[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Някои особености в калциевата обмяна при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Някои особености в калциевата обмяна при кучето

Някои особености в калциевата обмяна при кучето

Мнениеот meri » Чет Мар 19, 2015 9:01 am

В кинологията въпросите за калциевата обмяна стоят много остро във връзка с това, че:
Първо, домашното куче е напълно зависимо от човека, както в храненето, така и в нивото на физическа активност, понякога се оказва в нефизиологични условия на отглеждане, което безусловно оказва патологично влияние на обмяната на веществата и калция в това число.
Второ, домашното куче като обект на изкуствена селекция носи в своя генофонд наследствено закрепени и косвено предвидени стандарти на породата, особеностите на калциевия обмен, а също така и генетичния товар във вид на частично или напълно наследствено обусловени заболявания, такива като тазобедрена и лакътна дисплазия, прогения, остеохондроза, деформираща спондилоза, заболяване на Лег-Калве- Пертес и др. При тежките, бързо растящи кучета в процеса на растеж често се наблюдават прояви на рахитоподобно заболяване, значително намаляващо екстериорната оценка, и в резултат, племенната ценност на животното. За това особено остро застава въпросът за биологически грамотния подход към въпросите за калциевия обмен при кучето, на основата на който е възможна най-оптималната стратегия в решаване на въпросите за израстването и отглеждането.

Калцият е един от най-необходимите за клетките елемент. Около 40% от общото количество калций, намиращо се в кръвната плазма, свързано с протеините, 40-50% е представено във вид на йони и примерно 10-20% във вид на комплексни съединения с органичните вещества. Йонизираната форма калций Са2+ е свързана със специфичния протеин калмодулин, който е биологично активен и участва в много жизнени процеси - например, провеждането на нервните импулси, пролиферация, стабилизиране на клетъчната форма, мускулна контракция, регулиране на дейността на много ензими, процесите на секреция, включително хормонална.

Калцият има важна роля в дейността на сърдечния мускул, скелетната мускулатура, съдовия тонус. Свързан с протеините и йонните форми се намира в динамично равновесие. Концентрацията на калция в кръвната плазма е тясно свързана с концентрацията на фосфора и има обратно пропорционална зависимост- повишването на калциевите нива в кръвта води до намалено ниво на фосфора.

Фосфорът присъства в кръвната плазма във вид на натриев фосфат и съединения с органични вещества (ДНК, фосфатиди, нуклеинова киселина и т.н.). Фосфорните йони участват в синтеза на енергийните съединения акумулиращи енергията в клетките, и са съставен елемент на множество ензими, а също влизат в състава на сложните фосфолипиди, участват в изграждането на клетъчната мембрана.

Калциевите йони и фосфора играят важна роля в образуването на структурите костна тъкан и функционирането на опорно- двигателната система, изпълняваща защитна и опорна функция. Костите депонират в себе си значителни количества калций и фосфор във вид на микрокристален и аморфен хидроксиапатит, осигуряващи здравината и структурните характеристики на костите. Част от калциевите йони и фосфора се отмиват от костите, благодарение на деструктивната дейност на клетките костна тъкан остеокласти, част- обратното, включват се в структурата на костната тъкан, в резултат на синтетичната дейност на другите клетки костна тъкан- остеобластите. Обменът на калций в организма на хищниците се извършва бързо. Строгата регулация на калциевия обмен осигурява запазването на хомеостазата и следователно, нормалната жизнена дейност на клетките и целия организъм като цяло.

На калциевия обмен оказват влияние хормоните - паратхормон, кацитонин и катакалцин, хормоналната форма на вит.Д. Освен това, оказват влияние половите хормони, хормоните на растежа, надбъбречните жлези и тимуса.

Калциевият обмен може да бъде представен като динамичен комплекс процеси на абсорбация- включване в биохимичните процеси и извеждането на съответните йони от организма. Концентрацията на калций в кръвта във връзка с изпълняваните от тях функции строго се регулира в процеса на обмяната на веществата.

Паратхормон (паратиреоиден хормон) синтезиран от паращитовидните жлези е особен протеин, способен да мобилизира фосфорно-калциевите депо костни тъкани, да увеличава концентрацията на калция в кръвта. В бъбречните тубули паратхормонът предизвиква усилване на обратната резорбация на калциевите йони, а също инхибира реабсорбацията на фосфор, което в комбинация води до повишено ниво на калция и намаляване на концентрацията на фосфор в кръвта. В сферата на влияние на паратхормона влизат и процесите на резорбация на калция в червата. Промените на производство на паратхормона протичат при резки промени в концентрацията на калция в кръвта. Например, повишените концентрации йонизиран калций води до намаляване на синтеза на паратхормона. Недостигът на паратхормон причинява намаляване на концентрацията на йонизирания калций в кръвта и при падането му по-ниско от 6 мг% при кучетата възникват гърчове, които лесно се купират с въвеждането на калциев препарат.

Превишаването на паратхормона(първичен и вторичен хиперпаратиреоидизъм) води до деминерализация и резорбация на костна тъкан, отлагане на калций в стените на кръвоносните съдове и изхвърлянето на огромни количества калций от бъбреците, което е една от причините за уролитиаза.

Калцитонин и катакалцин се отнасят към калциево понижаващите хормони. И двата хормона имат протеинова природа и синтезират С- клетките на щитовидната жлеза. Увеличението на секрецията на калцитонина и катакалцина протичат в отговор на повишените концентрации калций, а също гастрин и холецистокинин в кръвта. Тези хормони подтискат активността на остеокластите, резорбиращи се в костната тъкан, което води до бързото намаляване на нивото на калция и фосфора в кръвта.

Витамин Д представлява група близки по устройство съединения. Важна роля в калциевата обмяна играе хормоналната форма на вит. Д3, представляваща 1,25 дихидроксихолекалциферол. Под въздействието на 1,25- дихидроксихолекациферол клетките на чревния епител усилват синтеза на протеина, способен да присъедини към себе си калциевите йони и да ги пренася в кръвта. В процеса на абсорбация на калция също голяма роля играе активацията на ензимите, участващи в пренасянето на йоните чрез клетъчните мембрани на чревния епител, осъществяван от парахормона. Физиологическите концентрции на вит. Д в кръвта спомагат да се резорбира старата костна тъкан и пренасянето на калциевите йони на местата на образуване на новата костна тъкан. На нивото на бъбреците- ускоряване на реабсорбцията на калция и фосфора в бъбречните каналчета, предовратявайки по този начин загубата им с урината.

Общоприето е, че недостигът на вит. Д при кученцата е причина за рахит, а при възрастните кучета- остеомиелация, или така наречената болест на Глисън, а също води до нарушение на работата на много органи. Това протича в резултат от промените на вътреклетъчния метаболизъм, по-точно нарушеното функциониране на вътреклетъчните мембрани, намаляване синтеза на протеините. Протичането на заболяването се влошава от недостатъчното постъпване на калций, а също на фосфора с храната. За разлика от човека, синтеза на вит. Д при кучетата при слънчево облъчване е незначителен. Това е определящо за абсолютно необходимото постъпване на този витамин с храната във вид на фармацевтични препарати. Ежедневно кученцето на всеки кг телесно тегло се нуждае примерно от 20 единици вит.Д, 529 мг калций и 441 мг фосфор. За възрастното куче тези количества могат да бъдат намалени два пъти. Също така за профилактика на рахита е необходимо физиологично съотношение на постъпващите с храната калций и фосфор (от 2:1 до 1:1, средно 1,2 :1).

Достатъчно ниво на двигателна активност, стимулираща обмяната на веществата, ще осигури включването на адсорбирания калций в състава на костната тъкан. Предозирането с вит. Д и минерални препарати с храната или във вид на фармацевтични препарати - глюконат, глицерофосфат, калциев лактат в периода на растеж на кученцето (особено при големите и бързо растящи породи) води до появата на често вече необратим хранителен вторичен хиперпаратиреоидизъм, външно при лоша диагностика напомняща със своята клинична проява на рахит. Това заболяване често се наблюдава при недостатъчно грамотен подход към израстването и прилагането на домашни минерални добавки или едновременното използване на витаминизирани сухи храни и премикси, или витаминни препарати.

Калциевата обмяна също е свързана с обмяната на вит.С, който спомага за нормализиране на структурите на костната тъкан. За разлика от човека в организма на кучето вит. С се синтезира самостоятелно и не изисква задължително постъпване с храната.

Голямо внимание трябва да се отделя на двигателния режим на кучето в периода на формиране на опорно-двигателната система. Абсолютно недопустимо за кученцата от едрите и крехки породи е ранното обучение на скокове през бариери, игри с водене на кучето на задните лапи. За кученцата от различните породи хрътки са нежелателни скоковете от височина. Оправдано е изискването на много развъдчици към отглеждането на кученцата на твърд нехлъзгав под (отказ от паркет и линолеум). Голяма роля играе дозираното физическо натоварване по време на разходка с промяна на темпото на движение- при това протича оптимизация на процеса на обмяна на веществата в костната и мускулна тъкани.

От тук следва, че решаващо значение в израстването на здрави кучета има грамотният подход към въпросите на храненето, отглеждането и фармакологичната корекция към възникналите нарушения на калциевата обмяна.

Наталия Николаевна Московкина

http://vestfalding.jimdo.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета