Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да изберем противопаразитен нашийник за кучето

Как да изберем противопаразитен нашийник за кучето

Мнениеот meri » Нед Юни 29, 2014 3:33 pm

Изображение

Появата на бълхи при кучето причинява много неудобства за самото животно и неговия стопанин. Методите за избавяне са различни: от таблетки до лекарствени разтвори, важното е да успеете да изберете подходящ ефективен и безопасен метод.

Мненията за нашийниците са различни- едни са доволни, други смятат, че е загуба на пари.
За да разберем доколко е оправдано прилагането на инсектокарицидните нашийници, да изясним: какво представлява това средство, по какъв начин въздейства на паразитите и колко е безопасно за кучето.

Принцип на действие и разновидности нашийници

За справка: нашийниците против бълхи за кучета- това е пластмасово изделие във вид на гъвкава лента с тока, понякога с характерна миризма заради присъствието на високо токсични химически вещества в състава.

Изображение

Как работи нашийника?
Известно време след поставяне на нашийника кучето е защитено от бълхи и акари: инсектицидните и отблъскващи компоненти се отделят от нашийника и се разпределят по козината и повърхността на кожата на кучето. Веществата запазват необходимата концентрация през цялото време, докато нашийника е поставен на кучето.

Колко трябва да се носи нашийника?
Препоръчва се да се носи постоянно, без да се сваля дори през нощта- само в този случай се постига надежден резултат.

Нашийниците са:

* Химически- съдържащи отровни за паразитите вещества. Използват се за възрастни кучета.

* Биологически- действието на които е основано на лечебните свойства на лекарствени треви и етерични масла. Могат да се прилагат при кученца, болни животни и бременни кучета.

* Ултразвукови- универсални, не съдържащи миризма или някакви химически вещества, но по-скъпо струващи. Имайте предвид, че много хора смятат този вариант за най-ефективен.

Изображение

Какъв нашийник да изберете? Съществуват няколко критерия, за избор на нашийници.

Добрият нашийник е добре избраният нашийник. При избора на нашийник можете да се ръководите от следните критерий:

- Изучете отзивите за определена фирма.

- Изберете нашийника по размер.

- Четете информацията на опаковката- нашийниците се различават по концентрацията на веществата и подхождат за конкретно куче.

- Евтиният нашийник може да служи само като средство срещу бълхите, но на практика не съдържа някакви вещества, некачественият състав може да отрови кучето.

- Избирайте продукция на проверени произодители, но не забравяйте за възможните алергични реакции независимо от марката на изделието.

Забележка: Дори качествения нашийник може да стане причина за силното отравяне на кучето или малкото дете, ако някои от тях случайно сдъвче края на нашийника, за това добросъвестните производители посочват в инструкциите названието на противоотровата, за да могат лекарите и ветеринарите навреме да окажат помощ.

Сред разнообразните видове марки нашийници трябва да отделим най-популярните:

- Нашийниците Kiltix. Те са ефективни 24 часа след поставяне, действат до 7 месеца. Подхождат за здрави възрастни кучета, НЕ ПОДХОЖДА за болни от инфекциозни заболявания и оздравяващи животни, кърмещи и бременни женски, за кученца по-малки от 2-месечна възраст. Нашийника добре се понася от животните, не притежава местно-раздразняващи и кожно -резорбативни свойства. Токсичен е за риби и пчели. При индивидуална чувствителност на животното към нашийника и при дразнене на кожата, използването се прекратява.

Изображение

- Нашийник за кучета и кученца Hartz UltraGuard Flea & Tick Collar. Този нашийник е влагоустойчив, има приятна свежа миризма, започва да действа веднага след поставяне. Защитава от насекоми до 7 месеца, не се препоръчва за кученца по-млади от 6 седмици.

Изображение

- Нашийници Скалибор. Осигурява защита от летящи и пълзящи насекоми в продължение на 6 месеца. Най-голям защитен ефект достига 7 дни след поставяне. При повишена индивидуална чувствителност към нашийника е възможно поява на сърбеж и признаци на кожни раздразнения в областта на шията. В такъв случай използването се прекаратява. В случай на поглъщане на инсектоакарицидното средство (гризане на нашийника) и появата на признаци на отравяне: нарушена координация на движение, гърчове, слнюотделяне, повръщане- спешно се обърнете към ветеринар.
НЕ се препоръчва при кученца, по-млади от 7-седмична възраст, при животни с дерматологични проблеми на кожата, едновременно с фосфоро -органични препарати. При къпане на животното във водоеми, нашийника трябва да се сваля.

Изображение

- Нашийник Beaphar Ungezieferband. Гарантира защита от 2 до 5 месеца и няма ограничения по тегло и размер на животното. Започва да действа 5 дни след поставяне. Не се препоръчва за болни и бременни кучета, и кученца по-млади от 6 месеца. Не се използва за болни и оздравяващи животни, и животни с обширни повреди на кожата. Не се прилага едновременно с други инсектицидни препарати. Много внимателно прилагайте при кучета, страдащи от сърдечна недостатъчност, бронхиални спазми, епилепсия, заболявания на бъбреците и черния дроб.

Изображение

- Нашийник Rolf Club. Нискотоксичен, няма миризма, защитава до 4 месеца. Не се препоръчва заедно с други средства, противопоказен е за кученца и болни отслабени кучета.

Изображение

При избор на нашийник е важно не само да отдавате предпочитание на определена марка, която е проверена, но и внимателно да изучавате характеристиките на изделието, да имате предвид възрастовите особености на своето куче и здравословното му състояние.

Как да използвате правилно нашийника

Колкото скъп и качествен да бъде нашийника, а отзивите за него-положителни, неправилното приложение свежда резултатите до минимум и дори може да доведе до сериозни проблеми.

Грамотно поставеният нашийник изключва проявата на контактен дерматит и недостатъчно разпределение на веществото по кожата.

Изображение

Съвет: при наличие на бълхи първо трябва да изкъпете кучето със специален противопаразитен шампоан, а след това да използвате нашийника, в противен случай бълхите ще преминат на опашката и могат да оцелят там.

Подробна информация за това как да използвате нашийника, може да прочетете в инструкциите. Имайте предвид следното:

- Едновременното приложение на шампоан или репеленти на основата на етерични масла и нашийник(ако инструкциите не го забраняват) увеличава ефекта;

- През първите 2-3 дни на използване не разхождайте кучето в гората и не го къпете;

- Нарушението на инструкциите намалява защитните характеристики на нашийника и може да доведе до отравяне на кучето.

Нашийникът е максимално ефективен, когато са спазени правилата на неговото съхранение и срока на използване, а също ако на кучето е имало бълхи и акари, които са премахнати предварително, тъй като до голяма степен нашийника е предпазна мярка.

Именно поради профилактичните свойства на нашийника често го смятат за неефективен, или вреден за кучето. Така ли е на практика?

Полза или вреда?

Въпреки, че химичния състав на нашийника е безопасен за човека, някои вещества понякога могат да предизвикат алергична ракция- в рисковата група попадат децата, бременните жени и алергичните хора.

Някои ветеринари отбелязват така наречените дългосрочни ефекти: заболявания на различни органи и системи на кучето в резултат на попадане на отрова в кръвта чрез кожата. За сега не е доказано влиянието на нашийника върху здравето на кучето, но профилактичните прегледи при ветеринар са задължителни.

Индивидуалната непоносимост на компонентите е съществен, но рядък недостатък, който води до развитието на алергии към нашийника. Първите часове на носене животното трябва да бъде под контрол, тъй като симптомите на кожен сърбеж и обрив се проявяват веднага. Местните реакции преминават в лека форма и не са опасни- достатъчно е да смените нашийника.

Нашийниците имат много положителни страни- отзивите на опитните стопани доказват това. Освен това:

- Това е комфортен обикновен и не много скъп метод за профилактика срещу бълхи и акари;

- Това е хигиеничен метод, не трябва да чакате докато изсъхне козината, или да се страхувате, че кучето ще изцапа мебелите;

- Съвременните био нашийници са безопасни;

- Повечето нашийници имат широк спектър на действие, и са ефектвини не само срещу бълхи, но и акари, космояди;

- Съвременните изделия не оказват системно въздействие на организма, а дневната доза действащо вещество е малка за развитие на патология при кучето.

Нашийника срещу бълхи и акари може да се смята за напълно безопасно средство, и действително помага надеждно, но само при условие на точното спазване на инструкциите.

Важно е да помните, че нашийника не е самостоятелно средство за унищожаване на насекомите, но в качеството си на профилактична мярка добре оправдава себе си- по-лесно и евтино е да предовратите появата на паразитите, отколкото след това да се борите дълго с тях.

http://klop911.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета