждането мина на ренген, всичко беше наред
Аватар
cookie
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Яну 19, 2015 2:37 pm

Re: Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот Tara23 » Вто Яну 20, 2015 2:10 pm

Здравейте,
Не знам дали попадам на точното място, но имам пинчер, Ема сега е бременна. За сега всичко слава Богу е наред! Но искам да ви попитам някой ползвал ли е застрахователни услуги за домашни любимци? Защото ако е като при хората може да се следи бременноста при животното. Ако някой е наясно моля де ми кажете. (Ема за пръв път ще ражда и съм много развалнувана)
Аватар
Tara23
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 1:36 pm

Re: Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот meri » Вто Яну 20, 2015 2:38 pm

cookie написа:Благодаря за отговора, попринцип съм доволна от клиниката в която я водя, там следиха бременността. Знам че има лохии и при тях въпроса е, че не знам колко време продължават,освен това трудно се доверявам на други доктори, за това реших да попитам в някой форум преди да се обърна към тях :) имах кученце преди години, което имаше пиометра и мн ме е страх...след раждането мина на ренген, всичко беше наред

По принцип не виждам причина да търсиш друго мнение, защото в тази клиника лекарите са запознати най-добре със състоянието на кучето и знаят какво лечение е прилагано и всичко останало.
Най-добре е да си спазваш съветите на лекарите и да не променяш нищо. Ако имаш въпроси си питай тях, никой по-добре няма да ти отговори. А четенето понякога вреди, не винаги всичко написано е вярно и никой не знае по-добре от лекаря, защото за всяко животно и всеки случай е индивидуално според състоянието на животното, възрастта и т.н.

Лохиите се отделят в продължение на 2 седмици (първите дни те са кафеникави, гъсти, след това постепенно стават по-светли и прозрачни).Ако лохиите са прекалено обилни, дълго време не променят цвета си, появи се рязка миризма- спешно потърсете лекар.
Когато кървенето е обилно, лигавиците са бледи, кучето е депресирано, това е опасен симптом, защото голямата кръвозагуба е опасна за живота.

Трябва да се следи и състоянието на млечните жлези, защото има опасност от появата на мастит. Ежедневно трябва да се преглеждат млечните жлези след раждането, с чисти ръце да се опипват всички зърна.Лечение се прилага само след консултация с ветеринар. Следи се кученцата да сучат от всички зърна едновременно.

Кучето трябва да се държи в чистота и постелката на малките да се сменя всеки ден.
Родилото куче може да се изкъпе не по-рано от седмица след раждането. След къпането майката трябва да се подсуши напълно преди да се пуснат малките при нея.

Ако не желаете повече кученца, което е желателно, може да помислите за кастрация на женската.Кастрацията се извършва след като престане да кърми, някъде 2 месеца след раждането.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот meri » Вто Яну 20, 2015 2:51 pm

Tara23 написа:Здравейте,
Не знам дали попадам на точното място, но имам пинчер, Ема сега е бременна. За сега всичко слава Богу е наред! Но искам да ви попитам някой ползвал ли е застрахователни услуги за домашни любимци? Защото ако е като при хората може да се следи бременноста при животното. Ако някой е наясно моля де ми кажете. (Ема за пръв път ще ражда и съм много развалнувана)

Кучето трябва да се следи от ветеринар задължително през цялото време на бременността и е желателно присъствието на лекар по време на раждане, но не е задължително, ако всичко е наред.
За застраховки не мога да отговоря. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот Koset0 » Чет Яну 22, 2015 12:51 am

Преди около 3 месеца прибрахме куче с новородено малко, а няколко часа след това роди още едно. 5 дни (ако не се лъжа) след това забелязах, че се държи странно и видях, че има някакви изтечения. Без да и меря температурата я отведох до клиника и се оказа, че най- вероятно има останала плацента след преглед на ехографа. Наложи се спешна операция, с която пък направо комбинирахме кастрация. Вече е бил загнил остатъка от плацентата и въпреки възрастта на бебетата се наложи да пие антибиотик няколко дни. Искайте повече от едно лекарско мнение, защото нещата са сериозни и трябва да се следи всичко. :)
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот cookie » Нед Яну 25, 2015 4:06 pm

meri написа:По принцип не виждам причина да търсиш друго мнение, защото в тази клиника лекарите са запознати най-добре със състоянието на кучето и знаят какво лечение е прилагано и всичко останало.
Най-добре е да си спазваш съветите на лекарите и да не променяш нищо. Ако имаш въпроси си питай тях, никой по-добре няма да ти отговори. А четенето понякога вреди, не винаги всичко написано е вярно и никой не знае по-добре от лекаря, защото за всяко животно и всеки случай е индивидуално според състоянието на животното, възрастта и т.н.

Лохиите се отделят в продължение на 2 седмици (първите дни те са кафеникави, гъсти, след това постепенно стават по-светли и прозрачни).Ако лохиите са прекалено обилни, дълго време не променят цвета си, появи се рязка миризма- спешно потърсете лекар.
Когато кървенето е обилно, лигавиците са бледи, кучето е депресирано, това е опасен симптом, защото голямата кръвозагуба е опасна за живота.

Трябва да се следи и състоянието на млечните жлези, защото има опасност от появата на мастит. Ежедневно трябва да се преглеждат млечните жлези след раждането, с чисти ръце да се опипват всички зърна.Лечение се прилага само след консултация с ветеринар. Следи се кученцата да сучат от всички зърна едновременно.

Кучето трябва да се държи в чистота и постелката на малките да се сменя всеки ден.
Родилото куче може да се изкъпе не по-рано от седмица след раждането. След къпането майката трябва да се подсуши напълно преди да се пуснат малките при нея.

Ако не желаете повече кученца, което е желателно, може да помислите за кастрация на женската.Кастрацията се извършва след като престане да кърми, някъде 2 месеца след раждането.

Благодаря, аз говорих с ветеринарите, преглеждам и гърдите редовно, винаги гледам да сучат равномерно от всичките :) те още не са проходили правят първи опити, не искам повече да ражда, аз ще си задържа едното кученце за мен. Но те ми казаха, че лохиите може да продължат повече от 2 седмици, макар , че вече все по рядко има изтечения. искам да попитам освен това до кога ще им яде акото, кога ще запознат да се изхождат без нейна помощ? и още един въпрос кога тря започна да им давам допълнително храна? извинявам се, не се занимавам с развъждане не ми е амбиция, не искам да изкарвам пари от това, просто искам да имам кученце от нея, защото съм твърде емоционално привързана към нея по ред причини и така :ba:
Аватар
cookie
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Яну 19, 2015 2:37 pm

Re: Какво да правим, когато кучето ражда? -2 част

Мнениеот zoomaniak » Чет Яну 29, 2015 7:04 pm

Питайте ветеринарният си доктор. Негова работа е да ви информира за всичко - а и вземете да прочетете статии по въпросите си.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Кучета