Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Вегетарианство при кучето

Вегетарианство при кучето

Мнениеот meri » Нед Мар 30, 2014 9:01 pm

Ако стопанина на кучето е вегетарианец?

Много често с вегетарианците живеят животни, нуждаещи се от месо. Как да постъпите в случай, когато стопанина не приема продукти от животински произход?

Идеален път за решаване на този проблем е храненето на кучето със суха храна. Сухата храна не причинява неприятни усещания при човек, отказал месото. Единственото, на което трябва да обърнете внимание е да храните кучето само с храни премиум -клас, произведени от натурални съставки и не съдържащи консерванти.

Ако поради някаква причина храненето със суха храна е неприемливо за вас, трябва да разберете причините за собственото си вегериантство. Отказът от месо за вас означава запазване на собственото здраве и добро настроение, но помислете за това, че кучето преди всичко е хищник, въпреки че за дългите години живот с човека е привикнало да употребява отпадъците от човешката храна.

Въпреки това, дължината на стомаха, произвежданите ензими и особености на зъбната система предполагат употребата на месна храна. Не трябва да лишавате кучето от пълноценно хранене. Именно тези причини, които са ви отказали от месото, карат кучето да яде месо.

Ако не ви е приятно да подготвяте суровия продукт, може да помолите това да го направи друг член от семейството, който не се придържа към вашия начин на хранене.

В повечето случаи стопаните-вегетарианци се отнасят с разбиране към нуждите на кучето, и въпреки собствените си пристрастия в храненето, осигуряват пълноценна храна на кучето, богата на животински протеини.

Но в отделни случаи човек все пак се опитва да приучи кучето към вегетарианство. Таква ситуация се наблюдава, когато стопанина на кучето е убеден веган.
Проповядвайки ползата от вегетарианството, те се опитват да съставят такава диета на кучето, която напълно да замени животинската с растителна.

За съжаление кучетата тежко понасят подобни диети. Високото съдържание на растителни протеини в менюто не оказва благотворно влияние на работата на стомашно-чревния тракт и състоянието на кожата.

В последно време се продават специални вегетариански храни за кучета. Но според някои ветеринарни изследвания, освен слабата диетична балансираност, подобен продукт притежава ниско качество на приготовление и изобилие от хранителни добавки, за това е нежелателно да я давате на кучето.

Правилното хранене има, ако не основна, но значителна роля в осигуряване на пълноценен живот на животното. И освен храната с месо, кучето се нуждае от пълоценни разходки и общуване, а храната балансирана и пълноценна. А това е невъзможно без наличието на месо в нея- незаменима за организма аминокиселина, повишаваща имунитета и жизнения тонус на животното.

Вегетарианство при кучето

Мнение 1

В началото ще разгледаме анатомията на храносмилателния тракт и физиологията на храносмилане при кучето и човека. Кучето се отнася към отряд хищници, но може да се отнесе и към всеядните животни. Те еднакво добре усвояват както животинската, така и растителната храна. Но зъбната система на кучето е устроена така, че да разкъсва плътта на животните. И храносмилателния тракт на кучето е по-къс от човешкия. Това означава, че кучетата не са способни да употребяват голямо количество влакнини. А с такива вещества като протеини и калций, нуждите на кучешкия организъм са по-високи от човешките. Изхождайки от това, голяма част от ветеринарите смятат, че въпреки че могат и трябва да употребяват определено количество растителна храна, кучетата не могат да се хранят с храна, състояща се само от растителни компоненти.

Мнение 2

Съществува и противоположно мнение. Става въпрос за вегетарианство на кучетата, което не подразбира хранене само с каша и хляб. Ако стопанина съзнателно готви храна с минерални и витаминни добавки, или използва качествена храна, кучето може да поддържа вегетариански начин на живот. Организма на кучето, както и човешкия може да синтезира всички необходими протеини от растителните компоненти. В условията на дивата природа, животните не винаги могат да намерят тези растения, които осигуряват на организма пълен набор от необходимите аминокиселини, витамини и минерали. Но в цивилизованото общество, не е трудно да се грижите за своето куче с правилен избор на растителни компоненти.

Положителните страни на вегетарианството при кучетата

Предимството на растителната диета се състои в това, че всяко животно синтезира своите, необходими му в дадения момент протеини. Така в случай на постъпване в стомаха на животното на животинските протеини, първо трябва да бъдат разбити на блокове, или аминокиселини, а след това да изградят свои протеини. Когато храната е растителна, се свива операцията за разбиване на съставните блокове и организма по-лесно построява свои индивидуални протеини.

Възможни проблеми при вегетарианство на кучето

Вегетарианската диета може да бъде дефицитна по отделни хранителни вещества. Може да бъде трудно да се балансира храната, състояща се само от растителни компоненти. Месните и рибни продукти са отличен източник на протеини и аминокиселини за кучето, а някои растителни храни съдържат голямо количество протеин, но той не е добре балансиран по аминокиселинен състав. Кучетата и котките се нуждаят от вит. В12, който се съдържа само в храната от животински произход.

Съществуват специални вегетариански храни за животни. Става въпрос за балансирани храни, одобрени от ветеринарите в Евросъюза.

Също така трябва да различавате веганските храни за животни, в които няма никакви продукти от животински произход, и вегетариански, в които могат да присъстват животински продукти като яйца.

Не всички кучета могат да се адаптират към вегетарианската храна, това се отнася за старите животни, младите в повечето случаи се адаптират, както и тези в диетата на които месото е присъствало по-малко.

И тогава проблема се решава индивидуално. Ако кучето не харесва вегетарианската храна, трябва да премине към обичайната. Новата храна се въвежда постепенно, и ако организма я приеме, в бъдеще можете да я давате систематично.

Преди да променяте диетата на кучето, първо се посъветвайте с ветеринарен лекар.

http://blog.thezoo.ru/
http://www.hochusobaku.ru/
http://vegetarianskij.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Вегетарианство при кучето

Мнениеот Bamo » Пон Мар 31, 2014 7:54 pm

Познавам точно такъв човек, който отглежда три кучета прибрани от улицата и ги храни без животински продукти (без месо, млечни и яйца). Той казва така - аз спасих тези животи, но не за да ги разменя за живота на други невинни животни. Има и логика в идеята...
Bamo
 

Re: Вегетарианство при кучето

Мнениеот Koset0 » Пон Мар 31, 2014 8:28 pm

И какво ядат? Веганството не е за кучета и едва ли се хранят пълноценно. За млечните продукти и яйцата не се убиват животни. :ad:
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Вегетарианство при кучето

Мнениеот Bamo » Вто Апр 01, 2014 3:05 pm

Отделно им купува нужните добавки. Има и специално пълноценна пакетирана храна за кучета и котки, която можеш да си купиш (в България не знам дали я има , но може да се поръча много лесно по интернет). За млечните продукти и яйцата как да не умират животни? Нали за да пиеш млякото на кравата трябва да резнеш гърленцето на телето, за да не го смука то. За яйцата - в природата се раждат горе долу 50 на 50 мъжки и женски. За да има само кокошки носачки - мъжките пилета са отделени и са заровени живи под земята. Ясно е като 2 и 2.
Bamo
 

Re: Вегетарианство при кучето

Мнениеот Koset0 » Сря Апр 02, 2014 1:31 am

Пълноценна пакетирана храна за кучета и котки има навсякъде. :ag:
Ти говориш много общо относно яйцата и млякото. Например моите баба и дядо преди време имаха крава и не са убивали телетата, за да имаме мляко. Винаги са имали кокошки и винаги имаме и яйца- пак никой не убиваме.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Вегетарианство при кучето

Мнениеот Bamo » Сря Апр 02, 2014 5:05 pm

А какво е станало със всички телета от вашата крава? Да не би да сте си ги отглеждали - особено мъжките. Всичко е минало под ножа. И кравата да не би да сте я гледали до живот? Остаряла е и на нея са и теглили ножа, какво се правиш.
И пак ти казвам, от яйцата не се раждат само кокошки, какво е станало с мъжките пилета ми кажи? А като остареят кокошките и не дават вече яйца, съмнявам се да сте ги държали за украса. Секирата и баба ти е купила нови. Питай я.
Bamo
 

Re: Вегетарианство при кучето

Мнениеот Koset0 » Пон Апр 07, 2014 10:04 pm

Хайде малко по- спокойно? Това какво ти си мислиш нека си остане за тебе. Кравата си е жива и здрава- за твоя информация. :ad:
От яйцата нищо не се ражда. Яйцата се консумират преди да се излюпят пилета принципно. :ag:
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm


Назад към Кучета