Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Здраво ли е вашето куче?

Здраво ли е вашето куче?

Мнениеот meri » Нед Дек 29, 2013 5:55 pm

1.Здраво ли е вашето куче, или има системни храносмилателни нарушения?
Има ли алергични реакции към бълхи, трева и други?

2.Страда ли вашето куче от упорит метеоризъм?

3.Дали движенията на кучето са нестабилни- понякога несигурни, понякога уверени?

4. Притежават ли изпражненията рязка миризма и значителен обем?

5.Струва ли ви се, че кучето не наддава на тегло, въпреки че се храни?

6.Приемливо ли е нивото на активност? Няма ли отклонения в някоя посока?

7.Не пие ли кучето прекалено много вода?

8. Кожата и козината изглеждат ли здрави, или козината постоянно опада?

9.Не извършва ли кучето някои от описаните действия: чеше се зад ушите, гърдите или корема, гризе ли основата на опашката, ближе или хапе лапите си, трие очите и носа с лапа или трие главата в килима?

10.Яде ли постоянно трева, разгризва ли клони или изкопава корени, когато се намира навън в градината?

11.Краде ли книжни салфетки или роло тоалетна хартия? Ако е склонно към късане на вещите, не е ли произведен разрушавания предмет от влакнест материал?

12. Яде ли вашето куче собствените си изпражнения?

Всеки от тези симптоми сам по себе си може да възникне при някое не свързано с диетата разстройство.

За пример, напълно е възможно, вашето куче да има алергия към бълхи или треви. Малсорбацията на храната може да бъде свързана с качеството на изпражненията, изяждането на изпражненията и т.н. - тези прояви не винаги са свързани с храната. Ако кучето не наддава на тегло, това предизвиква подозрения за наличието на глисти. Гризе пръчки, възможно е да си доставя удоволствие. Случва се, че разрушава вещите, опитва се да се избави от чувството на тревога.

Колкото повече положителни отговори дадете на тези въпроси, толкова е по-голяма вероятността от това, че промените в диетата ще бъдат полезни за кучето.

По какъв начин всеки от описаните симптоми е свързан с храненето?

Описваме един списък на възможни причини, това не е медицинска диагностика.

1.Алергични реакции.
Възможно е те да са свързани с това, че защитните механизми на организма постоянно да са в действие- борят се с някой хранителен алерген. Всяко допълнително въздействие на организма ще бъде капка, препълнила чашата. Премахнете хранителния алерген- и организма ще се справи с останалите.

2.Метеоризъм.
Той може да бъде обусловен от това, че храната да не се усвоява добре в тънките черва. Непреработената храна, попадайки в дебелото черво, започва процес на ферментация, който е съпроводен с натрупване на газове. Излишното съдържание на соя в храната може да причини същия ефект.

3.Течни изпражнения.
Това е още един признак за това, че храната не се усвоява както трябва. Ферментацията дразни вътрешната повърхност на храносмилателния тракт, и дразнимото черво не абсорбира водата както трябва. За това водата се изхвърля при дефекиране. За да компенсира загубата на течности, кучето започва да пие повече вода.

4.Обилни изпражнения с рязка миризма.
Обикновено това е пряко следствие от това, че от организма се изхвърля непреработената ферментирала храна.

5.Липса на наддаване на тегло.
Ако вашето куче не получава необходимите хранителни вещества с храната, то става много лакомо, а храната се употребява без видима полза.

6.Хиперкативност, или обратното, ниска активност.
Балансираната диета е ключов фактор, определящ не само здравословното състояние, но и нивото на енергия на вашето куче.

7. Прекомерна консумация на вода.
Това може да показва за нарушение на храносмилането.

8. Нездрава кожа и козина.
Възможно е, протеинът да се използва за компенсиране на енергийните загуби на организма, което води до влошаване на здравето и загуба на жизненост. Недостигът на витамини и някои минерали води до това, че кожата и козината имат нездрав вид; но, имайте предвид, че добрата и балансирана диета не трябва да се допълва със специални препарати.

9.Постоянно облизване и почесване.
Това може да показва за това, че е възможна алергична реакция към храната или нейни отделни компоненти. Когато се включват защитните механизми на организма, те задействат реакцията на клетките, които освобождават хистамин. При кучетата най-много от тези клетки се намират в тъканите, разположени на лапите, около ушите, очите и носа, в основата на опашката, на гърдите и корема.
Неистовото близане или разчесване на тези части на тялото, особено след храна, след време водят до повреда на кожата и я правят отворена за проникването на инфекции.

10.Ядене на трева, клони и корени.
Понякога това говори за това, че храната не се усвоява добре. Кучетата са животни, способни да оригват нежелателната или неприятна храна, и нарушенията на чревната ферментация карат кучето да яде трева, за да се лекува. Възможно е, в диетата да недостигат някои минерали. В някои треви се съдържат необходимите минерали, и инстинктът подсказва на кучето, че те са необходими на организма. Ако кучето дъвче клони или търси корени, това също може да показва за това, че храносмилателната система се нуждае от голямо количество растителни влакнини. Преминаването на подходяща диета намалява подобни прояви в поведението на кучето.

11.Кражба на салфетки и други предмети, съдържащи влакна.
Това може да се окаже още един признак за това, че животното изпитва остра жажда за влакнеста храна, която спомага процеса на храносмилане. Книжните салфетки- това е чисто дървесно влакно от най-високо качество.

12.Яденето на собствените изпражнения.
Това може да показва за това, че храната не се разгражда достатъчно. Ако хранителните вещества не се извличат от организма в процеса на храносмилане, то отделянията ще бъдат също толкова хранителни, както и първоначалната храна, от гледна точка на кучето, те са напълно годни за храна. Това отвратително за нас поведение е нормално за кучето. Ако такова поведение има постоянен характер, посъветвайте се с ветеринар.

http://kpoxa-dog.narod.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Здраво ли е вашето куче?

Мнениеот Jordanka » Пон Дек 30, 2013 1:15 am

Каква е тази влакнеста храна???
Рая постоянно яде трева и изкопава разни корени и други,но май го прави повече на игра,понеже не съм я виждала да яде всеки изкопан корен.Да се притеснявам ли или е нормално да е толкова любопитна на 4 месеца?
Няма нерешими проблеми,има пауза между две решения!
Аватар
Jordanka
В ятото
 
Мнения: 225
Регистриран на: Съб Ное 09, 2013 5:45 pm


Назад към Кучета