Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Черна акантоза и нейните усложнения при кучето

Черна акантоза и нейните усложнения при кучето

Мнениеот meri » Чет Яну 14, 2016 12:11 pm

Това е генетично или вторично заболяване, характеризиращо се с натрупване на голямо количество меланин в кожата, рязко удебеляване на кожата и оплешивяване. Черната акантоза е вродено наследствено кожно заболяване. Причините за неговата поява са неизвестни. Тъй като заболяването се среща много рядко и само при младите дакели, се предполага, че това е наследствено заболяване.

Същността на заболяването е хиперпигментация. Няма зависимост от пола на животното. Основната форма на заболяването е genodermatosis (генетично заболяване на кожата), което се среща при много породи, но особено предразположени към него са всички видове дакели. При тези кучета признаците на патологията се развиват преди едногодишна възраст.

Вторична акантоза, или пост-възпалителна хиперпигментация, се среща по-често и може да възникне при кучетата от всяка порода и във всяка възраст. Може да се развива заради заболявания, съпроводени с възпаление на аксиларната или ингвинална области поради конформационни заболявания, затлъстяване, ендокринопатии (хипотиреоидизъм, хиперкортизолизъм, патологии на половите хормони). Предразполагащ фактор може да е алергичен дерматит, хранителни алергии, нарушения на кератинизацията, независими кожни инфекции (стафилококова пиодермия).

Клиничните признаци най-ярко се проявяват в хиперпигментация, която първо се вижда под мишниците и/ или в слабините. При първична акантоза тъмните петна могат да бъдат разпръснати безредно в засегнатата област, те нямат възпалителен характер. Първичното протичане се характеризира с постепенното им развитие и увеличение на петната. При вторична акантоза петната могат да се появят навсякъде, но все пак се забелязва някакво изразено огнище на поява. В този случай присъства възпалителна реакция, с ярко изразена склонност към влошаване на протичането.

Същото е възможно и при първична форма. При това възпалението "стартира", то се управлява от един и същи алергичен дерматит. Много бързо нарастват признаците на хиперпигментация, отбелязва се лихенификация, симптомите на акантоза често включват и себорея. Засегнатите области стават болезнени. Ако по краищата на огнищата на меланизацията се появи червена рамка, това вероятно показва за намеса в процеса на патогенната микрофлора.

След време пораженията преминават в долната част на шията, слабините, по целия корем, слабините, коленните сухожилия, обхваща областта близо до очните кухини, дори ушните миди. Ако кучето има първична акантоза, то сърбежът може да се проявява епизодично, или да бъде признак за замърсяване на засегнатите части на тялото с патогенна микрофлора. При вторичната форма кучето може да се чеше постоянно, тъй като в този случай описаната патолигия първоначално е свързана с алергична реакция или някакво друго заболяване.

По принцип диагнозата може да се постави напълно достоверно и само по един клиничен признак. Но това не означава, че можете да минете без пълно ветеринарно изследване, тъй като във всеки случай е необходимо да се изясни каква е причината за възникване на заболяването. Кожните проби са необходими за изключване или потвърждаване на демодекоза, намазка и посявка в културна среда се използват за откриване на някои бактериални инфекции.

При старите кучета е особено полезно да проверите щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, а също да се проведе кожна алергична проба. Биопсия се използва рядко, тъй като при първичната форма всичко се вижда и без нея, а при вторично протичане тя може да се приложи за потвърждаване, освен ако е себорея, и за някои кърлежови инфекции (в тежки случаи). Този метод на изследване не трябва да се изключва напълно, тъй като с негова помощ се откриват остарели бактериални патологии на кожата.

Проверка на диагнозата: осъществява се биопсия на кожата, изключва се вторична черна акантоза.

Хроничната форма на черна акантоза е себореята. Под себорея се разбира заболяване на кожата, причинено от дискератоза.
Seborrhoe sicca (суха): люспи с различна структура, от тънка пластина към по-обемна част. Също така е възможен сърбеж.

Seborrhoe aleosa (мастна): прекомерна секреция на мастните жлези, което води до натрупване на мазнини по кожата и козината. Също е възможен сърбеж.

Себореен дерматит: дискератоза, бактериална инфекция, прекомерна секреция на мастните жлези и т.н. могат да доведат до възпалително поражение на кожата. Обикновено е съпроводено със забележим и ярко изразен сърбеж.

В зависимост от причините се различават:

- Първична идиопатична себорея. По-често се среща при немска овчарка, кокер спаниел, ирландски сетер, доберман, лабрадор.

- Първична метаболитна себорея- в резултат на нарушена обмяна на веществата. Хормонални разстройства: хипотиреоидизъм, хиперадренокортицизъм, разстройство на половите хормони, захарен диабет, недостатъчност на растежен хормон. Нарушение на мастната обмяна: дефицит на мастни киселини, протеини, витамин А и цинк; малсорбация, нарушено храносмилане, заболяване на черния дроб.

- Вторична себорея: себорея като съпътстващ симптом на заболяване.

Лечението на първичната себорея се състои в рационално хранене: храна от известни фирми с оптимален избор на хранителни вещества.

Добавки към храната: смесват се в равни количества животинска и растителна мазнина.
Най- добре свинска мас и слънчогледово масло(смес 1:1; дава се по 1 супена лъжица на 500 гр храна).

Кератоличен и антисебореен шампоан: катранен шампоан, шампоан с кисело мляко, шампоан с бензоил пероксид, серен шампоан (шампоана се оставя върху кожата 10 до 20 мин, след което се изплаква добре). Процедурата се провежда с честота от 2 пъти в седмицата до веднъж на 1-4 седмици до края на живота.

Глюкокортикоидите се дават през ден. Заедно със стопанина на кучето трябва да се определи най- ниската ефективна доза.

Себореята не може да се излекува и трябва да се държи под контрол.

Терапията на вторичната себорея се състои в борба с нейната причина, по възможност, нейното премахване.

Също така клиничен симптом на черна акантоза е вторично присъединена инфекция - често бактериална или гъбична. Гъбите Candida albicans и Malasseria pachydermatis сапрофират на кожата при клинично здрави животни, а при определени условия се увеличава тяхната пролиферация, което е причина за възникване на гъбична инфекция.

В патогенезата на микозата важна роля играят както екзогенните фактори (механична и химическа травми, повишена влажност и температура, безсистемно приемане на антибиотици и глюкокортикоиди, патогенност и вирулентност на щама), така и енодгенни (възраст, порода, нарушена обмяна на веществата, остри и хронични заболявания, бременност). Т.е. кандидоза и маласезиоза са своеобразен "маркер" на различните заболявания, съпроводени с развитието на имунопатии. За потвърждаване или изключване на диагнозата маласезиоза или кандидоза на кожата и лигавиците трябва да се проведе лабораторна диагностика с микроскопия на нативните и оцветени препарати, диагноза на културата (посявка върху хранителна среда с добавяне на антибиотици), а при необходимост - титруване на културите гъбички към антибиотици.

За успешното лечение трябва да се назначи комплексна поетапна терапия, включваща не само етиотропно лечение, но и откриването при всяко животно на водещия патогенетичен фактор, отговорен за създаването на условия за развитието на микоза. Задължително условие за профилактика и лечение на рецидива на гъбичната микоза има отстраняване или намаляване на изразеността на рисковите фактори на развитие и рецидивиране на кандидоза и маласезиоза.

Основни принципи на лечение са едновременното лечение на всички огнища на гъбична микоза, комплексно назначаване на фунгицидни и фунгистатични препарати за вътрешно и външно приложение според резултатите от антимикотикограмата, витаминни и пробиотични препарати.

За лечение на гъбична микоза се използват полиенови антимикотици ( нистатин, амфотирицин В, амфоглюкомин, микосептин, пимафукорт (Pimafucort)), препарати от серията имидазол (кетаконазол, канестен, кандибене, миконазол, еколин, певарил), препарати от серията триазол (флуконазол, итраконазол). При назначаване на антимикотични препарати трябва да се има предвид, че те имат странични действия (хепато- и нефротоксични) и противопоказания.

За съжаление не са разработени стандарти на ранна диагностика и лечение на гъбична микоза, за това изучаването на тази патология е много важно, защото неадекватната или закъсняла терапия може да доведе до усложнения в организма на животното.

Какво е лечението на черна акантоза? Първичната форма е неизличима при дакелите. При някои кучета пораженията не прогресират отвъд етапа на чисто козметичен проблем. Ако се развие възпаление, заболяването в началния стадий може добре да отговаря на използваните лечебни антимикробни шампоани, а също на въвеждането на глюкокортикоиди. Антихистаминните, успокоителните препарати също действат добре, тъй като те позволяват да се премахне възникващия от време на време сърбеж. Когато черната акантоза има тенденция да прогресира, се прибягва до по-агресивна терапия.

Следващите системни методи на лечение се използват от ветеринарите по цял свят, дават добри резултати: вит. Е се назначава за 2-3 месеца, системните глюкокортикоиди се въвеждат в продължение на седмици, понякога се използва схемата "през ден", мелатонин, който първоначално се прилага в продължение на седмици, а след това се назначават по необходимост (ежеседмично или ежемесечно). Провежда се съвместно лечение на бактериалните инфекции. Антимикробната терапия е съвместима с другите методи на лечение. Антисеборейните шампоани се оказват добри, ако има себорея, но те трябва да се използват до два или три пъти на ден при особено тежки случаи.

При вторична акантоза животното се подобрява след откриване и унищожаване на първопричината. Някои огнища на хиперпигментация могат да останат и след лечението. Ако кучето не е било лекувано преди това от стафилококова бактериална инфекция на кожата, се препоръчва да го проверите за наличието на патоген: възможно е някои от неговите структурни форми да предизвикват рецидив на заболяването.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://vashipitomcy.ru/
http://www.veterinars.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета

cron