Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Еозинофилен синдром при кучето

Еозинофилен синдром при кучето

Мнениеот meri » Вто Окт 13, 2015 11:36 am

Еозинофилният алергичен синдром при кучетата включва в себе си няколко прояви на алергии, причиняващи възпаление и раздразнение на кожата.

Еозинофилна плака


Среща се по-често от другите прояви на този синдром, и представлява червени овални участъци засегната кожа, съпроводен със силен сърбеж. Плаката може да бъде една или няколко. По-често поражения възникват на корема или бедрата на животното. Тези огнища съдържат тип бели кръвни клетки, които се наричат еозинофили.

Еозинофилна гранулома

В този случай поражения се откриват както на кожата, така и на лигавиците по тялото на животното, по-често на задната повърхност на бедрата, в устата и в областта на муцуната. Сърбежът е умерен.

Еозинофилна язва

Обикновено засяга областта на горната устна от едната страна, по-рядко от двете страни. Язвата е ясно очертана, с червеникаво-кафяв цвят. В повечето случаи не причинява никакъв дискомфорт на животното.

Причината за възникването на еозинофилният алергичен синдром се крие в работата на еозинофилите. Това е тип кръвни клетки, участващи в процеса на възникване на различни алергични реакции. Гранулома се наричат големите възпалителни процеси на кожата. Понякога гранулома се наричат всякакви прояви на еозинофилен алергичен синдром при животните, заради което може да възникне объркване.

Обърнете внимание, че при кучето еозинофилна гранулома се среща изключително рядко и не е чест еозинофилен алергичен синдром. По-често това заболяване засяга котките.

Еозинофилните плаки са червени овални участъци засегната кожа, болезнени, обикновено се появяват на корема или бедрата на животните. Тези огнища съдържат тип бели кръвни клетки, които се наричат еозинофили и възникват при кучетата на възраст от две до шест години.

Вродената гранулома се проявява на възраст до две години. Този въпрос все още не е изучен от генетиците, но се предполага, че склонността към еозинофилна гранулома може да се предава по наследство. Съществува известна генетична предразположеност към дисфункция на еозинофилите, които са основа на заболяването. Еозинофилна гранулома често се среща при сибирските хъскита.

Симптоми

Различните признаци на заболяването могат да се проявят едновременно. При кучетата огнищата на поражение на кожата изглеждат като равни уплътнения с червен или кафяв цвят, те могат да бъдат няколко.

Еозинофилни плаки:


- Ясно очертани, изпъкнали огнища на поражение с кръгла или овална форма, често болезнени;

- Отделяне на течност от плаката;

- Разположени на корема;

- В областта на гърдите;

- На вътрешната повърхност на бедрата;

- До ануса;

- Под предните крака;

- Опадане на козината;

- Почервеняване на кожата;

- Ерозии;

- Възможно увеличение на лимфните възли.

Еозинофилна гранулома:

- Линейна форма на поражение;

- Разположени на задната повърхност на бедрата;

- Множествени поражения близо едно до друго;

- Груба кожа;

- Огнища с бял или жълт цвят;

- Подуване на устната или под брадата;

- Болезненост;

- Куцота.

Еозинофилни язви:

- Язви на лигавицата в устата;

- Предимно на горната устна;

- Засяга устната кухина и венците;

- Огнищата са леко изпъкнали;

- Липсва кръвотечение;

- В повечето случаи е безболезнено;

- Може да прерасне в злокачествено раково образование(карцинома).

Причини

- Неспецифични алергични реакции;

- Свръхчувствителност;

- Хранителна алергия;

- Бълхи;

- Други насекоми;

- Генетична предразположеност.

Диагностика

За да се постави точна диагноза и да се назначи правилно лечение, ветеринаря трябва да проведе щателен медицински преглед. Трябва да разкажете подробно цялата история на заболяването, да си спомните кога и как са започнали да се проявяват симптомите на заболяването.
Не забравяйте да кажете за инциденти, предшестващи кожните прояви, например, алергични реакции или бълхи. Също така за диагностиката на това заболяване ще бъде полезна всяка информация за генетичната предразположеност на животното към алергии и кожни проблеми. За правилната диагностика е необходимо да се направят анализи на кръв и урина.

Медицинският преглед трябва да включва изследване на кожата, по време на което ще бъде взето парче кожа (биопсия) за хистопатологично изследване. Кожните проби се анализират под микроскоп, а също се изследват за наличието на гъбички и бактерии, в това число микобактерии. Провежда се анализ с течност за влажна повърхност.

Лечение

В повечето случаи лечението може да се провежда в домашни условия. Главното е да се спазват лекарските препоръки. Първо, лекарят ще назначи строга диета на кучето, както и във всички други случаи на проява на алергии. Важно е да храните кучето с качествено свежо месо, като агнешко, свинско, еленско или заешко, в продължение на 8-10 седмици. След изтичането на този срок се върнете към обичайното хранене, от което трябва да изключите завинаги тези продукти, към които виждате явна негативна реакция на кожата.

В някои случаи според резултатите от кожните тестове ветеринаря може да диагностицира атопия. По време на кожния тест под кожата се въвежда малко количество разреден алерген. Ако на местата на инжекциите се образуват мехури, значи, има алергия към даденото вещество.

За спешното премахване на отока и възпалението ветеринаря ще назначи специални препарати. За дългосрочно лечение повечето кучета преминават хипосенсибилизация, т.е. инжекции с минимално съдържание на разреден алерген. Постепенно дозата на алергена се увеличава и организма се учи да се справя с алергиите със собствени сили.

Съвети

Ветеринаря ще ви каже в какви срокове ще трябва отново да заведете кучето в клиниката. Това трябва да се прави редовно, за да може лекаря да проследи динамиката на оздравяването и в случай на необходимост да коригира собствените си назначения, а също, за да вземе кръвен анализ.

Задължително спазвайте строго препоръките на вашия лекар за храненето на животното. Възможно е, при следващите срещи лекаря да позволи да разширите диетата на кучето, но без неговите съвети по-добре не провокирайте алергията. Ако по време на изследването са били установени алергени, тяхното влияние трябва да се ограничи по възможност.

http://kotopes.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета