Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Епилепсия при кучето-съвети

Епилепсия при кучето-съвети

Мнениеот meri » Пон Яну 19, 2015 1:49 pm

Кучешката епилепсия е тежко преживяване не само за кучето, но и за стопанина. Научете се да помагате на своя любимец в тежките моменти.

1.Вземете под внимание възрастта на вашето куче.
В повечето случаи кучешката епилепсия се развива на възраст от 1 до 6 години. Началото на припадъците в тази възраст обикновено води до диагнозата епилепсия, но кръвния анализ във всеки случай е необходим, за да се изключат всички възможни причини.

Изображение

2.Помислете какви наранявания биха могли да станат причина за диагнозата.
Кучешката епилепсия може да бъде причинена от травми на главата. Консултирайте се с ветеринар по повод на това, каква физическа травма може да стане причина за припадъка.

Изображение

3.Научете се да разпознавате симптомите.
Не всички кучета преживяват епилепсията с тръпки по цялото тяло. Много често припадъка може да изглежда по следния начин:

- Кучето започва често да докосва лапите си. Също така може да повръща. Това е първата фаза на припадъка, когато животното усеща, че нещо не е наред и започва да реагира.

- Кучето започва да се върти в кръг, опитва се да се почеше зад ухото или в областта на шията. Вие започвате да се безпокоите от такова поведение. Вие не разбирате какво става. Опитвате се да проверите дали кучето не е ухапано от някоя оса или акар. Кучето продължава да се върти в кръг, понякога пръска слюнка. Вие осъзнавате, че нещо не е наред с кучето: то не може да контролира своите движения, накланя глава настрани, понякога докосва муцуна. Когато накрая вие взимате кучето, започвате да го галите и успокоявате, всичко започва да се нормализира. Кучето отново се държи нормално, а вие се чудите какво се е случило.

- Кучето прави несигурни крачки, или безуспешно се опитва да стане на крака. След това сяда. Гледа в една точка с неразбиращ поглед. След това извива нагоре врата си, седи така известно време, и отново извива врат. Скоро всичко преминава, кучето застава на четири лапи и продължава все едно нищо не се е случило.

- Някои анатомични аспекти започват да излизат извън контрол: например, кучето яде храна и внезапно започне да ближе всичко наоколо, без да спира. Езика увисва през устата, кучето започва да се задушава и поглъща конвулсивно, все едно хапе въздуха. В подобен случай преместете кучето по-далече от храната, за да не се задави случайно от нея.

- Понякога кучешката епилепсия се проявява във вид на спазми, гърчове, загуба на съзнание.

4.Първо трябва да се лекуват симптомите.
Разберете, че с кучето трябва да се отнасяте като с малко дете, което в подобна ситуация ще бъде изплашено и смутено. Ако припадъците са чести, научете се да ги разпознавате от първите симптоми, за да бъдете готови. Когато кучетата усещат припадъка, те започват да скимтят. Подгответе околното пространство, за да не се удари кучето по време на припадъка в нещо. Придържайте главата на кучето на колене, говорете нещо ласкаво и го успокоявайте. Покажете на кучето, че сте до него. Ако кучето започне безредно да ближе или да гълта, както е описано по-горе, дръжте пръстите си по-далече от неговите зъби, но не преставайте да го галите и да говорите с мек глас. Това, че кучето може да си глътне езика не е истина, така че не се опитвайте да поставяте ръка в устата на кучето, когато започне припадъка. Успокойте кучето и го накарайте да лежи мирно, преди да вземете други мерки. Понякога припадъците могат да започнат отново, ако животното се опитва да стане на крака преждевременно. Ако припадъка продължава повече от пет минути, спешно водете кучето на лекар. Безразборните и непрекъсващи гърчове могат да предизвикат отслабване на респираторните мускули и да лишат кучето от възможността да диша.

5.Обърнете се към ветеринар.
При завършване на пристъпа вие трябва да сте сигурни, че имате работа с епилепсия. Вероятността от присъствието на ветеринар по време на пристъпа е малка, за това бъдете готови да запишете пристъпа, за да го покажете на лекаря за поставянето на по-точна диагноза. Новите средства за лечение се разработват постоянно, и вече съществуват достатъчно медикаменти, които помагат в борбата със заболяването, те нямат странични ефекти освен сънливост. Повечето медикаменти в началото ще предизивкват сънливост, но организма на кучето бързо ще се приспособи към това по време на продължителното лечение. Понякога комбинираната употреба на различни медикаменти едновременно може също да намали страничните ефекти. Имайте предвид, че някои медикаменти могат да окажат негативно влияние на черния дроб и бъбреците на кучето, така че се консултирайте с лекар и вземете под внимание положителните и негативните ефекти от лечението. Промяната на диетата на кучето, избягването на известни действия, които причиняват припадък, може да станат алтернатива на медицинското лечение. Главната цел на всяко лечение или профилактика винаги трябва да е една:да осигурите пълноценен живот, енергично поведение и здравословно обкръжение.

6.Правете всичко необходимо.
Ако вашето куче не се поддава на контрол по време на припадъка, единствения изход може да се окаже използването на транквилизатор, за да се успокои. Трябва да имате предвид разликата между медикаментите, които могат да се използват по необходимост и медикаментите, които изискват редовна употреба. Ако вашето куче се нуждае от последните, трябва да се консултирате с ветеринар за дозата, защото предозирането може да предизвика пристъп. Ако се страхувате, че кучето може да има пристъп по време на вашето отсъствие, погрижете се за неговата безопасност, за да не се нарани.

7.Примирете се с факта, че кучето ще получава пристъпи, дори рядко.
Да допуснем, че вашето куче е привикнало към новата диета, припадъците намаляват, но веднъж на няколко месеца все още могат да се появяват случайни епизоди. Не се паникьосвайте, погалете и успокойте кучето.

Изображение

8.Ако припадъците са се учестили или са станали по-интензивни, обърнете се към ветеринар.
Уверете се, че става въпрос именно за епилепсия, а не за някакъв паразит или заболяване. Ако кучето не отговаря на смяната на диетата и промените в околната среда, припадъците са се учестили или са станали по-силни, отново се обърнете към ветеринар. Кучешката епилепсия може да бъде излекувана, но като цяло е прогресиращо състояние. С възрастта припадъците могат да станат по-сериозен проблем и да не дават мира нито на кучето, нито на вас. Но повечето кучета с прилагането на прости методи на лечение се поправят и се връщат към нормалната продължителност на живота.

Как да помогнете на кучето по време на пристъпа

Предпазваме кучето от опасностите


Изображение

1.Запазете спокойствие.
По време на пристъпа вашето куче е много изплашено и дезориентирано. Едва ли имате желание да добавите към неговите преживявания истерия, викове или други методи за подкрепа на неговото поведение, когато кучето усеща, че има право да се изплаши. Вълнението само усилва възбудата на кучето и продължава пристъпа. Това ще попречи на неговото възстановяване.

- По време на пристъпа вашето куче е много чувствително. Шум, светлина, понякога дори докосване може да отключат нов поток електрически импулси в мозъка, които подхранват пристъпа. Оставайки спокойни, вие можете да оцените ситуацията и да вземете мерки, за да направите околната среда спокойна и тиха.

- Запишете времето. Когато започнат пристъпите, запишете времето. Когато пристъпа завърши, също запишете. Тази информация е важна за ветеринаря, за да може да оцени колко сериозни, или не, са такива пристъпи.

- Когато има пристъп, вероятно ви се струва, че времето е спряло. И много ободрява разбирането, че продължителността, усещана като "цял живот" е всъщност само 1-2 минути.

2.Приберете предметите, които могат да наранят кучето.
По време на пристъп кучето ще се мята по пода. Огледайте се наоколо, за да забележите обектите, в които кучето може да се удари и нарани. Където е възможно приберете опасните предмети по-далече от кучето. По-добре направете така, вместо да местите кучето- това ще го възбуди още повече.

- Също така можете да приберете тези предмети, които не желаете да се счупят или местят, независимо дали те са опасни за кучето или не.

3.Използвайте възглавници, за да защитите кучето.
Лесно можете да махнете леките предмети, които могат да се пренасят, но масата или други предмети не е толкова лесно да се придвижват. Поставете възглавници на потенциално опасните места, за да осигурите амортизация. В случай на крайна необходимост, одеяла и кърпи също подхождат.

- Ако вашето куче е изложено на опасност да се удари в голям обект, дебело одеяло е добра алтернатива, ако вие покриете с него кучето, оставяйки главата отвън.

- Ако кучето си удря главата в пода, добър вариант ще бъде да поставите възглавница под него, за да смекчите удара.

4.Не поставяйте ръка в устата на кучето и не я дръжте около кучешката уста.

Изображение

Кучето не може да си глътне езика, за това в никакъв случай не поставяйте ръката си в устата на куче, което има пристъп. В този момент кучето не знае какво прави, и може да ви захапе ръката и да не я пусне докато не завърши припадъка. Няма никаква необходимост да рискувате.

5.Придвижвайте кучето, само ако то е в опасност.

Изображение

Единствената ситуация, в която трябва да пипате кучето- ако то действително е в опасност и неговият припадък може да доведе до физическо нараняване.

- Ключов момент- именно бавно да местите кучето по пода. Вие не искате кучето да се удря в ръцете ви по време на пристъпа, рискувайки да се преобърнете заедно с него, което ще завърши с травма и за двамата. Ако се получи, дърпайте или теглете кучето, или го местете по друг начин, при който не трябва да го повдигате.

6.Запишете пристъпа на видео.
Когато направите всичко, което можете, за да помогнете за възстановяване на кучето, направете видео на пристъпа. Този запис много ще помогне на вашия ветеринар, защото не всички припадъци, които изглеждат като пристъпи, в действителност са такива.

- Ако сте прекалено развълнувани, за да направите запис, помолете някой друг. Само се уверете, че този човек се намира на достатъчно разстояние от вашето куче, за да не влоши неговото състояние.

Намаляваме до минимум симулациите

1.Изключете светлината и пуснете щорите.

Полутъмната стая по-малко ще стимулира кучето, ще намали неговото състояние и ще скъси пристъпите. Огледайте се наоколо и помислете какво можете да направите, за да бъде стаята тиха и тъмна, доколкото е възможно. През нощта, обратното, оставете включена светлината, за да наблюдавате кучето.

- Пристъпите, това е електрическа буря в мозъка. Всичко, което стимулира мозъка, например, светлина, шум, миризма или докосване, може потенциално да влоши припадъка и да го удължи.

2.Създайте тишина в стаята.
Тази електрическа буря в мозъка на кучето само се усилва от външния шум. За да помогнете на кучето да се съвземе, изключете радиото и телевизора. Помолете всички да излязат от стаята. Вашето куче не се нуждае от разговорите на шокираните хора. За това ги помолете да излязат, за да оставят кучето на тишина и спокойствие.

- Наблюдавайте кучето известно време, докато има пристъп, за да засечете неговата продължителност, и да се уверите, че кучето е в безопасност. По време на припадъка останете тихи и неподвижни, за да облекчите припадъка на кучето.

3.Премахнете миризмите.
Стимулирането на обонянието на кучето може да бъде много силно. За това, ако у вас горят ароматни свещи или нещо се пече във фурната, премахнете миризмата. Изгасете и приберете свещта, отворете вратата за по-добра вентилация.

- Ако кучето е с големи размери, по време на пристъпа ще бъде трудно да го преместите. С малкото куче ще бъде по-лесно да се справите по време на пристъпа, но това не е добра идея, защото докосването също е стимулация, и тя може да усили деликатното състояние на кучето. Много по-лесно е да премахнете миризмите, отколкото да движите кучето.

4.Не галете кучето.

Изображение

Някои стопани смятат това потвърждение за спорно, защото те се чувстват задължени да погалят кучето, за да намалят неговото безпокойство. Риска е в това, че докосването е вид стимулация, за това оставете кучето на мира. Неговият пристъп ще завърши по-бързо, ако не се намесвате.

- По време на пристъпа кучето не усеща, че вие сте там. В най-лошия случай, вашето присъствие ще удължи пристъпа. Докосването на кучето може да ви успокои, но едва ли ще му помогне.

Използване на транквилизатори

Изображение

1.Ако е възможно, използвайте транквилизаторите, които сте прилагали при предишния пристъп.
Ако кучето вече е имало пристъп, вашият ветеринар вероятно ви е изписал тубички ректален диазепам, за да го използвате по време на пристъпа. Диазепам- това е транквилизатор, който е добър за намаляване на излишната мозъчна активност, което помага напълно да изведете кучето от пристъпа.

- Тъй като по време на припадъка кучето не може да поглъща орални лекарства, подходящ метод е приемането на лекарства ректално. Диазепама лесно се абсорбира през лигавицата на ректума и меко попада в кръвния поток.

- Куче с тегло 20 кг се нуждае от въвеждането на една 10 мг тубичка диазепам, по възможност веднага след започване на пристъпа. Тази доза може да се повтори още два пъти в продължение на 24 часа.

Изображение

2.Използвайте ректални супозитории.
За да поставите ректален диазепам, махнете капачката на тубичката- дозатор и изстискайте малко диазепам на струйника за смазване на тръбата.

Как да поставите безопасно лекарството:
- Меко повдигнете опашката на кучето от ануса, за да можете да виждате ректалния отвор.

- Поставете върха на тръбата срещу ракталния отвор и с лека ротация натиснете гърлото на тръбата с лекарството, така че то да влезе в ректума на дълбочината на рамото на тубата.

- Когато свещта седи добре в ректалния отвор, стиснете тубичката, за да изстискате съдържанието й, за да попадне в ректума.

- Извадете носа и изхвърлете използваната свещичка.

Изображение

3.Дайте транквилизатор веднага, когато можете.
Колкото по-бързо дадете на кучето диазепам, толкова по-бързо ще се прекратят симптомите. Въпреки, че времето е много важно, още по-важно е да не влошите състоянието на кучето.

- Може да дадете лекарството и след пристъпа, за да помогнете на кучето да запази спокойствие и да предовратите последващи припадъци, особено ако кучето е склонно към множествени припадъци.

Имайте предвид следното: не всички кучета понасят дадено лекарство, за това преди да давате диазапем или друго лекарство се консултирайте с ветеринар за поносимостта и дозировката.

Грижа за кучето след пристъпа

1.Дайте храна на кучето.


Изображение

Когато кучето се съвземе, ще иска да яде и пие. Малките кучета са склонни към намаляване на концентрацията на глюкоза в кръвта след пристъп, за това е добър знак, когато кучето моли за храна. Дори ако кучето не иска да яде, поставете храна и вода на достъпно място.

- Ако кучето не яде веднага, не се паникьосвайте. Дайте му време да свикне отново с околната среда. То се нуждае и от почивка.

Изображение

2.Дайте възможност на кучето да се приспособи към собственото си темпо.
Известно време кучето ще се чувства странно, и ще бъде дезориентирано в пространството. За това ако кучето иска спокойно да почива, позволете му да го направи. Това че кучето е много уморено, е обяснимо и не е симптом, който трябва да ви притеснява.

- Някои кучета страдат от множествена мозъчна активност, което означава, че има голяма вероятност от възникването на последващи пристъпи в следващите 24 часа. Ако вашето куче е такова, пазете го, нека се чувства спокойно и безопасно, нека почива.

3.Ако това е бил първия пристъп на кучето, позвънете на своя ветеринар.
Ветеринаря ще трябва да прегледа кучето и да проведе кръвен анализ, за да определи дали причината за пристъпа е някое заболяване, или има друга, която го причинява. Също така ветеринаря ще отговори на всички ваши въпроси.

Съвети:

- Обърнете внимание на външните стимули, които могат да причиняват припадъци: това могат да бъдат пестициди, домашни почистващи средства и др.

- Някои кучета не понасят царевицата в храната. Внимателно четете етикетите.

- Когато забележите първите признаци на припадъка, такива като притискане на опашката между краката, свиване на мускулите и тикове, опит да привлече вниманието- отведете кучето на удобно място, където ще се чувства удобно и спокойно. Погалете и успокойте животното, прегърнете го и поговорете с него. Това може да помогне в бъдеще да се намали времето на припадъка, а също да се приучи кучето спокойно да понася епизодите и да се съвземе.

- Не хранете кучето с месо от вътрешни органи, като черен дроб, където могат да се съдържат токсини. Това ще помогне значително да намалите пристъпите.

- Отпуснете се, това не се случва по ваша вина. Това е заболяване. Кучето трябва да се приспособи.

- Някои съветват да храните кучето със сурова диета, което помагало в такива случаи. Съществуват много достъпни сурови диета, към които трябва да се отнасяте с необходимото внимание към санитарната безопасност. Ако сте решили сами да съставяте суровата диета, уверете се, че е добре балансирана и никога не използвайте сурово месо от супермаркета. Месото масово производство се продава с оглед на това, че ще се готви. Много често то може да е заразено с вредни бактерии, освен патогена Е или салмонела, което може да се отрази много лошо на вашето куче.

Предупреждения:

- Избягвайте зърнени продукти, защото алергията към тях често е причина за епилептични припадъци.

- Избягвайте млечните продукти, защото млечните протеини могат да бъдат друг разпространен източник на алергии, ако кучето не ги усвоява добре.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета