Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Инфекциозен трахеобронхит(развъдникова кашлица) при кучето

Инфекциозен трахеобронхит(развъдникова кашлица) при кучето

Мнениеот meri » Пет Юни 05, 2015 9:17 pm

Самостоятелното поставяне на диагноза и самолечението са недопустими! Кашлицата може да бъде симптом на много други заболявания.


Организмът на кучето е подложен на различни заболявания, също така и на заболявания на дихателните пътища. Стопанинът на всяко животно трябва да знае, че попадайки в дома, животното се оказва под пълното попечителство на хората, живеещи в него.

Това е заразно заболяване на дихателните пътища, характеризиращо се с кашлица, която продължава няколко седмици. Синдромът на заболяването е обусловен от действието на причинителите от бактериален или вирусен произход и се наблюдава при скупчване на животните, постъпващи от различни региони. Понякога заболяването се наблюдава при изолирани животни, например, след посещение на изложби.

Това заболяване не е опасно, при условие, че веднага сте забелязали симптомите и сте започнали лечение. Но ако не ги забележите, вашето невнимание може да доведе до сложни последици, включително и пневмония.

Развъдниковата кашлица е комплекс от инфекции смесен тип (върху тялото действат едновременно вирусни и бактериални инфекции).

Симптоми

1.Кашлица, която понякога води до повръщане. В този случай става въпрос за такава кашлица, която има голяма сила, а също не преминава сама. Обикновеното покашляне се излекува само по себе си за седмица. Но не трябва да чакате цяла седмица, за да разберете какъв характер има кашлицата. За седмица може да убиете кучето, ако не го заведете навреме при ветеринар.

2.Ако инфекцията не е повлияла силно на здравето на животното, телесната температура дори може да не се повиши. Или температурата ще бъде малко по-висока от нормалната, но след няколко дни ще спадне. Ако заболяването е силно, температурата може дълго да се поддържа и да се повиши повече. Високата температура е един от основните признаци на развъдниковата кашлица.

3.Кучето няма апетит, а активността е лоша. За това, ако животното изведнъж започне да отказва храна и любимите лакомства, това е признак на заболяване.

4.Кучето не иска да се разхожда, да играе, да тича с вас, когато го извикате. Вместо това то лежи на своето място и не предприема никакви опити да се присъедини към вас.

5.Следете за промяна в характера на кашлицата след активна дейност или по време на пиене. Ако то се учестява и усилва, е необходимо спешно лечение.

6.Промяна в размера на лимфните възли (увеличават се на размер).

7.Хрема (двустранно отделяне на секрет от носа), секрети от очите (серозни).

8.Диария или неусвояване на храната.

Причинители на развъдниковата кашлица

Основни причинители на инфекция:


- Bordetella bronchiseptica
- Вирусът на параинфлуенца
- Вирусът на чума (гана)
- Пастьорела
- Микоплазми
- Стафилококи
- Стрептококи
- Коринебактерии
- Колибактерии
- Уробактерии

Рядко срещани причинители на инфекция:

- Аденовирус при кучето
- Херпесвирус (CHV)

Основен причинител на инфекциозния трахеобронхит е бактерията Bordetella bronchiseptica. Тя често придружава вирусната инфекция. След инкубационен период, продължаващ около три дни, кучето може да започне да кашля и при него се появява гноен секрет от носа. Причинители на заболяването могат да бъдат различни вируси.
Вирусът на параинфлуенца причинява леко възпаление в областта на назофаринкса и кашлица, която продължава няколко дни. Този високо заразен причинител се предава върху намиращите се наблизо кучета. Различните микоплазми, присъстващи в организма на животното, могат да усилят патогенното действие на другите микроорганизми, въпреки че те самите не причиняват клиника на заболяване.

Най-разпространената клинична форма е трахеобронхит. За него е характерно наличието на суха, рязко изразена продължителна кашлица. Този симптом може да изчезне по-малко от една седмица или при по-тежка форма на заболяването да се запази няколко седмици. Често едновременно с кашлицата се отбелязва възпаление на конюктивите, синусите на дихателните пътища, сливиците и фаринкса. Но това не се отразява на общото здравословно състояние на кучето. По-рядко при кучета с отслабена имунна защита се наблюдава по-ярко изразена форма на заболяването, проявяваща се под формата на пневмония, която оказва влияние на общото състояние на кучето (обща слабост, загуба на апетит, повишена температура и др). В този случай заболяването продължава няколко седмици.

Диагнозата по-лесно се поставя при отглеждането на много животни заедно, тъй като кашлицата бързо се предава на останалите. Лабораторна диагностика се провежда за откриването на посочените причинители, а също за по-точен избор на лечението. За изследване може да се използва секрет от носната кухина, което позволява да се открият вирусите и бактериите. За да се идентифицира развъдниковата кашлица при изолирано животно, трябва да се търсят и други възможни заболявания, с аналогични симптоми. Лабораторният анализ в този случай има за цел да избере подходящ курс на лечение.

За лечение се прилагат аерозолни антибиотици. Ако от момента на поява на първите симптоми са изминали по-малко от 48 часа, може да опитате да въведете серум спрямо основните патогени на заболяването. За подобряване на самочувствието на кучето може да се използват средства против кашлица. Провеждането на профилактични мероприятия намалява риска от възникване на заболявания. Много е важно хигиенните условия в развъдника да отговарят на нормата (постоянна температура, провеждане на дезинфекция). Кучетата трябва да се извеждат на чист въздух. Карантината позволява да се определи състоянието на кучето преди въвеждането им в основната група животни, а също така навреме да се провежда ваксинация. Използват се ваксините Parainfluenza. Bordatella bronchiseptica, но те не винаги са ефективни. Първичната и вторичната ваксинация се провеждат с интервал от 3 седмици, след това реваксинацията се осъществява ежегодно.

Лечението на развъдниковата кашлица може да започне и в домашни условия. НО НЕ Е за препоръчване и за това по-добре се обърнете към ветеринар.

Какво можете да направите у дома? Постарайте се да направите така, че животното да започне да яде (ако няма апетит), защото в борбата с всяка инфекция са нужни сили. Давайте по-често топла вода (също мляко с мед) и следете кучето да пие.

http://toi-terer.ru/
http://forum.alaskanmals.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Инфекциозен трахеобронхит(развъдникова кашлица) при куче

Мнениеот meri » Пет Юни 05, 2015 9:21 pm

Доктор Хенри Де Бур за развъдниковата кашлица

Един от постоянните рискове за нашите кучета е развъдниковата кашлица. По време на тренировките, изложбите, нашите кучета общуват с голямо количество други кучета, възможността за предаването на това респираторно заболяване силно нараства.

Причината за развъдниковата кашлица могат да бъдат множество вируси и бактерии. Основните сред вирусите - това е кучешки аденовирус тип 1 и 2, а също вирусът на парагрип при кучето.
При куче, което се е заразило с един или повече от тези организми, се възпаляват трахеята и бронхите.
Инкубационният период на заболяването продължава от 4-5 дни до две седмици, но повечето кучета проявяват симптомите на заболяването след 7-10 дни.
Най-общият признак е типична дълбока кашлица с пристъпи на гадене, която се развива бързо. В много случаи кашлицата е непродуктивна, и ни се струва, че кучето има позиви за повръщане. При тези кучета след пристъпите на кашлица следват интервали на минимална кашлица. Кашлицата може да се усилва преди или по време на пиене, по време на активна дейност, или когато кучето е подложено на температурни промени (излиза от топло помещение на улицата в студено време или обратното). Повечето кучета с развъдникова кашлица се държат нормално (с изключение на кашлицата) и имат нормален апетит. Понякога е възможно леко повишение на температурата, могат да се появят секрети от носа и известна загуба на апетит.

Лечението на повечето кучета не е необходимо, защото заболяването преминава самостоятелно за 7-10 дни. Но някои кучета продължават да кашлят до 2-3 седмици. Ако признаците са сериозни, тогава е необходимо да се прилагат лекарствени препарати. Ако кашлицата е продуктивна и позволява на кучето да отпочине, трябва да се позволи на кашлицата да продължи, защото това помага да се почистят въздушните пътища от възпалителните и инфекциозни секрети. Ако кашлицата е продуктивна, но толкова постоянна, че кучето не може да почива, или ако е непродуктивна, използването на супресивни средства е показано. Понякога може да бъде достатъчно малко количество мед на парче хляб или малко сироп за кашлица, за да се намали кашлицата до приемливо ниво. Ако е необходимо бъдещо подтискане на кашлицата, вашият ветеринар трябва да изпише съответното лечение.

Антибиотици трябва да се назначават, ако признаците са сериозни, и особено ако повишената температура се задържи повече от 2-3 дни. Имайте предвид, че антибиотиците са ефективни само срещу всякакви бактериални патогени. С вирусите трябва да се борят собствените имунни защитни сили на организма.
Ако лекарствените препарати не помагат в продължение на няколко дни, или ако симптомите се влошават или се проявяват повторно, трябва да се върнете към поставяне на диагноза. Кашлица, която прилича на развъдникова, може да се прояви и при някои сериозни заболявания на дихателните пътища. В този случай е необходимо по-дълбоко диагностично изследване и различен терапевтичен режим.

За предовратяване на предаването на болестта на други кучета е необходима строга изолация на болното куче. Тази инфекция се разпространява предимно по въздушно-капков път, за това контактът на здравите кучета с болни и с местата, които са замърсени с тяхната слюнка, може също да доведе до разпространение на инфекцията. Аз обикновено препоръчвам на стопаните да не позволяват на преболедувалото куче да контактува със здравите кучета докато при оздравялото куче не премине кашлицата напълно в продължение на 7-10 дни. За да се предоврати предаването на инфекцията в условията на развъдника, вие трябва да изолирате болното куче и да увеличите проветряването на помещенията, където се отглежда кучето, въздухът трябва да се сменя на 12-15 часа по веднъж. Вие трябва да се постараете да поддържате влажност на въздуха на ниво не повече от 50%, ако това е възможно.

Самите помещения, клетките и купите трябва редовно да се обработват с използването на дезинфекциращи средства, а след това напълно да се подсушат преди следващото им използване. Активното проветряване и намаляване на влажността помагат по-бързо да се справите с този проблем.

За предовратяване на развъдниковата кашлица помагат ваксините. Сега съществуват ваксини срещу аденовирус тип 1 и 2, а също срещу парагрип и Bordatella bronchiseptica. Някои от тези ваксини се отпускат във вид на инжекции, други във вид на капки за нос. Смята се, че назалните ваксини създават по-високо ниво на защита. Не съществуват съвършенни ваксини, тези ваксини са много ефективни за намаляване на развъдниковата кашлица.

Тъй като развъдниковата кашлица в повечето случаи е относително малък проблем за нашите кучета, той потенциално може да стане хроничен, да окаже неблагоприятно въздействие на нашите тренировъчни програми. Също така има способност много бързо да се разпространява при групови занимания и тренировки. Всички, които имат кучета от работни породи, трябва добре да си представят как да предовратят това заболяване и как да ограничат неговото разпространение, ако се грижат за собствените си кучета, а също за другите кучета и хендлерите, с които са в контакт.

През 60-те години са се появили съобщения за възникването на заболявания при кучетата, характеризиращи се с продължителна треска, нарастващи симптоми на кашлица и кихане, която нарекли "Kennel cough" (развъдникова кашлица), или инфекциозен ларинготрахеит. При болните се наблюдавали увеличени лимфни възли, серозно изтечение от носната кухина и очите, гноен тонзилит, диария. Заболяването имало изразен заразен характер и протичало във вид на масови и епизодични огнища.

Аденовироза (инфекциозен ларинготрахеит)- вирусно заболяване, характеризиращо се със симптоми на поражение на респираторния и стомашно-чревния тракт. Боледуват кучетата от всички възрасти. За разлика от останалите вирусни инфекции аденовирозата не заспива през зимата, а обратното, усилва се по време на студ.
За съжаление, ваксината за това заболяване не спасява добре, защото както кучешкия грип, така както и човешкия вирус, много бързо мутира. Има и още една обща черта при кучешката и човешката инфекции- грипът се предава с голяма скорост по въздушно-капков път от болен към болен.
Инкубационният период е 3-10 дни.

Симптоми на инфекциозна аденовироза:

- Много силна кашлица, понякога с повръщане. Усещането е такова, че кучето се е задавило с нещо или че чуждо тяло е заседнало в гърлото. Усилва се по време на движение на животното.

- Слузести секрети от носа, от бели до зелени, понякога хремата е много силна.

- Леко повишена температура - до 39 С.

- Могат да бъдат усилени секретите от очите.

Лечение:

-Имуномодулатори
-Гамавит или Катозал
-Тетрациклинови антибиотици
-Топло, обилно хранене
-Сиропи за кашлица
-Пробиотици

Така наречената развъдникова кашлица е етиологично нееднороден комплекс от първични вирусни и вторични бактериални инфекции на горните дихателни пътища. Тези заболявания не се ограничават само при кучетата, отглеждани в развъдници, би било правилно да се говори за инфекциозен ларинготрахеобронхит. За разлика от чумата(гана) и инфекциозния хепатит, инфекциозния ларинготрахеобронхит протича по-меко, без температура и без множествени колонизации на органите и потискане на имунната система.

Видовете вируси се различават в различните страни, при всяко огнище и свързаните с видовото отглеждане на кучетата(изолирано или групово).
В Централна Европа трябва да се отбележи възможността за следните инфекции: парагрипен вирус 2, реовируси 3(възможни 1 и 2), вируси на човешки грип А-2, кучешки аденовирус 2 и херпес вирус при кучето.
Те нарушават локалната защита на дихателните пътища и причиняват ринит, бронхит и понякога бронхиолит, които се усложняват от вторичните патогени (Bordetella bronhiseptika, стрептококи и стафилококи, пастьорели, микоплазми и др.).

При кучета, отглеждани частно и изолирани, се открива много незначителен процент на положителни серумни титри срещу вирусите на инфекцията на ларинготрахеобронхита. В много кучешки развъдници, напротив, при повечето кучета (40-90%) се откриват титри на антитела срещу един или два видове вируси. Ролята на кучетата в разпространението на вирусите на грипа от тип А-2 остава неизяснен, предполага се че заразяването протича от човека към кучето.

Заразяване

То протича по въздушно-капков път и стремително обхваща цялата кучешка популация. Инкубационният период е в зависимост от вида на вируса от 2 до 30 дни.
Аерогенното отделяне на вирусите, което се появява още в клинично здравите кучета, може да бъде интензивен и да насърчи бързото разпространение на заразата. Продължителността се различава в зависимост от вируса (кучешки аденовирус- приблизитено 8 дни).

Симптоми и протичане на заболяването


При сезонно настъпващи заболявания те се определят от взаимодействието на бекатериалните фактори, факторите на околната среда и индивидуалните особености на кучетата.
Скритите инфекции при неподложените на стрес животни образува локален краткосрочен имунитет. При клинично проявяващите се неусложнени инфекции на преден план излиза магарешката кашлица с нарушение на общото състояние или без тях, серозни секрети от носа и тонзилит. При проява на инфекциозен ларинготрахеобронхит протичащ с общи нарушения, често остава дълго запазен имунитет.

При усложнено протичане на инфекциозния ларинготрахеобронхит допълнително се открива треска, общи нарушения и признаци на пневмония.
Факторите, предразполагащи към тежко протичане на заболяването са:

1.Постъпване от развъдник с постоянно променящи се в състава животни.
2.Многократни инфекции, възможно с участието на имнунно-потискащи вируси(чума, парвовироза или инфекциозен хепатит).
3.Липсата на ваксини, неуспешна ваксинация, масивна глистна инвазия и стрес при младите кучета.
4.Потискащи имунитета вторични инфекции.
5.Преморбидни аномалии на дихателните пътища(компресирана или хипопластична трахея).

Във всички случаи, при които лечението на инфекциозен ларинготрахеобронхит в продължение на 4-5 дни не е дало резултат, трябва да се направи рентгенова снимка на гръдния кош за установяване на усложнения.

Поставяне на диагноза

За това е достатъчно типично протичане на заболяването и обща и ваксинационна анамнеза. При протичане с усложнение за установяване на доминираща вторична инфекция може да се проведе бактериално изследване на трахеалната лигавица с тест за устойчивост към антибиотици.

Прогноза

Тя е благоприятна, защото след 7-14 дни настъпва спонтанно оздравяване, с изключение на отслабените млади кучета от сергиите на търговците. Парагрипният вирус 2 при отслабени кученца може да е причина за енцефалит.

Диференциална диагноза

Чума, въздушно-капкова инфекция с малко патогенни щамове на кучешки аденовирус 1, паразитни бронхити, алергичен бронхит, колапс на трахеята и хронична сърдечна недостатъчност.

Лечение

То трябва да бъде насочено към изключване на провокиращите моменти и предовратяване на усложненията. Много е важно да осигурите покой, топлина, но не прекалено сух въздух и да изключите контакти с други кучета.
При лечението на продължителни и усложнени случаи:

1.Антибиотици (Енрофлоксацин, Тетрациклин); прилагат се също аерозоли с Канамицин, Гентамицин, Полимиксин-В.

2.Купиране на кашлицата (препарати с кодеин, гликодин и др.).

3.Бронхолитици.

4.Стимулиране на отхрачването.

Лечение на развъдниковата кашлица:

1.Евинтон- хомеопатичен, противовирусен препарат; 7-10 дни, веднъж на ден.

2.Гликодин- антитусивно средство, 5-7 дни, може 2 пъти на ден, по-добре 3 пъти, или Бронхолитин.

3.При силна кашлица и летаргия кучешки антибиотик- Ципролет; 7 дни, по 2 пъти на ден, или Синулокс.

4.За повишаване на имунитета, а също за да се намалят рецидивите е добре 2 пъти в годината по 2 месеца да се дават витамините Polydex Immuniti Up.

http://foxterier.newbb.ru/viewtopic.php?id=338

Доктор Хенри Де Бур е практикуващ ветеринарен лекар във вет. клиника Pioneer Valley. http://www.workingdogs.com/deboer.htm


http://healthypets.mercola.com/sites/he ... id=youtube (от д-р Бекер)
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета