Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Асцит (водянка) при кучето

Асцит (водянка) при кучето

Мнениеот meri » Сря Сеп 09, 2015 9:02 am

Изображение

Асцит при кучето не е заболяване, а последица от болезнено състояние.
Натрупването на течности в перитонеума е изключително опасно и може бързо да доведе до смъртта на кучето, за това е важно при първите подозрения веднага да се обърнете към ветеринар. Стопанина не може самостоятелно да помогне на кучето, за това изобщо не може да става въпрос за алтернативни методи на лечение- спешно на ветеринар.

Асцит е патологично състояние, при което в коремната кухина се натрупва голямо количество свободна течност. Нормално в коремната кухина има течност, но в малко количество. Прекаленото й натрупване води до нарушение на функциите на органите в коремната кухина и затруднено дишане. При кучето възниква задух, бърза умора, намалена активност, често протича рязко намаляване на теглото.

Причини

Трябва да помните, че асцит при кучето е симптом, а не основно заболяване. Възникването протича поради различни причини, най-често срещаните от които са следните:

Тумори при асцит- онкологичният процес в органите на коремната кухина, или по-точно, в перитонеума е честа причина за асцит при кучето. Това може да бъде тумор на всеки орган от стомаха до пикочния мехур. Туморите могат механично да притискат съдовете, провокирайки портална хипертензия (повишаване на кръвното налягане в съдовете на стомаха), и в резултат, ексудат в коремната кухина. Друг вариант, ако при кучето се е разкъсал тумора и е започнал силно да ексудира, при метастатичния процес в перитонеума може да бъде нарушен лимфния отток или да се формира ексудат заради повишената пропускливост на съдовете на фона на паранеопластичния сндром (състояние на обща интоксикация на организма, което се причинява от тумора, лечението се състои в симптоматична терапия).

Заболявания на черния дроб- заболяванията на черния дроб често са съпроводени с асцит. Важни функции на черния дроб в организма са филтриране на кръвта и лимфата, тяхното пречистване и синтезът на протеини. При заболявания на черния дроб (както от възпалителен, така и от невъзпалителен характер) протича подтискане на всички описани функции. Болният орган не се справя с тези обеми кръв и лимфа, които трябва да се филтрират, протича застой на кръвта и/или лимфата, изтичане на течност през част от съдовата стена и в резултат, ние виждаме асцит при кучето. Резултат от нарушението на синтеза на протеините е намаленото налягане на кръвните плазмени протеини (онкотично налягане), което също допринася до излизане на течната част на кръвта в тъканите и телесната кухина и образуването на свободна течност.

Заболяване на сърцето- сърдечната недостатъчност при кучето често е съпроводена със застой на кръвта в системното кръвообращение, което на свой ред води до асцит заради препълване на съдовото легло и течната част на ексудата в коремната кухина.

Заболявания на бъбреците- бъбреците, това е орган, регулиращ водно-електролитния баланс в организма и контролиращ отделянето в околната среда на метаболитните продукти, заедно с черния дроб. Нормалните бъбреци не допускат отделянето с урината на протеините кръвна плазма, но при възпаление на бъбречната тъкан може да се наблюдава отделяне на голямо количество протеини с урината. Загубата на протеин чрез бъбреците заедно с патологичното задържане на натрий в организма може да провокира ацсит. Аналогична ситуация може да се наблюдава при протеинов глад.

Перитонит- това е възпаление на перитонеума, възникващо по много причини, и често е съпроводено с асцит. Течността се натрупва в коремната кухина поради активно възпаление и нарушение на тази цялост на съдовата стена, повишава се нейната пропускливост.

Симптоми

Как да разберете, че кучето има асцит? Симптоматиката на асцита зависи от степента от изразеност на заболяването и количеството течност в коремната кухина.

- Кучето има голям, подут корем- често при пълните животни с незначително количество течност този признак може да бъде загладен, слабо изразен.

- Затруднено дишане- при голямо количество асцитна течност може да бъде затруднено дишането, наблюдава се задух, възможно е посиняване на видимите лигавици, при патологични процеси в черния дроб лигавиците могат да бъдат иктерични (пожълтели(отнася се за жълтеница).

- Животното често може да заема принудително седящо положение, заради затрудненото дишане при прекалено напълване на коремната кухина с течност, и нейното налягане на диафрагмата и белите дробове.

- Оток при кучето може да се наблюдава както заедно с асцита, така и самостоятелно от него. По- често може да се наблюдава оток заедно с асцита при хипоалбуминемия и ако е диагностицирана бъбречна недостатъчност при кучето. Често асцита е придружен с плеврален излив (хидроторакс).

- Силна жажда и обилна диуреза (кучето много пие и уринира)- тези симптоми по-често придружават асцита при куче с хронична бъбречна недостатъчност.

- Общата активност е намалена- кучето е летаргично, апатично. При силна степен на изтощение кучето не яде, постоянно спи, ходи трудно.

- Атрофия на мускулната маса при общо увеличение на телесната маса за сметка на задържането на течностите в организма.

- Повръщане при кучето често може да се наблюдава при ацсит, което е обослувено от основното заболяване(заболяване на черния дроб, бъбреците, паранеопластичен процес).

Диагностика


Диагностиката се провежда комплексно, според анамнезата, клиничните симптоми, резултатите от лабораторните изследвания на кръв, асцитна течност и допълнителни методи на изследване:УЗИ, рентген.

По време на прегледа при лекаря може да възникне подозрение, че това е асцит. За потвърждаване или отхвърляне на тази диагноза трябва да се проведе УЗИ или рентген на коремната кухина. Но, от резултатите на тези изследвания може да се открие само фактът за наличието на течност в коремната кухина.

Не всяка свободна течност в коремната кухина е асцит. Течността в коремната кухина може да бъде не само асцит, но и кръв(при вътрешен кръвоизлив), урина (при травматично разкъсване на пикочния мехур) или лимфа (при повреждане на лимфните съдове). Диференциалната диагностика се провежда чрез пункция на коремната стена и вземане на течност за лабораторно изследване. Ако в пробата се вижда течност със светло-сламен цвят, без рязка миризма, то това е асцит, а ако е кръв- хемоабдомен (кръвоизлив в коремната кухина), ако е урина, то това е уроперитониум (излив на урина в коремната кухина заради разкъсване на пикочния мехур или уретера), а ако е млечно-бяла течност без миризма, то това е лимфна течност. При гнойно възпаление в коремната кухина течността може да бъде с различен цвят и консистенция, но винаги с неприятна миризма. Точната диагностика е възможна само след лабораторно изследване.

Асцитната течност има голямо значение в диагностиката на първопричината за заболяването. При нейното лабораторно изследване ние можем да получим ценна информация. В зависимост от състава, асцитната течност се подразделя на : ексудат, хеморагичен ексудат, трансудат(излив), променен трансудат.

Ако изследванията потвърждават наличието на трансудат, то основните диференциални диагнози могат да бъдат тумори, портална хипертензия, хелминтоза, хипопротеинемия (бъбречна недостатъчност, заболявания на червата и черния дроб).

Промененият трансудат говори за възможното наличие на застойна сърдечна недостатъчност, портосистемна хипертензия, тумори. Ексудат е характерен за перитонит, жлъчен мехур, панкреас, понякога при тумори.

Лечение

Изображение

Помнете, че тази патология никога не е причина, но винаги е следствие- усложнен патологичен процес. Много често във ветеринарната практика не става въпрос за оперативно лечение на асцит, заради усложнение или пренебрегнато състояние на причинния фактор, или тежестта на състоянието на животното. Постоянното консервативно лечение и поддържане на нивото на ситуацията е основополагащ фактор в контрола на това състояние.

Тъй като асцитът е само резултат от основното заболяване, ние трябва да разберем, че без лечение на причините не можем да премахнем следствието. При тежки състояния и заплаха за живота на животното ние можем да използваме лапароцентеза(пункция на коремната кухина с премахване на свободната течност от коремната кухина) за облекчаване на общото състояние на животното, но това е само временна мярка, тъй като течността ще се събира отново и отново (премахнването на течността не премахва причината за нейното образуване). С асцитната течност организма губи голямо количество протеини, което още повече влошава състоянието на животното.

Лечението на животно с асцит до откриване на първопричината за неговото възникване е основано на симптоматичната терапия и насочено за подобряване на общото състояние на животното. След откриване на първопричината за заболяването, освен основната терапия, насочена за лечение на първичната патология, се назначават диуретици за премахване на излишъка течности от организма. Недостигът на протеини в организма се компенсира чрез интравенозно приложение на разтвори човешки албумин. Тъй като обилното натрупване на течности богати на протеини- това е благоприятен субстрат за развитието на бактериална инфекция, то на животното в задължителен ред се прилага антибактериална терапия с широкоспектърно действие. При проблеми с черния дроб и сърцето се използват кардиопротектори и препарати за поддържане на чернодробната функция.

Въпреки че, асцита често се придружава от неизлечими заболявания, съвместните усилия на вет.лекар и стопанина помагат да се поддържа задоволително здравословно състояние на животното, подобрявайки качеството на неговия живот.

Лекарствени препарати, използвани за лечението на асцит

За съжаление ветеринарната медицина не разполага с препарати, действието на които би подхождало за лечението на асцит при интензивно, а още повече при продължителното им приложение. Това е обусловено от колосалната загуба на калий. Използването на Фуросемид под прикритието на Аспаркам, Панангин, смеси полийони, не решава проблема. Назначаването на по-високи дози от този диуретик застрашава с тежки нарушения на електролитните нива и отмиването на течността от мрежата на микроциркулацията, което може да доведе до енцефалопатия, и което е много опасно.

Диуретиците, запазващи калия, също не са идеални и причиняват дисхормонално разстройство. Ако те частично запазват калия, то главният им недостатък е тяхната малка ефективност в сравнение с калий изразходващите, което не им дава предимство и ги изравнява с последните, особено, при лечението на асцит. Оправдано е да се приемат в комбинация един с друг. В комбинация за кучета с тегло от 30 до 50 кг не трябва да се забравя ограничаването на натрий. Добри резултати са получени при приложението на Лозартан, но той увеличава продукцията на урина и спасява калия. Използването му във вет. медицина често е затруднено.

Отстраняване и въвеждане на асцитна течност

Да се върнем към пункцията на коремната кухина и евакуацията на трасудата при асцит. Би било глупаво да се предполага, че отстраняването на течността по този начин е функционално безполезна.
Първо, отстраняването се извършва бавно, второ, постоянното й отстраняване декомпенсира бъбречната функция и може да доведе до смъртта на пациента в резултат на венозното връщане и хипоксия. Не е излишно да кажем, че при това се случва загуба на жизнено важни компоненти; електролити, аминокиселини, протеини, имунни комплекси. И това води до редица негативни последици.

Изображение

Следователно, отстраняването на асцитната течност се нуждае от компенсация за загубата на протеина. Това е възможно да се постигне или с въвеждането на албуминов разтвор, или с реинфузия на асцитен трансудат. На 500 мл възвратна течност се прибавят 500 единици хепарин. Може да се прилага интравенозно в продължение на 2-3 дни при температура на съхранение в хладилника 3-4 С. Трябва да помните, че асцитната течност може да бъде напълнена с токсини и бактериално разпространение. При такива подозрения трябва да бъде почистено по-детайлно и да се приемат антибиотици. Но таква необходимост възниква много рядко.

Въвеждането на асцитна течност венозно е обосновано и оправдано, още повече във вет.медицина. Това дава допълнителни шансове, както за продължаване на живота, така и за възможна ремисия на пациента.

Изображение

В повечето случаи асцитът е много тревожен симптом. Ако вашето животно се движи трудно, а в корема се напипва течност, спешно се обърнете към ветеринар. Животното се нуждае от спешна помощ. Не пренебрегвайте симптомите!

http://vetstate.ru/
http://vetpraktika.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета