Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Чувствителност към медикаменти при коли,шелти и др. породи

Чувствителност към медикаменти при коли,шелти и др. породи

Мнениеот meri » Пон Окт 06, 2014 2:43 pm

Мутантният ген MDR1- това е названието на мутацията на гена, отговарящ в организма на животните за устойчивостта към въздействието на някои медикаментозни препарати. Съответно наличието на този ген води до това, че някои породи кучета проявяват нежелателна реакция към определени медикаментозни препарати. Тази мутация е свързана с нарушения синтез р-гликопротеин. Това вещество участва във функционирането на кръвно- мозъчната бариера, съдържа се в бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт на животните.

За животни с мутантния ген MDR1 съществуват редица опасни препарати. При тяхното въвеждане в организма на възприемчивото куче могат да се появят непредвидени реакции, свързани с кръвно-мозъчната бариерна пропускливост. Това се изразяв с неврологични симпотоми, такива като тремор, повишено слюноотделяне, гърчове, слепота, кома. При такива животни биодостъпността на препаратите е по-висока, отколкото при немутантните животни. Т.е. за тези кучета стандартната доза се оказва токсична.

Тази мутация се разпределя при много породи кучета, но най-често (до 70%) се среща при дългокосместо и късокосместо коли, дългокосмест уипет, австралийски овчарки, шелти, в по-малка степен- при бобтейл, бордър-коли, големи швейцарски овчарки, кръстоски от тези породи. Генът MDR1 е рецесивен. Въз основа на това се отделят 3 групи животни.

Хомозиготни животни за нормален ген +/+

Животните от тази група не проявяват никаква ракция към медикаментите при правилно дозиране, не предават на потомството мутацията в гена MDR1.

Хетерозиготни животни за ген MDR1 +/-

Кучетата от тази група са носители на мутациите и могат да я предават на потомството. В повечето случаи не проявяват нежелателни реакции към препаратите при приложение на дозировки, не превишаващи нормалните. Могат да проявяват реакция при въвеждане на такива препарати като Лоперамид, Ацепромазин, Аритромицин, Ивермектин (в дози >6мкг/кг).

Хомозиготни животни за ген MDR1 -/-

Такива кучета дават нежелателна реакция към медикаментозните препарати в нормални дози. Предават мутацията на потомството.

Препарати, опасни за кучетата с ген MDR1:

Ацепромазин (препарат за седация, успокоително). Възможни названия: Вентранквил. При въвеждане на препарата настъпва по-дълбока и продължителна седация. За хомозиготните по мутантен ген кучета е препоръчително да се намали дозата на препарата с 30-50%, за хетерозиготните животни- с 25%.

Бутарфонал (аналгетик, препарат за седация). Подобно на Ацепромазин, Бутарфонал предизвиква по-дълбока и продължителна седация при кучетата с ген MDR1. Препоръчително е да се намали дозата с 25% за кучетата с хетерозиготна мутация MDR1 и с 30-50% при кучетата, хомозиготни за мутация MDR1.

Еритромицин. Може да предизвика неврологични симптоми при кучетата с мутация MDR1.

Ивемерктин (противопаразитно средство). Нетоксичен в дози, прилагани за профилактика за дирофилариоза. В дози > 6 мкг/кг, използван при лечение на кожно-паразитни заболявания, води до неврологични реакции при хомозиготни на ген MDR1 хетерозиготни животни.

Лоперамид (препарат против диария). Възможни названия: Имодиум, Диара, Диарол, Лоперакал, Суперилоп, Ентеробене. Токсичен за животни хомозиготни за ген MDR1 и хетерозиготни животни.

Милбемицин (противоглистен препарат). Възможни названия: Милбемакс. Нетоксичен в профилактични дози. Превишените дози могат да доведат до неврологични нарушения.

Винкристин, Винбластин, Доксорубицин (препарати за химиотерапия). Изследванията са показали, че кучета с мутация MDR1 са по-чувствителни към тези препарати.

С внимание трябва да се прилагат следните препарати: Морфин, Бупренорфин, Фентанил, Домперидон, Етопозид, Митоксантрон, Ондансетрон, Паклитаксел, Рифампицин.

Външно носителството на ген MDR1 не се проявява никак преди въвеждането на тези препарати. Това не е заболяване, при спазване на препоръките за своята генетична група, кучетата живеят дълъг и щастлив живот. Но трябва да се проведе изследване за определянето на наличие на мутантния ген. Знаейки към коя група се отнася вашето куче, вие ще можете да го предпазите от неоправдани рискове при прилагането на опасни за него препарати.

http://www.zoovet.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета