Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

43 билки за лечение на куче

43 билки за лечение на куче

Мнениеот Jordanka » Пон Май 19, 2014 9:03 am

1. Achillea millefoliит L . - Бял равнец
Приложение: За спиране на кръвоизливи, при липса на апетит, при възпалени венци
Белият равнец е едно от най-популярните растения, използвани като кръвоспиращо средство. В такива случаи се приготвя запарка от ситно нарязани съцветия като 2 супени лъжици от дрогата ce заливат с 200г вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и с остатъка от нея се прави компрес на кървящата рана.
При възпaление на венците се използва чаят от така приготвената запарка, като няколко пъти на ден, с помощта на тампон от марля, се намазват възпалените венци на зъбите на кучето.
При липса на aпетит белият равнец се дава вътрешно на кучето като ce приготвя запарка от 1 г дрога и 200 г вода. Дава се 3 пьти дневно преди хранене. Дозата се определя съгласно дадената. таблица според възрастта на кучето (Виж ”Билкова аптека за Вашето куче – част 1”). Прилага се, когато кучето е прекарало тежко заболяване, вследствие на което апетитът е намален или липсва.
ЗАБЕЛЕЖКА: Възпалението на венците е резултат от образуването на зъбен камък. Поддържайте зъбите на кучето, като от най-ранна възраст го научите са изтърпява неприятната процедура с пастата и четката за зъби.

2. Agtrimonia eupatoria L. - Камшик


Приложение: Като допълнителна терапия при хепатит, при храносмилателни смущения с диарии, при натъртени възглавнички на лапите
Камшикът е познато още от древността лекарствено растение. Използва се.запарка от ситно нарязаната дрога, като 5 супени лъжици от нея се заливат с 400 г вряща вода; прецежда
се след 15 мин. Така приготвената запарка се приема вътрешно при диарии, като се дава на гладно, разпределена на 7-8 равни порции за един ден.
Същата запарка се използва за бани при натъртени възглавнички на лапите. Най-удачно е в такъв случай да се накисват една по една в подходящ съд като баните се правят вечер, преди кучето да заспи.
Камшикът реryлира функцията на черния дроб и давa многo добър резултат, като може да се съчетае с медикаментозно лечение при заразния хепатит, независимо дали протича в остра или скрита форма. Приготвя се запарка от 2 супени лъжици дрога с 300 г. вряща вода. Това е дозата за 1 ден. Добре е чаят да се подслажда с глюкоза или мед преди да се даде на кучето.

3. Аllium сера L. - Кромид лук
Приложение: при опаразитеност с глисти, при ужилване от пчели и оси, при възпаление на лапи¬те, при гнойни рани
При опаразитеност с глисти 1-2 луковици, ситно нарязани, се сваряват с 250 г прясно мляко и се дава сутрин на гладно на кучето в продължение на 3-4 дни.
При отоци от ужилване от пчели и оси болното място се налага с каша от една луковица (с много малко сок!). Начинът не е подходящ да се прилага, когато е засегнат носът на кучето.
При възпаление на лапите и гнойни рани се използват опечени до размекване луковици, които се налагат на засегнатите участъци, като се прави превръзка.

4. Allium satirum L. - Чесън
Приложение: при опаразитеност с глисти, при опадане на космите (алопеция), за стимулиране растежа на косъма, панарициум
При опаразитеност с глисти чесънът се прилага външно: 1o г обелени скилиди се размачкват на каша и постепенно се разбиват със 100 грама вряло прясно мляко. След изстиване се прецежда. С получената течност се правят 2 клизми на кучето (след дефекация).
При алопеция най-напред трябва да се установи причината. Терапията с чесън е резултатна и приложима при локално опадане на космите, като се използва каша от няколко скилиди чесън, която се налага във вид на лапа върху засегнатия участък от кожата.
ЗАБЕЛЕЖКА: При панарициyм (когато в резултат на травми кожата около ноктите се възпалява, развива се гноен процес и ноктите може дa oпaдaт) много ефикасно cpeдствo е следното: размачкан на каша чесън и настърган на ситно кромид лук в отношение 1:1 се пържат с 1 супена лъжица свинска мас докaтo сместа омекне, без да прегаря. Излишната мазнина се отнема и с получената каша се прави компрес на болната лапа.

5. Apium graveoleпs L - Целина
Приложение: като диуретично средство, при възпаление на бъбреците, при дерматит, при липса на апетит след боледуване
Употребява се коренът (главата) на целината, който се изтисква за получаване на сок. При всички посочени аспекти на приложение на кучето се дава по 1-2 чаени лъжички пресен сок, смесен с малко оризова вода, по 2-3 пъти дневно 30-40 мин. преди хранене.

6. Arctium lарра L - Репей
Приложение: за стимулиране на обмяната, при камъни в бъбреците, при дерматит, при кожен сърбеж, при ревматизъм
За стимулиране на обмяната и при камъни в бъбреците се приема вътрешно, под формата на запарка: 1 чаена лъжичка (около 5 г) ситно нарязан корен се залива с 300 г вряща вода; оставя се да престои една нощ; прецедената запарка е дозата за 1 ден.
При дерматит, кожен сърбеж (изключват се екземите и сърбеж. предизвикан от външни паразити - бълхи, въшки, кър¬лежи) и ревматизъм репеят се прилага външно, като отвара: 1 супена лъжица ситно нарязан корен се залива с 400 г вода и се оставя да ври 30 мин., след което се прецежда. С отварата се правят компреси на засегнатите части на тялото.
Забележка: Когато кожният сърбеж при кучето е общ, а не на oпределени места (локален), се прилага дадената запарка за вьтрешно приемане.

7. Arctostaphyllos uva ursi L. - Мечо грозде
Приложение: като антисептично средство при цистит (възпаление на пикочния мехур)
Във ветеринарно-медицинската практика при цистит винаги се препоръчва освен другите назначения и чай от мечо грозде. Той е ефикасно средство при такова заболяване, но е необходимо да се знаят някои условия, а именно: че не се прилага като запарка, а като настойка, действа само при алкална урина и не трябва да се дава на кучето продължително време, защото дрогата е с високо таниново съдържание и предизвиква нежелателни странични ефекти.
Настойката от мечо грозде се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица ситно нарязани листа се накисват с 2 чаши студена вода и се оставят да престоят една нощ, след което се възварява 1-2 мин. и се прецежда. След като изстине от нея се дава на кучето 3-4 пъти на ден по 2-3 супени лъжици.
Забележка: Вместо мечо грозде може ga се използват листа от круша, които също съдържат арбутин (той действа силно антисептично), но много по-малко танин. Освен това листата на крушата имат много добьр ефект при затруднено уриниране. Настойката от ситно нарязани листа от круша (сухи, като дрога) се приготвя по същия начин, както от мечо грозде.

8. Artemisia maritima L. var. salina Koch - морски пелин (сантонинов пелин)
Приложение: при опаразитеност с глисти.
Използва се дрогата от неразтворените цветчета на растени¬ето. Стрити на прах и смесени с мед (10:100) са сигурно противоглистно средство. Дава се 1 супена лъжица от сместта. Прилага се еднократно. Повторното третиране предизвиква отравяне.
Забележка: Да не се uзползва при кучета до 8-месечна възраст

9. Avena sativa L . - Овес
Приложение: при ревматизъм, при измръзнали крайници, при кожни обриви на алергична осно¬ва, при стомашно-чревни възпаления, диария, при диабет
За вътрешно прилагане се използва при стомашно-чревни възпаления и диария -100г овесени ядки се киснат в 1 л студена вода няколко часа, след което се варят 5-6 мин. Получената след сваряване отвара се прецежда и се дава на кучето няколко пъти дневно. При всички останали случаи се прилага външно за бани, като 1/2 кг овесена слама се вари с 2-3 л вода в продължение на 30 мин. Отварата се прибавя към водата за банята.
ЗАБЕЛЕЖКА: При приготвянето на водата за банята тя трябва дa бъде с температура 25-35 С. Ако кучето страда от диабет чрез включването на т.нар. овесени дни в диетата захарта в кръвта и урината се намалява значително. Приготвя се каша от овесени ядки: 200 г ядки се накисват с 1 1/2l студенa вода за няколко часа, cлед което се варят дo сгъстяване. Това е дозата за 1 ден. Към готовата каша е добре да се прибавят 50-100 грама печени фъстъци (без сол).

10. Bellis perennis L. - Парички
Приложение: при мастит, при чернодробни заболявания, при бронхопневмония
Възпаление на млечните жлези (мастит) може да се развие както при фалшива бременност, така и пpи кърмещи кучки. В такъв случай се правят промивки или компреси. Промивките трябва да се извършват от ветеринарен лекар. Приготвя се отвара като 6 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 200 г вряла вода и се вари 15 мин., оставя се още толкова и след това се прецежда.
За компреси се приготвя настойка от 6 чаени лъжички дрога с 200 г студена вода и се накисва в продължение на 8 часа.
За вътрешно приложение се прилага също под формата на настойка: 3 чаени лъжички дрога се накисва със 100 г студена вода за 8 часа (доза за 1 ден). При бронхопневмония се прилага като отхрачващо и противокашлично средство към основното лечение.

11. Betula аlbа L - Бреза
Приложение: при бъбречни заболявания, при ревматизъм, при остри и хронични екземи, за промиване на рани
При бъбречни заболявания се приготвя отвара от 4 чаени лъжички листа (или 2 чаени лъжички пъпки), които се заливат с 400 г вода и се варят 15-20 мин., оставя се да изстине и се прецежда. Към отварата на една чаша се прибавя на върха на ножа натриев бикарбонат (сода за хляб). Това е дозата за 1 ден.
При ревматизъм особено добре действа компрес от пресни размачкани листа, с който се налага болното място. Компресът може да действа без някакви ограничения доста време. Добре е да се прилага вечер, преди кучето да заспи и да не се сваля докато е възможно на другия ден.
Запарка от листа се препоръчва при екземи и за промиване на рани. Приготвя се от 4 чаени лъжички ситно счукани листа, които се заливат с 2 чаши вряща вода. След като изстине се прецежда и също се добавя малко натриев бикарбонат.

12. Borrago officinalis L. - Пореч
Приложение: като отводнително средство при сърдечна слабост, при бъбречна недостатъчност, цироза на черния дроб и като противовъзпалително средство.
Прилага се под формата на запарка: 5 г (1 супена лъжица) ситно нарязана дрога се залива с 1/2 чаша вряща вода и се оставя да престои 5 часа в добре затворен съд, прецежда се и се подслажда с малко глюкоза. Дава се в продължени на 3 дни на малки порции.

13. Calendula officinalis L. - Невен
Приложение: при гнойни възпаления, при отоци от измръзване, при неоперативни форми на рак, при сърдечни заболявания, придружени с нарушение на сърдечния ритъм, за лечение на рани, пристафилококови инфекции, екземи, при нарушен полов цикъл при женските кучета
За вътрешно приложение се използва запарка, като 2 чаени лъжички дрога се заливат с 200 г вряща вода. Приема се по 1-2 супени лъжици 3 пъти дневно.
За регулиране на половия цикъл при кучки се използва тинктура от невен, която се приготвя по следния начин: 1 част дрога от цветовете се залива с 5 части 70% спирт и се оставя в добре затворен съд да престои 10 дни, при често разбъркване, на запазено от слънчева светлина място и стайна темпера¬тура. След това се прецежда през филтърна хартия, остатъкът (дрогата) се изстисква, получената течност се прецежда и се прибавя към първата, оставя се да престои и след това се филтрува отново. От така приготвената тинктyра се дават 10-15 капки дневно с малко вода.
За промивка на рани, за компреси, от тинктурата се взема 1 чаена лъжичка и се разрежда с 0,5 л преварена вода. При гнойни рани, екземи и др. се използва настойка. като 1 част дрога се залива с 10 части зехтин. В този случай се използват ситно нарязани пресни цветове от невен. Настойката престоява 14 дни при често разклащане, след това се прецежда. Поразените участъци се намазват 3-4 пъти дневно, а при необходимост се прави превръзка

14. Cannabis sativa L. - Коноп
Приложение: при катар на пикочния мехур, при възпаление на простатната жлеза, при трудно ури¬ниране
Семената на конопа се препоръчват под формата на запарка или отвара, като 5 г счукано семе се залива с 200 г вода и престоява 5 часа, след което кипва няколко минути и се прецежда. Дава се 3-4 пъти на ден.
Забележка: При възпаление на простатната жлеза на кучето може дa се правят и клизми с приготвената отвара, която трябва дa е топла, но не гореща.

15. Cetraria islandila - Исландски лишей
Приложение: при парвовироэа, при диария, при бронхопневмония, като усилващо средство при отпадналост на организма, за възбуждане на апетита при анемии
Използва се целият талус на растението. Исландският лишей се прилага много отдавна в народната медицина. Установено е, че съдържа витамините B; B12, провитамин А, много минерални соли, полизахариди, голям процент слузни вещества, както и антибиотик.
Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно счукана дрога с 200 г вряща вода, разбърква се и след като изстине се прецежда. Това е дозата за един ден.
Забележка: При парвовироза давa много добър ефект като помощно cpeдство към основното лечение. От запарката трябва да се дава много често, но по малко (дозата, която се приготвя за един ден). Най-до6ре е порциите от запарката да се дaват на кучето със спринцовка с найлонов накрайник. При диария освен вътрешно може да се прилага и като клизма
16. Crataegиs oxyacantha L. - Глог
Приложение: за регулиране и усилване на сърдечната дейност
Използват се листата с цветовете или само цветовете, както и зрелите плодчета, които повечето кучета, ако им ги предложат, изяждат с удоволствие. Плодовете съдържат витамините от група 8, витамин С и каротин (провитамин А), както и много минерални соли, пектини и др.
Цветовете и лисата се дават във вид на запарка: 1 супена лъжица от дрогата се залива с 1 чаена чаша вряща вода и след като изстине се прецежда. Може да се дава на кучето самостоятелно (на 3-4 приема) или да се добавя към водата за пиене.

17. Corylus avellana L - Леска
Приложение: като общо укрепващо и възстановително средство, както при подрастващи кучета, така и при рахит, при простатит
Плодовете (лешниците) съдържат в 100 г ядки: 17 г белтъчини, 62 г - мазнини, 7 г - въглехидрати и 2,5 г минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор), както и витамините B1, B2, С, Е и D. На малки кученца може да се дават смлени и смесени с прясно мляко като каша. Количеството на ядките се определя в зависимост от теглото н.а кучето, като се, има предвид дневната необходимост от посочените съставки на 1 кг живо тегло. Обикновено лешниците се включват 1-2 пъти в седмичното меню като за сметка на това се намалява количествoто на другите съставки в дневната дажба.

18. Cydonia vulgaris Pers. - Дюля
Приложение: при парвовироза, при остро възпаление на стомаха и червата
Използват се семената. като се приготвя по студен начин слуз от тях. Слузта се приготвя от цели семена без да се счукват, като се спазва съотношението 5:100. Семената се заливат с вода (20С) и престояват няколко часа. От получената слуз се дава на кучето няколко пъти дневно по 1 чаена до 1 супена лъжица.
При парвовироза се използва като помощно средство към основното лечение. При остро възпаление на стомаха и червата кучето се оставя 24 часа на гладна диета, като освен слуз от дюлеви семена може да му се даде и малко оризена вода с глюкоза.
Забележка: При поемане на развалени храни или отровни вещества ако кучето не повърне само, най-напред се давaт бълвателни cpeдcтвa и се търси помощта на лекар. В случаи на прехранване, при даване на много топла или много стyдe¬на храна, като и при неспазване на режима на хранене също може дa се развие възпаление на стомаха и червата, но най-честата причина е дaвaнeтo на лошокачествена или развалeнa храна.
След подобряване на общото състояние и възвръщане на апетита, даването на кости се прекратява за 15 дни, а храненето е на малки порции по-често с качествени продукти.

19. Daucus carota var. sativus D.C. – Морков
Приложение: при кожни заболявания, при възпаление на простатната жлеза, като общо укрепва¬що и диетично средство
Използва се кореноплодът на растението. Морковът е поле¬зен както за здравите кучета, така и при проявата на много заболявания, като се включва в състава на различни диети. Съдържа каротин, витамините В1, В2, С, К, РР, както и много други полезни вещества. Особено полезно е да се дава на подрастващи кученца, като се включва във всекидневното меню. За целта морковите трябва да са добре измити, изчистени, ситно настъргани в количество според норматива за хранене.
Като лечебно средство морковите се дават сварени, но в малко количество вода, пасирани и смесени с водата, в която са сварени. Дневната доза е 250-300 г. При възпаление на простатната жлеза се дава като диуретично средство.
Външно при кожни струпеи може да се прилага във вид на топли лапи.
Забележка: Морковите може да се дaвaт и сурови на здрави кучета, но трябва да са настъргани на ситно и дa се прибавят към храната.

20. Equisetum arvense - Полски хвощ
Приложение: като кръвоспиращо, диуретично, противогнилостно и дезинфекциозно средство. При ревматизъм, при стоматит, при рани от порязване, натъртване, отоци, за компреси на гнойни рани, при цистит
Полският хвощ се прилага външно под формата на отвара: 1 супена лъжица дрога се залива с 250 г вода и се оставя да ври З0 мин. След като изстине се прецежда. За бани и компреси при трудно зарастващи рани се приготвя отвара от 60 г дрога и 1 л вода.
Вътрешно се приема под формата на запарка, като 2 чаени лъжички дрога се заливат с 200 г вряща вода. След като изстине се прецежда и се дава на малки порции няколко пъти на ден.
3абележка: Полският хвощ е противопоказен при възпаление на бъбреците. При ревматизъм може да се дава вътрешно на кучето и да правят и бани с отвара. Вътрешно може да се дава и при възпаление на аналните жлези като помощна терапия. Дава много добър резултат при кръвотечение от носа – правят се промивки. При вътрешни кръвоизливи полският хвощ също дава много добър ефект, но трябва да се прилага след поставяне на диагнозата и консултация с ветеринарен лекар.

21. Fragarla vesta L. - Градинска ягода
Приложение: при диарии, при възпаление на стомаха и червата, при алергични обриви
Използват се листата на ягодата, като се приготвя запарка от1 чаена лъжица дрога с 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се дава на кучето 3-4 пъти дневно по 2-3 супени лъжици.

22. Galega officinalis L. - Лечебен жаблек
Приложение: при диабет, като диуретично средство; стимулира образуването на мляко при кърмещи кучки
Жаблекът е ефикасен при лечението на диабет и се прилага като допълнително средство към основното лечение. Има инсулиноподобно действие особено при по-леките форми. Освен това действа като отводнително и лактогонно средство. Използват се цветовете на растението под формата на за¬парка: като 1 супена лъжица дрога се залива с 1 чаша вряща вода. Това е дозата за 1 ден, която се разпределя на 4-5 порции.
Забележка: При кьрмещи кучки от така приготвената запарка се дава 2 пъти на ден по 2 супени лъжици. Това не изключва храненето с пълноценна и калорична храна на майката, която осигурява и нормално млекообразуване, но при голям брой кученца или поради други причини, ако млякото на майката не дocтига, може да се стимулира с даването на посочения чай, и то през първата половина на бозайния nepuoд. Това не изключва захранването на малките кученца с определени храни след третата седмица от раждането им.

23. Негасlеum sphondylium L. - Девесил (див)
Приложение: при диарии, пир вьзпаление на стомаха и червата, при епилепсия
Девесилът се прилага под формата на извлек, приготвен по студен начин: 2 чаени лъжички дрога (корен) се наставя с 200 г вода в продължение на 8 часа. Дава се 3 пъти на ден.
При епилепсия корените на девесила се прилагат под формата на отвара: 4 чаени лъжички дрога се наставят в 300 г вода за 8 часа, след което се кипват 10 мин. Това е дозата за 2 дни. Приема се сутрин и вечер в продължение на 10 дни. Почива се 5 дни и се повтаря дозата отново 10 дни и т.н.

24. Hypericuт perforstum L. – Жълт кантарuон (звъника)

Приложение: диарии, гастроентерит, заболявания на черния дроб, бъбречни заболявания, ставен ревматизъм, за зарастване на рани, при изгаряния
Звъниката най-често се приема под формата на отвара: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се вьзварява в продължение на около 15 мин. с 200г вода. Това е дозата за 1 ден. Приема се 3-4 пъти дневно преди хранене.
При кожни увреждания, рани, изгаряния звъни ката се прилага външно под формата на звъниково масло: 20 г пресни цветове се заливат с 200 г ленено или слънчогледово масло, в което престояват при често разклащане 14 дни. Полученият маслен извлек има кървавочервен цвят..
Забележка: Звъниката цъфти през лятото и за приготвянето на звъниково масло пресни цветове може да се закупят от билкарите, които продaвaт на пазара и други билки.

25. Juglaпs regia L - Орех
Приложение: при мастит, рахит, при опадане на космите (алопеция), стоматит, гастроентерит
При мастит се поставят топли лапи, като се приготвя отвара от 5 супени лъжици сухи ситно нарязани листа с 0,5 л вода; вари се 15 мин. Възпалените цицки се налагат с остатъка от прецедената отвара като за целта се използва мек, памучен плат, върху който се размазва кашата от сварените листа.
При рахит се употребява самата отвара, която се смесва с топла вода (до 35С) и се правят бани като водата не трябва да стига до корема на кучето. Подходящо е процедурите да се прилагат вечер в продължение на 10 минути.
При алопеция най-напред трябва да се установят причините. Голямо значение за появата на заболяването оказват недостигът или липсата на витамини, микроелементи и минерални вещества, а също и разстройството на жлезите с вътрешна секреция (щитовидната и хипофизната жлеза), както и на нервната система.
При обща алопеция се правят фрикции, като предварително почистената кожа се масажира с парче мек вълнен плат, напоен с орехова отвара. Масажът трябва да се извършва енергично, но внимателно, за да не се нарани кожата на кучето.
Един-два пъти седмично може да се прилагат и бани, като отварата се смесва с водата за къпане и се облива с нея кучето. Не трябва да се използва сапун или шампоан.
При локална алопеция се препоръчват същите процедури.
Освен за външно приложение, запарка от орехови листа може да се дава вътрешно на кучето: 1 супена лъжица ситно нарязани, сухи орехови листа се залива с 1 чаша вряща вода. От тази запарка се дава на кучето сутрин и вечер в продължение на 3-4 дни. След 10 дена почивка отново може да се повтори лечението, като се дава запарката 3-4 дни..
Лечението при алопеция трябва да е съчетано и с подходяща диета, както и с даването на витамини (А и В-комплекс), които се назначават от ветеринарния лекар.

26. Juniperus communis L - Обикновена хвойна
Приложение: при дерматит
Появата на дерматит може да е свързана с механични, физични или химични дразнители. Затова най-напред трябва да бъда отстранена причината на заболяването. В зависимост от тежестта на състоянието се назначава от ветеринарния лекар и съответното лечение. Независимо от това на кучето може да се дават вътрешно плодчета от хвойна, като се прилага следна¬та схема: първият ден кучето изяжда 5 плодчета, втория ден - 6 и т.н. докато се стигне до 15 плодчета дневно и след това дозата се намалява пак до 5 плодчета на ден.
Забележка: При възпаление на бъбреците хвойната е противопоказна, както и при бременни животни.

27. Linum usitatissimum L - Културен лен
Прuложенuе: при възпаление на стомаха и червата, при възпаление на пикочния мехур, при възпалителни отоци, при изгаряния, при запек
Използват се семената на лена, както вътрешно, така и външно. Слузта на лененото семе се прилага вътрешно, като 1 супена лъжица (20 г) цели семена се заливат с 1 чаша студена вода, престояват 2-3 часа при често разклащане. От получената слуз се дават от 5 до 15 мл.
За лапи и компреси се приготвя рядка каша от ленено брашно с гореща вода, която се размазва върху марля и се налага на болното място, като се увива с парче вълнен плат.
При изгаряния се приготвя смес от равни части лененото масло и варова водa.

28. Matricaria chamomila L - Лайка
Приложение: при възпаление на стомаха и червата, при диарии, при конюнктивит
Лайката действа противовъзпалително и успокояващо. Външно се прилага за промивки, компреси, бани и др. Използва се запарка от 3 супени лъжици дрога, която се залива с 600-700 г вряща вода и се оставя да стои 1 час в добре затворен съд.
За вътрешно приложение лайката се прилага под формата на извлек. И звлекът се приготвя от 10 чаени лъжички дрога и 2 чаши студена вода. Наставя се за 8 часа. Дава се на кучето по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти дневно.

29. Melisa officinalis L. – Маточина
Приложение: при повръщане, при полова свръх възбуда, при кожни обриви, при колики и задръжка на газове в червата
Маточината действа спазмолитично и болкоуспокояващо, укрепва нервната система. Вътрешно се използва под формата на запарка: 8 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 2 чаши вряща вода и се оставя да престои 30 мин. в добре затворен съд. Приема се 3-4 пъти дневно на равни порции. При повръщане се дава по 2-3 супени лъжици през 15 минути.

30. Ocimum basilicum L - Босилек
Приложение: при възпаление на външното ухо, при гнойно възпаление на средното ухо
При възпаление на ухото най-напред се почиства с дезинфекционен разтвор и след това се накапват 5-6. капки от сок от пресни листа на босилек. Манипулацията се прави 3-4 пъти дневно, в зависимост от тежестта на възпалението.

31. Origaпum vulgare L - Риган
Приложение: за успокояване на кашлица при остьр и хроничен бронхит, при спазми в стомаха и червата, при полова свръхвъзбудимост, нервна възбудимост, липса на апетит, чернодробни смущения, хепатит, при сърбящи екземи
Риганът се прилага вътрешно под формата на запарка при всички посочени по-горе заболявания: 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с две чаши вряща вода. Това е дневната доза, която се дава 3 пъти.
Външно за бани при сърбящи екземи се използва запарка от 200-300 г дрога в 2-3 л кипяща вода; запарката се прибавя към водата за баня.

32. Petroseliпum sativuт Hoffт. - Магданоз
Приложение: като диуретично и спазмолитично средство, при възпаление на простатната жлеза, при възпаление на пикочния мехур и бъбреците, при липса на апетит, при ужилване от насекоми
Използват се пресните листа със стръкчетата, както и плодчетата на магданоза.
Дрогата се прилага под формата на настойка: 1/2 чаена лъжичка счукани плодчета се наставят с 1 чаена чаша вода в продължение на 8 часа. Това е дозата за 1 ден, която се разпределя на 3-4 приема.
При ужилване от насекоми се използва сокът от листата на магданоза, с които се намазва болното място. Вместо плодчета, може да се прилага вътрешно според сезона и сок от пресен магданоз. Дозата е 2 супени лъжици дневно. Дава се самостоятелно или с храната на кучето.

33. Phaseolus nanus Jusl. - Дребен фасул
Приложение: при диабет
Растението е вариетет на обикновения фасул. Използват се шушулките на боба, които оказват инсулиноподобно действие при диабет. Те трябва да са добре узрели (пожълтели), сухи и без семената. Прилага се под формата на отвара: 15-20 г дрога се вари в продължение на 3-4 часа с 1 л вода. Дава се на кучето често, на малки порции.

34. Plaпtago major L - Широколистен жиловлек
Приложение: при възпаление на пикочния мехур, често уриниране, при диарии, възпаление на стомаха и червата, при лептоспироза, при възпаление на венците, при отоци от удар, ужилвания от насекоми, при мокри екземи, при рани от отровни змии
Вътрешно жиловлекьт се приема под формата на запарка от 1 чаена лъжичка ситно нарязани сухи листа на 1 чаша вряща вода, Така приготвената запарка се оставя да престои 10 минути. Дава се на кучето на малки порции в продьлжение на 1 час.
За външно приложение жиловлекът се използва при отоци, ужилвания, екземи.и рани. За целта пресни листа, добре изми¬ти, се счукват във вид на каша, или се сваряват и се смачкват във вид на лапи.
Забележка: При бронхопневмония много ефикасен е сокът от пресни листа, който се приготвя по следния начин. Листа¬та се измиват добре, нарязват се и се размачкват, след което се изтискват. Полученият сок се смесва с равни части мед и се вари в продължение на 20 минути. Съхранява се в добре затворен съд. Дава се на кучето сутрин и вечер по eднa чаена лъжичкa.

35. Pimila graпatum L - Нар
Приложение: при диарии вследствие на лошокачествена храна, при доказана опаразитеност с тения
Плодовата кора на нара се прилага вътрешно под формата на отвара при храносмилателни разстройства, като 1/4 чаена лъжичка ситно счукана плодова кора се вари в продължение на 15 минути с 250 грама вода. Това е дозата за два дни. Дава се на кучето по 1 чаена лъжичка три пъти дневно едновременно със сок от ябълка,
Стъблената кора на нара е ефикасно средство срещу тения. Приготвя се отвара от 50 грама дрога, която се вари 15 минути с 0,5 л вода. Прибавя се малко (около една кафейна чашка) варно мляко - от гасена вар и вода, прецедено. С приготвения разтвор се прави клизма като на кучето не се дава храна преди манипулацията и 2-3 часа след това.
Забележка: Нарът да се използва само при кучета, навършили 3 години.

36. Rhus cotynus L - Смрадлика
Приложение: като противоотрова при отравяне със солите на тежки метали, алкалоиди и други. За предпазване от ухапвания от кърлежи. При отоци от измръзвания, при рани, при гнойни рани
При отравяне смрадликата се прилага вътрешно, като 2 супени лъжици от ситно нарязаната дрога се варят в продълже¬ние на 5 минути в 0,5 л вода. След като изстине, отварата се прецежда и се дава на кучето 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 1-2 дни след отравянето, като допълнително средство за пречистване на организма от токсичните вещества. При такива ситуации най-напред се. търси квалифицирана ле¬карска помощ.
За всички изброени по-горе случаи смрадликата се прилага външно. Приготвя се отвара от 100 грама ситно нарязани листа, които се възваряват с 1 л вода. След изстиване отварата се прецежда и е готова за употреба.
За предпазване от кърлежи козината на кучето се навлажнява с така приготвената отвара, като за целта се използва гъба или мека кърпа. Фрикцията се прави срещу косъма, за да се обработи и кожата. Манипулацията се извършва един път седмично.
За компреси и лапи се използва остатъкът след прецеждането на отварата, с който се налага болното място.

37. Sophora japonica L - Японска софора (акация)
Приложение: при кръвоизливи в мозъка, ретината, при диабет, при сепсис, при ревматизъм, при капилярни кръвоизливи от токсичен характер (отравяне от арсенови съединения, салицилати и др.)
Японската софора е дърво, подобно на бялата акация. Разпространено е навсякъде у нас и се отглежда като декоративно растение. Цъфти през лятото. Използваемата част е неразтворените цветни пъпки. Дрогата съдържа голямо количество рутин. При лечение с японска софора задължително се комбинира с витамин С.
Цветните пъпки на софората се прилагат вътрешно, като за целта се стриват на прах (по 0,2-0,5 г) и се дават на 3-4 приема.
От цветчетата може да се приготви и настойка (20 грама цветчета се наставят със 100 грама 70-процентов спирт в продължени на 7 дни). От получената настойка се дава на кучето по 20-30 капки три пъти дневно.

38. Тагахаcum Offlcinale - Глухарче
Приложение: при възпаление на стомаха, при възпаление на червата, при хепатит, при камъни, пясък и други заболявания на бъбреците и пикочния мехур. При затлъстяване, запек, като противоглистно средство.
При всички изброени случаи глухарчето се прилага под формата на настойка. Приготвя се от 2 чаени лъжички ситно нарязан корен, наставени с 1 чаша студена вода в продължение на 8 часа. Настойката се прецежда и количеството се разделя на 4-5 равни части, които се дават през равни интервали от време на кучето.
Свежите листа от глухарче или сок от тях са ефикасно средство при анемии, С-авитаминоза, кожни заболявания.

39. Urtica dioica L - Обикновена коприва
Приложение: влияе благоприятно върху обмяната на веществата, при анемии, ревматизъм, воднянка, сърбящи кожни екземи, храносмилателни смущения, при изгаряния от I степен, при алопеция
Копривата се прилага вътрешно под формата на запарка, като 2 супени лъжици сухи, ситно стрити листа се заливат с една чаша (250 грама) вряла вода. Това е дозата за 1 ден.
При изгаряния и за лечение на рани същата запарка се приготвя с двойно количество листа - за компреси. При опадане на козината (алопеция) се варят 100 грама листа, ситно нарязани, с 0,5 л вода и 0,5 л оцет в продължение на 30 минути. С получената отвара се намазват всяка вечер засегнатите участъци. Да не се употребява сапун.
Забележка: За вътрешно приложение да не се давa на бременни животни.

40. Urtica ureпs L - Гръцка коприва
Приложение: при диарии, уремия, при диабет, при епилепсия, при бронхит, при рани вследствие на контузии
Гръцката коприва се използва по същият начин както обикновената коприва. Освен листата може да се употребява и коренът на растението, като се приготвя отвара.

41. Vaccinium murtillus L - Черна боровинка
Приложение: при диария, при възпаление на пикочния мехур, при стоматит, при ларингит, притонзилит, при диабет, при екземи, при алергии
По-често се употребяват сухите плодове на черната боровинка, в които се съдържат в по-големи количества витамините: С, В-комплекс, А (провитамини), ябълчена и лимонена киселина, пектин, инвертна захар и др.
За вътрешно приложение се приготвя настойка от 4 чаени лъжички сухи плодове с 1 чаша студена вода в продължение на 8 часа. Употребява се при диарии и храносмилателни смущения.
Във всички останали случаи се прилага запарка от 2 чаени лъжички ситно нарязани плодове с 1 чаша вряща вода.
При възпаление на устната кухина може да се използва гъста каша за мазане, приготвен като 100 грама ситно нарязани плодове и 1/2 литър вода, като се вари докато водата остане 300 грама. Употребява се студена като намазването се прави през 2-3 часа няколко пъти дневно.

42. Vaccinium vitis idaea L - Червена боровинка
Приложение: при възпаление на бъбреците, при възпаление на пикочния мехур
Употребяват се листата на червената боровинка, като се прилага под формата на отвара: 3-4 чаени лъжички ситно нарязани листа се варят в продължение на 15 минути с 2 чаени чаши вода. Това е дозата за 2 дни. Дава се на кучето по 1-2 супени лъжци, 4-5 пъти дневно.

43. Zea mays L - Царевица
Приложение: при камъни и пясък в бъбреците, при воднянка, при заболявания на черния дроб и жлъчката, при затлъстяване, при тения
Използва се царевичната коса. Прилага се под формата на запарка: 10 грама ситно нарязана дрога се залива с две чаши вряща вода: След като изстине се прецежда и се дава 3-4 пъти дневно на равни порции. При затлъстяване на кучето същата доза е за 2 дни, като се дава 1 час преди хранене, два пъти дневно. Ефектът се дължи на убиването на апетита.
Забележка: При леки форми на диабет също може дa се дaвa на кучето, но действието е индивидуално, така че ефектът зависи от конкретния случай.

Статията е на Д-р Бойка Пощакова

Източник: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... 1942551574

http://dogbg.net/index.php?sta=84&catid=10
Няма нерешими проблеми,има пауза между две решения!
Аватар
Jordanka
В ятото
 
Мнения: 225
Регистриран на: Съб Ное 09, 2013 5:45 pm

Re: 43 билки за лечение на куче

Мнениеот zoomaniak » Пон Май 19, 2014 9:55 am

Интересна информация :ba:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: 43 билки за лечение на куче

Мнениеот Jordanka » Пон Май 19, 2014 10:38 am

Найстина е интересна,а и до някъде обяснява на нас хората,защо животните ни усещайки нередност в организма си търсят и ровят по полянки и градинки определено тревички,които пасат.
Няма нерешими проблеми,има пауза между две решения!
Аватар
Jordanka
В ятото
 
Мнения: 225
Регистриран на: Съб Ное 09, 2013 5:45 pm

Re: 43 билки за лечение на куче

Мнениеот zoomaniak » Пон Май 19, 2014 8:31 pm

Езици знаеш ли :ba: :ab:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: 43 билки за лечение на куче

Мнениеот Jordanka » Пон Май 19, 2014 10:00 pm

Оооо знам,писмено и говоримо малко български :ah:
Няма нерешими проблеми,има пауза между две решения!
Аватар
Jordanka
В ятото
 
Мнения: 225
Регистриран на: Съб Ное 09, 2013 5:45 pm


Назад към Кучета