Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Обръщане на лапите при кучето

Обръщане на лапите при кучето

Мнениеот meri » Нед Фев 16, 2014 10:06 am

Или неправилно поставяне на крайниците при ходене или в статично състояние.

Изображение

И двата глезена или единият са обърнати навън, а лактите притиснати към гърдите. Среща се обръщане при едната или двете лапи.

Причините за възникване са много, по-често това е отглеждане на кученцата в тясна клетка, а след това, неправилно отглеждане на подрастващите: недохранване/ прехранване на животните с протеини, недостиг/излишък в диетата на минерални вещества, липсата на достатъчно разходки и натоварвания/ пренапрежение и претоварване на мускулите и сухожилията при подрастващите кучета.
Могат да навредят всички крайности. Не са редки случаите на наследствена предразположеност към обръщане на краката, и други дефекти на ставите поради вродена аномалия на структурата на лигаментния апарат.

Какво да предприемете?
Зависи от причините. Що се отнася до минералните добавки, трябва да ги давате не само в определена възраст, но и в точно пресметнато количество и само предназначени за кучета. Количеството и състава на препарата трябва да се избира в зависимост от типа хранене(домашно хранене или гранули) и от възрастта. С физическите натоварвания също трябва да се внимава, особено ако обръщането вече е забележимо.

Обръщането на пръстите може да се коригира, но трябва да се придържате към определени правила:
Първо- не прехранвайте кученцето, за да не се увеличава натоварването на и без това слабите сухожилия.
Второ- не трябва да позволявате резки скокове на кученцето.
При храненето голямото изобилие на минерали е много по-лошо, отколкото недостигът. За това, добре балансираната храна, отговаряща на възрастта е най-доброто. Ако този метод не помогне, по-късно може да се говори за въвеждането в диетата на минерални добавки, но под строг лекарски контрол.

Може да възникне както при кученцата, така и при възрастните кучета. Причините са много, но основната- е слабост на мускулно-сухожилния апарат, вродена или придобита- например, от недостиг на калций, фосфор и витамин Д.

Други причини:
- хлъзгав под;
- кученцето не получава достатъчно физически упражнения;
- много здрави и тежки кости и прехранване едновременно(или поотделно);
- бърз растеж на кученцето и смяна на зъбите едновременно;
- кученцето не получава достатъчно движение.

Профилактиката и лечението включват премахване на описаните фактори.
Трябва да постелете пода с килим или да поставите дъски, за да не се разтегнат неукрепналите лапи на кученцето, кученцето трябва твърдо и уверено да стои на краката си.
Ако нямате такава възможност, трябва да се разхождате с кученцето поне 2 часа на ден по твърда или вискозна повърхност:пясък, чакъл, през зимата в не много дълбок сняг. Трябва да натоварвате умерено физически кученцето, за да укрепите мускулатурата, поддържаща сухожилията. Не прехранвайте кученцето, трябва леко да се напипват ребрата, но в отпуснато състояние не трябва да се виждат, за много тежките кучета се допуска да се виждат 2-3 от последните ребра.

Ако кучето има тесен и плитък гръден кош, и обръщането на краката не е свързано със сухожилията, а с неправилното положение на предните крайници и сближени лакти- може да се коригира само частично и не по-рано от 8-9 месеца.
От тази възраст трябва да натоварвате гръдните мускули на кучето.

Изображение
Поставяне на предните крайници (поглед отпред)
1- правилно; 2- тясно; 3-широко; 4- сближено; 5- обръщане; 6- еквиноварус(деформация, при която стъпалото е извъртяно навътре).

Тясното поставяне на крайниците се случва при тесни и плоски гърди, широко- при барелообразен гръден кош и прекалено наклонени лопатки. Широкото поставяне на краката често е съпроводено с еквиноварус навътре(глезените и краката сочат навътре), тесен- наведен навън (глезени и лапи са извъртяни навън).

Изображение
Поставяне на задните крайници (поглед отзад)

1.правилно; 2- тясно; 3- широко; 4- барелообразно; 5- сближени в скакателните стави (обръщане)

Тясното поставяне се среща при кучета със слаба мускулатура и тясна задница. При сближено поставяне на скакателните стави и метатарзуси вървят заедно, почти се докосват. Широкото поставяне по-често се среща при кучетата с широко тяло, не приспособени към бързо движение.

Терминът "обръщане" по-скоро има "екстериорен" произход, отколкото лекарски. От гледна точка на ортопедията обръщането на пръстите има валгусна деформация. В какви случаи може да става въпрос за патология, и кога е необходимо лечение?
Обръщането изисква лечение в случаите, когато такова поставяне на крайниците води до вторична патология от страна на сухожилията, ставите или е резултат от такива деформации, като например, синдром на късата лакътна кост. Когато това е не съвсем обичайна форма и поставяне на крайниците, но състояние, което в последствие води до развитието на куцота, като проява на заболяването. Лечение е необходимо при наличие на куцота или не проявяваща се куцота, но при наличие на възпалителни процеси в ставите, които може да открие вет. лекар при преглед и рентгенография.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.vethospital.ru/
http://forum.vkskinolog.org/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета