[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Куцота при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Куцота при кучето

Куцота при кучето

Мнениеот meri » Пон Дек 22, 2014 6:07 pm

Куцота- това е всяко нарушение на крачката на един или повече крайници.
По- подробно: формата на промяна на походката, изразяваща се в асиметрични движения на крайниците в резултат на различни нарушения на функциите на опорно-двигателния апарат. Това е симптом на много заболявания и увредени крайници, гръбначен мозък или периферни нерви.

Изображение

Различават се куцота при хронично скъсен крайник или неговата деформация и болкова (щадяща) куцота. Освен това, куцотата може да бъде обусловена от разместване, атаксична походка, наблюдаваща се при намаляване на чувствителността, пареза, паралич, а също нарушение на кръвообращението в долните крайници. В последния случай то има периодичен характер, което е свързано с възникващите при ходене болкови усещания в единия или двата крайника.

Куцота в резултат на скъсяване на крайника се отбелязва при болните с вродени пороци на развитие на опорно-двигателния апарат- вродена луксация на бедрото, вирусна деформация на бедрената кост, остеоартодисплазия и др. при болни кучета със засягане на костите на скелета в резултат на неправилно сраснала фрактура, разрушение на костната тъкан от тумор, възпалителен процес, повреждане на ендохондралните зони в периода на незавършен растеж на костите и др.

Куцота настъпва при скъсяване на крайниците с повече от 3 см. Куцота, свързана с болково усещане се наблюдава при животните с възпалително или дистрофично заболяване на костите, ставите и меките тъкани- периостит, остеомиелит, миозит, синовит, остеоартроза и др.; с наранявания- навяхване (изкривяване), синини в околоставните тъкани, при преждевременно прекратена имобилизация по повод на фрактура, когато костния мазол още не е сформиран и др.
Куцотата в тези случаи е обусловена от това, че заради болката болното животно не натоварва напълно засегнатия крайник и се стреми колкото може по-бързо да пренесе опората на здравия. Походката става напрегната с ограничени движения в ставите. Характерна е така наречената акцентирана стъпка към здравия крайник. Крайна проява на куцота е пълната загуба на опорната функция на крайниците, когато кучето повдига една от лапите и се придвижва на трите здрави. При засягане на повече от един крайник животното или предочита да не се движи изобщо, или се наблюдава скованост на движенията на цялото тяло с минимално натоварване на болните крайници.

Куцотата може да бъде интермитентна (ту на единия, ту на другия крайник), висящи крайници (накуцването се проявява във фаза на изнасяне на крайника напред) или накуцване на опиращия се крайник(куцотата се проявява в опорния период на стъпката), а също смесен тип, когато е нарушена фазата и висящите крайници, и нейната опора. Условно куцотата, като разстройство на стъпката може да се раздели на тези състояния, когато кучето изпитва болка при опиране на крайника или я изнася напред и тези случаи, когато куцотата е свързана с невъзможност за кучето да извършва стъпка. Последното се отнася само към анатомическите или неврологичните заболявания на животните, когато кучето не усеща болков синдром, а пълноценната стъпка не може да се изпълни заради неврологична пареза.

Причини за куцота

Куцотата не е заболяване, а симптом, показващ по един или друг начин заболяването, което я причинява. Изхождайки от типичните и най-чести патологии, водещи до куцота при различните породи кучета, може да се предполагат причини като породна предразположеност. Например, куцота на задния крайник при йоркширски териер, тойтериер, шпиц, грифон и други малки представители в повечето случаи е свързана с няколко заболявания: дисплазия на колянната става с изкълчване на капачката, болест на Лег-Пертес (асептична некроза на феморалната глава). За лабрадора куцотата на задния крайник по-често е свързана с тазобедрена дисплазия, руптура на кръстните връзки, разслойващ остеоартрит на пищялно- таралната става.

https://www.youtube.com/watch?v=2rRKDheDrLs

За кучетата от породата кане корсо- също разкъсани връзки, тазобедрена дисплазия. При малките породи кучета, с изключение на дакел и пекинез, при които често се наблюдава дисплазия на лакътната става, практически няма куцота на предните крайници.

https://www.youtube.com/watch?v=wdApWycBFoY

Изхождайки от тези предразположености към заболявания, може да се разбере, че куцотата при кучетата по-често има хронична форма на протичане и травма- далече не е основната причина за заболяванията на опорно-двигателния апарат.
Имайки обща представа за породата, възрастта на кучето, както и такива важни фактори като начин на живот и излишни килограми, може да се направи предположение за причините за куцотата още преди подробното изследване на животното.
При немските овчарки на възраст повече от 5 години често се наблюдава атаксия на тазовите крайници, която често се интерпретира като куцота. Такова състояние има неврологична природа и е свързано с компресия на гръбначния диск или деформиран прешлен, изглежда ето така:

https://www.youtube.com/watch?v=zyk7wn-T7YQ

Разликата между обикновената куцота и това, което виждате на видеото е очевидно. Разбира се, не съществува многообразие на куцотата при кучетата, като има причини за възникването им, но въпреки това, последователния анализ на анамнезата, особеностите на куцотата, породната предразположеност, а също с помощта на специални методи на изследване може да се установи точно локализацията на болезненото огнище.

Внезапна куцота

Обикновено заради някаква форма на травматично увреждане. Това може да варира от прости и очевидни причини, като порязвания, рани, чужди тела (стъкло, пирон, пера), влизащи във възглавничката на лапата, до по-коварни като разкъсване на сухожилия, фрактури, или в резултат на травми, например, автотравми. Те могат да варират от леки (но болезнени), където костта леко е напукана, до силно раздробяване на костта.

Някои стопани отбелязват необичайна форма на куцота при своите кучета. Кучето може рязко да закуца с едната задна лапа, влачейки я след себе си. А след това изведнъж кучето отново става нормално. Такава куцота често е причинена от дислокация на пателата. Изкълчване може да се случи на всяка порода, но най-често е разпространена при малките породи(често е наследствена). Когато пателата излиза от нормалното си положение, тя действа като клин и стяга сухожилието около коляното така, че животното не може да сгъне лапата. След това изведнъж пателата се плъзга на място и кучето може да ходи нормално отново. Друго състояние при малките кучета, особено младите, което причинява куцота е състоянието известно като заболяване на Лер- Калве- Пертес. Този проблем е наследствен. По време на това заболяване излиза от строя кръвоснабдяването на шийката на бедрото, шийката се разпада и възниква разрушаване на ставата. По-късно това води до тежка куцота.

Постепенна куцота

Куцотата се развива постепенно, заради прогресирането на някои състояния. Най- честата причина за куцота е артрита, във всичките му форми.
Артрит- това е състояние, причинено от редица промени в структурата и функцията на костите, ставите и сухожилията. Това може да се случи почти във всяка става, но по-често е разпространено в тазобедрените и коленните стави. Често това преминава или намалява, когато кучето походи известно време, тъй като мускулите се затоплят, и започват да произвеждат ставна течност.

Още една от най-сериозните причини за постепенно куцане е развитието на тумори. Това са туморите на костите (остеосарком), за лечението на които е необходима химиотерапия, и обикновено ампутация на крайника.

Симптоми и типове

Куцотата може да се разпространи на единия или няколко крайника и се характеризира с различна степен на тежест от леко накуцване при незначителна болка до пълна невъзможност да се опира на крака. При засягане на единия преден крайник главата и шията се повдигат, когато опората преминава на болната лапа, и се отпуска, когато теглото преминава на здравата лапа. Ако е засегната задната лапа, то таза се отпуска при пренасяне на теглото на болната лапа и се повдига при опората на здравия крайник. Когато са засегнати и двата задни крайника, цялото натоварване преминава на предните лапи. Куцотата се увеличава след физическо натоврване и може да намали след почивка.

Симптоми, свързани с куцотата:

- Болка;
- Ограничен диапазон на движение;
- Загуба на мускулна маса (мускулна дистрофия);
- Необичайна поза в стоящо, седящо и легнало положение;
- Необичайна походка при ходене, тичане, изкачване по стълби;
- Неврологични признаци: треперене на крайниците, загуба на координацията на движение;
- Костите или ставите могат да се променят по форма и размер;
- Хрускане в ставите по време на движение.

Причини

Куцота на предните крайници при подрастващи кучета на възраст до една година:

- Остеохондроза на рамената (част от ортопедичните заболявания при кучета с ускорено развитие);
- Дислокация на рамото или частична дислокация с вродена природа;
- Остеохондроза на лакътя;
- Изолиран с формата на кука придатък- разновидност на лакътна дисплазия, причината за който е патология на съзравянето на клетките в тъканите;
- Фрагментиран вътрешен короноидеус- разрушаване на лакътя отвътре;
- Лакътна неконгрунеция - несъответствие при растежа и развитието на костите;
- Разкъсване или натрупване на калциеви соли в лакътните мускули- флексори;
- Асиметричен растеж на лъчевата и лакътната кости;
- Остеомиелит;
- Хипертрофична остеодистрофия;
- Трамва на меките тъкани, кости или стави;
- Инфекции- местна или системна;
- Дисбаланс на хранителни вещества;
- Вроден порок на развитие.

Куцота на предните крайници при възрастни кучета над една година:

- Дегенеративно заболяване на ставите- постоянно прогресиращо разрушаване на ставния хрущял;
- Тендовагинит на двуглавия мускул- възпаление на сухожилията на бицепсите;
- Калцификация или минерализация на супраспинатус и инфраспинатус сухожилия в ротационния мускул;
- Рак на костите или меките тъкани- първичен или метастазиращ;
- Травма на меките тъкани, кости или стави;
- Остеомиелит;
- Полимиозит- възпаление на мускулните влакна;
- Полиневрит- обширно възпаление на нервите.

Куцота на задните крайници при подрастащи кучета на възраст до една година:

- Дисплазия на бедрата- прекомерен растеж на клетките;
- Заболяване на Лер- Калве-Петерс;
- Остеохондрит на патела- фрагменти от хрущяла или костта се "разхлабват" вътре в колянната става;
- Пателарна луксация;
- Остеохондрит на скакателната става;
- Остеомиелит;
- Хипертрофична остеодистрофия;
- Травма на меките тъкани, кости или стави;
- Инфекция- местна или системна;
- Дисбаланс на хранителни вещества;
- Вроден порок на развитие.

Куцота на задните крайници при кучета по-възрастни от една година:

- Дегенеративно заболяване на ставите- прогресиращо постоянно разрушаване на ставния хрущял, вторично по отношение на тазобедрената дисплазия;
- Заболяване на кръстните връзки- разкъсване на колянното сухожилие;
- Разкъсване на екстензорното сухожилие на палеца;
- Рак на костите или меките тъкани- първичен или метастазиращ;
- Травма на меките тъкани, кости или стави;
- Остеомиелит;
- Полиартропатии;
- Полимиозит.

Рискови фактори:

- Едри породи;
- Излишни килограми;
- Чести интензивни физически натоварвания.

Различават се три степени на куцота:

- Първи (слаба);
- Втори (средна);
- Трети (силна).

Диагностика

Ветеринарят ще прегледа кучето, ще вземе под внимание неговото състояние, характера и продължителността на симптомите, а също всички възможни инциденти, които могат да доведат до куцота. Ще бъдат проведени стандартни лабораторни анализи: общ и биохимичен анализ на кръв и урина.
Лекаря ще се придържа към метода на деференциална диагностика, тъй като куцотата може да има различни причини. То подразбира по-детайлно изучаване на явните външни симптоми за куцотата и последователното изключване на най-разпространените заболявания до установяване на точна диагноза.

Първо трябва да се определи характера на проблема, той може да бъде костно- мускулен, неврогенен или метаболитен. Резултатите от анализа на кръв и урина могат да отразяват последиците от мускулни травми. За откриване на възможните повреди или патологии се провежда диагностична визуализация, включваща рентген на проблемната област, компютърна томография, магнитно-резонансна томография. За да се изяснят възможните нервно-мускулни нарушения, лекаря ще вземе за изследване проби от вътреставната течност, ще направи биопсия на мускулна тъкан.

Лечение

Лечението зависи непряко от причините за куцотата. Ако кучето страда от излишно тегло, трябва да се коригира диетата. Задължително се консултирайте с ветеринар, той ще направи режима и диетата за хранене специално за вашето куче в зависимост от неговата порода, размер и възраст. За облекчаване на симптомите, а също и за премахване на причините за куцотата лекаря ще изпише медикаменти, такива като обезболяващи и стероиди за намаляване на мускулните и нервните възпаления.

Отглеждане и грижи

В зависимост от диагнозата и съответния курс на лечение вие трябва да осигурите особени грижи на кучето.

Профилактика

Ако кучето е едра порода, следете да не наддава на тегло. Ако кучето е много подвижно и обича активните игри, трябва да го преглеждате след интензивните физически натоварвания и при първите признаци (необичайна походка, поза) спешно се обърнете към ветеринар.

При несвоевременно лечение при различните видове куцота, състоянието на кучето се влошава. Не трябва да очаквате "само да мине" или да се успокоявате, когато състоянието временно се подобри. Куцотата създава сериозни проблеми, за това ако животното проявява някои от описаните признаци, задължително се обърнете към ветеринар.


http://kotopes.ru/
http://www.vethospital.ru/
http://megavet74.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета