Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Спешна помощ - първа помощ при кучета

Спешна помощ - първа помощ при кучета

Мнениеот Jordanka » Пон Май 19, 2014 8:59 am

На всички ни се е случвало любимите ни четорикраки да се разболеят или да имаме съмнение за заболяване.
Ето няколко полезни съвета за първа помощ при кучета:
1. Цвят на мукозните мембрани

Проверете цвета на мукозните мембрани на вашия любимец. Това може да направите като погледните цвета на венеца на зъбите в устата или от вътрешната страна на бузата. Нормално той е светло розов, при натиск избледнява и нормално след две секунди възвръща цвета си. Ако цвета на мукозите е блед, бял, жълтеникав или син и при натиск не възвръща за две секунди цвета си е наложително спешно да потърсите ветеринарна помощ.

2. Изследване на пулса

Най- лесно пулса можете да измерите на бедрената артерия, която се намира в слабинната област от вътрешната страна на бедрото. Поставете пръстите на ръката си от вътрешната страна на бедрото в областа на коляното и започнете бавно да ги движите на горе докато стигнете корема. Нежно движете пръстите на ръката си напред назад по вътрешната страна на бедрото, докато почуствате пулсовата вълна на артерията

3. Измерване на температурата

Температурата се мери като внимателно се постави термометъра в ануса на животното. Желателно е термометъра предварително да бъде намазан с вазелин за да може процедурата да е по-безболезнена.

4. Фрактури

При фрактури съблюдавайте следните правила:

Придържайте главата на животното.
Нежно поставете животното да лежи на дървена дъска, врата, носилка, постлани с мека завивка.
Говорете му нежно и не му давайте възможност да се движи.
Не се опитвайте да намествате счупените кости.
При счупен крайник внимателно увийте крайника с мека вата или памук, прикрепете към него внимателно две летвички, така че те да обхванат две съседни стави. След което върху тях увийте бинт.Така направената шина не трябва да бъде много стегната, за да не се прекъсне кръвния ток на крайника.
При фрактури на гръбначния стълб, таз или ребра е необходимо животното да се постави внимателно легнало на дървена носилка постлана с мек плат и по възможност да се обездвижи.

5. Кръвотечение

- Външно

Много от нараняванията са съпроводени от обилни кръвотечения, което налага бързо да се овладеят. Желателно е животното да се постави в легнало положение и да му се сложи намордник. Кървящият участък се почиства от грубите замърсители, след което със стерилна марля се почиства и от по-финните замърсявания. Поставя се стерилна марля (плат) и се прави притискаща превръзка. В началото се притиска с ръка за извесно време, след което се прави превръзката. Не е желателно поставяне на турникет тъй като е възможно да се засегне циркулацията на кръвта.

- Вътрешно

Симптоми: кръвотечение от носа, устата, ректума, кръв при кашляне, кървящи венци, колапс, слаб и учестен пулс.
Оставете животното на тихо и топло място.

6. Изгаряне

Облейте незабавно с обилно количество вода. Термично изгаряне-облейте с вода или поставете компрес от лед.
При тежки състояния е необходимо ветеринарна помощ и лекуване на шока.

7. Шок

Симптоми: Слаб пулс, повърхностно дишане, неадекватност.

Често шока е съпроводен с увреждания и чувство на страх. Животното се поставя на тихо и спокоийно място. Тъй като е в безсъзнание е необходимо главата да се придържа на нивото на останалата част от тялото.

8. Рани

Нараняванията могат да резултат на различни причини. Раните биват: прободни, разсечени, разкъсни, размачкани, огнестрелни и ухапни. Първо почистете механично раната от едрите замърсители. След което я промийте с дезинфекционен разтвор, за дълбоките рани е подходяща –3% кислородна вода. При малки и повърхностни рани може да използвате антибиотични пудри или унгвенти, а при дълбоки трябва да потърсите лекарска помощ. Особенно деликатни са ухапните рани от насекоми и змии.

9. Поглъщане на отрова през устата.

Опитайте се да предизвикате повръщане. Добър ефект ще се получи ако до половин час от поемането на отровата дадете 3% кислородна вода през устата - 10-20 мл в зависимост от размера на кучето. Ако е минало повече време отровата ще е проникнала по надолу в храносмилателната система. По добре е да се обърнете към ветеринарен лекар.

10. Повръщане.

Повръщането е сериозен симптом. Причините могат да бъдат различни. Това най-добре би преценил ветеринарният лекар. На първо време при всички случай е най-добре животното да се остави на гладна диета –24 часа, и да му се дава по малко вода.

Източник: http://veterinarnamedicina.start.bg/#b_78843
Няма нерешими проблеми,има пауза между две решения!
Аватар
Jordanka
В ятото
 
Мнения: 225
Регистриран на: Съб Ное 09, 2013 5:45 pm

Re: Спешна помощ - първа помощ при кучета

Мнениеот zoomaniak » Пон Май 19, 2014 9:56 am

Кой е източника.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Спешна помощ - първа помощ при кучета

Мнениеот presity1117 » Пет Юни 20, 2014 6:43 pm

моля ви помогнете ! преди малко брат ми презкрипа крака на йоркшерският ми териер и в момента куцука какво да направя ж момента понеже ветеринарната клиника не работи . моля ви [mood_feelings_hurt.gif] [mood_feelings_hurt.gif]
Аватар
presity1117
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Юни 20, 2014 6:39 pm

Re: Спешна помощ - първа помощ при кучета

Мнениеот zoomaniak » Пет Юни 20, 2014 7:16 pm

Във Варна имате денонощна ветеринарна помощ.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Кучета

cron