Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Противопаразитни препарати за кучета и кученца

Противопаразитни препарати за кучета и кученца

Мнениеот meri » Нед Юни 29, 2014 7:17 pm

Противопаразитни капки

Капките против бълхи за кучетата могат да се смятат за най-универсалното средство от кожни паразити. Те съчетават в себе си достойнствата на повечето други препарати:

- Ефективно унищожаване на бълхите;

- Отблъскване на други паразити;

- Безопасност за животното;

- Лесно използване.

....И са лишени от многобройните недостатъци на другите средства. Те имат дълго остатъчно действие- след еднократно нанасяне кучето ще бъде защитено за няколко седмици- и при правилен избор на капки не причиняват алергия при кучето.

Тези средства също изискват внимание при избор и внимателно приложение. Например, за кученцата какпите се прилагат само след 2-3 месечна възраст, в зависимост от породата и самия препарат, а на кърмещите кучета не трябва да се втриват.

Съвременните капки против бълхи и акари за кучета в повечето случаи са ефективни:в тях се използват инсектициди от последно поколение Перметрин, Фенотрин, Метопрен, Имидаклоприд. Качествените препарати са относително нетоксични за кучетата и хората, но оказват изразено нервно-паралитично действие на самите бълхи и другите паразити.

Инсектицидните капки против бълхи трябва да се прилагат строго според инструкциите. При нарушение на правилата за тяхното използване е възможна проява на различни странични ефекти.

Странични ефекти

Страничните ефекти при използването на капките не са многобройни и се проявяват при нарушение на инструкциите по използване. Когато кучето ближе средството, или когато се нанася прекалено голяма доза за животно с определено тегло.

В такива ситуации могат да се проявят:

- Хиперсъливация- отделяне на голямо количество слюнка, до появата на пяна. В този случай кучето трябва да пие обилно;

- Алергия- възниква при използването на препарата при особено чувствителни кучета, или превишаване на допустимата доза;

- Нарушение на косменото покритие в областта на нанасяне- изключително редки случаи, които все пак се случват;

- Мускулен тремор;

- Сълзотечение.

Много е полезно преди покупка на капки да се консултирате с ветеринар за възможността за използване на някое средство за конкретна порода. Още по-добре, ако кучето се наблюдава от ветеринар, който е запознат с особеностите и с голяма вероятност ще каже какъв препарат ще бъде безопасен.

Мерки за безопасност и общи правила на приложение на капките против бълхи

Капките против бълхи се продават в пипети. В зависимост от теглото на кучето на кожата трябва да се нанесе от една трета до целия обем на пипетата.

Изображение

Средствата се нанасят в областта на холката. Там те са недостъпни за езика на животното и от там самият препарт максимално ефективно въздейства на бълхите.

Някои средства изискват нанасяне на няколко места по протежение на гръбначния стълб на животното.

След нанасяне на препарата трябва да го втриете внимателно в кожата. След процедурата стопанина трябва да измие добре ръцете си. В зависимост от самото средство с кучето може да играете след половин час до два часа след обработка.

Забележка: Почти всички съвременни капки против бълхи са устойчиви към въздействието на влагата. В съответствие с инструкциите към повечето препарати животното може да се къпе или мокри под дъжда няколко часа след обработка, а самото средство ще продължава да работи ефективно.

Капките против бълхи не трябва да се нанасят на:

- Бременни и кърмещи женски;

- На болни и изтощени и оздравяващи животни;

- На кученца до 3-месечна възраст.

Всеки препарат има своите особености. Има специални средства против бълхи за кученца, които притежват по-малък срок на действие, но могат да се използват за обработка на животното на едномесечна възраст. Съществуват и специални препарати за болни кучета.

Капки против бълхи за възрастни кучета

За възрастните кучета сега има голямо количество средства във вид на капки и избора е голям. Ще разгледаме най-популярните препарати.

Hartz Ultra Guard

Тези капки сега се смятат за най-популярни в цял свят. В линията има няколко препарата, от които Hartz Ultra Guard се използват в най-общи случаи, Hartz Ultra Guard Plus се използват за обработка на силно заразени с бълхи животни, а Hartz Ultra Guard Pro се препоръчват за животни, постоянно живеещи на открито в условия на голямо количество паразити.

Изображение

Всички средства на линията Hartz Ultra Guard запазват ефективността си в продължение на 4 седмици след нанасяне. Не се препоръчват за използване при болни и изтощени животни, и за кученца по-млади от 12 месеца.

Stronghold

Един от най-ефективните препарати против бълхи. В неговия състав влиза Селамектин, унищожава и възрастните насекоми, и техните яйца, и дори акарите и някои хелминти.
Изображение

Stronghold е тестван на 167 породи кучета, както и на такива чувствителни, като породата коли. Във всички случаи препарата е доказал своята безопасност и ефективност. Нанася се на отделни капки по целия гръбнак, един час след нанасянето напълно попива и позволява кучето да се къпе и да играете с него. Може да се прилага дори при кученца от 6-седмична възраст.

Bayer Advocate

Широко известен благодарение на своята ефективност не само против бълхи и акари, но се използва и за лечение на саркоптоза, отодекоза, демодекоза, сифоноптероза, заразяване на кучето с нематоди и ларви на дирофилария.

Изображение

Frontline

След нанасяне защитава кучето 2 месеца от бълхи и един месец от акари. Един ден след приложение препарата се разпространява по цялото тяло на животното. Не трябва да къпете кучето два дни преди използване на препарата и два дни след.

Изображение

Капките Фронтлайн се прилагат само за възрастни кучета.

Advantix

Съдържат като действащо вещество Перметрин и Имидаклоприд, отблъскващи кръвосмучещите насекоми. След обработка не се препоръчва да къпете кучето една седмица.

Изображение

Капки против бълхи за кученца

Почти всички производители произвеждат специални препарати за кученца. В линията на Hartz и Bayer могат да се намерят препарати, подходящи за кученца на възраст 1 месец.

Капки Чистотел (жълтениче или змийско мляко)

Действащи вещества на капките са Фипронил и Перметрин. Разрешено е за прилагане при кученца на възраст от два месеца. Средството е безопасно и не води до странични ефекти, при кучета, облизващи кученцата.

Изображение

Advantage

Съдържа Имидаклоприд, използва се за обработка на кученца с тегло до 4 кг или кърмещи кучета. При прилагане на кърмещи кучета против бълхи, космояди и въшки защитава цялото кучило.

Изображение

Капки против бълхи Dana

Капките Dana (от компанията Api-San, Русия) са предназначени за приложение при кученца над 10-седмична възраст. Те се нанасят по гръбначния стълб и внимателно се втриват в кожата за избягване на сълзене. Действащо вещество в капките е Диазинон.

Изображение

Животните не трябва да се къпят три дни преди прилагане на капките и 3 дни след това.

Благодарение на голямото разнообразие на капки против бълхи на пазара всеки стопанин на куче може да избере такива, които ще се борят най-добре с паразитите и няма да повлияят на самочувствието на животното. За да не извършите грешка при избора, преди покупката се консултирайте с ветеринар. Лекаря ще определи какво средство ще бъде най-ефективно и безопасно за вашето куче.

Спрейове

Спрейовете са най-ефективните и бързо действащи препарати против бълхи и акари. Те унищожават насекомите и акарите в продължение на няколко минути след обработка и запазват остатъчно действие за няколко седмици след нанасяне.

Но при такава ефективност те са достатъчно токсични: кученцата не трябва да се обработват със спрейове, а при премахване на паразитите при възрастни животни трябва да следите да не ближат препарата.

Спрейовете се нанасят за 20-30 мин. по цялата козина на кучето освен в областта на муцуната. След това аерозола се измива.
Не трябва да използвате спрей за бременни и кърмещи кучета, кученца, болни животни. Оптимален вариант за тяхното използване е при здрави кучета, често заразяващи се с бълхи в полето или на лов, в приютите и различни киноложки клубове.

Трябва да ги нанасяте само в ръкавици и след обработка не трябва да галите кучето. Въпреки че повечето спрейове са малко токсични за кучето, облизването им от кучето намалява ефективността и понякога води до странични ефекти- втрисане, повръщане, затруднено дишане. В редки случаи може да се развие алергия или дерматит.

Оптимална ситуация за избавяне на кучето от бълхите с помощта на спрей е тренировка или продължителна разходка. В този случай кучето не може да се оближе и спрея ще успее да подейства.
Изображение

Фронтлайн

Най-известният спрей за кучета. Много ефективен, лесен за нанасяне, скъп и токсичен.

Изображение

Не се прилага при болни или оздравяващи животни, а при здравите в редки случаи може да предизвика алергия, повръщане, нервозност и дерматит.

Beaphar

Освен спрей, Beaphar има и други препарати против бълхи, продукцията на този производител съчетава висока ефективност и безопасност.
Изображение

Могат да се обработват кученца на възраст от три месеца.

Hartz

Не се различават от останалите, но са известни като едни от най-безопасните- рядко причиняват странични ефекти.

Изображение

Специално за кученца се произвежда Hartz UltraGuard Plus Flea&Tick Spray - спрей, който е подходящ за кученца от три месеца.

Шампоани

Шампоаните са добро средство против бълхи за кученца и малки декоративни кученца. Те са достатъчно ефективни, притежават много меко и деликатно действие, лесни са за използаване. Много производители добавят в шампоаните компоненти за почистване на козината и омекотяване на кожата, което ги прави отлично средство за животните.

Когато аерозолните препарати против паразити се оказват прекалено опасни и алергенни, а нашийниците и капките не могат да се прилагат, се използват шампоани.
Всеки шампоан против бълхи има множество достойнства:

- Меко действие- тези средства никога не водят до отравяне и алергии. Шампоаните могат да се използват за борба с бълхите при кученцата.

- Висока ефективност- шампоаните позволяват да се избавите от повечето кожни паразити.

- Допълнително ефективни при употреба- много производители добавят в шампоаните компоненти за грижа за кожата и козината.

- Достъпност- повечето шампоани не са скъпи и се продават в много вет. аптеки.

Недостатък на шампоаните е липсата на остатъчно действие- няколко дни след къпане кучето може да се сдобие с нови паразити.

Изображение

Изображение

В някои случаи само шампоаните могат да бъдат подходящи, особено при отслабени от заболяване кучета или кученца.

Как да изберем шампоан

По-често инсектицидните шампоани се използват за кучетата, които рядко са на улицата. При постоянна заплаха от заразяване с бълхи животното трябва да се обработва с капки или нашийник.

Шампоаните могат да се използват за премахване на бълхите при кучета с много нежна козина и чувствителна кожа. Той-териер, голи кучета, коли, малък пинчер- за тях не подхождат другите средства. За тях трябва да използвате продуктите от линията Mr. Bruno, Beaphar и Фитоелит.

Шампоаните се прилагат за премахване на бълхите при кученцата на възраст около месец. На такива кучета не трябва да втривате противопаразитните капки, за това при сериозно заразяване трябва да ги къпете с шампоаните Mr. Bruno или Beaphar. Шампоаните против бълхи за кученца трябва да съдържат намалено количество инсектициди, и да го прилагате точно според инструкциите.

Шампоаните Mr. Bruno и инсектицидните Beaphar Bea Flea Shampoo могат да се прилагат при болни и оздравяващи животни. Използването им трябва да се съгласува с ветеринар.

Изображение

Избирайте средството според индивидуалните особености на животното.

В много случаи оптималния шампоан се избира по метода проба/ грешка. Стопаните трябва да опитат няколко средства, за да знаят кое от тях не предизвиква странични ефекти и действа ефективно.

За животните, редовно разхождащи се на улицата, използването на шампоани е недостатъчно надеждна защита. След къпане и премахване на паразитите трябва да обработите кучето с капки или спрей за последваща постоянна защита от бълхите.

Общи правила за използване на шампоаните

Има два метода на къпане с тях. Първият е добър за животни, които възприемат нормално процедурата по къпане:

1.Козината се изплаква с топла вода.
2.В зависимост от степента на заразяване и чистотата на косменото покритие се нанася шампоан 0,5 - 1 мл на 1 кг телесно тегло.
3.Козината се масажира с пръсти до обилно разпенване и се задържа в такова състояние 3-5 мин., след което се изплаква с течаща вода, изсушава се и при необходимост се разчесва.

Вторият метод подразбира разтваряне на необходимото количество шампоан във водата, разбиване на пяна и къпане на кучето в нея. Този вариант подхожда за животни, които трябва да се изкъпят бързо.

Изображение

Не забравяйте, че за куче с особено чувствителна козина шампоана против бълхи трябва да се избира индивидуално: миещите средства достатъчно силно изсушават и козината и кожата. Преди покупка на шампоан се посъветвайте с ветеринар.

http://klop911.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета

cron