[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кожен сърбеж при кучето- диагностика и какво да правите?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кожен сърбеж при кучето- диагностика и какво да правите?

Кожен сърбеж при кучето- диагностика и какво да правите?

Мнениеот meri » Чет Юни 05, 2014 5:00 pm

Диагностицирането за наличие на кожен сърбеж при кучето, когато то се чеше и гризе е лесна задача. Трудно е изясняването на това, какво причинява сърбежа, за да се избере правилно лечение.

Изображение

1.Съществуват различни мнения относно причините и методите на лечение на това, което наричат " епидемия на кучешките кожни заболявания", проявяващи се във вид на сърбеж, краста и гризане.
Обобщено още се нарича " летни горещи точки на сърбеж." Признак за наличието на проблем е сърбеж, толкова тежък, че кучето се чеше и гризе до такава степен, че раздира и травмира кожата, провокира появата на отворени рани и тежки инфекции.
Тъй като етиологията на източника за сърбежа е неясна, по-голяма част от достъпното лечение се свежда до борба със симптомите, инфекциите и травмите, причинени от одраскванията, но не се обръща внимание на причината за самия сърбеж.

Изображение

2.Кожния обрив при кучетата често се нарича "горещи точки" заради това, че такива заболявания на кожата често са свързани с топлото време.
Горещите точки често се диагностицират като екзема, пиодермия или себорея, алергия към бълхи, продукти, треви, почва или други вещества, мехурчета, атопичен грануломен дерматит, автоимунни нарушения, проблем с щитовидната жлеза, стафилококи и кандидоза, и други тежки кожни заболявания.

Изображение

3.Сърбящите кожни заболявания не трябва да се бъркат с краста или заразяване с бълхи, гъбички, лишей, загуба на козина, причинени от хипотиреоидизъм, хиперадренокортицизъм, генетична предразположеност към оплешивяване, причинени от ваксинация против бяс исхемични дематопатически плешивини, или хормонален дисбаланс в резултат на кастрация, причиняващи проблеми с козината. Това не е сърбеж и разчесване.

Изображение

4.Лишей- не е паразитен червей, а гъбички, причиняващи сърбеж и поява на корички по кожата, а също водещ до опадане на козината на едно или няколко места по тялото на кучето.
Това е заразно и лесно се предава на хората и другите домашни животни. Лечение с фунгицид.

Изображение

5.Демодекоза и краста- паразитни инвазии от акари, те могат да бъдат диагностицирани чрез кожна проба.
Бълхите и крастата могат се се лекуват успешно с инсектициди.

- Демодекоза се причинява от малки акари, съществуващи по естествен начин при повечето кучета и не предизвикват
проблем с кожата, ако имунната система не е отслабена. Тези проблеми с кожата могат да бъдат наследени, за това някои определени родословия в някои породи кучета са по-склонни към демодекоза.

Изображение

- Демодекозата не е много заразна и в повечето случаи се предава на кученцата от майката. Най- забележима е около очите и устата. Повечето развъдчици не размножават такива кучета.

Изображение

- Крастата е много заразна и може да бъде опасна за живота на кучето. Тя лесно може да се предава на други животни и хора. Трябва да вземете мерки за унищожаване на инвазията във цялата околна среда на кучето, на самото куче и другите домашни животни, които могат да бъдат подложени на инвазията.

Изображение

6.Проблеми с щитовидната жлеза, причиняващи загуба на козина, не свързана със сърбеж, гризане и разчесване на сърбящите места, и системна алопеция(оплешивяване).

Изображение

7.Ако вашето куче изпитва силен пристъп на сърбеж и се чеше до повреждане на кожата си, отведете го на ветеринар за поставяне на диагноза.

Изображение

8.Използвайте изписаните лекарствени препарати съгласно предписанията на лекаря, за да се облекчи сърбежа и да се започне лечение.

Изображение

9.Направете кръвен анализ, за да определите дали кучето има някаква алергия.

Изображение

10.Сменете храната с натурални продукти, богати на протеини, съдържащи малко въглехидрати.
Така ще премахнете ГМО от диетата на животното, която е възможно да предизвиква такава реакция, а може и не.
Повечето общодостъпни храни за кучета са лошо балансирани и имат лош състав, храненето с тях е равносилно на хранене с готови сухи закуски на всяко хранене.

Симптоми

- Няма съгласие относно причината за сърбящите заболявания на кожата при кучето, но те имат еднакви симптоми.

- Очевидно е, че при някои кучета възниква толкова тежък сърбеж, че те гризат, разчесват, и се травмират до такава степен, че се появяват открити рани, инфекции, опада козината, а понякога и кожата загрубява.

- Най-разпространени места на раздразнение са областите около гърба и опашката, корема, краката и стъпалата. Тези симптоми са по-разпространени при топло време в умерено суров климат, но са известни в цял свят. Изследванията показват, че кожните кучешки проблеми са световни и засягат милиони кучета.

- Статистически никоя порода не е по-малко или повече склонна към развитието на сърбеж, бездомните кучета имат същата вероятност да се разболеят от кожни заболявания, както породистите кучета. Възрастта не е показател: при кученцата могат да се развият проблеми с кожата на възраст няколко месеца, при възрастните кучета също могат внезапно да се проявят признаци на "горещи точки", дори при такива, при които преди това никога не са възниквали никакви сърбящи кожни заболявания.

- Сега нараства броя на изследванията, които предполагат, че може да има връзка между излишното количество ваксини и появата на кожни проблеми.

- Много често проблемите с кожата стават по-сериозни, и кучето може да бъде отблъснато от семейството и дори другите домашни животни, защото неговите кожни проблеми стават по-видими, а кожата може да придобие неприятна миризма. Това може да доведе до депресия на кучето, което влошава ситуацията.
Очевидно кучетата изпитват стрес заради отхвърлянето почти във същата мярка, както и човек в подобна ситуация.

- За съжаление, много стопани могат да се сблъскат с желание да евтаназират кучето, за да прекратят неговите страдания, а не да продължат скъпо струващото лечение, което не е толкова успешно в борбата с кожните заболявания. Съгласно проведените наскоро изследвания, много кучета, страдащи от неконтролируеми кожни заболявания, попадат в приютите за животни, където тяхното състояние се разглежда като неприемливо, и поради тази причина кучетата се евтаназират.
Също така много кучета се подлагат на евтаназия за облекчаване на техните страдания при същите обстоятелства.

- Ако вашето куче изпитва силен пристъп на сърбеж и се чеше на границата на повреждане на кожата, заведете го на ветеринар за поставяне на диагноза.

- Използвайте лекарствените средства според лекарските предписания, за да намалите сърбежа и за да започне процес на лечение.

- Направете кръвен анализ, за да определите има ли вашето куче алергия към нещо.

- Сменете храната на кучето с натурални продукти, богати на протеини и съдържащи малко въглехидрати.

Лечение

- Тъй като съществуват различни мнения относно причините за този сериозен проблем, има и различни схеми на лечение, предписвани от вет. лекари.
Първото предпочитано лечение е прилагането на стероида преднизон, който може временно да премахне сърбежа и изгарянето. Използването на стероиди е сериозно лечение, то може да доведе до сериозни отрицателни странични ефекти, като бъбречна недостатъчност (при продължително приложение).
Антихистамините също могат да бъдат използвани за подтискане на реакциите.

- Следващият етап от лечението може да бъде приложението на антибиотици или други средства за борба с инфекциите,
защото кучето раздира кожата до образуването на открити и заразени рани. Също така може да се използват аналгетици и обезболяващи мехлеми.
Това лечение е насочено само за премахване на болката и инфекциите, то не се обръща към етиологията на проблемите или причината за сърбежа.
Може да бъде постигнато известно облекчение на болката, но сърбежа остава и когато действието на обезболяващите отслабне, той се връща, а болезненият цикъл започва отново.

- Някои ветеринари предполагат, че "горещите точки" са резултат от чувствителността или алергична реакция към малко количество определено вещество.
Алергичните проби и лечение с антихистамини, смяна на околната обстановка и специалните диети, включващи сформиране на диета за кучето, сурови хранителни диети и добавки често се рекламират като лекуващи средства за "горещите точки", но този тип лечение не е ефективен, и статистически такова лечение не е ефективно в борбата с тези кожни проблеми.

- Средствата, отпускани без рецепта, такива като лечебни или съдържащи катран шампоани, масла от чаено дърво и ему, алое и други домашни средства за защита, като терпентин, вазелин, вода за уста и оцет- са последни средства в борбата с проблемите, които стопаните често изпробват с надеждата да помогнат. Някои противопаразитни шампоани още повече раздразват откритите рани на кожата.

- Все още няма никакви статистически данни, че всяко от описаните средства действа, премахвайки проблемите на сърбежа. Известно облекчение може да бъде постигнато по време на приложение на тези методи на лечение, но то е само временно, особено ако не е премахната причината за сърбежа. Много от тези методи на лечение могат да се окажат вредни и застрашаващи живота на кучето.

- Представете си учен в защитни очила, маска и ръкавици, лекуващ болното куче с безполезни инжекции, болезнени и опасни химически средства, толкова отровни шампоани, че те са опасни при контакт с човешката кожа, след това поставяне на защитна яка на кучето, бинтоване на лапите или обуване на обувки за предовратяване на разчесванията и хапанията. Поставете се на мястото на кучето и помислете за това, как бихте се чувствали на негово място, ако някой прави нещо подобно с вас, а след това не ви позволи да се чешете на сърбящите места.

- Преди 25 години Ветеринарното училище на Корноулския университет в Ню Йорк провело изследване на методите за лечение на сърбежа при кучето, за да установят има ли някакво средство за лечение, достъпно в този момент, ефективно работещо при наличието на такива проблеми.
Изследването показало, че всички стандартни методи на лечение, използвани в изследването не били ефективни окончателно, тогава когато 30% от кучетата се оправили от проблема без никакво лечение. Това били същите методи на лечение, които се използват и днес.

- Тези 30% самоизлекувания без лекарства довели до нарастване на броя на съмнителните алтернативи на лечение при болезнени кожни проблеми.
Тези алтернативни методи нямат статистическо потвърдена ефективност или научна основа, за които се говори в рекламата, тъй като те малко или изобщо не са тествани на практика, за да имат възможност да подкрепят тези заявления.

- Съгласно данните, американците губят около 100 мл. долара на година за борба с кожните проблеми при кучетата, а повече от 50% от приходите на ветеринарите в южната част на САЩ отиват за лечение на кожните проблеми.

- Не губете надежда. Скорошните научни открития дават надежда за това, че може да бъде открито средство, което в бъдеще ще донесе облекчение на 100 млн. и повече болни кучета по целия свят, които страдат от този болезнен проблем. Това изследване е публикувано в интернет при търсене в най-големите търсачки по фразата 'Canine Itch Treatment Research' (изследване на средствата за лечение на кожния сърбеж при кучетата) или 'Alternative Dog Skin Treatment Research' (изследване на алтернативните методи за лечение на кожата при кучетата).

Съвети

- Не бръснете козината на кучето. Кучетата си имат причини за носене на козината, и всичко, което те могат да понесат- това е само малко подстригване, дори в горещото време на годината.

- Не трябва да къпете прекалено често кучето: повечето кучета се нуждаят от къпане не по-често от веднъж в месеца, а други още по-рядко.

- Опитайте да използвате натурални продукти за хранене, за да изключите ГМО-компоненти, съдържащи се в стандартните храни за кучета.

- Не използвайте човешки шампоани с ароматизатори за къпане на кучето.

- Къпането е добра процедура при сърбеж, ако не използвате човешки шампоани.

- Опитайте да се възползвате от връщане на средствата, ако закупеното от вас средство за лечение не помага.

- Проведете собствено изследване. Използвайте интернет.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

- Не се доверявайте на заявленията за лечебния ефект без статистическо потвърждаване, търсете по-разширена информация, освен рекламните статии.
Потърсете информация за продукта, ако произвеждащата компания е официално юридическо лице. В такъв случай могат да ви предоставят резултатите от научното тестване и статистика, потвърждаващо рекламните твърдения за продукта.

- Стероидите и антибиотиците трябва да бъдат последните средства, тъй като могат да доведат до сериозни странични ефекти.

Първоизточник на статията http://www.ehow.com/pets/

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета