Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кръвотечение от носа при кучето

Кръвотечение от носа при кучето

Мнениеот meri » Пон Май 26, 2014 2:09 pm

Изображение

Кръвотечението може да бъде признак за сериозни заболявания.
При кучетата кръвотечението от носа често е съпроводено с растеж на тумор в носната кухина, травми на носа,
възпалителни процеси в носните пътища, нарушение на процеса на съсирване на кръвта, по-рядко причина е абсцес на зъбите.
Носното кръвотечение се проявява с появата на капки кръв при кихане или постоянен секрет на капки или струйки кръв от едната или двете ноздри.

Първа помощ

Да предположим, че вие се намирате у дома и при кучето е започнало кръвотечение, което не спира.
Постарайте се да успокоите животното. В състояние на възбуда се повишава кръвното налягане, в резултат на което се усилва кървенето.

Без консултация с ветеринар не давайте на животното никакви успокоителни препарати.

Помолете членовете на семейството да пазят тишина и спокойствие, защото нервната възбуда се предава на животното.
Поставете пакет с лед на гърба на носа на кучето. Уверете се, че това не пречи на дишането. Студеното помага за стеснение на кръвоносните съдове, което намалява кръвотечението.
Ако след предприетите мерки кръвотечението не спира или се появяват проблеми с дишането, спешно се обърнете към ветеринар.

В очакване на доктора или по пътя към клиниката, бъдете спокойни и си припомнете някои детайли, които ще имат значение за поставяне на диагноза:

- Съставете списък с лекарствените препарати, които давате на кучето в момента.

- Има ли във вашия дом отрова за плъхове, или може би кучето е изяло отровен гризач.

- Внимателно огледайте муцуната на животното за асиметрия или деформация. Възможно е да откриете оток на гърба на носа,
нарушение целостта или промяна на цвета на кожата на гърба на носа, изпъкнал и почервенял трети клепач, различен размер на очните ябълки, сълзотечение.

- Спомнете си дали кучето е играло прекалено активни игри с други животни. Може би е имало битка.

- Имало ли е контакт с растения, с твърди осили.

- Киха ли животното, трие ли нос с лапи?

- Отворете устата на животното колкото може по-широко и огледайте венците и устните. Има ли кръв в устната кухина, вижда ли се бледост на лигавиците в устната кухина и конюктивата. Силно изразената бледност може да говори за голяма загуба на кръв, възможно е да се налага спешна хоспитализация.

- Има ли признаци на кръвотечение от вътрешните органи. Чревното кървене може да бъде съпроводено с черни изпражнения. Признак на стомашно кръвотечение е повръщането на кръв. Ако тези признаци се проявяват след носното кръвотечение, това може да бъде последица, тъй като кучето поглъща значително количество кръв.

- Има ли кръвоизлив по кожата, оток по тялото.

- Травма, често свързана с удар от кола или удряне на носа в твърди предмети.

- Кръвотечение от такива заболявания като тромбоцитопения.

- Заболявания, които водят до проблеми със съсирването, такива като Erlichiosis, петнист тиф.

- Гъбични състояния, които се наричат Аспергилоза, причинява инфекция в носа.

За поставяне на диагноза, освен общия клиничен преглед, могат да се наложат следните диагностични изследвания:

Изследване на кръв и урина

Клиничните анализи на кръв и урина са необходими за оценка на общото състояние и степента на кръвозагубата, биохимичните изследвания на кръв- за оценка на работата на вътрешните органи. Провежда се изследване за съсирваемостта на кръвта.

Идентифицираните отклонения от нормата могат да показват за нарушено съсирване на кръвта:

- за сметка на намаленото количество тромбоцити в кръвта;
- по причина за патологични промени в системата за съсирване на кръвта.

Ако резултатите от лабораторните изследвания са нормални, вероятно проблема се крие в самата носна кухина. Но преди изследването на носните проходи трябва да се изключи състояние, придружено от белодробна хеморагия, тумор на белия дроб, белодробен едем, белодробно тъканно увреждане. За това се провежда рентгеново изследване на гръдния кош.

Ако с белите дробове всичко е наред, се пристъпва към рентгеново изследване на носа, повърхностна риноскопия и изследване на зъбите. Всички тези процедури изискват обща анестезия.
Започва се с рентгенография, защото другите методи могат да травмират тъканите. Рентгенографията позволява да се оцени състоянието на корените на зъбите и синусите. В случай на носен тумор на рентгеновите снимки ще се вижда областта на разрушената кост. Такива тумори често причиняват носно кръвотечение при старите кучета.

Повърхностната риноскопия се провежда с използването на специален прибор. С негова помощ се изследва носната кухина и при необходимост се премахват чуждите обекти в нея, причиняващи кръвотечението.

При оглед на устната кухина се провежда почистване на зъбите, обръща се особено внимание на корените на зъбите, защото абсцеса на зъбите често засяга назалната синусна кухина.

Ако с помощта на стандартните методи на изследване не може да се постави диагноза, се провежда дълбоко ендоскопско изследване на носните проходи. По време на изследването се взима биопсия от тъканите, но само при наличието на показания, защото съществува риск да се усили кръвотечението. Освен това е много сложно да се получи информативен образец тъкан:

- тъй като растежа на назалния тумор е съпроводен със силно възпаление, последвано от масиран онкологичен процес;
- в условия на кръвотечение трудно се избира участък от тъканта за пункция.

Откриването на тумор на лицевата част на черепа в резултат на рентгеново изследване е абсолютно показание за биопсия, тъй като прогнозата на заболяването много зависи от типа тумор.

Понякога участъците на кръвотечение са достъпни за изследване само с хирургичен метод. Тази процедура е силно травматична, съпроводена със силно кръвотечение, за това към нея се прибягва само в изключителни случаи за премахване на труднодостъпен чужд обект или за взимане на образец тъкан.

Лечение

Ако е открита коагулопатия, по време на лечението кучето трябва да остане в клиниката. Ако този проблем е причинен от заболяване на черния дроб, основната причина ще бъде лекувана.
Не давайте на кучето нестероидни противовъзпалителни препарати или всякакви други лекарства без лекарско назначение.
Ако причината е нарушение на функцията на съсирваемостта на кръвта- хемофилия, ще се наложи преливане на кръв.
Ако кучето страда от анемия, но причината за кръвотечението не е в това, ще му направят преливане и възможно назначаване на противовъзпалителна терапия с преднизолон.
За лечение на инфекциозно заболяване или бактериална инфекция се приемат антибиотици за срок от три до шест седмици.
При неоплазия се прилага химиотерапия и лъчева терапия.

Ако кръвотечението е заради тумор в носа, лекаря ще назначи курс на лечение с радиотерапия.
Но ако причината е чуждо тяло в носния канал, ще се наложи хирургична намеса. Ако в носа са се образували гъбички, е възможно също да бъдат премахнати, а след това да се проведе лечение. При гъбична инфекция се назначават съответните препарати, които трябва да се прилагат за лечение през носната кухина.

Бъдещо наблюдение

При сериозно кръвотечение кучето трябва да се постави в клетка за намаляване на кръвното налягане и да се проведат действия, които помагат за съсирването на кръвта. Ще ви помогнат назалните спрейове с течен епинефрин (ПРЕДИ ИЗПОЛЗВАНЕ СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ВЕТЕРИНАР). Следете кучето да бъде спокойно. Не му позволявайте прекалена активност.
В случай на сериозно кръвотечение трябва да обърнете внимание на такива признаци като слабост, бледност, шок, хрема или голяма загуба на кръв.

http://kotopes.ru/
http://www.bkvet.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кръвотечение от носа при кучето

Мнениеот meri » Сря Ное 12, 2014 2:57 pm

Носното кръвотечение възниква при травма или на фона на нарушена съсирваемост на кръвта и някои други състояния.

Нарушение на съсирваемостта на кръвта(коагулопатия) се развива при тромбоципения и / или тромбопатия. Тромбоципенията предимно има имунен характер, може да е съпроводена от системна еритематоза, рикетсиоза, петниста треска, заболявания на костния мозък (неоплазия, апластична анемия), реакция към лекарствени препарати или към живи ваксини, DIC- синдром.
Тромбопатията може да бъде вродена( болест на Вилебранд, тромбастения) и придобита ( при използване на: нестероидни противовъзпалителни препарати, хиперглобулинемия, рикетсиоза, множествена миелома, уремия, DIC- синдром).

Коагулопатията е вродена, хемофилия А и В, и придобита в резултат на отравяне с родендициди, при продължителна жълтеница.

Носно кръвотечение може да възникне в резултат на повреждане на съдовете от чуждо тяло, травми или бактериална или гъбична инфекции ( аспергилоза, криптококоза, риноспоридоза), неоплазии (аденокарциноми, карциноми, плоскоклетъчен рак, фибро- и хондросаркоми, тумори, предавани по полов път).

Причините за носно кръвотечение могат да бъдат и хипертензия, причинена от бъбречна недостатъчност, хипертиреоидизъм, хиперкортицизъм и последици от рикетсиоза, множествена миеолома, полицитемия, имунен васкулит.

Коагулопатия от имунен произход по-често се развива при млади и средна възраст женски кучета от малък и среден размер.

Вродените заболявания, причиняващи носно кръвотечение се наблюдават при кучета: тромбастения при отърхаунд, тромбопатия при басетхаунд, болест на Вилебранд(при това заболяване е нарушена способността за съсирване на кръвта) при доберман, шелти, ерделтериер, немски овчарки, скоч-териер и др, а също и при котките; хемофилия А- при немски овчарки и др. породи, и при котките; хемофилия В- санбернар и др, и при котките.

От рикетсиоза боледуват кучетата, живеещи в неблагоприятни за заболяването зони. Аспергилоза се появява по-често при немски овчарки, тумори- при долицефалните породи (кучетата с издължена муцуна).

Диагностика

Симптомите са кръвотечение от носа и кихане. При нарушена съсирваемост на кръвта стопаните съобщават за хематурия, кървенисти или смолисти изпражнения и / или леко възникващи малки и големи кръвоизливи.

При изразено носно кръвотечение анализа на кръв разкрива анемия, тромбоцитопения, неутрофилия, а при поражение на костния мозък- панцитопения.

При биохимичното изследване се откриват хипопротеинемия и високи нива на азот в уреята с нормални нива на креатинин, или постъпване при разпад на кръвта в храносмилателния тракт.
Допълнителните изследвания откриват хиперглобулинемия или ерлихиоза, повишено съдържание на азот в кръвта при нефрогенна хипертензия, високи АЛТ, АСТ, при остър хепатит, усложнен от коагулопатия.

В анализа на урината понякога се откриват хемогобинурия (при нарушена съсирваемост на кръвта) и изостенурия (обусловена от бъбречна недостатъчност при хипертензия) или протеинурия (при системна ериматоза или рикетсиоза).

При системен лупус еритематозус може да се открият антиядрени тела. При изследване функциите на тромбоцитите се откриват увеличение на времето за съсирване на кръвта при нормалното им количество. При хронични носни кръвотечения е целесъобразно да изключите ерлихиоза и / или петниста треска. Анализ на хормоните на щитовидната жлеза се провеждат при старите котки при нарушено съсирване на кръвта и множествени хеморагични поражения.

При животни с тумори се провежда рентгеново изследване на органите на гръдния кош, за изключване на метастази. Изследване под наркоза на носните и устните кухини и фронталните синуси е показано при животни с локални поражения. При тумори и микотично възпаление на околоносните кухини на носа се наблюдава разрушаване на костната тъкан. Чужди тела не се откриват.

Важно е да се огледа носната кухина, да се промие и да се извърши биопсия. При травматично повреждане при откриване чуждите тела се отстраняват и се взема носна течност за цитологични и пато-хистологични изследвания, посявка за бактериални и гъбични култури и определяне на тяхната чувствителност към лекарства.

Биопсия на костен мозък е показана в случаите на панцитопения. При кървене и кръвоизливи, а също при азотемия се измерва кръвното налягане.

Лечение

Коагулопатията се лекува стационарно. Локалните поражения и заболяванията на съдовата система в зависимост от причините на заболяването и нейните клинични прояви могат да се лекуват амбулаторно. Трябва да се ограничи активността на животното, защото то може да усили кръвотечението. Задължително се информира стопанина за протичане на заболяването и възможни усложнения(слабост, колапс, бледност, кръвозагуба до 20-30 мл/кг).

Хирургичната намеса е показана за премахване на чуждите тела, при безуспешен опит за изследване и промиване на носа.

Ринит от гъбичен произход може да се лекува с ежедневни вливания на разтвор повидон, или енилконазол или клотримазол през тръбичка. За лечение на криптококоза се дават итраназол в доза 5 мг/кг на всеки 12 часа, а след хирургичната намеса и при аспергилоза и ринодпоридиоза в продължение на 2-4 седмици до пълното клинично оздравяване на животното е показана радиотерапията. При някои тумори за лечение на лимфоми или венерически тумор се прилага химиотерапия.

При развитие на тежка анемия може да се наложи преливане на кръв или червени кръвни клетки.

При автоимунна коалугопатия се препоръчва преднизолон (1,1 мг/ кг на всеки 12 часа) в продължение на 4-6 седмици. Като алтернативен лекарствен препарат в случаите на усложнение се прилагат азатиоприн 2,2 мг/кг на всеки 24 часа в продължение на 14 дни, а след това на всеки 48 часа, даназол (данокрин) 5 мг/ кг на всеки 12 часа.

При рикетсиоза се назначава доксициклин 5 мг/кг на всеки 12 часа в продължение на 2-3 седмици.

При тромбопатии и тромбастения няма лечение.
При остро кръвотечение, причинено от болестта на Вилебранд се прилагат плазма или криопреципитат, при намалена функция на щитовидната жлеза- тиреоидин.
При някои кучета със болестта на Вилебранд може да се спре кръвотечението с помощта на дезмопресин ацетат (1 мкг/кг или 4 ЕД в 20 мл изотоничен разтвор на натриев хлорид се прилага в продължение на 10 мин.). Трябва да се прекрати прилагането на всички нестероидни противовъзпалителни препарати. При хиперглобулинемия е показана плазмафареза.

При хемофилия А и силно кръвотечение се прилага плазма или криопреципитат; при хемофилия В- плазма в продължение на 2-3 дни. При отравяне с антикоагулантни родентициди е показана плазма и витамин К 5 мг/ кг на всеки 12 часа в продължение на 1-4 седмици. Плазмата дава добри резултати при пациенти със заболяване на черния дроб и DIC- синдром.

При бактериални инфекции след проверка на чувствителността на изолираните бактериални култури се използват антибиотици.

Лечението на заболяването на съдовата система зависи от патогенезата. При хипертензия, обусловена от заболяване на бъбреците, хипертиреоидизъм, хиперадренокортицизъм, се препоръчва отслабване и ограничаване на готварската сол в храната. При повишен васкозитет на кръвта е показана плазмафераза.

При васкулит от рикетсиозен произход се дават доксициклин (5 мг/ кг на всеки 3-6 седмици), при васкулит от имунен произход- преднизолон (1,1 мг/ кг на всеки 12 часа за 4-6 месеца). Показани са също и инхибитори АСЕ от групата, състояща се от еналаприл- енакард (0,25- 0,5 мг/кг)или беназеприл (0,25- 0,5 мг/кг на всеки 12- 24 часа); бета-блок-серпентини- пропранолол (0,5 - 1 мг/ кг на всеки 8 часа или атенолол ( 2 мг/кг на всеки 24 часа); блокери на калциевите канали - дилтиазем (0,5-1,5 мг/кг на всеки 8 часа за котките) или амлодипин (0,625 мг/кг за котките на всеки 24 часа); диуретици- хидрохлоротиазид (2- 4 мг/кг на всеки 12 часа); фуросемид (0,5- 2 мг/кг на всеки 8-12 часа).

Използването на описаните препарати позволява да се предоврати кръвотечението. Трябва да се избягва приложението на НСПВС и хепарин. При химиотерапия е необходимо внимателно да се наблюдава състоянието на пациента, два пъти в седмицата да се контролира количеството неутрофили за определяне на толератността на животното към лечението.

При последващото наблюдение на пациента трябва редовно да се определя количеството еритроцити, хемоглобин и времето за съсирване на кръвта, а също АД при пациенти- хипертоници. Възможна е появата на други симптоми. При правилно лечение случаите на анемия или колапс се наблюдават рядко.

Забележка:
DIC - синдром означава: Дисеминирана интравазална коагулация (ДИК синдром, консумативна/преразходна коагулопатия).

Болест на Вилебранд(при това заболяване е нарушена способността за съсирване на кръвта).

http://www.vetwork.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета