Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Цистит при кучетата

Цистит при кучетата

Мнениеот meri » Пет Яну 10, 2014 5:55 pm

Изображение

Циститът при кучето се характеризира с възпалителен процес, засягащ лигавицата на пикочния мехур. Заболяването протича остро и хронично. Развива се при попадане на инфекция в пикочния мехур.

Кучетата по-рядко страдат от цистит, отколкото котките, но заболяването протича в по-ярка форма и може да доведе до усложнения. Патологията се среща при кучета от всяка възраст. Рискът от развитие е еднакъв както при кученцата, така и при възрастните кучета.

По-често се разболяват отслабените животни, провокиращ фактор може да стане бременност, раждане, старост и др. При мъжките патологията се среща особено рядко, отколкото при женските.

Циститът може да има различни механизми на произход, алергична, инфекциозна и токсична форма. Всяка от тях си има своите причини за възникване и метод на лечение.

Подобна инфекция попада в пикочния мехур с лимфата, кръвта, мръсен катетър. Също така инфекцията може да проникне от влагалището, когато животното страда от вагинит или метрит. Паразити или камъни в пикочния мехур също са причинители на цистит.

Причини за патология

Заболяването може да възникне в резултат на преохлаждане. Това може да бъде навик на кучето да спи на течение, продължителни разходки в мокро студено време, къпане в студеното време на годината в открити водоеми и т.н. Циститът при кучетата често има инфекциозен произход. Патология могат да предизвикат такива причинители като стрептококи, стафилококи и чревна пръчица. Те попадат в пикочния мехур от съседните участъци възпаление или с потока кръв при наличие на хронични огнища.

Срещат се и вродени патологии на отделителната система, които също могат да доведат до цистит. По-често това се наблюдава при кученцата и се диагностицира в ранна възраст.

Клиника на патологията

При кучетата цистита може да протича както в скрита, така и в ярко изразена форма. При възникване на патология се появяват такива симптоми като често уриниране и болезненост при уриниране. Животното иска често да излиза. Може да се наблюдава безконтролно отделяне на урина в дома. Обемът на отделената урина силно намалява.

Едновременно с това животното става летаргично, може да се появи агресия или апатия. При скритата форма тези признаци са единствените, а циститът се диагностицира само с помощта на лабораторно изследване на урина.

При прегледа могат да се открият секрети от половите органи. Ако имате възможност да оцените вида на урината, в нея често се забелязват примеси на гной и кръв. При прогресиране на заболяването се появява повишаване на телесната температура, като последица гадене и повръщане.

Ако са се появили описаните симптоми, веднага заведете кучето на лекар, защото липсата на лечение може да доведе до формирането на усложнения, опасни за живота на кучето.

Симптоми, признаци

Симптомите на цистит се характеризират с намален апетит на животното. При палпация на пикочния мехур животното усеща болка, започва да се безпокои. Но най-характерният признак на заболяването е отделянето на малки порции урина, при които дневната норма остава непроменена.

Цветът на урината е мътен, тя придобива слузеста консистенция, често с примес на кръв. Наличието на протеин в урината е незначително. В утайката се откриват епители, левкоцити, ериторицити. Гнойното възпаление се характеризира с повишена температура, подтиснато състояние, загуба на апетит.

Диагнозата цистит се поставя по клиничните признаци, и резултатите от анализа на урина.

Диагностика

За поставяне на диагноза лекаря провежда клиничен преглед и палпация на корема. При подозрение за цистит трябва да се направи изследване на урина. Може да бъде необходим бактериален анализ за откриване на причинителя и избор на лекарствени средства. В някои случаи се назначава УЗИ, което позволява да се оцени състоянието на пикочния мехур и да се изключи наличието на усложнения.

Ако причината за цистита е съпътстващо заболяване, трябва да се проведе допълнително изследване.

Лечение

Първо трябва да се подобрят условията на отглеждане. Не трябва да безпокоите животното. Необходимо е обилно пиене на вода с алкализиране. Диетата трябва да се състои от зеленчуци и млечни продукти. Приемът на антибиотици е задължителен. Пикочния мехур се промива с разтвор фурацилин или калиев перманганат. Разтвора се въвежда през катетър, докато не стане светъл. При инфекция се използват sulfatsil, sulfazin, urosulfan furadonin или от 0.1 до 3 грама три пъти на ден.

Ако в урината е била открита Pseudomonas Aeruginosa, интравенозно се назначава гонокрин или триптофлафин.
При наличието на еритроцити в урината интравенозно се въвежда глюкоза с калциев хлорид. Спазмите на пикочния мехур се премахват със цистенал по 3 капки на парче храна.

Основното лечение зависи от причината. Цистит, причинен от паразити, изисква прилагането на противопаразитни препарати. Ако има алергична реакция задължително се назначават антихистаминни средства.

Инфекциозният цистит се лекува според резултатите от лабораторните изследвания и се определя причината за заболяването и метода на лечение. Най-често се прилагат антибиотици. При наличието на гнойно възпаление се използва промиване на пикочния мехур. Задължителни са обезболяващите препарати и спазмолитици.

По време на разходка обличайте дреха на животното, особено на кучетата с къса козина. Ако кучето се отглежда на двора, следете за чистотата и сухотата на постелката, но по-добре по време на лечението кучето да бъде вътре в дома.

Редовно разхождайте кучето, продължителното задържане на урина е една от най-честите причини за развитието на хроничен цистит.

Много е важно правилното хранене на кучето: не го прехранвайте с мазна храна и следете в купата винаги да има вода.

Редовно водете кучето на преглед, особено ако вече е прекарало цистит, трябва да се проведе пълно изследване, за да се изключи наличието на други заболявания, способни да провокират възпаление на пикочния мехур.

Съществуват състояния, които по външни признаци много приличат на цистит. Например, учестено уриниране може да има при вагинит и ендометрит при женските, ако кучето се намира в еструс. При мъжките същия признак може да бъде при баланопостит.
И при двата пола сходни признаци могат да бъдат при трансмасивен венерически тумор.
Промяната в цвета на урината, освен при цистит, е възможно при пироплазмоза, отравяне с химически агенти.
Болка в областта на пикочния мехур може да бъде предизвикана от възпаление на червата, коремната стена, бъбреците. За това при появата на подобни симптоми не се опитвайте да поставяте диагноза сами и да лекувате заболяването, а се обърнете към ветеринар.

Излекуване на заболяването

Откриването на причината за цистит и нейното премахване е залог за успех при лечението на заболяването. В повечето случаи острите цистити добре се поддават на лечение. От медикаментите в зависимост от ситуацията се използват антибиотици, спазмолитици, уросептици, понякога диуретици и антисептици за промиване на пикочния мехур. Но, ако причината за заболяването не е открита и премахната, цистита може да стане хроничен.

Важно е да помните, че при цистит кучето може лошо да контролира позивите си за уриниране. Ако животното живее вътре в жилището, то страда от това, че трябва да уринира вътре. Задачата на стопанина е да създаде спокойна и дружелюбна атмосфера, по възможност да осигури по-чести разходки или да намери място в дома, където кучето може да уринира. Тези прости мерки успояват кучето и ускоряват процеса на оздравявяне.

НИКОГА НЕ САМОЛЕКУВАЙТЕ ЗАБОЛЯВАНЕТО!

http://dogsecrets.ru/
http://jvet.ru/
http://www.moizoomir.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Цистит при кучетата

Мнениеот eva 17 » Съб Юни 21, 2014 2:10 pm

Здравейте,
Имам малък женски лабрадор, на два месеца и половина. Все още не излизаме. Хранене, движение и сън са нормални. Проблем е само честото уриниране. Изпуска се постоянно, дори минути, след като е направила локвичка. Какви изследвания трябва да направим и къде?
Благодаря предварително!
Аватар
eva 17
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Юни 21, 2014 2:07 pm

Re: Цистит при кучетата

Мнениеот meri » Съб Юни 21, 2014 2:16 pm

Малките кученца пишкат често, така че едва ли има причина за безпокойство. :ab:От кога е това състояние, от скоро, постоянно, или така е било винаги.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета