Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Болест на Лег- Калве- Пертес при кучето

Болест на Лег- Калве- Пертес при кучето

Мнениеот meri » Пет Фев 13, 2015 1:54 pm

Изображение

Асептична некроза на главата на бедрената кост, заболяването на Пертес е младежки деформиращ остеохондрит (osteochondritis coxae juvenilis).
По- често се разболяват младите, подрастващи кучета от малките и той-породите. Някои породи са с доказана генетическа предразположеност за хомозиготните животни-носители на автозомно рецесивен ген. Към породите предразположени към заболяването се отнасят: австралийски копринен териер, австралийски териер, фокстериер, брюкселски грифон, манчестърски териер, миниатюрен пинчер, мопс, шиперке, миниатюрен шнауцер, уест хайленд териер, йоркширски териер, левретка, мексиканско голо куче, джак ръсел териер и др. Мъжките и женските са засегнати с еднаква честота. По-често заболяването се регистрира на възраст от 5 до 8 месеца, но може да се прояви и при кучета от 3 до 13 - месечна възраст.

Това заболяване по-скоро е дегенеративно, отколкото възпалително. Етиологията на заболяването не е изяснена точно. В изследванията е било установено, че кръвоснабдяването на главата на бедрената кост при младите кучета е достатъчно добра в нормално състояние, съдовете образуват мрежа с множество колатерали. Съществува теория, че синовит или продължително неправилно положение на бедрената глава води до увеличено налягане в кухината на тазобедрената става, което води до притискане на вените и бавен кръвоток в проксималната епифиза на бедрената кост.

Ljunggren предположила хормонална етиология на заболяването и демонстрирала некроза на костите при въвеждане на големи стероиди. Нейното предположение било основано на теорията, че морфологичната картина на заболяването е проява на преждевременно полово съзряване. Въпреки експерименталното повреждане, тази теория не може да обясни предимно едностранната проява на заболяването или достатъчно ниската й разпространеност при породите, които се характеризират с ранно настъпване на полова зрелост.

Част от главата на бедрената кост губи кръвоснабдяването, след което засегнатия участък е подложен на некроза. Процесът на заместване на повредената кост на съединителната тъкан и формирането на новата костна тъкан не водят до оздравяване, протича намаляване на обема и деформация на главата на бедрената кост. Процесът обикновено е едностранен, но е възможно и двустранно поражение. Във всички случаи при некроза и деформация на главата и шийката на бедрената кост при животното се проявява с болка и куцота. Ставния хрущял не е въвлечен непосредствено в некротичния процес. Ставния хрущял на главата на бедрената кост води до нарушение на конгруентността и стабилността на тазобедрената става. Всичко това води до тежки дегенеративни промени в тазобедрените стави и развитието на изразена остеоартроза.

Клинични признаци

Често първият признак на заболяването е безпокойството на животното, кучето може да ближе или гризе областта на тазобедрената става. При палпация на тазобедрената става лесно се открива болезнеността при абдукция на бедрото. В по-късните стадий на заболяването може да се открие крепитация, намалена подвижност в тазобедрената става, а също скъсяване на засегнатия крайник. Атрофия на четириглавия мускул на бедрото и големия седалищен мускул може да бъде ясно изразена. Куцотата обикновено нараства бавно в продължение на 6-8 седмици, но може да бъде и остра в случай на патологична фрактура на главата или шийката на бедрената кост.

Този процес в повечето случаи започва на възраст 5-6 месеца или на тази възраст става забележим. Единственият признак на заболяването е куцотата, куцотата има постоянен характер или възниква периодично, според това как се усилва или намалява болката в засегнатата става. Чест клиничен признак на проява е такава куцота, когато кучето ходи нормално в спокойно темпо, но при ускоряване и преминаване в бяг, лапата се повдига нагоре и кученцето напълно я изключва от опората. Този тип куцота не е специфичен и може да се наблюдава и при други причини за куцане при малките породи кучета. Според израственето проблема постепенно прогресира, което клинично се проявява с бъдещо прогресиране на куцотата, което в резултат завършва с пълна загуба на опороспособността на крайника, въпреки че и такова състояние не е необратимо и при оказване на хирургична помощ, функциите на крайника постепенно се завръщат.

Диагностика

Рентгенографията позволява да се постави оконачателна диагноза.

Рентгенографски признаци:

- Ставната пукнатина става по-широка и неравна, отколкото нормалната, което може да бъде най-ранния признак на заболяването.

- В главата на бедрената кост се откриват огнища на намалена плътност в резултат на лизис на костната тъкан, понякога такива огнища се наблюдават в областта на шийката на бедрото. В ранните стадий на заболяването могат да се открият огнища на увеличена плътност заради уплътняване на трабекулите. Огнищата с намалена плътност стават по-изразени според прогресиране на заболяването.

- Главата на бедрената кост губи своите кръгли контури, става уплътнена по краниалната повърхност.

- Ацетабулума става по-малко дълбок, неговият краниален край се уплътнява, за да се приспособи към промяната на формата на главата на бедрената кост. Може да се открие сублукация на бедрото.

- Може да се появи фрагментация на главата на бедрената кост, субхондралната кост под ставната повърхност става с прекъсвания.

- Шийката на бедрената кост се уплътнява, откриват се вторични дегенеративни промени в тазобедрената става с образуване на остеофити (шипове).

- Често се развива варусна деформация(изкривяване навътре), ъгъла между шийката на бедрената кост и нейната диафиза стават по-остри, отколкото нормалните.

Диференциалната диагноза включва: травма на тазобедрената става, изразена с дисплазия на тазобедрената става (нехарактерно за малките породи), а също остеохондроза на главата на бедрената кост.

Лечение

Заболяването на Пертес изисква хирургично лечение, което се изразява в премахване на засегнатите глава и шийка на бедрената кост. Хирургичното лечение дава по-добри резултати в сравнение с консервативната терапия. С правилната техника на изпълнение на операцията почти 100% от животните не се нуждаят от специални грижи в следоперационния период. Незначителната куцота може да се запази в резултат на скъсяване на крайника заради премахването на главата и шийката на бедрото, също понякога присъства известна атрофия на мускулите в областта на бедрото, но това не причинява болезненост и дискомфорт на животното.

В леките случаи, когато по необясними причини развитието на некрозата на главата спира, не се провежда хирургично лечение, но в повечето случаи трябва да се премахне главата на бедрото, т.е. провежда се резекция на главата на бедрото.
Бъдещото възстановяване на опороспособността на крайника протича за няколко месеца: някои кучета след сваляне на конците започват да се опират на крайника, някои в продължение на повече от месец могат да се придвижват само на три лапи. Големите кучета се рехабилитират по-бързо, видимо, за сметка на голямата маса и необходимостта от по-ранно задействане на оперирания крайник, докато малките лесно тичат и скачат, използвайки само трите лапи за по-дълъг период от време.

В повечето случаи опороспособността се завръща, и кучето след оперативното лечение напълно се рехабилитира в своите двигателни възможности. Профилактика на заболяването не съществува, защото патологията по-често се проявява на възраст 5-10 месеца, и при взимане на кученце на 2-3 месечна възраст няма клинични признаци, което не позволява да се определи наличието на патология или възможността от развитие в бъдеще, дори ако се направи рентгенова снимка. Препарати, предпазващи от развитието на заболяването не съществуват.

Ако на рентгеновата снимка главата на бедрената кост не е деформирана, ставната пукнатина е гладка, повърхността на главата на бедрената кост и ацетабулума са сходни, то строгото ограничение на движението на животното (клетка) може да доведе до пълно оздравяване и изчезване на клиничните и рентгенови прояви на заболяването. Разрешени са само кратки разходки в продължение на 5-10 мин. на къс повод. Ежемесечно е необходимо да се провежда рентгенография за контрол на състоянието. Ограничената подвижност трябва да продължава докато на рентгенограмата не изчезнат огнищата на намалена плътност на костната тъкан на бедрената глава. Ако се наблюдава прогресиране на заболяването и деформация на главата на бедрената кост, то трябва да се вземе решение за хирургично лечение. Консервативното лечение подхожда за кучета, при които са открити само незначителни рентгенографски промени в структурата на костната тъкан на главата на бедрото, не съпроводени с куцота или болезненост. Обикновено са необходими от 4 до 6 месеца отглеждане в клетка за пълното завършване на ремоделирането на костната тъкан. Всяко нарушение на режима на твърдо ограничение може да доведе до бъдещо повреждане на главата на бедрото и влошаване на прогнозата.

Различават се пет стадия на заболяването:

1 - скрит стадий

Микроскопските промени в костната тъкан на главата на бедрото, постепенно преминаващи в пълна некроза на шуплестото вещество на костта и костния мозък. Хрущяла, покриващ главата остава цял.
Външни прояви- преминаваща в покой болка, малка куцота.

2 - импресионна фрактура

Некротизираната глава на бедрото не е способна да издържи натоварването и протича субхондрална фрактура с последващо уплътнение и вдлъбнатина. Кучето леко се подпира при движение на болния крайник.

3- резорбация

Протича бавна резорбация на некротизираните участъци за сметка на клетъчните елементи на околната здрава тъкан. В дълбочината на некротизираните участъци започва да прониква фиброзно- хрущялна тъкан. Външните прояви се характеризират - кучето престава да се опира на засегнатия крайник.

4- възстановяване

Протича заместване на костната тъкан на некротизираните участъци. Но формата на главата е деформирана и не се възстановява. Определя се болезнеността на ставите при куче с ограничени движения.

5- краен

Костната структура на главата почти напълно се възстановява, но формата съществено е променена. Много рядко формата на главата остава близка до сферичната, по-често е под формата на гъба или валяк. Освен това, шийката на бедрото се скъсява и удебелява, а понякога напълно изчезва.
Клинични прояви- засегнатия крайник е скъсен, атрофичен. Болките в ставите почти отсъстват, но движението е рязко ограничено.

Изображение

ИзображениеИзображениеИзображение

Разширена ставна пукнатина на лявата тазобедрена става, намалена плътност на главата на бедрената кост
Изображение

Схематично изображение на рентгеновите промени в ранните стадий на заболяването
Изображение

Умерена деформация на главата на бедрената кост с нейното уплътняване, намалена плътност на костната тъкан на главата
ИзображениеИзображение

http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... sunok2.jpg

По-изразени промени при заболяване на Пертес:деформация на главата и шийката на бедрената кост, разширение на ставната пукнатина на тазобедрената става, огнища на намалена плътност на главата и шийката на бедрото
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... sunok4.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... unok11.jpg

Изразена деформация на главата и шийката на бедрената кост, промени в ацетабулума, сублукация на бедрото
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... itled2.jpg
http://www.xray.com.ua/uploaded/2005/im ... /shpic.jpg

Рентгенограма в областта на таза преди операцията, наблюдава се изразена деформация на главата на дясната бедрена кост. В дясно рентгенограма 14 месеца след резекцията на засегната глава
ИзображениеИзображение

Начален стадий
Изображение

Асептична некроза на главата на бедрото
Изображение

1,5 месеца след операцията
https://www.youtube.com/watch?v=AfxxEux7oqs

http://www.xray.com.ua/
http://www.vchot.ru/
http://www.vethospital.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета

cron