Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Артрит при кучето- 2 част

Артрит при кучето- 2 част

Мнениеот meri » Нед Май 31, 2015 8:34 am

Как да предовратите артрита при кучето

Кучешкият артрит е болезнено състояние, водещо до възпаление на ставите. Има два вида кучешки артрит.
Дегенеративен кучешки артрит причинен от травми и разрушение на хрущяла, което протича в резултат на тазобедрена дисплазия.
Вторият тип е възпалително заболяване на ставите, възникващо в резултат на инфекции или автоимунни разстройства. Има няколко стъпки, които стопаните могат да предприемат, за да предовратят артрита при кучето. Може да започнете с контролиране на теглото, отказ от рязка активност и т.н.

Изображение

1.Контролирайте теглото на кучето.
Следете за теглото на кучето. По този начин вие винаги ще можете да бъдете сигурни, че вашето куче не е наддало на килограми, които биха станали прекалено натоварване на ставите. Ще разберете дали кучето е прекалено дебело, когато не можете да виждате повече контурите на ребрата или талията, когато стоите над кучето.

Изображение

2.Избягвайте прекалено активните игри в парка.
Кучета, които лежат на дивана цяла седмица, а след това ги разхождат в парка прекалено дълго време, са подложени на по-голям риск от получаване на травма, отколкото кучетата, които провеждат по няколко качествени минути на разходка всеки ден през седмицата. Профилактиката на кучешкия артирт започва с равномерното разпределяне на игровата активност по дни. Ако отидете на разходка в парка, уверете се, че кучето си почива на всеки няколко минути.

Изображение

3.Обучете кучето да използва наклонена повърхност, а не да скача на мебелите и в автомобила.
Всеки път, когато вашето куче се приземява на твърда повърхност, ставите са подложени на такова въздействие, което може да доведе до травма. За скелета на вашия любимец е по-добре да се използва наклонена повърхност. Дори ако кучето е младо, ще бъде полезно да го научите да използва спомагателните устройства: рампа и наклонени повърхности. Ще разберете ползата от този навик, когато кучето остарее и започне да се придвижва по-трудно.

4.Посещавайте сертифициран специалист по кучешка рехабилитация.
Ветеринар с професионална подготовка по рехабилитация на кучетата може да разработи комплекс от упражнения и план за лечение за предовратяване на артрита, когато вашето куче започне да старее. Процедурите за профилактика на кучешкия артрит могат да включват корекция от мануален терапеват, различни движения за разтягане и хидротерапия, за да остане кучето силно и здраво.

5.Замислете се за купуването на такива кучешки добавки, като омега-3 наситени мастни киселини, и ги добавяйте в храната.
Омега-3 намалява възпалението на ставите. Мастните киселини омега-3 се съдържат в рибата, като сардина, сьомга и скумрия. Попитайте ветеринаря за висококачествени добавки и закупуването им или давайте на кучето рибени консерви 1-2 пъти в седмицата. Някои висококачествени кучешки храни също съдържат омега-3. Преди покупката се уверете, че омега-3 са поне 60% от общото съдържание на мастните киселини в храната. По този начин ще сте сигурни, че кучето получава всичко необходимо.

Как да контролирате болките при артрит и лечение

Артритът възниква при старите кучета, въпреки че този проблем се среща и при по-млади животни. Ако вашето куче е болно от артрит, съществуват медицински и естествени методи за поддържане на здравето.

Помнете, че вие винаги трябва да се консултирате с ветеринар преди да давате някакви лекарства, в това число и без рецепта.

Медикаментозно лечение

1.Обсъдете с ветеринар възможностите да давате на кучето аспирин, за да успокоите непостоянните болки.

Ако кучето куца след дълго изкачване или след тежко тичане, но не се наблюдават редовни болки, вместо рецептурни препарати можете да давате аспирин в дните, когато възниква. Аспирина помага да отслабнат болката и възпалението.
Не трябва да давате на кучето аспирин постоянно- това може да се прави много рядко.

- Ако кучето вече не го боли нищо, и редовно попълва водните си запаси, препоръчителна доза- 10 мг на всеки килограм телесно тегло, два пъти на ден след храна или заедно с храната. Например, стандартната доза за 30-килограмово куче ще бъде 300 мг аспирин два пъти на ден заедно с храната.

- Винаги давайте аспирин по време или след хранене- системния прием на аспирин на празен стомах може да предизвика стомашно-чревни заболявания, такива като язва.

- Никога не давайте аспирин на куче, приемащо стероидни препарати или други нестероидни противовъзпалителни препарати.

2.Разгледайте възможността да давате на вашето куче парацетамол.
Това е препарат без рецепта, който е леко или средно болкоуспояващо. Парацетамолът е вещество от групата на нестероидните противовъзпалителни препарати, което също предовратява възпалението в ставите на вашия любимец. Можете да го давате на кучето по следния начин:

- 10 мг на всеки 1 кг телесно тегло, перорално, два пъти на ден с храната или след хранене. Например, голяма част от препаратите с ацетаминофен са таблетки по 500 мг; по този начин 30-килограмово куче трябва да приема три пети от таблетката два пъти на ден заедно с храната.

- Страничните ефекти са като при аспирина. Преди да давате препарата, винаги трябва да сте сигурни, че кучето се е нахранило и не изпитва недостиг на вода. В противен случай ацетаминофенът може да нанесе вреда на черния дроб или да причини язва.
Никога не превишавайте препоръчаната доза!

3.Давайте на кучето нестероидни противовъзпалителни препарати с рецепта.
Ако вашето куче страда от умерена или тежка болка и се нуждае от обезболяващи всеки ден, трябва да посетите ветеринаря и да получите рецепта за по-силните препарати или опиати. Рецептурните нестероидни препарати премахват болката и възпалението, но имат по-големи странични ефекти за стомаха, черния дроб и бъбреците в сравнение с безрецептурните.

- Най-разпространените рецептурни нестероидни препарати са: Мелоксикам(Метакам), Капрофен(Римадил), Робенакоксиб(Онсинор).

- Поддържащата доза метакам е 0,05 мг/кг перорално, по време или след хранене веднъж на ден. Например, суспензия метакам за перорален прием съдържа 1,5 мг/мл, следователно, на 30-килограмово куче е необходим 1 мл веднъж на ден по време на хранене.

4.Обсъдете с вашия ветеринар възможността да използвате опиати.
Ако вашето куче страда от силна болка, вероятно ветеринаря ще изпише опиати. Този тип препарати е подобен на морфина, но не причинява седативен ефект или дразнене на стомаха. Може да се приема заедно с нестероидните противовъзпалителни препарати без негативни ефекти.

- Повечето ветеринари изписват дозировка от 2 мг на 1 кг, два пъти на ден. Трамадол е най-разпространения опиат, продава се на капсули по 50 мг и 100 мг. Капсулите не трябва да се отварят и чупят, защото трамадол не подхожда за малки кучета, защото не може да се получи достатъчно малка доза.

- По- висока доза от препоръчаната причинява дълбок седативен ефект, който продължава 6-8 часа.

Облекчаване на ежедневното напрежение на ставите

1.Поставете кучето на диета.

Когато при кучето възниква артрит, то започва да поддържа трудно активен начин на живот, а следователно и здравословно тегло. Излишните килограми могат да влошат степента на артрита, и за това е много важно да поддържате килограмите на кучето в норма. Намалявайки количеството храна, получавана от кучето ежедневно, ще забележите резките промени в показателите на теглото.

- Доказано е на практика, че намаляването на теглото може да бъде достатъчно- артритът постепенно ще изчезне, и препаратите вече не са необходими. Полезно е да давате на кучето лекарства в процеса, когато намалява теглото си, но когато теглото се нормализира, можете да обсъдите с ветеринаря премахването на препаратите.

2.Следете за количеството калории, употребявани от кучето.
Загубата не тегло се достига или с намаляване на количеството употребявани с храната калории, или спазване на специална диета, насочена за намаляване на теглото.

- За да намали теглото си, за ден кучето трябва да изгаря повече калории, отколкото постъпват в организма с храната. Един от методите е намаляването на количеството храна до такъв обем, при който животното започва да губи тегло.

- Изчислявайте какво количество храна е необходима на кучето. Първо измерете животното. След това намалете количеството храна с 10%. След две седмици отново измерете кучето.

- Ако теглото не намалява, отново намалете количеството храна с 10%, повтаряйте процеса докато не забележите намаляване на теглото. Този метод може да доведе до съществено намаляване на дажбите, в резултат на което животното ще се чувства неудовлетворено.

- Можете да поставите кучето на диета с контролирано количество калории, използвайте специализираната храна за кучета. В тази храна се съдържат ограничено количество калории, но те са богати на хранителни влакна. Хранителните влакна се задържат в стомаха, в резултат на което кучето се чувства сито.

- Поставете кучето на метаболитна диета. Тази диета включва хранене със специални продукти, предназначени за ускоряване на метаболизма. По този начин калориите се изгарят по-бързо, което намалява необходимостта от строго ограничаване на храненето.

3.Уверете се, че кучето получава достатъчно физическо натоварване.

Въпреки, че дори и обикновената разходка може да причинява трудности, е много важно да осигурите редовни физически упражнения със слаба интензивност- без това ставите ще станат сковани и твърди. Леките упражнения осигуряват циркулирането на течностите в ставите, подобряват кръвообращението и запазват силата и тонуса в мускулите.

- Всеки ден упражненията трябва да бъдат с еднаква продължителност. Добра основа е 30 минути ходене, плуване, или тичане всеки ден. Плуването се отразява много добре, защото дава възможност да се движи, премахвайки натоварването в ставите и бедрата.

4.Помогнете на кучето с топлинна терапия.
Топлинната терапия е отлично средство срещу болката в конкретните точки. Топлината стимулира циркулирането на синовиалната течност и премахва натрупването на веществата в ставите, причиняващи възпалението. Можете да осигурите топлина по следния начин:

- Постелете на мястото на кучето затоплящо килимче за сън. То ще затопли кучето, благодарение на което сутрешната скованост на ставите ще бъде изразена по-малко, килимчето ще създаде мека подложка под болните стави, осигурявайки комфорт по време на сън.

- В студените нощи завивайте кучето с одеяло. Одеялото ще топли кучето и ще намали проблема със сковаността на ставите.

- Направете торбички с пшеница, които може да затопляте в микровълнова печка. Такива торбички се нагряват, след което се поставят на точките, в които кучето изпитва най-голяма скованост и болка.
Дръжте торбичките на ставите 10-15 мин, след което направете няколко пасивни упражнения.

Изображение

5.Покрийте пода с повърхност, която ще помогне на кучето да ходи по хлъзгавия под.
Гладкият дървен под може да стане истинско изпитание за куче, страдащо от артрит, защото заради заболяването ще чувства по-лошо сцеплението с неговата повърхност. Поради тази причина ще трябва да покриете пода с нехлъзгащ се материал, подобно на този, който поставяте под килима- това ще улесни преместването на кучето в жилището.

- Особено важно е да покриете с нехлъзгащ се материал или килим хлъзгавите стълби. за да може кучето лесно да слиза и да се качва по тях. Това ще го предпази от падане.

6.Поставете рампи в дома.
Можете да предпазите болните стави от излишно напрежение, като научите кучето да използва рампите, за да се качва в колата или преминава между нивата на вашия дом. Рампата ще облекчи използването на стъпалата, защото ще премахва натискът от болните стави.

Изображение

- Някои кучета могат да игнорират болката и да се опитват да се изкачват след вас по стълбите. За това, ако още не сте купили нехлъзгащ се килим или рампа, не е лоша идея да поставите в основата на стълбата преграда.

7.Поставете купите с храна и вода на поставки.
Понякога артрита преминава на шията и гръбначния стълб. Ако вашето куче се е сблъскало с подобни проблеми, вие можете значително да улесните неговия живот, поставяйки купите на невисока масичка или повдигнати по друг начин. По този начин кучето ще може да достига до купите без да се излага на болезнен натиск върху шията и гръбначния стълб.

Изображение

8.Запознайте се с принципа на действие на хранителните добавки.
Тези добавки се смесват в храната, и по действие напомнят на лекарствените средства. Хранителните добавки нямат странични ефекти, което ги прави по-безопасни в сравнение с фармацевтичните препарати, хранителните добавки могат да се прилагат без лекарско назначение.

- За оздравяване на ставите помагат хранителните добавки, съдържащи хондроитин и глюкозамин. Тези две вещества са "синергитици", т.е. те взаимно усилват действието помежду си.

9.Прилагане на физиотерапия.

Изображение

- Физиотерапията включва масажи, пасивни упражнения, транскутанна електрическа стимулация, термотерапия.

Изображение

- За облекчаване на болката правете масаж на кучето. Лечебния масаж стимулира мускулите около засегнатата става и увеличава налягането в тъканите. Подобрява кръвообращението в кръвоносните и лимфните съдове, предовратява стагнацията.

- Масажът насърчава разпределянето на токсичните вещества, натрупани в резултат на травми и възпалителни процеси и дразнещи нервните окончания. На свой ред в разчистените участъци проникват хранителни вещества, което ускорява заздравяването на възпалените стави и разтегнати мускули.

- При заболяване на ставите, мускулите на животното са напрегнати и лишени от еластичност, мускулното напрежение предизвиква допълнително пресоване на ставата, възпалените повърхности се трият една в друга, усилва се болката. Масажът помага за отпускане на мускулите и стимулира отделянето на ендорфини.

Изображение

- Ако болката се усеща в тазобедрените стави, трябва да масажирате не само ставите, но и участъците, разположени по-високо, като че натискате кръвта по посока на сърцето.
Извършвайте кръгови движения с изправена длан, натискайте я в основата на мускулите на бедрата, движете нагоре към сърцето. Бавните и плавни движения успокояват болката, докато резките и бързи стимулират тъканите, за това за облекчаване на болката се препоръчва да правите едно движение за пет секунди. Масажирайте засегнатия крайник в продължение на 10-20 минути, 2-3 пъти на ден.

Изображение

10.Опитайте пасивна мобилизация.
Мобилизацията е пасивно разтягане на крайниците с цел тренировка на мускулите и запазване на подвижността на ставата. Този метод е насочен към подтискане на болката, ограничаваща движението на ставата, не позволява на по-нататъшното ограничаване на мобилността на ставата при недостатъчна физическа активност.

- При артрит на тазобедрената става пасивната мобилизация включва внимателно протягане на засегнатия крайник назад, по посока към главата. Кучето може да стои или да лежи. Ако са засегнати и двете бедра, по-добре упражнението да се извършва в легнало положение, защото в стояща позиция при повдигане на едната лапа, втората изпитва усилено натоварване.

- За пасивното разтягане на лявото бедро поставете кучето на дясната страна, така че лявата лапа да се окаже отгоре. Поставете лявата ръка на предната страна на бедрото по средата и обхванете мускулите с длан. Внимателно, но достатъчно силно протегнете лапата назад. Не прилагайте излишни усилия и веднага спрете, ако животното е неспокойно.

- Подръжте лапата в протегнато положение около 40 секунди, след това отслабете натягането. Правете това упражнение два пъти на ден по 10 мин, то ще намали болката и ще позволи ставите да се поддържат в тонус.

11.Обсъдете с ветеринарния лекар възможността за приложение на транскутанна електрическа нервна стимулация.
Такава стимулация може да се проведе и в домашни условия, след съответното обучение и при наличието на необходимото оборудване.

- Методът се състои в прилагането на слаб електрически ток към кожата с цел да се предизвика изтръпване на сетивните нервни окончания и да се блокира усещането за болка. Това се постига чрез стимулиране на делта-влакната, които произвеждат енкефалин в гръбначния мозък, което намалява усещането за болка. Един сеанс с продължителност 12 мин, е достатъчен, за да намали болката за следващите 24 часа.

- Апаратът е малка кутия с батерии, която се побира в дланта, и два включени в нея електрода, които се прилагат върху кожата на кучето. Токът, преминаващ през кожата блокира болката, при лечение на бедрата поставете един електрод на него, а вторият- на лявата или дясната страна на гръбначния стълб на 15 см по-високо от таза.

Съвети:

- Уверете се, че специалистът по рехабилитация е дипломиран и сертифициран професионалист и има съответните документи, доказващи това.

- Всеки ден дарявайте на кучето много любов и ласки. Това ще окаже положително влияние на физическото и емоционалното здраве на кучето.

Предупреждения:

- Посъветвайте се с ветеринар преди да давате добавки на кучето. Възможно е, добавката да не може да се приема с другите препарати, които употребява кучето. Това може да доведе до стомашно разстройство. Само ветеринар може да определи дали кучето проявява признаци на артрит, и да ви насочи към квалифициран специалист по рехабилитация, за да предовратите това състояние.

- Преди да давате на кучето някакви препарати (дори без рецепта), винаги се консултирайте предварително с ветеринар.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета