[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо падат зъбите на кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо падат зъбите на кучето

Защо падат зъбите на кучето

Мнениеот meri » Вто Дек 03, 2013 4:49 pm

Някои хора смятат, че кучетата никога не ги болят зъбите и че загубата на няколко зъба не означава нищо за кучето. Това е голяма заблуда. Първо, зъбите при кучето имат важна роля през целия му живот. Второ, зъбите при кучето, както и при хората са подложени на множество заболявания.

Причините за падане на зъбите могат да бъдат много:

- Неправилно хранене- когато в ежедневното хранене на кучето преобладава прекалено много мека храна, зъбите престават да се самопочистват. Образува се зъбен налеп, който след време се превръща в зъбен камък. Зъбния камък на свой ред може да доведе до кариес и разрушаване на зъба. В тази ситуация има два изхода- да храните кучето с по-твърда храна или да почиствате зъбите веднъж в седмицата.

- Липсата на игри. Да, именно така от това падат зъбите на кучето. При отглеждане в апартамент и разходка два пъти на ден кучето не успява да гризе нищо. В дома често няма специални иргачки и кучето не гризе нищо. За сметка на това намалява натоварването на зъбите и челюстната кост и зъбите постепенн атрофират и могат да паднат.

Трябва да помните, че падането на няколко зъба може да доведе до промяна на захапката и изкълчаване на челюстта. Това е много сериозна травма и в този случай не трябва да водите кучето в клиника, а да извикате ветеринар у вас.

Много стопани, особено на малки породи кучета се сблъскват с такъв проблем, като патологична подвижност и падане на зъбите. Най-актуално е това за малките породи кучета. Много често загубата на зъбите и по-точно резците, започва в ранна възраст (две години и повече). Причините могат да бъдат различни, но най-често патологичната подвижност на резците при младите кучета се развива поради наличието на зъбен камък, който не е бил отстранен навреме.

Мек налеп- това е жълтеникаво петно в основата на зъбите. То може да бъде кафяво, жълто или дори зеленикаво.

Зъбен камък- това е твърд зъбен налеп, образуван на повърхността на зъбите. Зъбният камък е тъмен, което се обяснява с това, че в неговият състав влизат остатъци храна, мъртви клетки, бактерии, фосфорни соли, желязо и калций.

Наличието на зъбен налеп и камък води до развитието на сериозен възпалителен процес на венците.
Изображение

Възпаление на венците започва, когато бактериите, съдържащи се и размножаващи се в състава на зъбния налеп или камък, засягат поддържащите зъбите тъкани на венците. Този процес води до развитието на така наречения гингивит, а ако не се вземат спешни мерки и не се отстрани причината (не се премахнат зъбните налепи), гингивита преминава в пародонтит и периодонтит.

Гингивит- това е сериозно заболяване в устата, характеризиращо се с прогресиращо възпаление на тъканите на периодонта. Гингивита може да доведе до рецесия (атрофия на венците) резорбация на челюстната кост, образуването на дълбоки пародонтални джобове, патлогична подвижност на зъбите.
Ако този факт се пренебрегне и не се спре навреме подвижността на зъбите, по-късно се разрушава пародонта, ускорява се процеса на заболяването и в бъдеще това причинява загуба, падане на зъбите.

Пародонтит- това е много бавно, коварно заболяване, което засяга всички носещи конструкции на зъбите. Прогресирането на пародонтита може да причини оток и серозно възпаление на венците, при заболяването пародонтит може да възникнат дълбоки огнища на инфекции, което е причина за образуването на гной, кървене на венците, болка при хранене и силна гнилостна миризма от устата.

Животното започва да отказва твърда храна, често се развиват абсцеси в устата. Наблюдава се загуба на тегло, животното започва да се безпокои дори при погалване по главата и муцуната, може да се появи асиметрия на лицевия череп, възможна е появата на оток под очите. Този стадий на заболяването изисква сериозно лечение от специалист.

По време на прегледа на кучето ще бъдат направени:

- Рентгенограма за определяне на степента на разрушение на костната тъкан и съставяне на план за лечение;

- Ще се проведе санация на устата с премахване на зъбния налеп и полиране на зъбите;

- Ще бъдат извадени мъртвите зъби;

- Ще бъде назначен курс на лечение за премахване на възпалителните процеси на венците и запазване на останалите зъби.

Хроничните заболявания и инфекции на устата не се ограничават само с устната кухина. Преглъщането на слюнка с голямо съдържание на патологична флора и токсични продукти от жизнената дейност на бактерийте може да причини разпространяване на инфекциите по организма на кучето и да доведе до заболяване на стомашно-чревния тракт, прекалено натоварване на имунната система, черния дроб и др.

При малките породи кучета, най-подложени на заболявания на устната кухина, често пародонтита може да доведе до патологично счупване на долната челюст. Загубата на резците често води до образуването на дълбоки пародонтални джобове около кучешките зъби, което може да доведе до загуба на зъба и постоянна ороназална фистула.
Ороназална фистула- това е незаздравяващ отвор между устата и носната кухина, което трябва да бъде премахнато хирургично.

Зъбите са почистени, но париодонтитът е довел до оголване на корените, клатене и падане на зъбите
Изображение

Методи за профилактика и лечние на заболяванията на устната кухина

Когато процесът на образуване на зъбен камък вече се развива, как могат да се запазят зъбите при млади кучета и да се пердоврати падане на зъбите при възрастните животни?
Може ли да се профилактира заболяването на устната кухина, и как да предпазим кучето от ранна загуба на зъби?

За да се запази максимално дълго пълната зъбна формула, трябва да следите за състоянието на зъбите.

Като един от методите за профилактика може да се разглежда редовното почистване на зъбите в домашни условия. Има специални зъбни пасти за кучета и удобни зъбни четки. Приучаването към тази процедура и нейното редовно провеждане ще намали риска от развитие на заболявания в устната кухина. Още по-важно е да се провеждат редовни прегледи в устната кухина при ветеринар, не по-рядко от веднъж в годината.

За съжаление повечето стопани са привикнали към лошата миризма от устата на своите любимци и смятат, че това е нормално. Неприятната миризма не е нормална.

Какво да правите, ако зъбите, и най-вече резците са започнали да се клатят, може ли да ги запазим? - МОЖЕ!

Специално за такива пациенти има метод за шиниране.
Шиниране на зъбите- това е стоматологична процедура, която позволява да се укрепят клатещите се зъби и да се предпазят от бъдещо разклащане и падане.

Показания за провеждане на шиниране:

- Наличие на дълбоки пародонтални джобове;
- Оголване на корените на зъбите;
- Наличие на патологична подвижност на зъбите, по-точно резците.

Шиниране на зъбите се осъществява с помощта на фибростъкло или специална дентална тел и позволява да се свържат помежду си в едно цяло група зъби, практически изключвайки подвижността на отделни зъби.

В случай на натоварване на някой зъб тя се разпределя и на корените на останалите зъби, обединени от шината. В резултат зъбите запазват устойчивостта си, и пародонтита в тази област спира пагубното си въздействие.

Този тип шиниране е постоянно и поддържа зъбите дълги години. Шинирането позволява не само да се закрепят клатещите се зъби, но и да предпазят от възпаление на венците.

Ефективността на шините заивиси от количеството зъби. Колкото повече зъби, толкова по-голям ефект от шинирането. Крайната цел на успешното лечение на подвижните зъби е възстановяването на тяхната нормална функция и поддържане здравето на венците.

Отлагане на зъбен камък и клатене на всички резци (преди шинирането)
Изображение

Укрепване на резците (след шинирането)
Изображение

Ветеринарите смятат, че доброто състояние на зъбната система може да продължи живота на кучето с 20%.

http://invetbio.spb.ru/
http://adento.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Защо падат зъбите на кучето

Мнениеот cvetiborovanska » Сря Дек 04, 2013 6:35 pm

На бездомното ми куче липсва долния кучешки зъб.Не знам от какво,все едно е пречупен.
Аватар
cvetiborovanska
В пасажа
 
Мнения: 665
Регистриран на: Пон Окт 24, 2011 2:07 pm

Re: Защо падат зъбите на кучето

Мнениеот viiiki » Пон Окт 10, 2016 1:35 pm

Здравейте,
темата е малко стара, но искам да попитам, дали можете да ме ориентирате къде извършват споменатото шиниране на зъбите.
Кученцето ми на 6г е с клатещи се зъби и ни предложиха единствено почистване и лекарства за венците, но ми се иска да направим и нещо за запазване на зъбите.
Благодаря предварително.
viiiki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Яну 18, 2010 11:06 am


Назад към Кучета

cron