Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Краниомандибуларна остеопатия (КМО) при кучето

Краниомандибуларна остеопатия (КМО) при кучето

Мнениеот meri » Пет Яну 02, 2015 10:28 am

Краниомандибуларна остеопатия- това не е туморно заболяване при кучетата, при което се наблюдава костна пролиферация, обхващаща основно долната челюст, барабанните мехурчета, и по-рядко други кости на черепа. В някои случаи също се засягат дългите тръбни кости на крайниците.
Към заболяването са предразположени скоч териер, уест хайленд уайт териер, керн териер. Заболяването е описано при боксер, лабрадор ретривър, датски дог и доберман.

ИзображениеИзображениеИзображение

Заболяването рядко се разпознава в ранните стадий, докато не се прояви дискомфорт при дъвчене и прием на храна. Първите признаци обикновено се откриват при кучетата на възраст 4-7 месеца: наблюдава се двустранно удебеляване на клона на долната челюст, ъгловатия израстък и барабанните мехурчета значително се увеличават на размер, което затруднява нормалното отваряне на устата. Периодите на болезненост и треска могат да се появяват на всеки 2-4 седмици по време на изразената фаза на костна пролиферация.

Самото заболяване не е смъртоносно, но към евтаназия се прибягва в случаите на много изразена болка и невъзможност да се приема храна заради значителната деформация на челюстта.
При кучетата на възраст 11-13 месеца настъпва оздравяване. Растежа на патологичната костна тъкан се забавя, често протича регресия, а понякога и пълно изчезване на патологичните костни израстъци. Периода на оздравяване съвпада с времето на завършване на растежа и осификацията на костите на скелета.

Точната причина за развитие на заболяването не е установена. За поставяна на диагноза, най- добър метод е рентгенографията.
В сегашно време заболяването е описано при 31 породи кучета, включително 11 породи териери. Доказан е автозонно рецесивен тип на наследяване на патологията при териерите. За сега не е установена точната етиология и патогенеза на заболяването.

Етиология и патогенеза

Етиология не е установена. Присъствието на възпалителни инфилтрати показва за възможността от инфекциозни агенти, но това не е доказано. При уест хайленд уайт териер и скоч териер съществуват доказателства за генетична предразположеност по автозомно рецесивен тип. Присъствието на КМО при различните породи кучета предполага, че съществуват няколко причини за това заболяване. Алтернативна версия е това, че съществува породна предразположеност при няколко породи, но за развитието на заболяването е необходимо допълнително условие, например, инфекция.
Няма полова принадлежност към заболяването, но при кастрираните кучета риска от развитието на КМО е по-малка и признаците на заболяването са изразени по-малко.

Патогенезата на КМО е изучена повече. В ранните етапи на заболяването присъства остеокластна резорбация на слоестата костна тъкан на долната челюст, която в впоследствие се заменя от ретикулофиброзна костна тъкан. Сходните огнища костна пролиферация могат да се наблюдават на костите на крайниците. Според намаляване процеса на образуване на ретикулофиброзната костна тъкан се стеснява слоестата кост, а вече съществуващите влакнести трубекули се заместват със слоеста кост, която след това се резорбира. Краен резултат може да бъде съзряването на фиброзната кост и такива промени вече имат постоянен характер. При някои кучета се наблюдава спонтанна регресия на засягане, и костта след време придобива нормална форма. В някои случаи, особено ако присъства сливане на костите на долната челюст и барабанните мехурчета, резорбацията не осигурява пълно възстановяване на нормалната функция на долната челюст.

Патоморфологични признаци

Хистологичните промени при КМО обхващат ендостеума, периоста и трабекуларната кост и са комплексна картина на едновременни и конкуретни процеси на резорбация и формиране на костната тъкан. Съгласно изследванията на Poolи Leighton участъци резорбацията на костите и остеобластичната пролиферация дават характерна хистологична картина на огнището на новата фиброзна кост, разделени от сини линии по-зряла костна тъкан. Мозаечната картина на огнищата на преструктуриране в резултат на тази клетъчна активност донякъде прилича на хистологичната картина при заболяването на Пейджет при хората, но други съответствия между тези заболявания не са открити. Значението на тази мозаечна картина може лесно да се преоцени, тъй като костите на долната челюст при растящите кучета е зона на активно ремоделиране на костта в резултат на растежа и развитието на зъбите. Резорбацията на костите при КМО има случаен и дезориентиран характер, обхваща и вече съществуващи костни туберкули, и новата костна тъкан. Образуването на новата костна тъкан едновременно може да се прояви в няколко области, водейки началото си от фиброзната тъкан. Тези израстъци могат да запълнят канала на костите и водят до удебеляването на надкостницата. Лимфоцитите, плазмените клетки и неутрофилите понякога присъстват в областите на активна остеогенеза.

Основни хистологични признаци:

- Остеокластична резорбация на съществуващата слоеста костна тъкан;

- Заместване на зрялата костна тъкан с примитивна ретикулофиброзна кост, която се разпространява и извън пределите на надкостницата;

- Загуба на нормални медуларни кухини между трабекулните кости и замяната им с фиброзна съединителна тъкан, богата на кръвоносни съдове;

- Наличето на възпалителни клетки, такива като лимфоцити и неутрофили и плазмени клетки. Разрушаването на съединителната тъкан и мускулните влакна в периферията на костния израстък;

- Формиране на нова трабекуларна кост с неравномерни "мозаечни" видове огнища с разорбация и формиране на костна тъкан.

Макроскопски се определят патологичните костни израстъци в областта на долната челюст и барабанните мехурчета, което води до увеличението на тези структури. Латералната, медиалната и вентралната повърхности на долната челюст обикновено се засягат каудално под отвора на брадата, промените са най-изразени в областта на ъгловия израстък. В областта на алвеолите не се наблюдава растеж на патологична костна тъкан. Барабанните мехурчета често напълно се запълват с костна тъкан и значително се увеличават на размер. Също така се наблюдава удебеляване на предната и теменна кости, което не води до деформация на въшните и вътрешните контури на черепната кутия.

Типични промени на черепните кости при КМО
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... sunok3.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... sunok4.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... sunok7.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... sunok8.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/image/cmo/gr91.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/image/cmo/54f5.jpg

Клинични признаци

Обикновено първите клинични признаци на КМО се проявяват при кучетата на възраст 4-7 месеца (от 3 седмици до 11 месеца), и се изразяват с дискомфорт при дъвчене или неспособност да отварят уста за хранене. Пролиферативните промени могат да се определят чрез палпация и дори да бъдат ясно видими, също се определя болката при опит да отворят уста. При клиничния преглед се открива билатерално, симетрично плътно увеличение на клоновете на долната челюст. При палпиране на челюстта и опит да си отвори устата животното изпитва болка.

В тежки случаи е невъзможно да си отвори устата повече от 1-2 см. По време на периодите на обостряне, съвпадащи с активната костна пролиферация, което се повтаря на всеки 2-3 седмици, може да присъства треска с температура до 40 С, но лабораторните показатели остават нормални. В пика на заболяването е изразена атрофия на дъвкателната мускулатура, лимфоаденопатия, фиброза и осификация на меките тъкани в областта на главата. Периодите на повишена телесна температура продължават 3-4 дни и се наблюдават при животните в периода от проявата на първите клинични признаци и до 8-месечна възраст. Също могат да се открият участъци на костна пролиферация в меките тъкани около дългите тръбни кости на крайниците. Тези промени по вид приличат на огнищата на осификация, които се наблюдават при хипертрофична остеодистрофия и могат да доведат до куцота.

Увеличение на обема на долната челюст, а също оток в областта на скакателните стави при куче с КМО
ИзображениеИзображение

Диагностика

Диагнозата се поставя въз основа на клиничните признаци и резултатите от рентгеновото изследване. При КМО няма значими промени в лабораторните кръвни анализи. Резултатите от общия клиничен и биохимичен анализ на кръвта остават нормални. Може да се наблюдава повишено ниво на алкална фосфатаза, хиперфосфатемия и необяснима хипергамаглобулинемия. Повишените нива на алкална фосфатаза и фосфор в кръвния серум са нормални за растящите кучета и не трябва да се тълкуват като признак за КМО. Достъпни са ДНК тестове за наличието на генетична предразположеност към КМО.

Рентгенографски признаци

Диагностиката на КМО изисква потвърждение за костна пролиферация с помощта на рентгенография. Обзорната рентгенограма на черепа и долната челюст трябва да се изпълнят в странична, дорсовентрална и наклонена проекция за адекватна оценка на тежестта на заболяването. За провеждане на рентгенографията може да се наложи седация или обща анестезия.

Рентгенологично КМО се проявява с повече или по-малко симетрично увеличение на долната челюст и барабанните мехурчета, въпреки че промените могат да се проявяват и независимо. На долната челюст костната пролиферация е най-изразена в областта на ъгъла на долната челюст, тя обхваща медиалните, вентралните и латералните повърхности на долночелюстната кост, но обикновено не се разпространява по алвеоларната кост. Патология на зъбите не се открива. Барабанните мехурчета често са увеличени 2-3 пъти в сравнение с нормалната и са запълнени с костна тъкан. Осификацията на меките тъкани, особено в областта на ъгловия израстък на долната челюст може да доведе до сливане на израстъка и барабанния мехур и анкилоза на долночелюстната става, прогнозата за такива животни е неблагоприятна.

Пролиферацията на костната тъкан също намалява към 7-8 месечна възраст, когато се забавя растежа и ендоходралната осификация на костите на скелета. По време на затваряне на растежната зона на 11-13 месеца вече не се наблюдава увеличен обем на патологичната костна тъкан, краищата на екзостозите (шипове) стават по-гладки. При 9 кучета са описани намаление на екзостозите с 50% на възраст 13 месеца.

Рентгенографски признаци:

1.Открива се периостално образуване на нова костна тъкан и остеосклероза в областта на двата клона на долната челюст, мандибулата изглежда удебелена и неравна.

2.Екзостози(шипове) в областта на барабанните мехурчета и скалистата част на слепоочната кост.

3.Окципиталните кости също могат да бъдат засегнати, може да се наблюдава удебеляване на костите на черепния свод.

4.В редки случаи се откриват периостални промени на костите на крайниците, сходни по картина с хипертрофична остеодистрофия.

5. Темпоромандибуларните стави рядко непряко са въвлечение в патологичния процес, но движенията могат да бъдат ограничени заради околните костни израстъци.

Удебеляване на костите на черепния свод, формиране на нова костна тъкан в областта на клоновете на долната челюст и барабанните мехурчета при куче с КМО.
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... unok12.jpg

http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... /shema.jpg

Формиране на костна тъкан в областта на клоновете на долната челюст, барабанните мехурчета и слепоочните кости, а също удебеляване на костите на черепния свод при 6-месечно кученце уест хайленд уайт териер с КМО
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... unok16.jpg

Удебеляване на костите на черепния свод и слепоочните кости, формиране на екзостози в областта на клоновете на долната челюст, барабанните мехурчета не са въвлечение в процеса
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... unok14.jpg

Формиране на нова костна тъкан в областта на барабанните мехурчета и слепоочните кости при куче с КМО
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... unok15.jpg

Екзостози(шипове) в областта на клоновете на долната челюст и барабанните мехурчета при куче с КМО
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... sunok6.jpg

http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... unok13.jpg

Рентгенограми на кученце скоч териер с КМО в динамика: на първата се открива остеосклероза на клоновете на долната челюст, барабанните мехурчета и костите на черепния свод, на втората- образуване на нова костна тъкан в областта на клоновете на долната челюст и удебеляване на костите на черепния свод, на третата- масивни екзостози на долната челюст.

http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... unok11.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... unok10.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... sunok9.jpg

Рентгенограми на главата на кученце бултериер на възраст 21 седмици. Визуализират се значителни екзостози в областта на барабанните мехурчета, удебеляване на костите на черепния свод. Клоновете на долната челюст са без промени
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... skleft.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... ralskr.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... 0skull.jpg

Лечение и прогноза

Лечението на КМО винаги е симптоматично, с използването на нестероидни или стероидни противовъзпалителни препарати за контрол на болезнеността. Трябва да се осигури мека високохранителна храна и да се ограничат движенията, особено ако животното има засегнати кости на крайниците.
КМО обикновено не води до смъртта на животното и често признаците на заболяването напълно регресират. Евтаназия може да е необходима, ако тежката форма на КМО е довела до развитието на анкилоза(неподвижност на една става поради патологично срастване на ставните повърхности)на долночелюстните стави.


Клинични случаи на КМО

6- месечно кученце булмастиф с оплаквания за двустранен, болезнен, симетричен оток на долната челюст, неприятна миризма от устата и затруднено хранене в продължение на месец. Според лабораторните резултати се открива умерено увеличение на нивото на алкална фосфатаза и фосфор, хипоалбуминемия, нивото на калциевия серум било нормално.
При клиничния преглед открили двустранно увеличение на клоновете на долната челюст, напрежение в лицевата мускулатура и увеличение на долночелюстните лимфни възли. При палпация на долната челюст открили болезненост, местната температура в областта на долната челюст не била повишена. Телесната температура била нормална, не се наблюдавало влошаване на общото състояние.

На рентгенограмата на черепа били открити двустранни огнища на костна пролиферация на долната челюст, не засягащи темпомадибуларните стави. При биопсията на долната челюст открили огнища от пролиферация на ретикулофиброзната костна тъкан и голямо количество остеокласти на повърхността на костните трабекули. Костномозъчното пространство било запълнено със съединителна тъкан с огнища от обилна инфилтрация възпалителни клетки(предимно неутрофили). Не били открити признаци на неоплазия.

ИзображениеИзображение

Лечението било насочено към контроилиране на болката и намаляване на дискомфорта при хранене. След 3 месеца стопанина съобщил, че кучето не получава лекарство един месец и не проявява признаци на болезненост. През това време нямало никакви промени във външния вид на долната челюст.

В последните изследвания е описано състояние, наречено синдром на хиперостоза на свода на черепа (calvarial hyperostotic syndrome (CHS)) при млади булмастифи. При това заболяване също присъства нетуморна пролиферация на костите на черепа със сходни с КМО клинични, рентгенографски и хистологични характеристики. Поражение на костите на черепа при CHS често не са симетрични и двустранни, костите на долната челюст не се засягат. При това куче диагнозата КМО, а не CHS била поставена въз основа на клиничните признаци и двустранните поражения на долната челюст.

КМО с уникална проява на неврологична патология при кученце акита ину

Описва се 4-месечно кученце акита ину, което постъпило в клиниката по повод оток на муцуната през целия му живот, забавен растеж и развитие. При клиничното изследване открили увеличение на размера на черепа с тумор в областта на горната челюст, прекомерна подвижност и крепитация в областта на ставите, нарушение на проприоцепцията.

http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... e7fig1.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... e7fig2.jpg

На рентгенограмата били открити множествени патологии на костната тъкан, включващи удебеляване на ендоста на бедрата и таза.

http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... e7fig6.jpg

При аутопсията открили значително компресиране на мозъчния ствол и малкия мозък патологична костна тъкан. Резултатите от клиничния преглед, рентгенографията и хистологичните изследвания на множествените костни поражения съответствали на КМО. Необичайното в този случай е това, че изразената костна пролиферация е довела до компресия на мозъчния ствол, в резултат на което се е развил и неврологичен дефицит.

http://www.xray.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета

cron