[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ваксинация при кучето- 2 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ваксинация при кучето- 2 част

Ваксинация при кучето- 2 част

Мнениеот meri » Вто Ное 26, 2013 3:44 pm

Без ваксина кученцето може да умре. Това е очевидно. Но не всички съществуващи ваксини са еднакви. Ако едни осигуряват надеждна защита за много години, други могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. Използването на някои ваксини е безполезно. Още повече се усложнява въпроса от това, че вет.лекари препоръчват не само различни ваксини, но и различни срокове на периодичност на ваксиниране. Какво да правят стопаните на кучета? Преди всичко трябва да знаят фактите и да умеят да правят избор.

За да разберем защо ваксините се различават толкова силно една от друга, трябва да знаем как действат. Ваксините съдържат вещества, наречени антигени, които карат имунната система да развие резистентност срещу определени заболявания и когато впоследствие възникне заразяване, имунната система вече е готова за борба с болестотворните организми.

Обикновено кученцата се ваксинират с комплексни ваксини, наречени DHLPPC (или DALPPC), които осигуряват защита против чума (D), хепатит (H), лептоспироза (L), белодробна инфекция (Р), ентерит (Р), и коронавирус (С). Но нито една ваксина не може да бъде на 100% ефективна. Много фактори влияят съществено на производството на защитен имунитет, особено при кученцата, и до сега не е изяснен окончателно механизма на всички процеси, протичащи в имунната система.

Защитните антитела, получени от кученцата от майката, са основното препятствие за произвеждането след ваксинацията на пълен имунитет. Това напълно защитава кученцето в първите часове и дни след раждането, впоследствие пречи на произвеждането след ваксинацията на достатъчно ниво имунитет при 2-3 месечно кученце. Общоприетата система на ваксинация ще ви помогне да преодолеете тези трудности.

Майчини антитела

С раждането кученцето се нуждае от имунитет за борба със заболяванията, съществуващи в околната среда. Природата се е погрижила за създаването на временна защита от заболяванията във вид на майчини антитела, които се предават на кученцето чрез плацентата и майчиното мляко, осигурявайки надежден имунитет. "Майчиният" имунитет защитава кученцата в първите месеци на техния живот докато техния организъм започне да произвежда собствени. Определени майчини антитела защитават от определени заболявания, например, ако едни се борят срещу ентерита, други -против чумата. За това във всеки организъм количеството определени майчини антитела може да бъде различно, а това означава, че кученцето може да има високо ниво на имунитет против чума, но прекалено нисък против ентерит и обратното. Намаленото ниво на защитните майчини антитела протича постепенно и равномерно, но в различни предели при всяко конкретно кученце, съществено се различава в различни възрастови периоди дори сред кучилото. Според намаляване на количеството майчини антитела организма на кученцето интензивно произвежда свой собствен имунитет под влиянието на околната среда и поради ваксинацията.

Главната цел на ваксинацията е колкото може по-бързо да се стимулира произвеждането в организма на кученцето достатъчно ниво на имунитет, за да се предовратят възможни заболявания. Произвеждането на собствен имунитет от строго дозирани и контролирани определени схеми на ваксинация са много по-безопасни, отколкото подлагането на кученцето на самостоятелна естествена борба с многобройните, потенциално смъртоносни инфекции в околната среда. За съжаление майчините антитела защитават организма на кученцето не само от болестотворните организми, но също и от ваксинацията, докато тяхното ниво в организма остава високо или достатъчно, те успешно се борят против вирусите, въведени с ваксината, но в същото време пречат на стимулирането на имунната система за производство на собствен имунитет.

Тази ситуация се нарича намеса на майчините антитела и е най-честата причина за неефективност или дори безполезност на ваксината. Практиката на ваксинация на кученцата на всеки три или четири седмици помага за преодоляване на противодействието на майчините антитела. Най-опасното време в живота на всяко кученце е периодът, когато нивото на майчините антитела не е достатъчно висок за противодействие на вируса на ваксината, но е достатъчен за борба с истинската инфекция. Този критичен период има названието " прозорец на уязвимост". Стопаните на кучета трябва максимално да предпазват кученцата в този период от възможни заразявания с инфекции. Началото на критичния период и неговата продължителност са различни за всяко конкретно кученце. Допълнителен проблем е и това, че нивото на различните майчини антитела намалява в различна степен, а пълното изчезване на антителата протича в различно време.

Антителата против ентерит се запазват по-дълго, отколкото антителата против чумата. Тази разлика е причина за това, че след първичната ваксинация при 95% от кученцата успешно се произвежда собствен имунитет против чума вече на възраст 12 седмици, но само при 67-70% от тях имат в същото време достатъчен имунитет против ентерит. Поради тази причина трябва да се повтори ваксинацията против ентерит на всеки три или четири седмици до достигане на 18-20 седмична възраст.

Критичният период, в продължение на който кученцето е особено узязвимо към въздействието на сериозни инфекции, може да продължи около 10 седмици. Някои производители на ваксини потвърждават в рекламата на своята продукция, че техните ваксини стимулират произвеждането на собствен имунитет при кученца на възраст не по-малка от 18 седмици благодарение на "унищожаването" на майчините антитела. Това потвърждение не е вярно за по-голяма част от кученцата. Разрушаването на майчините антитела е невъзможно, както свидетелстват експертите от Института за здравеопазване на животните, Джеймс А. Бейкър при Корнуелския университет, световно известен център в областта на здравето на животните. По-ранната ваксинация, водеща до произвеждането на надежден имунитет е ефективна само в случаите, когато първоначалното ниво на майчиния имунитет е необичайно нисък, което води до по-ранно намаляване на количеството майчини антитела до ниво, позволяващо на ваксината успешно да стимулира производството на ранен собствен имунитет.

Два главни вида ваксини

В детската възраст най-жизнеопасни инфекции са чумата и ентерита. Полученият, благодарение на ваксината имунитет против тези заболявания в значителна степен заивиси от типа на използваната ваксина и начина й на въвеждане в организма.

Всички ваксини могат да бъдат разделени на два главни типа: ваксини с отслабени или модифицирани живи вируси (МLV) и ваксини с убити вируси (KV). Разликата в надеждността и продължителността на защита след прилагане на ваксините от тези два вида е голяма. Вирусите от "живите" ваксини трябва да се размножават непосредствено вътре в организма на кученцето, за да стимулират развитието на собствен имунитет. Въпреки, че такъв подход може да ви се стори рискован, трябва да имате предвид, че вирусите на "живите" ваксини са отслабени(модифицирани) до такова ниво, което не им позволява да предизвикат истинско заболяване при здраво кученце. Във връзка с това, че вирусите на "живите" ваксини се размножават в организма на кученцето, е достатъчно да се въведат ограничено количество вируси.

Ваксините на база "мъртви" вируси, съдържат култура мъртви вируси, които не могат да се размножават. За разлика от "живите", "мъртвите" ваксини трябва да съдържат значително по-голямо количество вируси, или, други вещества за стимулиране на имунитета. Друга съществена разлика между "живите" и "мъртвите" ваксини е това, че имунитетът стимулиран от "живата" ваксина произвежда много по-бързо и се запазва по-дълго време, отколкото имунитетът, произведен от "мъртвите" ваксини. Една ваксинация със съвременна "жива" ваксина може да доведе до производството на пълен имунитет в продължение на 2-3 дни, който се запазва в продължение на три и повече години.

Съвсем различно е с "мъртвите" ваксини. Произвеждането на собствен имунитет започва само след минимум две ваксини, направени с интервал от няколко седмици, а достатъчно ниво на имунитет възниква в продължение на седмици или месеци, вече разработеният имунитет впоследствие осигурява надеждна защита само за няколко месеца.

Тъй като "живите" ваксини осигуряват незабавно производство на имунитет и нивото на неговата надеждност не зависи от реваксинацията (с изключение на критичния период), във всички случаи трябва да се предпочитат. Изключение от това правило е "мъртвата" ваксина против бяс, която е много ефективна и трябва да бъде препоръчана за широко приложение.

Рискован бизнес или сигурна инвестиция?

Стопаните на кучета, прилагащи надеждна ваксина, особено "жива" постъпват правилно. Практиката за прилагане на "живи" ваксини има изключително ниска вероятност от това, че вирусите в процес на размножаване в организма могат да се променят дотолкова, че да станат причина за заболяване.

"Мъртвите" ваксини могат да ви се сторят по-безопасни, тъй като техните вируси не се размножават и следователно не могат да станат опасни за организма. Случаи на заразяване с "мъртви" ваксини се отбелязват при тяхното производство, те са причина за някои проблеми след тяхното прилагане. По-високата концентрация антигени и добавки на редица други вещества за повишаване нивото на произведения имунитет увеличават риска от появата на силни отрицателни реакции на организма на кученцето след прилагане на "мъртви" ваксини. Отрицателните реакции предизвикват съмнение по отношение на безопасността на прилагане на тези ваксини, и това безпокойство има основание. Всяка ваксина може да бъде причина за нежелателна реакция на организма, но причинените от някои ваксини реакции могат да бъдат рязко отрицателни. В същото време както повечето реакции относително незначителни, някои "мъртви" ваксини могат да причинят повече вреда, отколкото полза, така както отрицателните реакции са толкова тежки, че понякога могат да бъдат по-лоши, отколкото заболяването, против което се прави ваксинацията.

"Живите" ваксини също могат да предизвикат отрицателни реакции. Реакциите могат да бъдат сходни на леката форма на заболяването, за защитата от което се прилага ваксината. В сравнение с истинското заболяване, пригладената форма (незначително повишаване на температурата, мускулна болка, загуба на апетит) може да бъде понесена леко и прогнозируема. Такива леки странични ефекти по-често могат да бъдат свързани с "живата" ваксина против ентерит, въпреки че при повечето кучета тази ваксина никога не причинява някакви забележими реакции. За щастие повечето кученца изобщо нямат никакви странични ракции към всяка вакснина.

Новите видове "мъртви" ваксини против чума бързо се премахват от продажба поради неефективност. И въпреки потенциално смъртоносната реакция, наречена енцефалитна чума, е възможно да е свързана с някои видове "живи" ваксини против чума при тяхното въвеждане с комбинация с аденовирусната ваксина, вероятността от смърт от чума е много по-висока, отколкото възможността от развитие на енцефалитна чума в резултат на прилагане на ваксината. За това безусловно, прилагането на "живи" ваксини против чума е за предпочитане пред "мъртвите" и още повече отказ от ваксинация. "Живите" ваксини против коронавирус са предмет на продължаващи спорове по две причини. Първо, коронавирусната инфекция сама по себе си е достатъчно лека и не се нуждае от особено лечение, второ, при прилагане на първите ваксини против коронавирус се наблюдавали сериозни отрицателни реакции.
Съвременните антикоронавирусни ваксини са малко по-безопасни, отколкото ранните, много експерти смятат, че страничните реакции към ваксината са по-лоши от самото заболяване.

Неефективност на ваксините

Освен намесата на майчините антитела, съществуват и други фактори на неефективност и дори безполезност на ваксините. Често в неефективност на ваксината обвиняват самата вксина- недостатъчен или слаб имунен потенциал на ваксините, причинен от разрушаването на нея самата. Но на практика това не се среща. Разрушението на ваксината е необичайно, рядко явление, в което е трудно да се повярва и което се ограничава с индивидуалната опаковка на една ваксина.
Неефективността на ваксините поради недостатъчен или слаб имунен потенциал по-често е свързана с разделянето на дозите за ваксинация: практиката на разделяне на една ваксина между няколко кученца или въвеждането на по-малко от пълната доза, количества ваксини на едно кученце. Разделянето на ваксините по-често се среща при ваксинирането на много малки кученца или малки кучета. Много стопани и дори някои ветеринари поощряват разделянето на дозата, но експертите са против такава рискована практика. За разлика от антибиотиците или други лекарства, дозата на ваксината не се изчислява върху теглото на кучето. Ваксината може да бъде напълно дезактивирана благодарение на неправилното въвеждане в организма на кученцето. Ако ваксината, която трябва да се постави мускулно, се въведе подкожно, резултатът от това може да стане пълна загуба на ефективността от ваксината. Ефективността на ваксината също може да бъде загубена, ако подкожната ваксина е била въведена мускулно или непосредствено в кожата. Неефективността на ваксината може да бъде свързана също с неспазване правилата на производителя на ваксината, отнасящи се до нейното съхранение, приготволение и въвеждане в организма.

Ваксини, които не са предназначени за смесване, никога не трябва да се смесват, както никога не трябва да се използва комбинация ваксини от различни производители или фирми. Само използването на нови еднократни игли и спринцовки може да гарантира, че никакви случайни минимални примеси от някакво вещество частично или напълно не дезактивира ваксината, вече набрана в спринцовката. Понякога ваксините необосновано се обвиняват в неефективност, когато ваксината е била направена в инкубационния период на развитие на такива инфекции, като чума или ентерит (ваксината е поставена след заразяване на животното с вируса на чумата или ентерита, но преди появата на първите симптоми на заболяване). В този случай, не ваксината е неефективна, тя не е в състояние да защити заразеното животно от заболяванията.

Изследванията доказват, че не съществуват неефективни ваксини, свързани с определени породи. Доберман, ротвайлер, английски спрингер-спаниел, често се сблъскват с проблеми, свързани с имунитета, но те добре реагират на правилната схема на ваксинация и изработват достатъчно ниво на защита на организма. Тези породи по-тежко, отколкото другите понасят такива заболявания като чума или ентерит, което погрешно се свързва с трудности при изработване на имунитет след ваксинацията.

Интерференцията на ваксините, т.е., ситуацията при която въвеждането на една ваксина пречи на ефективното действие на другата, е още една причина за неефективност на ваксината. Използването на "мъртва" ваксина две седмици преди прилагането на "жива" може да стане причина за безполезността на последната. За кученцата е по-добре и по-надеждно да се поставят веднага три инжекции (DHLPP, коронавирус, бяс), направени при едно посещение, отколкото три отделни ваксини след седмица. Такава практика е не само напразна загуба на време и пари, но и рискована по отношение на ефективността на всяка от отделно въведените в продължение на три седмици ваксини.

Бактериологична имунизация

Бактериологичните инфекции също заслужават внимание, въпреки че нансят по-малка вреда от вирусните. Бактериологичните ваксини не само са по-неефективни, отколкото вирусните, но и произвеждат имунитет за по-кратко време. Те по-често, отколкото вирусните ваксини са следствие на нежелани странични реакции на организма. Сега се използват бактериологични ваксини от лептоспироза, бордотелоза (bordetellosis, един от компонентите, предизвикващ "развъдниковата кашлица" kanine cough) и борелиоза (dorreliosis- причиняващ Lyme disease).

Включването на антилептоспирозна валента в широко разпространената поливалетна ваксина за кученца (L в названието на ваксините DHLPP) често е излишно, тъй като именно тя е причина за разнообразните отрицателни реакции на организма. За щастие, простото изключване на антилептоспирозният компонент практически отрича възможността за появата на странични реакции след ваксината. Добрите антилептоспирозни ваксини предизвикват имунитет, който действа в продължение на четири, максимум шест месеца, реално ваксината осигурява кратка защита от инфекции и, не е необходима в много региони, където това заболяване липсва. В същото време, в районите, където лептоспирозата е разпространена инфекция, за гарантиране на защита кучетата трябва да се ваксинират два пъти в годината, въпреки, че ваксината L предизвиква отрицателни реакции в организма.

Изключване на ваксинациите

Кученцето или младото куче, които са болни или има подозрения за заболяване, не трябва да се ваксинират от нищо. Това правило има много причини. В добрия случай това ще бъде само напразна загуба на пари и ще доведе до напразно доверие, че организма е защитен от инфекции. Ваксинирането на болно кученце не е в състояние да стимулира в него производството на имунитет. Организма на болното кученце може да отговори на въвеждането на ваксината с тежки реакции, които трудно се различават от симптомите на истинското заболяване, което затруднява поставянето на точна диагноза и правилно лечение. По-лошо е това, че ваксината може да усили вече развиващата се инфекция. В организма на болното кученце с подтисната инфекция на имунната система въвеждането на "жива" ваксина по-често води до ремодификация на вируса и е причина за заболяване. Инжекцията с "жива" ваксина чума при кученце болно от ентерит, може да стане причина за заболяване от ентерит и чума.

Колкото до широко разпространената и безполезна практика за ваксинация на здраво кученце преди посещение във вет. клиника за хирургична намеса или обикновена консултация, тя е предназначена предимно заради стопаните и е допълнителен разход на пари.
Необичайната (не домашна)обстановка в клиниката причинява стрес при кученцето, то е подложено на риск от инфекции от други кучета, които се намират по същото време в клиниката и могат да бъдат болни. Хирургичните операции също причиняват силен стрес, а това намалява имунитета на кученцето. Всяко кученце в такива обстоятелства се нуждае от максимално ниво имунитет, а това означава, че то трябва да бъде ваксинирано в домашни условия поне две седмици преди посещението в клиниката. Всеки стопанин, ваксиниращ здраво куче или кученце, преди посещението в клиниката трябва да осъзнае, че подлага кучето на неоправдан риск, който може да има катастрофални последици.

Нищо освен истината

Статиите за здравето често са обект на спорове, но стопаните на кучета трябва да знаят на какво да вярват- на слухове или факти.

Информацията, която се отнася за възникването на "новите" модификации вируси на ентерита, е факт, фикция е това, че само определена ваксина, известна като КF-11, защитава против тези нови вируси. Парвовирусът се модифицира в продължение на много години, но всяка ваксина, която е защитавала организма преди, защитава и сега от новообразуваните варианти на този вирус. Специални ваксини не са необходими. Само интерференцията на майчините антитела или неправилната схема на ваксинация може да бъде причина за неефективен имунитет против енетерит. "Живите" ваксини против ентерит при условие на правилно и свовременно прилагане осигуряват развитието на надежден имунитет.

Друг широко разпространен слух е потвърждението, че "живите" ваксини против ентерит причиняват заразяване с ентерит, тъй като "живите" вируси излизат с екскрементите на кученцето и го заразяват повторно. Това наполовина е истина, а наполовина лъжа. Действително, живите вируси на ваксината могат да попаднат в екскрементите на кученцето, но те никога и при никакви обстоятелства не могат да причинят истинско заболяване, обратното- вирусите, попадащи в екскрементите, помагат на кученцето да изработи допълнителен имунитет против ентерит. Всички експерти смятат "живите" ваксини против ентерит за най-ефикасни.

Някои производители на ваксини потвърждават, че техните ваксини могат да усилят имунитета на всяко кученце. Това потвърждение може да бъде справедливо само за кученца с намалено ниво на имунитет. Чаша пълна с вода, не може да бъде по-пълна, отколкото е, така и пълният имунитет на организма на нормално кученце не може да бъде по-пълен. Фактически, съществуващия преди ваксинацията имунитет може да попречи съществено след ваксинацията да се стимулира производството на по-високо ниво на защита. Тази ситуация е подобна на интерференцията на майчините антитела, които "предпазват" кученцето от ваксината. Най-смешен е слухът, че ваксините могат да предизвикат нарушения и разстройство на имунната система, такива като автоимунна хемолитична анемия и имуностимулирана тромбоцитопения, т.е., ситуация, когато организма атакува собствените си защитни клетки. Съществуват безброй фактори, които опровергават подобна заблуда.

Сред стопаните на кучета и много вет. лекари е широко разпространено мнението, че инжекция поливалентна ваксина може да "препълни" имунната система на организма на кученцето, но многобройните публикации напълно опроверагват това твърдение. Кучетата реагират индивидуално на всеки компонент на поливалентната ваксина така, както ако биха били въвдени поотделни, и точно така реагират на няколко отделни ваксини, които се въвеждат едновременно.

За съжаление многобройните слухове и свързаните с тях заблуди често водят до неправилно прилагане на ваксината, което води до допълнителни проблеми със здравето на кучето и допълнителни и напразни загуби на пари за стопаните.

Препоръки за ваксинирането на здрави кученца

Ваксината против морбили при кучетата прилича на ваксината против чума и може да осигури частична защита против чума при кученца на възраст 6-10 седмици. Ваксината против морбили се поставя само еднократно и само интрамускулно. Кученца на възраст по-малка от 7 седмици не трябва да се ваксинират с "живи" ваксини против чума. При достигане на 7-месечна възраст кученцата трябва да се ваксинират с "жива" противочумна ваксина всеки 3-4 седмици до възраст 16 седмици. Кученцата трябва да се ваксинират с "жива" противоентеритна ваксина едновременно с ваксината против чума. В допълнение, още една отделна ваксина против ентерит е необходима на възраст 18-20 седмици.

Такава продължителна схема на ваксинация гарантира, че кученцето може да преодолее интерференцията на майчините антитела и да произведе надежден имунитет. Някои експерти смятат, че е необходимо да се проведе още ваксинация против ентерит ма възраст 20-24 седмици. На кученцата е необходима още една ваксина против бяс, която се поставя едновременно с други ваксини по всяко време след 12-седмична възраст. Редица ваксини против бяс се поставят подкожно, други- мускулно, а някои могат да бъдат поставени по всякакъв начин. Всички ваксини против бяс са високоефективни.

Подкожните ваксини са по-удобни, осбено за малките кученца, но такъв метод на поставяне може да доведе до възникването на грануломи, малко топче на мястото на инжекцията. Тези грануломи могат да се запазят месеци, дори години. Като алтернатива може да се препоръча мускулно поставяне на ваксината, а в случай на поставяне на малки кученца една такава ваксина може да бъде поставена на две различни места. Повечето кученца и кучета, които са домашни любимци, не са подложени на опасности от заразяване с "развъдникова кашлица", и следователно не се нуждаят от специални ваксинации против тази инфекция. От друга страна, за кученцата и кучетата, които са изложени на многбройни контакти с други кучета в развъдниците или на изложби, тази ваксина може да донесе полза. Кучетата от групата за "максимален риск" трябва да се ваксинират с 6-месечен интервал или две седмици преди изложбата. Схемата на ваксинация трябва да бъде адаптирана с оглед на страничните реакци на организма на конкретното кученце към ваксината. Изключение са антилептоспирозната валента или ваксини, където това е възможно, помага рязко да намали или да изключи напълни риска от тежки отрицателни реакции на организма на кученцето при ваксинация. Не трябва да се прилагат ваксини от различни производители или фирми, тъй като компонентите на ваксините при различните производители се различават. Полезно и задължително е провеждането на противоглистни мероприятия преди ваксинацията.

След бебешкия период

Законодателството позволява на прозиводителите на ваксини да препоръчват ежегодни реваксинации на кучетата. Във връзка с това вет. лекари и стопаните без основание смятат, че имунитета се запазва минимум година, но не за по-дълго.
Всички ваксини трябва да бъдат закрепени с реваксинация на възраст около година, и въпреки че в последствие традиционно се провежда ежегодна реваксинация с DHLPPC ваксина, повторната ваксинация след "жива" ваксина против чума и ентерит е възможна след 2-3 години, след първата реваксинация на възраст 1 година.

Всеки стопанин трябва да знае, че ваксината против чума се отпуска с два различни вида препоръки за реваксинация: или всяка година, или на всеки три години. Законодателството по този въпрос също има различни изисквания в различните държави.

Кучетата, които пътуват със стопаните си, трябва да бъдат ваксинирани с пълния комплекс ваксини две седмици преди пътуването. Ваксинацията в момента на отпътуването не може да създаде надеждна защита за вашето животно по време на пътуване или изложба.

В заключение трябва да кажем, че проблемните кучета (с хронични заболявания, на химиотерапия или с разбалнсирана имунна система) е за предпочитане да се ваксинират с "мъртви", а не с "живи" ваксини.

За подобряване на живота на нашите любимци, ветеринарите и учените постоянно преразглеждат схемите на ваксинация. Но въпреки че препоръките за ваксинациите и самите ваксини могат да се променят с течение на времето, един факт остава непроменен:

Ваксинацията е инвестиция за живот.

Препоръки за ваксиниране на кученцата

Трябва да се придържате към указанията на производителите на ваксини и ветеринарите по тяхното съхранение, приготовление и прилагане.

Чума (гана)

Първична ваксинация. На възраст 7-10 седмици ваксинация с "жива" ваксина против морбили, която се поставя само мускулно и само веднъж. Ако кученцето е на повече от 10 седмици, е за предпочитане да се ваксинира с "жива" ваксина против чума.

Последващи ваксинации. "Живата" ваксинация против чума се повтаря на всеки 3-4 седмици (едновременно с други ваксини) до достигане на кученцето на възраст 14-16 седмици. Необходимо е кученцето да получи ваксина против чума минимум два пъти, за предпочитане на възраст 10-12 и 14-16 седмици.

Хепатит

Този компонент обичайно е включен в едната ваксина заедно с чума, ентерит, хепатит и т.н. въведен по схема. Този компонент не е задължителен за районите, където няма лептоспирозни инфекции и може да бъде изключен от схемата на ваксинация за кученца, които проявяват сериозни отрицателни странични реакции.

Парвовирусен ентерит (парвовироза)

Ваксинацията с "жива" противоентеритна ваксина може да бъде проведена на възраст не по-рано от 7 седмици и трябва да се повтаря на всеки 3-4 седмици (едновременно с други ваксини) до достигане на кученцето на възраст 18-20 седмици. Следователно, последната ваксинация (18-20 седмици) може да бъде направена само против ентерит (без останалите ваксини). Аналогично с другите ваксини трябва да се направят минимум две ваксини от ентерит, за предпочитане на възраст от 16 до 20 седмици.

Коронавирус

Коронавирусът може да бъде въведен или във вид на една инжекция комплексна ваксина (DHLPPC), или отделна ваксина, която се поставя едновременно с други по същата схема. Необходимо е да се въведат най-малко две инжекции, за да може втората (или последната) ваксинация да бъде направена на възраст повече от три месеца.

Бяс

Ваксината против бяс може да бъде направена не по-рано от 12-16 седмици, ако е необходимо. Ваксинацията едновременно с последната противоентеритна ваксина е за предпочитане, тъй като помага успешно да се преодолее интерференцията на майчините антитела.

Развъдникова кашлица

За максимална защита ваксината, под формата на капки за нос трябва да съдържа вируси параинфлуенца и бактерии Воrdetella bronchiseptica. Ваксинацията е необходима само за кученца от групата "максимален риск" или минимум 10 дни преди изложба.

"Няма да ваксинирам кучето"- последици

"Аз няма да ваксинирам кучето си"- изказване,което понякога чуваме от някои стопани на кучета.Основанията за това изказване са все едни и същи аргументи.Да разгледаме въпроса без превземки.

Някои хора cмятат, че могат да не поcтавят вакcини на cвоите животни. Та нали кученцата и котенцата не излизат на улицата, значи няма инфекции...

C това изказване можем да cе cъглаcим caмо при едно уcловие, ако вашето животно живее в cтерилен бокc.
За cъжаление това не е така, ние живеем при различни уcловия на околна cреда, излизаме на улицата, прибираме cе, пренаcяме инфекции c обувките, вещите, немитите ръце. Така ce инфектират животните.
Cлед това....животното беше вътре, а ce разболя...

Чеcто cтопаните пропуcкат първите дни на заболяването, а те ca изключително важни за уcпешното лечение на животното. За да не ce cлучи това, cъщеcтвуват определени правила за вакcиниране.
Първо, вакcинирането започва от двумеcечна възраcт на кученцето, до тази възраcт кученцето има вроден имунитет от майката. Една ceдмица преди вакcинирането трябва да обезпаразитите вътрешно кученцето, ако не го направите може да има поcледици, влошаващи здравето на вашият любимец. Ако при даване на противопаразитния препарат наблюдавате глиcти, ce прави повторно обезпаразитяване и cе чака още 5-6 дни.

Забранено е да ce вакcинират бременни, болни и изтощени животни. Преди вакcинацията задължително измерваме температурата на животното(ректално), допуcтимата норма е не повече от 39 C. Ако температурата е нормална, може да cе поcтави вакcина.

В първите чаcове cлед вакcинирането наблюдаваме животното, тъй като има породи кучета c повишена алергична реакция на организма. Ако при кученцето cе появи рязък cърбеж, безпокойcтво, обрив на кожата, Тогава може да cе поcтави 0,2 мл suprastina интрамускулно веднъж.
Cлед въвеждането на първата вакcина наблюдаваме кученцето, то може да бъде летаргично, в деня на вакcинацията може да cпи повече, да яде по-малко. Не трябва да има повръщане, диария, ако ce cлучи нещо подобно, cпешно водим кученцето на лекар. Възможно е в момента на вакcинацията кученцето вече да е било инфектирано. Нито една вакcина не дава 100% имунитет, но вакcинираните кученца боледуват по-малко.

Кученцата ce вакcинират двукратно, c интервал 2-3 cедмици. В този период НЕ ТРЯБВА ДА CЕ РАЗХОЖДАТЕ C КУЧЕНЦЕТО НА УЛИЦАТА.
Cамо cлед втората вакcина, cлед 14 дни при кученцето cе развива имунитет, който го защитава от инфекции.

"Моя съсед не си ваксинира животните и те не боледуват от нищо."

Действително,вероятността от това неваксинирано животно да не се разболее-съществува.Но,тази вероятност не е много голяма.Всяко неваксинирано животно пренася инфекцията в продължение на целия си живот нееднократно.И само стечение на обстоятелствата в този случай определят ще се развие ли заболяването,при което смъртността е 80%...

"Помислете за чумата.....Тя може да се излекува с бицилин-3 и лъжица червено вино".

Ако успеете да излекувате "чумата" с вино и бицилин,може със сигурност да кажем,че това не е било чума.Грешката в диагностиката е очевидна.Животните боледуват не само от чума и ентерит.Има редица заболявания при които симптомите са сходни,и диференциалната диагноза често е затруднена.

"Страхувам се, че ваксината причинява заболяване,срещу което животното е ваксинирано".

Ако животното е ваксинирано в клиника и преди ваксината е проведен клиничен преглед(външен вид,температура),анализ на анамнезата за последните 5-7 дни(апетит,общо самочувствие),риска от появата на симптоми за физическо неразположение се свеждат до нула.На съвременния етап на развитие на биотехнологиите ваксините са по-изчистени от баластни вещества,които са причинявали депресивно състояние на животното в периода след ваксинирането.

"Доколко са ефективни ваксините в различните региони"?

Разстоянието в този случай е съмнителен довод.Проблема не е в разстоянието на производство на ваксините.Същността на ваксината е да предизвика имунен отговор.Причинителите на едно и също заболяване могат да се различават едно от друго в различните региони,но агентите,които предизвикват имунитета са идентични.

"Ако ваксинирам животното само с моноваксина:отделно от чума и отделно от ентерит,осигуряват по-траен имунитет.Поливалентните ваксини не могат да дадат траен имунитет поради това,че имунната система не е в състояние да го изработи веднага към всички компоненти на ваксината".

Такова изказване веднага ни навежда на мисълта,че човек е имал работа с не много квалифициран специалист.Организма е много сложна система на взаимодействие между клетките,тъканите,органите,и се подчинява на принципа "разумна достатъчност".Т.е.,имунитета се изработва точно толкова,колкото е необходимо.Освен това ваксината преди да бъде пусната на пазара е преминала десетки проверки,основната от които е устойчивостта на имунитета.

"Ваксината е много скъпа"

Възможно е цената да ви се стори висока,но е много по-евтина от парите,които ще се наложи да изгубите за лечение на животното в случаите на заболяване.Освен това лечението не винаги завършва с оздравяване.Ваксинирането на животното против заболяванията,от които може да се разболеят и хората(бяс,лептоспироза) изобщо не трябва да се поставят под съмнение,още повече,че цените на тези ваксини са значително по-ниски.

http://bion.sebastopol.ua/
http://www.okdzks.com/
http://lefortvet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Ваксинация при кучето- 2 част

Мнениеот meri » Пон Фев 09, 2015 11:55 am

Истина и митове за ваксинацията

Замисляли ли сте се някога, защо дивите животни, въпреки прекрасната си приспособеност към естествените условия живеят два пъти по-малко отколкото домашните?
Ако не се смятат трагичните случаи на смърт, основната причина са инфекциозните и паразитните заболявания.

Нямаме никакви основания да смятаме, че в пренаселените градове с много бездомни животни и силна замърсеност на въздуха и почвата епидемиологичната обстановка е по-добра, отколкото в гората. Обратното, елементарният здрав смисъл подсказва, че тук риска да прихванат заболяване е по-висок. Може да се чуе мнение, че ваксинацията на възрастните кучета е безполезна, дори вредна процедура. Ще се опитаме да развенчаем разпространените митове за ваксинацията.

Мит 1: Кучето е защитено със собствен имунитет.

Знаете ли как се произвежда имунитета? Ще приведем прост пример от живота. На паркинга живее женско куче, което хранят служителите от автосервиза, разположен наблизо. Разбира се, веднъж в годината тя ражда кученца. В последното котило се родили седем напълно здрави бебета, към храненето на които се присъединили и любители на животните от съседните сгради. Въпреки всички грижи, от седем кученца до година доживели само две. На въпроса, какво се е случило с тях, пазача отговарял: разболяха се и умряха. По този начин за останалите живи може да се каже, че те в даден момент притежават определен имунитет срещу тези инфекции, от които са умрели техните братя и сестри. Именно така "ваксинира" природата животните.

По- скоро вашият любимец да има съвсем друга съдба. Роденото породисто куче е било едно от многобройните кученца, които всички до едно, дори и най-слабите, са вдигнати на крака от развъдчика. Същото се е случило и с тяхната майка, баща и всички предци до някое коляно. Съпротивляемостта на породистите кучета към инфекциите е понижена естествено в сравнение с тези животни, които са преминали тежкия естествен подбор. И когато излезете за първи път със своето кученце на улицата, то веднага ще бъде атакувано от вирусите, които неговата имунна система "вижда за първи път в живота си". Те се намират в почвата, във въздуха, и шанс да не ги срещнете, практически няма. И за това няма друго спасение освен ваксинацията.

Мит 2: Ваксинацията може да причини тежки усложнения.

За да разберете причината на това опасение, трябва да си спомните как работи ваксината. Този медицински препарат съдържа инфекциозните агенти, които попадайки в кръвта на кучето, карат неговата имунна система веднага да започне да произвежда антитела за борба с вирусите. Ваксините се различават с живи, но съществено отслабени, и мъртви патогени. Първите дават устойчив имунитет поне за една година- т.е. гарантират, че в продължение на това време организма продължава да произвежда антитела в достатъчно количество, за да даде отпор на инфекциите, причинени от този вирус. Ваксините с мъртвите патогени не дават такъв устойчив и продължителен ефект, и за това се използват по-рядко.

Съвременните ваксини са поливалентни, т.е. съдържат патогени от няколко от най-опасните за кучето вирусни заболявания, и едновалетни, предпазващи само от една инфекция. Лекарите използват и двата вида. Поливалетните ваксини се използват за ваксиниране срещу чума на месоядните, парвовирусен ентерит, аденовирусни инфекции, парагрип при кучето, едновалетните- срещу лептоспироза и бяс.

Ваксинацията изисква определено напрежение на организма и може да предизвика усложнения, ако организма е отслабен или изтощен от заболяване. За да се избегне това, трябва да се спазват две прости правила:

1.Кучето трябва да бъде напълно здраво. И най-малкото отклонение от нормата, включително леко намаляване на апетита и малко разстройство на изпражненията, служи за противопоказание за ваксиниране и повод за посещение на ветеринар и извършаване на анализи, но не служи за пълно отказване от ваксината.

Няколко думи за апетита- правилното хранене е залог за здраве, а значи и успешна борба против инфекциите.
Така че при избора на храна се ориентирайте към храна, приготвена с приложението на съвременни технологии и съдържаща всички необходими хранителни вещества и микроелементи, в това число пробиотика Bacillus Subtilis. Последния отговаря за здравословния баланс на микрофлората на червата.

2.Кучето трябва да бъде обезпаразитено. 10 дни преди ваксинацията трябва да се даде противопаразитно средство. Ако не давате противопаразитни препарати на кучето, трябва да дадете лекарството двукратно в почивка от три седмици. Т.е. трябва да се подготвяте за ваксинацията един месец.

Ако сте изпълнили тези правила, не трябва да се страхувате от ваксината. Достатъчно е да кажем, че смъртността от чума на месоядните е 80-90% , от лептоспироза 65-90%, от бяс 100%. Последните две заболявания лесно се предават и на хората.

Мит 3: Кучето не трябва да се ваксинира след една година.

Както вече казахме, продължителността на действието на ваксината е една година, за това гаранция против заболяванията дава само ежегодната ваксинация. Ако искате да бъдете спокойни за здравето на своето куче, имунитетът, който в градски условия не става по-здрав, а самото то с възрастта- по-здраво, трябва да се придържате точно към схемата на ваксинация.

При ваксинация на кученцата е много важно да се спазва карантината, т.е. кучето не трябва да встъпва в контакт с други животни и да не излиза на улицата преди навършване на двуседмичния срок след реваксинацията. Колкото весело и бодро да ви се струва кученцето, не трябва да забравяте, че неговият организъм през това време усилено се бори с въведения вирус, произвеждайки имунитет. Всяко излишно натоварване, причинено от инфекциите, може да доведе до непоправими последици, за това ви съветваме не само да не разхождате кученцето, но дори да не го изнасяте на улицата на ръце, и да не допускате контакт на кученцето с вашите дрехи и обувки. При ваксинация на възрастно куче също трябва да се внимава: разхождайте се по-далече от натрупването на други животни, особено бездомни, и следете за състоянието на кучето две седмици.

Мит 4: От ваксинацията може да се икономиса.

Лекарите предлагат на стопаните ваксинация с чужди или родни ваксини, които отдавна съществуват на пазара и са утвърдени. Ветеринарят ще избере подходящата ваксина индивидуално за вашето куче, според неговото здраве, начин на живот и вашите възможности. Ако планирате да пътувате зад граница с кучето или да посещавате чуждестранни изложби, трябва да помислите за ваксиниране с препарати от американски и европейски производители, които са признати по цял свят. Така ще избегнете възможността от усложннеия при представяне на паспорта на кучето.

Някои хора от икономия купуват ваксини на пазара и правят ваксинацията сами. Но тази икономия е неуместна, защото за лечението на болното куче ще трябва да платите много повече. Не е сложно да направите подкожна инжекция, но и няма никаква гаранция, че ще бъде постигнат желания, а не обратния ефект. Помнете, че качеството на препарата напълно зависи от температурата на неговото съхранение. Нито на мястото на продажба, нито при транспортирането, той не трябва да напуска хладилника- при превишаване на температурата от 8 С действащото вещество започва много бързо да се разрушава и действието на ваксината рязко намалява. Освен това магазина или аптеката трябва да имат лиценз за търговия с такива препарати.

Ваксинацията на кучето трябва да се провежда само във ветеринарна клиника.
Преди процедурата лекаря трябва да прегледа животното, да измери температурата, да разпита стопанина, за да се увери, че кучето е здраво. След ваксинацията той трябва да запише датата и вида на ваксината във ветеринарния паспорт на кучето, да постави подпис и печат на клиниката.


http://www.zooatlas.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета