Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Анаплазмоза при кучето

Анаплазмоза при кучето

Мнениеот meri » Сря Май 21, 2014 11:10 am

Заболяване, характеризиращо се с треска, анемия, атония на стомашно-чревния тракт и прогресиращо отслабване, обусловено от прокариоти от семейство Anaplasmatacea.
Инфекцията често причинява куцане, болки в ставите, повишена температура, летаргия и липса на апетит.

Изображение

Анаплазмоза, или инфекциозна тромбоцитопения, причинена от една от двете бактерий Anaplasma phagocytophilum или Anaplasma platys, които поразяват тромбоцитите на кучето(клетки, отговарящи за съсирването на кръвта). И двете бактерии са широко разпространени по цял свят.
Огнището на заболяването е сезонно и съвпада с появата на кърлежите. Имунната система на кучето блокира анаплазмите, пренасяни от кърлежите, но патогените се активизират отново при всяко отслабване на имунитета- при преохлаждане, стрес и инфекциозни заболявания.

Изображение

Има три фази на заболяването

Остра фаза- в периода от 1 до 3 седмици след ухапване от кърлежа. Причинителя се локализира в еритроцитите, понякога в левкоцитите и тромбоцитите.
При изследване на кръвна натривка, оцветена по Раман се откриват кръгли включвания с големина 0,2- 1,2 мкм, с почти черен цвят.
Микроорганизмите се разполагат в еритроцитите предимно на периферията, понякога близо до центъра. В един еритроцит може да има от 1 до 4 патогена.

Основен признак на анаплазмоза- рязко изразена анемия, лигавиците могат да пожълтеят. Увеличават се лимфните възли.
Влошава се дейността на сърдечно-съдовата система и дихателните органи. При микроскопия на кръвната натривка се установява анизоцитоза, пойкилоцитоза и полихромазия.

Анаплазмите започват да се размножават в тромбоцитите, имунната система унищожава инфектираните тромбоцити и настъпва тромбоцитопения.
Кучето може да стане летаргично, има намален апетит, слабо подвижно, наблюдава се нежелание за движение, може да се развие увеличаване на лимфните възли. Повечето кучета могат самостоятелно да оздравеят, но при някои може да се развие втори етап.

Втори етап- смята се за "субклинична форма", по време на която кучето изглежда здраво. Анаплазмите се "скриват" в далака.
При тази форма вет. лекар при клиничното изследване може да наблюдава спленомегалия. Кучетата могат да се намират в такова състояние няколко месеца или дори години. Единственият факт, напомнящ за наличие на заболяването- е незначителната тромбоцитопения(намаляване количеството на тромбоцитите) или повишаване на нивото на глобулините, което може да се определи лесно при кръвен анализ.

Заключителен етап- заболяването преминава в хронична форма. По време на тази фаза при 60% от кучетата, инфектирани с анаплазми, ще се наблюдават аномални кръвотечения заради значителната тромбоцитопения. Клинично това ще се проявява във вид на натъртвания, кръв в урината, кръвотечение от носа и други аналогични признаци.

Симптоми

Инкубационният период продължава 20-25 дни, а понякога 40 дни. Температурата на тялото се повишава до 40-41 С, треската не е постоянна, ремисията продължава до 5 дни, след което температурата отново се повишава.
Заболяването продължава от 10 до 40 дни. Заедно с повишаване на температурата се наблюдава избледняване на лигавиците, скоро те добиват цвят напомнящ на пергамент или порцелан, а в разгара на заболяването стават жълти.
Въпреки, че животното има апетит, слабее силно, лежи дълго. Дишането е повърхностно и учестено, пулсът е слаб и чест.
Кръвта е водниста; количеството еритроцити намалява до 4-5 млн. в 1 мм3, отбелязва се анацитоа, пойкилоцитоза, базофилна зърнистост, нормобласти. Паразитите се запазват в кръвта до 15-35 дни.
В началото на заболяването може да има запек, в последствие сменящ се с диария. Цвета на урината остава непроменен.

Диагноза

Симптомите на анаплазмоза са неспецифични- повишена температура, липса на апетит, диария, депресия, сънливост, увеличение на далака.
Във връзка с това лабораторната диагностика е незаменима в поставяне на правилна диагноза.Преди всичко трябва да се направи общ кръвен анализ, за да се оцени количеството тромбоцити.
Ако се отбележи дори незначителна тромбоцитопения се провежда PCR анализ, позволяващ да се идентифицира ДНК анализ.
Ако общият кръвен анализ е нормален, а при кучето се наблюдават симптоми, характерни за анаплазмоза, въпреки всичко се препоръчва да се проведе PCR анализ, за да се изключи това опасно заболяване.

Изображение

Асоцирането с пироплазмоза и хепатозооноза протича по-тежко, отколкото моноинвазията и изисква допълнителна терапия.
Клинически заболяването много трудно се диференцира от пироплазмоза, във връзка с което терапевтичните мероприятия насочени към лечението на пироплазмозата не дават видимо подобрение.
Сега има възможност бързо да се диагностицира анаплазмозата с PCR анализ.

Лечение

Перорален прием на антибиотик доксициклин на всеки 12 часа в продължение на 14-28 дни. В зависимост от тежестта на
заболяването, се провежда симптоматична терапия, и в крайни случаи се провежда преливане на кръв.
Състоянието на болното животно се подобрява в продължение на 24-48 часа от началото на лечението.
Въпреки това, не може да се елиминират напълно анаплазмите от организма. В този случай всички тестове, насочени за откриване на патогена ще бъдат позитивни.

Изображение

Предаване на заразата

Заразата на кучето протича трансмасивно, т.е., чрез ухапване от кърлеж, който е приносител на анаплазмата.
Заради липсата на ваксина против анаплазмоза, профилактиката се свежда до прилагането на репеленти, каишки против паразити и др.

Прогнозата за клинично оздравяване винаги е благоприятна

Въпреки, че здравето при повечето кучета клинично се подобрява, е трудно да се определи действително ли кучето повече не е инфектирано. Ако кучето престане да произвежда антитела в организма, това може да означава, че организма се е почистил от паразитите. Дори ако болното куче е оздравяло, последващите кръвни анализи могат да показват положителен резултат за наличие на инфекция.
Но това не означава, че при кучето има активна инфекция и за това не се препоръчва да се провежда повторен курс с антибиотици, за да се достигнат отрицателни резултати на кръвния анализ.

А ако тестовете са положителни, но кучето не е болно?

Кучетата от районите, където е разпространена анаплазмозата или Лаймската болест са подложени на въздействието на Anaplasma phagocytophilum и имат положителен резултат на теста за антитела.
Изследванията показват, че около 40% от кучетата в тези области могат да бъдат серопозитивни(да имат положителни резултати от тестовете).
Много кучета имат антитела към анаплазмата без никакви клинични признаци на заболяване.
Известно е, че някои клинично здрави кучета могат да имат хронична инфекция Anaplasma phagocytophilum и
да бъдат хронични приносители на паразитите. Не е известно боледуват ли такива кучета, или не.

Изследванията предполагат, че анаплазмозата преминава в остър стадий 1-2 седмици след инфектиране чрез ухапване от кърлежа.
Тъй като хроничната инфекция не е била свързвана с клиничната картина на заболяването и не е бил установен ефект от почистване на организма на инфектираното куче от паразитите, лечението на клинично здрави, серопозитивни животни има съмнителна полза и не се препоръчва.

Положителен резултат на теста при клинично здраво куче не трябва да се игнорира.

Куче с позитивни резултати на теста трябва да премине програма за контрол на акарите, за да се намали въздействието на кърлежите. Очевидно е, че коинфекцията на два или повече агенти е разпространена и че куче със съчетание на различни инфекции почти два пъти е по-склонно към развитието на клинична картина на заболяването, отколкото куче, заразено с един агент.

Съществува такова опасение, че хронично инфектираните кучета- приносители могат да се подложат на негативно въздействие на лекарствата, подтискащи имунната система(напр. стероиди) или заболявания, което може да доведе до намаляване на имунният статус на кучето.

Можем ли да се заразим от анаплазмоза от кучето?

Anaplasma phagocytophilum се смята за зоонозен патоген. Това означава, че притежава потенциал към инфектиране на хората.
Прякото му предаване от животните към хората или от животно към животно е малко вероятно, и такива случаи не са били документирани.

Ако при кучето е диагностицирана анаплазмоза, трябва да се вземат строги мерки за контрол на акарите.

Ако кучето е диагностицирано с анаплазмоза, това означава, че някъде в околната среда има инфектирани акари, които могат да предават инфекцията на хората, за това трябва веднага да се вземат мерки за контрол на акарите.

Изображение

http://vet-aibolit.ru/
http://rostovvet.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета