Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ламблиоза (гиардия) при кучетата

Ламблиоза (гиардия) при кучетата

Мнениеот meri » Нед Окт 18, 2015 8:02 pm

Изображение

Ламблии (Lamblia Intestinalis Giardia) - протозойни едноклетъчни микроорганизми, които живеят в тънките черва на кучетата и котките и причиняват заболяване, което е известно под названието ламблиоза или ламблиаза.
Животното се заразява по фекално-орален път, чрез изяждане на храна, съдържаща цисти на ламблиите. В тънките черва цистата се отваря и освобождава активната форма трофозоид. Заразяването протича от болното животно, отделящо цистите заедно с изпражненията. Заразяват се естествените източници на храна и вода. Трябва да бъдете внимателни по време на разходка и къпане на кучето във водоеми. Болното животно става източник на заразяване 1-2 седмици след поглъщане на цистите.

Ламблиозата може да бъде основна причина за диарията. Но повечето кучета, заразени с ламблии, нямат диария, повръщане или други симптоми.

Ламблиите имат две форми. Чуплива подвижна форма, която съществува в червата, и неподвижна форма(форма на цисти), която съществува в изпражненията и може да оцелее в околната среда, включително водата, до няколко месеца.

Симптоми

Инкубационният период на заболяването е до 12 седмици. Характерни клинични признаци на проява няма. Понякога тя причинява други тежки заболявания или става съпътстваща за хронична храносмилателна дисфункция. Но по-често животното става носител на микроорганизмите.

Острата форма се характеризира с рязка болезненост в областта на корема. Кучето е неспокойно, скимти, не си намира място. Фекалните маси стават воднисти, но кръв и слуз няма в тях. Възможно е намаляване на апетита, гадене, усилено газообразуване. Телесната температура е нормална.
Острата ламблиоза е доброкачествена и отшумява за седмица.

Повечето стопани смятат тези симптоми за последица от отравяне и лекуват своите животни с енетеросорбенти. Препаратите облекчават проявата и помагат за по-бързото премахване на острото състояние.

Тези микроскопични паразити се прикрепват към стените на червата и причиняват остра зловонна диария. Изпражненията могат да варират от меки до воднисти, често имат зеленикав оттенък, а понякога съдържат и кръв. Заразените кучета имат в изпражненията излишък на слуз. В някои случаи може да възникне повръщане. Тези симптоми могат да се запазят няколко седмици, и постепенната загуба на теглото може да стане очевидна.

Диарията при ламблиоза може да бъде непостоянна. Повечето кучета нямат треска, но могат да бъдат по-неактивни. Заболяването обикновено не застрашава живота, ако имунната система не е отслабена.

Последици

При старите кучета и животните с отслабен имунитет ламблиозата протича в по-тежка форма. Заболяването се проявява по няколко признака:

- влошаване на апетита и загуба на тегло;
- лошо състояние на кожата;
- усилено опадане на козината, не свързано с линеене. Космите стават чупливи, отслабени;
- дълбоки гънки и цепнатини по устните;
- оригване с миризма на сероводород;
- признаци на обща интоксикация:летаргия, бърза уморяемост, лошо самочувствие;
- чревни колики, метеоризъм, нарушение на фекалиите(диарията се сменя със запек);
- неприятна миризма от устата, обложен език;
- авитаминоза;
- не преминаващи дерматити;
- хроничен отит;
- нарушение в работата на черния дроб, панкреаса;
- рядко рахит и дистрофия и т.н.

При отсъствие на лечение на фона на ламблиозата често се развиват алергични реакции: отит, мокреща екзема, конюктивит, блефарит. Подозренията за наличие на ламблии в червата имат място, ако продължителното лечение с антихистаминни препарати не дава резултат. За премахване на неприятните симптоми първоначално трябва да се отстрани ламблиозата.

Как се заразяват кучетата

Кучетата се заразяват с ламблии, когато поглъщат паразита във формата на цисти. При възприемчивите кучета, когато цистата попадне в червата, тя преминава във формата на трофозоит (подвижна форма), прикрепва се към стените на червата и започва да се храни. Ако ламблиите са достатъчно количество, то при кучето се появяват клинични симптоми и ще се развие увреждане на чревната стена. Трофозоитите се размножават с деление, а някои се превръщат във формата на цисти. По този начин кучето оставя в своите фекалии цистите на ламблиите.

Тези цисти могат веднага да заразят другите животни. Ламблиозата може да се предава чрез храната, мирисане на замърсена почва, при използване на замърсена вода.

Ако цистите се срещат в изпражненията на здраво възрастно куче без диария, това се смята за временно, незначително явление. При кученцата и отслабените кучета ламблиозата може да причини сериозна водниста диария, която без лечение може да стане смъртоносна.

Вероятността от заразяване се увеличава, ако в обкръжението на кучето присъстват много фекални замърсявания. Ламблиозата често се среща в плътно-заселените райони и среди, като приюти, развъдници и зоомагазини.

Диагностика

Малките кисти се откриват при редовна проверка на фекалиите на кучето. Ако вашият ветеринар подозира ламблиоза при кучето, той може да направи анализ на фекалии за наличието на антигени на ламблии. Предварителна диагноза често се поставя според историята на заболяването и клиничните симптоми, показващи за ламблиоза.

За откриване на ламблии има и специални тестове, позволяващи бързо и достоверно да се постави диагноза.

Лечение

За пълното оздравяване трябва да се премахнат цистите от червата от кучето. Но съвременната медицина няма препарат, способен да премахне на 100% паразита от организма на носителя.
Приложението на медикаментите, действащи пагубно на ламблиите в 50% от случаите също е малко ефективно. Микроорганизмите са способни да се адаптират към химическите препарати.

При всеки метод на лечение е важно да не допуснете повторно заразяване и да намалите количеството на цистите, отделяни във външната среда.

Най-разпространеният препарат, използван за лечение на ламблии, това е антибиотикът метронидазол. Той се използва в продължение на 5-7 дни. Другият противопаразитен препарат фенбендазол често се използва като допълнително средство, особено при използването заедно с метронидазол. Комбинацията от тези препарати също често се използва при котки, страдащи от упорита и невъзприемчива диария. При обезводняване или в случай на тежка диария се провежда поддържаща терапия с други лекарствени средства. Някои кучета се нуждаят от последващо изследване и терапия, според тяхното състояние. Кучето се смята за здраво, ако при повторното изследване на фекалните маси не се откриват цисти на ламблии.

С цел профилактика от повторно заразяване не трябва да разрешавате на кучето да пие вода от водоеми, реки, локви. Сведете до минимум общуването с уличните кучета.
Ако кучето живее в апартамент, по време на лечението трябва да го къпете по-често, за да отмивате цистите от козината. След игри и общуване с кучето трябва да измивате добре ръцете си със сапун.

Каква е прогнозата за лечение

В повечето случаи прогнозата е положителна. На повишен риск от усложнения са подложени само изтощените или стари животни, със силно отслабена имунна система.

Групи на риска

В тези групи влизат животните със следните патологии:

- стомашно-чревен тракт, с тенденция към трайно протичане и слабо изразено обостряне;
- нарушение на кератинизацията (прекомерно образуване на суха себорея);
- вегетативни, неврологични нарушения (особено при съчетаване им с патология на стомашно-чревния тракт);
- устойчива еозинофилия;
- алергични заболявания.

Може ли кучето да зарази човека

Ламблиите могат да предизвикат диария при човека и потенциално могат да се предават от кучето към хората. Смята се, че дивите котки и кучета са основен източник на заразяване с ламблии при хората.

Предаването на заразата от човек към човек също е много разпространена, а замърсеното водоснабдяване отговорно за много огнища на заболявания.

Ако на вашето куче е поставена диагноза ламблиоза, трябва да дезинфекцирате околната ви среда и да спазвате строга лична хигиена. Хората с имунодефицит, рак или преминаващи курс на химиотерапия трябва да се отнасят с изпражненията с повишено внимание.

За дезинфекция може да се използва белина, разредена в съотношение 1:32 или 1:16. Но трябва да сте сигурни, че повърхността може да се дезинфекцира безопасно с белина. Цистите на ламблиите се страхуват от суха среда, за това се старайте да поддържате околната среда колкото се може по-суха. За постигане на най-добри резултати трябва да почистите всички достъпни зони за животното, след това да ги подсушите за няколко дни, и само след това може да разрешите на животното да се намира в привичната за него среда.

Изображение

http://petstime.ru/
http://jvet.ru/

http://www.vvcbg.com/vet-statii-giardia.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета