Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хипертрофична остеодистрофия(HOD)при кучето

Хипертрофична остеодистрофия(HOD)при кучето

Мнениеот meri » Съб Дек 13, 2014 9:08 pm

За първи път хипертрофичната остеодистрофия е била описана във ветеринарната литература в средата на 1930 година. Първоначално заболяването е наречено болест на Барлоу, след това болест на Морел- Барлоу, идиопатична остеодистрофия, скелетен скорбут при кучето, остеодистрофия 2 тип и метафизна остеопатия и др.

Хипертрофичната остеодистрофия има неизяснена етиология на развиите, засяга основно млади, бързо растящи кучета от едрите и гигантските породи. Заболяването е описано при датски дог, ирландски вълкодав, санбернар, борзой, боксер, далматин, ирландски сетер, ваймаранер, немски късокосмест пойнтер, доберман, немски овчарки, лабрадор-ретривър, коли, грейхаунд, басет и някои породи териери.

Етиология и предразположеност

Етиологията остава неустановена, ранните теории за недостиг на вит. С или прехранване сега са подложени на съмнение. Ниските нива на антителата IgA, IgM, или IgA не винаги се откриват при кучетата с хипертрофична остеодистрофия. Високата наследственост на заболяването предполага изразен генетичен дефект и позволява да се надяваме, че молекулярния анализ в бъдеще ще помогне да се установи етиологията на заболяването.

Приблизително 70% от ваймаранерите с диагностицирана хипертрофична остеодистрофия са били ваксинирани с поливалетна ваксина 1-2 седмици преди появата на първите признаци на заболяването. Повечето от тях са били ваксинирани 2-3 дни преди появата на клиничните признаци. Важно е да отбележим, че сред кучетата с хипертрофична остеодистрофия са били и ваймаранерите, които не са били ваксинирани 3 седмици преди появата на клиничните признаци на заболяването. Това показва, че ваксинацията може да бъде един от пусковите механизми на развитие на хипертрофична остеодистрофия при генетична предразположеност на животното към това заболяване.

Дефицит на вит. С по-рано се е предполагал като предразполагащ фактор в развитието на заболяването, но сега няма документирани доказателства за успешна терапия на патологията с вит. С при кучетата.

Патогенеза

Хипертрофична остеодистрофия- това е системно заболяване, основна мишена на което са остеогенните съдово слойни метафизи, отговорни за растежа на костите в дължина. Признаците най-ярко са изразени в областта на метафизите при бързорастящите кости, по-точно дисталните участъци на лакътната/ лъчевата и тибията/ фибулата, но хистологично се идентифицират и в проксималните метафизи на дългите кости, а също в метакарпалните, метатарзалните, фалангите, ребрата и в областта на зоната на растеж на вертебралните прешлени.

Схематично изображение на локализиращите промени, характерни за хипертрофична остеодистрофия
Изображение

Първично при заболяването се развива некроза на капилярите, разположени във вътрешността на зоната на растеж. Нормално в тази област на контакт на периваскуларната мезенхимна тъкан с повърхността на хондроцитните пропуски протича диференциация на остеобластите, които формират началния тънък слой костна тъкан във вид на трабекуларните порести кости. В ранните стадий на развитие на заболяването, когато прекурсните клетки на остеобластите са умрели, в зародишната зона на пластините на растеж все още протича синтез на хрущяла. Това води до увеличаване на зоната на растеж и заместване на метафизната шуплеста кост с хрущялна тъкан. При липса на костна тъкан разширената зона на растеж не може да издържа нормално цялото тегло на животното, което води до развитие на микротравми и компресии.

Лентовидната зона на некроза на капилярите и остеогенните клетки в бъдеще се подлагат на калцификация, също така в тази област проникват голямо количество неутрофили, макрофаги и остеокласти. Макрофагите и остеокластите участват в премахване на минерализираните некротични маси. Рентгенографски този стадий е представен във вид на зони с намалена плътност в областта на метафизата в резултат на премахване на минерализираната тъкан на макрофагите и остеокластите. Според оздравяването тази зона се замества отново с образуването на капиляри и първично гъбесто костно вещество.

Едновременно с некрозата протича по-малко изразен, но важен патологичен процес в областта на меките тъкани, околните метафизи. Нарастват отока и фиброзата на меките тъкани, особено в областта на надкостницата. Неузрелите вретеновидни клетки, разположени в меките тъкани около костите, имат мезенхимен произход и са способни при определени условия към диференциране в остеогенните и хондрогенни клетки.

Тези примитивни мезенхимни клетки заедно с остеогенния слой на надкостницата участват във формирането на първичния костен мазол при заздравяване на фрактурите. Хиперемия и оток на меките тъкани при хипертрофична остеодистрофия водят до натрупване на възпалителни медиатори в метафизите, което стимулира мезенхимните клетки към формирането на островчета костна и хрущялна тъкан в периосталната област на метафизите. Рентгенографски този процес се открива в ранните стадий на развитие на остеодистрофията във вид на плътни рентгеноконтрастни "якички", скриващи напречната зона на намалена плътност.

В стадия на оздравяване протича възстановяване на капилярната мрежа в зоната на растеж, заменящи хрущялната тъкан с пореста костна субстанция, а също възстановяване на растежа на дължината на засегнатата кост.
По отношение на костната "якичка" се наблюдават два процеса. Последователните рентгенограми откриват очевидното му изместване към страната на диафизата, въпреки че на практика "якичката" е свързана плътно с кортикалната кост и не може да се измести. При растежа на костите на дължина метафизната зона на растеж се измества дистално от костната "якичка". По-рядък процес е образуването на "костни мостове" между епифизните и метафизните кости, които пресичат зоната на растеж. Такива мостове могат да ограничават растежа и водят до компресия зоната на растеж. При отсъствие на ефективно лечение на засегнатите зони на растеж може да доведе до намаляване на дължината на костите или изкривяване на една от сдвоените кости на предмишницата/ пищяла, особено лъчевата кост.

Клинични признаци

При повечето животни заболяването се проявява на възраст 3-4 месеца (диапазон от 2 до 8 месеца). Заболяването обхваща симетричните области на крайниците и протича с периоди на обостряне, продължаващи приблизително 1 седмица, след което следва период на спонтанна ремисия. По- често се засягат дисталните части на лъчевата и лакътната кости. При много кучета възниква тънкочревна диария, която съвпада с периодите на треска и ставни болки и преминава без лечение.

Кучетата с хипертрофична остеодистрофия постъпват с оплакване за куцота, отказ от движение и общо неразположение. В ранните стадии на заболяването метафизните зони на дългите кости са меки при допир, оточни, местната температура е леко повишена. При животните с лека форма на заболяване се открива незначителна куцота и болка при дълбока палпация в метафизната област на дългите кости. В по-тежки случаи се открива анорексия, загуба на тегло, треска, депресия, която е съпроводена със силен оток, болезненост и увеличаване на локалната температура в областта на метафизите на дългите кости. Животното не може да стъпва на засегнатия крайник.

В повечето случаи заболяването се самоизлекува, клиничните признаци при повечето кучета изчезват след няколко седмици. НО при ваймаранера заболяването протича по-различно. Тази порода е предразположена към развитието на тежка полиорганна възпалителна форма, която при отсъствие на лечение може да доведе до смъртта на животното. Трябва да се изключат инфекциозните причини на треска и болка в костите.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничните признаци на заболяването и се потвърждава рентгенографски. Трябва да се проведе кръвно изследване, което демонстрира неутрофилия, количеството пръчкоядрени неутрофили 3% и по-малко. Трябва да се обърне внимание, че повишеното количество пръчкоядрени неутрофили говори за остър септичен процес и не е характерен за хипертрофична остеодистрофия.

Рентгенографски признаци

Правилната диагноза се поставя след рентгенограма и клинични признаци. Тъй като при младите животни костите на крайниците растат, то постоянно се променя конфигурацията на техните дистални участъци между костта и хрущяла. На малко разстояние от края на костите в метафизната област е разположен напречен слой клетки, известен като зона или пластина на растежа. Вие помните, че при растежа на костите на дължина хрущяла в дисталната част на диафизата се заменя с костни клетки, докато костта в областта на епифизата се трансформира в хрущял в зоната на растеж. Хрущялът на дисталните участъци на епифизита се осифицира и расте за сметка на простото деление на клетките. Най- изразени промени се наблюдават в областта на дисталните участъци на тазовите крайници, тъй като те растат по-бързо при породите с дълги или средни крайници.

Рентгенографски ранните признаци на заболяването включват появата на малки и неравни рентгенпрозрачни линии в метафизарната област, която е разположена много близо и успоредно на зоната на растеж и отделена от нея с достатъчно плътна лента.

Най-лесно тази картина може да се открие в дисталната област на гръдните крайници. В по-тежки случаи около метафизите се открива полиферация на новата костна тъкан. Тези зони на калцификация не изглеждат плътно свързани с кортикалните слоеве кости, тъй като са разположени на външната повърхност на надкостницата. Според прогресиране на заболяването калцификацията се разпространява по посока на диафизата. В тежки случаи заболяването на тези огнища се слива с кортикалния слой кости, образувайки под надкостницата плътни обширни конгломерати. Ако заболяването прогресира и в бъдеще, то започва ремоделиране на костите и патологичните промени стават необратими. Рентгенографските признаци на патология могат да се открият на други участъци по костите, както и на известно разстояние от засегнатите стави, също може да се наблюдава оток на меките тъкани.

При прогресиране на заболяването метафизните зони стават по-плътни, по-рентгенконтрастни и се увеличават на размер, въпреки че при растящите кученца метафизните зони винаги са по-широки, отколкото диафизите, в сравнение с възрастните животни. Епифизите и зоните на растеж обикновено запазват своя нормален вид, но рентгенопрозрачната линия е забележима на фона на повишената плътност на дисталния отдел на метафизата, съседна на зоната на растежа. Заради това, че намаляването на плътността на костната тъкан понякога се проявява във вид на неравномерни, гранулирани огнища с неясни граници, някои изследователи през 1960 година са отделяли тази форма като отделен тип хипертрофична остеодистрофия, наречена тип 2. Сега практически всички изследователи признават, че този термин е излишен, тъй като в бъдеще при прогресиране на заболяването се проявяват характерните признаци на формиране на новата костна тъкан около метафизната зона.

В тежки случаи на заболяването увличената дистална част на лакътна кост над епифизната зона, а също костните разраствания от страна на надкостницата водят до кръвоизливи под надкостницата, а също към проникването на кръвни клетки в костта. Надкостницата покрива костите с плътна, гладка и еластична обвивка и служи за прикрепване на другите съединителнотъканни структури, такива както сухожилия, хрущяли, фасции. Огнищата на осификация рентгенографски се откриват във вид на неравни дребнозърнести рентгенокотрастни седименти, отделени от кортикалния слой кости с рентгенопрозрачна лента на самата надкостница.

Отокът в резултат на кръвоизлив и увеличения обем на костите често е горещ и много болезнен. Патологичните промени при заболяването обикновено не засягат областите с умерени темпове на растеж, такива като проксималните метафизи на лъчевата и лакътната кости, но промените в дисталните участъци могат значително да се разпространят за няколко седмици.

Ранните признаци за хипетрофична остеодистрофия, които се откриват рентгенографски, са напречните рентгенопрозрачни зони в областта на метафизата, които непосредствено се присъединяват към зоната на растеж. Обикновено те добре се виждат в дисталната област на лакътната и лъчевата кости и се описват като "двойна зона на растеж". Наличието на такива линии е патогномоничен признак на хипертрофична остеодистрофия.

Неравномерното образуване на нова костна тъкан в областта около метафизите обикновено добре се забелязва дори в ранните стадий на заболяването. Интензивността на формиране на костна тъкан в областта на метафизите зависи от тежестта и продължителността на заболяването, в тежките случаи в процеса могат да се въвлекат дори диафизите на костите. Дифузния оток на меките тъкани може да се открие в областта на метафизите. При някои кучета също може да се наблюдава разширение, изкривяване и увеличиване на плътността на дисталните краища. Понякога се засягат костите на долната челюст и лопатката. Също така може да се открие изкривяване на костите на крайниците, по-често лъчевата кост.

След оздравяването на животното огнището на минерализация на повърхността на надкостницата постепенно се резорбира, метафизните зони на рентгенограмата придобиват нормален вид и плътност. В същия период телесната температура намалява до нормална, куцотата започва да намалява, връща се апетита. Обикновено настъпва пълно оздравяване, но в някои случаи се запазва деформацията на диафизата на костите и ошипяването.

Основни рентгенологични признаци са:

- Рентгенопрозрачна лента в областта на засегнатата метафиза, която имитира втората зона на растеж;

- След 7- 10 дни се появява неравномерна зона нова костна тъкан или калцификация около кортикалния слой кости в областта на метафизата. Тези промени могат да се разпространят до диафизата;

- Според прогресиране на заболяването, метафизите стават по-плътни от нормалното заради заобикалящата "якичка" на новообразуваната костна тъкан. Губи се нормалния трабекуларен рисунък на костите;

- Зоните на растеж обикновено запазват своята нормална дебелина, понякога се наблюдава тяхното разширение;

- Около метафизите може да се открие увеличение на обема на меките тъкани заради отока;

- Според прогресиране на заболяването минерализираната "якичка" костна тъкан около метафизата се слива с костта, в резултат на което метафизите изглеждат удебелени;

- След няколко месеца протича ремоделиране на костта и патологичните промени бавно изчезват. Може да се запази само известно удебеляване в областта на метафизите;

- Патологичните промени обикновено са двустранни и симетрични.

Лечение

Нестероидните противовъзпалителни средства подхождат за лечение на леката форма на заболяването, но за лечението на тежката, прогресираща форма, с изразени рентгенологични промени в зоната на растеж трябва да се използват кортикостероиди. Бързата диагностика и съответното лечение са ключ към благоприятния изход на заболяването.

Общ вид на животно с хипертрофична остеодистрофия и рентгенограма на предмишницата и китката със специфичните за хипертрофична остеодистрофия промени
Изображение

Наблюдение в динамика:
А: рентгенова снимка в периода на първична проява на заболяването;
В: рентгенова снимка след 12 дни;
С: рентгенова снимка след 22 дни;
Д: рентгенова снимка след 65 дни.
Нагледна демонстрация на динамиката на рентгеновите промени
Изображение

Промени при хипертрофична остеодистрофия във вид на плътни, рентгенконтрастни "якички"
Изображение

Общ вид на предните и задните крайници при куче, страдащо от хипертрофична остеодистрофия
Изображение Изображение

Първични промени във вид на неравна рентгенпрозрачна линия в метафизарната област
ИзображениеИзображение

Начални поражения при заболяването
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/26.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/20.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/25.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/24.jpeg
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/27.jpeg
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/22.jpeg
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/23.jpeg

Общ вид на всички крайници при поражение на хипертфорична остеодистрофия
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/15.jpeg
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/13.jpeg
http://www.xray.com.ua/uploaded/54/image/god/14.jpeg

Изображение
Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=6e1z-ftj4tw

http://www.xray.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета