Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да разпознаете отравяне при кучето

Как да разпознаете отравяне при кучето

Мнениеот meri » Пет Ное 06, 2015 4:02 pm

Кучетата не могат да разкажат с думи, че не се чувстват добре, и обичайно използват невербални знаци, за да ни покажат неразположението си.
Признаците за това, че вашето куче я изяло нещо токсично, варират от явни, такива като прилошаване, повръщане и гърчове, до неуловими, такива като апатия, черни изпражнения и тежко дишане. Ако подозирате, че кучето се е отровило, огледайте околната обстановка, а след това позвънете на ветеринар.

Изображение

1.Проверете цвета на венците на кучето.
Венците на кучето трябва да напомнят по цвят цвета на кожата на кучето и да бъдат розови, черни и шарени. Загубилите цвета си венци говорят за силно неразположение.

- Проверете венците на кучето, като повдигнете горната устна и натиснете на мястото над зъбите с пръст. Отпуснете пръста и вижте за промяна на цвета на мястото на натиска. След няколко секунди цвета трябва да се върне от бял до розов.

2.Проверете чувството за равновесие при кучето.
Ако то е колебливо, дезориентирано или замаяно, това е знак, че кучето може да бъде отровено.

3.Обърнете внимание на функционирането на тялото на кучето, за да откриете нарушения.
Към признаците за това, че кучето е погълнало нещо отровно, се отнасят постоянното повръщане или течни, меки, жълтеникави, зеленикави или черни изпражнения. Изпражненията трябва да бъдат твърди и кафяви, докато урината трябва да има жълт или прозрачен цвят.

4.Вслушайте се в белите дробове на кучето, за да откриете нарушения в дишането.
Повърхностно дишане, тежък задух или лека компулсивна кашлица, която се появява внезапно, могат да свидетелстват за болка.

Изображение

5.Измерете температурата на кучето с термометър.
Идеалната температура трябва да бъде 38,3-39,2 С.

- Помолете някой да ви помогне при измерването на температурата. Единият човек трябва да държи главата на кучето, докато другия използва термометъра по предназначение.

6.Обърнете внимание на внезапната загуба на апетит.
Ако кучето внезапно престане да яде, това може да бъде признак за токсично отравяне. Ако при кучето отсъства апетит в продължение на 24 часа, позвънете на ветеринар.

Изображение

7.Огледайте своя дом и градина, за да проверите потенциалните източници на отравяне, такива като отровни примамки за гризачи, мъртви животни, гъби и химикали.
Обърнете внимание на обърнати кутии, повредени опаковки с лекарства, разсипани течности или разпръснати стопански химикали.

- Ако подозирате, че кучето е изяло отровно средство, проверете информацията на опаковката. Повечето средства с токсични съставки съдържат телефонен номер, на който клиентите могат да позвънят, за да разберат как да разпознаят отравяне с това средство при кучето.

8.Запишете симптомите на кучето.
Запишете кога са започнали симптомите, силата и вашите действия за тяхното облекчаване.

9.Позвънете на ветеринар.
Опишете симптомите и възможните причини за случайното отравяне. Попитайте дали тези симптоми изискват спешно посещение на ветеринарна клиника.

Клинични признаци на отравяне:

1. Обща слабост. Животното е мудно, лежи повече. Ако се опитва да ходи, то лапите треперят, може да се подгъват. Често се появяват гърчове, треперене.

2.Понякога общата подтиснатост се заменя с превъзбуда.

3.Най-разпространените клинични признаци на отравяне са повръщане и диария. Това е защитна реакция на организма, насочена към бързото премахване на съдържимото от храносмилателния тракт, за да не се усвоят токсините. Това може да облекчи състоянието, но не премахва отровата. Изисква се спешно лечение.

4.Повишава се жаждата. Това е свързано с обезводняването заради повръщането и диарията. Ако отравянето се е случило през храносмилателния тракт, то голямото количество течности намаляват концентрацията на токсина и стават "полезни" при следващата атака на повръщане.

5.Дишането е учестено, повърхностно.

6.Ако се е случило отравяне с отрова за плъхове, в повръщаното и диарията се вижда кръв. Това се случва, защото действащото вещество се "специализира" в нарушение на кръвосъсирването. Дори и най-малката рана води до голяма загуба на кръв. От там и анемията на лигавиците.

Температурата се повишава. Пулсът е учестен. След отравяне с отрова за плъхове животното стене, изпитва болка в корема. Ако не се назначи спешно лечение, кучето умира от мъчителна болезнена смърт.

7.Гърчовете се появяват в случай на попадане в организма на арсен или активната съставка на противотуберкулозния препарат (изониазид). Ако не се окаже спешна помощ, отравянето с тези компоненти води до паралич и смърт.

8.Понякога неправилно съставената диета става причина за развитие на сериозни здравословни проблеми. Например, ако давате често протеинова храна(месо, извара, риба и пиле). Когато ежедневно се дава голямо количество, то страдат бъбреците. Урината променя своя оттенък и миризма. Появяват се пърхот и плешиви места, ако навреме не се обърнете към ветеринар и не смените диетата, кучето ще получи бъбречна недостатъчност.

9.Появява се силно слюнотечение.

Съвети:

- Времето играе съществена роля при борбата със случайното отравяне. Ако симптомите продължават по-дълго отколкото е предположил ветеринаря, спешно отведете кучето в клиниката. Намерете денонощна клиника, ако симптомите са се появили в почивните дни или през нощта.

Предупреждения:

- Не се осланяйте на студения, топъл или мокър нос на кучето, за да разпознаете отравянето. Необичайно мокрия или сух нос не е признак на заболяване. Добър начин за разпознаване на отравянето е измерването на температурата.

Първа помощ viewtopic.php?f=218&t=12945

http://ru.wikihow.com
http://www.belanta.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета