Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Синдром на Кушинг при кучето- 2 част

Синдром на Кушинг при кучето- 2 част

Мнениеот meri » Сря Юли 01, 2015 1:59 pm

Лечение на синдрома на Кушинг при кучето

Синдромът на Кушинг се подразделя на болест на Иценко-Кушинг и синдром на Иценко-Кушинг.

Болестта на Иценко-Кушинг е заболяване, обусловено от първично поражение на субкортикалните и стволови структури (лимбичната област на мозъка, хипоталамуса), с последващо участие на хипофизната жлеза, на надбъбречната кора и развитието в крайна сметка на Кушинг.

Синдромът на Иценко-Кушинг е хормонално активен тумор на надбъбречната жлеза, възникващ основно в нейната лъчева зона, отделяща предимно глюкокортикоиди.

При болестта Иценко-Кушинг има базофилен аденом на хипофизата, продуциращ АСТН, което води до дифузна двустранна хиперплазия на надбъбречната кора и повишено образуване на кортизол.

При синдромът Иценко-Кушинг се отбелязва усилена секреция на кортизол, често наричана хиперплазия (80%), аденоми (15%) или рак (5%) на надбъбречната кора. Поради първичното усилване на секрецията на кортизола освобождаването на АСТН се подтиска от механизма за обратната връзка.

Клиничните симптоми са еднакви при болестта и при синдромът на Кушинг:

- Обща слабост; болки в костите и ставите; наднормено тегло; затлъстяване с преобладаващо отлагане на мазнини в облстта на корема, гърдите и шията; появата на червени и лилави ивици по кожата на коремната стена; атрофия и намаляване на мускулна маса; опадане на козината в областта на гърба, корема, гръдния кош; хипертрофия, повишено кръвно налягане, хроничен гастрит с повишена секреция, по-рядко "стероидни язви"; булимия и полидипсия.

Изображение

Изображение

Според степента на тежест болестта или синдромът на Иценко-Кушинг може да бъде лека, средна и тежка.
При леката форма симптомите на заболяването са изразени умерено, остеопороза може да отсъства.
Средната степен на тежест се характеризира с изразеност на всички симптоми на заболяването без усложнения.
При тежката форма заедно с ярката клинична картина заболяването има усложнения: прогресираща мускулна слабост, патологични фрактури на костите, кардио-белодробна недостатъчност, хипертоничен бъбрек.

В зависимост от протичането на синдрома или болестта Иценко-Кушинг може да бъде прогресивен или летаргичен.
При прогресивно протичане симптомите на заболяването и усложненията нарастват бързо (за няколко месеца), при летаргичния- в продължение на няколко години.
Лабораторните данни също са сходни при болестта и синдромът на Кушинг.

Общ кръвен анализ: увеличение на съдържанието на хемоглобина и еритроцитите, левкоцитоза, еозинопения, лимфоцитопения.
Биохимичен кръвен анализ: повишение на кортизола, чернодробни трансаминази, алкална фосфатаза, промяна в протеиновата фракция.

На рентгенограмата- остеопороза на костите.
При УЗИ- хепатомегалия, спленомегалия, понякога се открива увеличение на надбъбречните жлези.

Диагнозата се поставя с оглед на лабораторните данни, но най-показателно е съдържанието на кортизола в кръвния серум (11-113 нмол/л) и алкална фосфатаза в кръвния серум (8-21 МЕ/л).

Лечение с Кетоконазол

Кетоконазол- противогъбичен препарат от групата имидазол, е мощен и неселективен инхибитор на синтеза на надбъбречните и полови стероиди. Той инхибира разцепването на страничната верига на холестерола и инхибира активността на Р-450- цихотром, необходим за синтеза на глюкортикоидите.

Кетоконазол се използва за лечение на синдром на Кушинг с различна етиология, но дозите са по-високи, отколкото при лечението на гъбичните заболявания и средно е 30 мг/кг на ден през устата.

Схемата на лечение е следната: в началото по 10 мг/кг на всеки 12 часа в продължение на 7 дни; необходимо е да се наблюдава активността и апетита на животното. При появата на странични ефекти приема на препарата се спира за 24-48 часа. След 7 дни от момента на приема трябва повторно да се провери нивото на кортизола в серума. При наличието на неадекватна ответна реакция, дозата на препарата се увеличава до 15 мг/кг 2 пъти на ден и след 7 дни нивото на кортизола се изследва отново. Когато състоянието вече е под контрол, се преминава към дългосрочно лечение.

Кетоконазол има и други ендокринни ефекти. Той измества естрадиола и дихидротестостерона от тяхната връзка с протеините, свързващи половите хормони ин витро, и повишава съотношението естрадиол/ тестостерон в плазмата ин виво.
Последното може да бъде причина за гинекомастия, което понякога се случва при продължително лечение с кетоконазол.

Плюсове на терапията: относително малко странични ефекти, те са по-неизразени, лесно се отстраняват в сравнение с другите препарати.
Минуси на терапията: сравнително не високата ефективност по отношение на синдрома на Кушинг.

Лечение с Митотан

Митотан- дихлордифенилдихлоретан, структурно сходен с инсектицида ДДТ, с лоша репутация. Смята се за цитотоксично лекарство, действащо на надбъбречните жлези, и в допълнение, може да се подтисне функцията на надбъбречните кори без да разрушава клетките. Точният механизъм на действие не е изучен достатъчно.

При кучета със заболяването Кушинг, Митотан в големи дози причинява прогресираща некроза в zona fasiculata и zona reticularis, която възниква много бързо. Митотан почти не влияе на zona glomerulosa, за това синтезът на алдостерон не е засегнат. Трябва да се отбележи относително ниската системна бионаличност на препарата при перорално приложение (около 50%).

Съществуват две схеми на използване на Митотан: за лечение на болестта на Кушинг(хипофизарно-обусловен хиперадренокортицизъм) и за лечение на синдрома на Кушинг(аденом и аденокарцином на надбъбречната кора).

Схемата на лечение при хипофизарно-обусловен хиперадренокортицизъм: започва се прием на препарата с дневна доза 50 мг/кг на два приема.
Приемът на препарата продължава до появата на съответните признаци: при кучета с полидипсия- намаляване на употребяваната течност, при кучета с булимия- увеличаване на времето за употреба на храна.
Ако при кучето на 3-4 -ят ден след началото на терапията се появи стомашно-чревно разстройство, трябва да се оцени ситуацията и временно да се прекрати приемът на препарата.
7 дни след началото на терапията е необходимо да се проведе повторно изследване на кръвта: определя се нивото на кортизола, SCH.F. и креатинин.
Ако нивото на кортизола е повишен, то лечението продължава още 3-7 дни, след това изследванията се повтарят.

При повечето животни ответната реакция се наблюдава в първите 7-10 дни и практически при всички животни на 16-20-ят ден на лечението.
Поддържаща доза: кучета, при които ответната реакция се е наблюдавала през първите 7 дни на лечението- 25 мг/кг веднъж на всеки 7 дни; при животни, при които ответната реакция се е наблюдавала повече от 10 дни, трябва да се назначи препарат в доза 50 мг/кг веднъж на всеки 7 дни.
Трябва да се проведе контрола на кръвните показатели веднъж на 14 дни през първия месец, след това веднъж в месеца.

Схема за консервативното лечение на аденом и карцином на надбъбречната жлеза: в началото се назначава Митотан в доза 50-75 мг/кг през устата ежедневно в два приема в продължение на 14 дни.
Допълнително се назначава Преднизолон в доза 0,2 мг/кг на ден за намаляване на острите симптоми на остра ендогенна отмяна на стероидите.
След 7 дни се провежда мониторинг на биохимичните показатели (кортизол, SCH.F., креатинин). Ако нивото на кортизола остава високо, то дозата Митотан се увеличава до 100 мг/кг на ден, повторни анализи след 7 дни. Ако кортизола продължава на остава на високо ниво, дозата на препарата се увеличава по 50 мг/кг на ден, веднъж на всеки 7 дни докато, не бъде установена ответна реакция или се развие непоносимост към препарата.

Когато бъде достигната ответната реакция към препарата, Митотан продължава да се дава в доза 100-200 мг/кг на седмица в разделени дози с глюкортикоиди (преднизолон 0,2 мг/кг).
Контрол на серумните показатели се провеждат веднъж в месеца.
При повишаване на нивото на кортизола до 110 нмол/л поддържащата доза на Митотан се увеличава с 50%.

Плюсове на терапията: високата ефективност на препарата.

Минуси: голяма е вероятността от развитието на тежки странични ефекти, свързани със симптомите на остра ендогенна отмяна на стероидите или с токсично действие на Митотан върху организма (лимфоцитопения, тромбоцитопения, остра бъбречна и чернодробна недостатъчност).

Стопаните трябва да бъдат информирани за развитието на страничните ефекти и симптомите на остър хипоадренокортицизъм.

Хирургичното лечение се състои в отстраняване на тумора на хипофизата или хипоталамуса, едната или двете засегнати надбъбречни жлези.

Алопеция при куче със синдром на Кушинг
ИзображениеИзображение

Затлъстяване при куче със синдром на Кушинг
Изображение

Увиснал корем при куче със синдром на Кушинг
Изображение

Изображение

http://www.zoovet.ru/
http://vegavet.spb.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета

cron