Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стрес- фрактури при кучето

Стрес- фрактури при кучето

Мнениеот meri » Сря Фев 04, 2015 4:42 pm

Автор:Ксения Перова

Наскоро прочетох интересна забележка за стрес- фрактурите при кучетата. Това е особен вид фрактура, представляваща пукнатина в костите- тя възниква, когато костта се натоварва продължително време.

ИзображениеИзображение

Както се оказва този проблем не се отнася само за кучетата, но и за хората. При кучетата, както и при хората, на особен риск от стрес- фрактура са подложени костите на ходилото и пръстите, но по принцип могат да бъдат повредени всички кости, на които протича голямо натоварване- включително на прешлените. Пукнатината на костите често не се вижда на рентгена, а след това на повреденото място се образува костен мазол. По принцип тя не е опасна, но ако натоварването продължава, тя може да се разрасне и да стане източник на постоянна болка. В началото те имат място само по време на натоварване, а след това започват да се запазват и в покой. Крайника се подува, кучето не може да стъпи на него, изпитва болка при докосване.

Рисков фактор при стрес-фрактурите са спортните тренировки на кучетата, особено на професионално ниво.Това са видовете спорт, които включват редовни тичания и скокове на неравна или твърда повърхност, силови натоварвания и теглене. На опасност са подложени кучетата, които прекалено рязко започват да се натоварват интензивно, а също и възрастните и отслабени кучета.

Изображение

Стрес-фрактурите заздравяват обикновено за 3-10 седмици, в зависимост от това, каква кост е травмирана, а също така от възрастта и общото здравословно състояние на кучето. В периода на заздравяване всякакви натоварвания трябва да бъдат изключени. Понякога е необходима хирургична намеса, с поставяне на метален фиксатор в костта, за правилното й срастване. При кучетата лечението силно се усложнява от това, че не може да им се обясни необходимостта да запазят в покой травмираното място. Кучетата са много търпеливи към болката и често много обичат да работят или играят. За това те могат да тичат и скачат, дори ако са силно травмирани. Особено трудно е с големите и масивни кучета- на костта се оказва много силно налягане и фрактурата заздравява по-дълго.

Ако се занимавате със спорт със своето куче, след заздравяването на фрактурата трябва да въведете натоварване в много бавно темпо. Два- три скока и отново сме в същия вид, както и в началото на лечението. Повторната фрактура на същото място може да бъде още по-обемна и тежка, изисква по-дълго заздравяване, а понякога счупената кост изобщо никога повече не сраства. Продължителността, интензивността и честотата на тренировките трябва да се въвеждат постепенно. Понякога трябва да помислите за това, дали изобщо да не прекратите спортните тренировки с кучето.

Професионалият спорт, за съжаление, не е много полезен за здравето. Ние хората решаваме за себе си, но кучетата правят това, което ние искаме- и го правят старателно. Винаги трябва да се замисляте за това, дали кучето подхожда за дадения вид спорт, с който се занимавате заедно. Нанася ли вреда на неговото здраве. И ако нанася, а стопанина продължава спортната кариера на кучето за удовлетворяване на своите лични амбиции, такъв стопанин няма оправдание.

Изображение

http://talkingdogs.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета