[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Баланопостит при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Баланопостит при кучето

Баланопостит при кучето

Мнениеот meri » Съб Яну 16, 2016 6:58 pm

Много малко стопани знаят, че техният любимец страда от това деликатно заболяване, въпреки че то е достатъчно сериозно и води до неприятни последици. Племенните кучета се изключват от развъждане и се бракуват.

ВАЖНО! Ако забележите жълтеникав или зеленикав секрет на препуциума на своя любимец, спешно го заведете на ветеринар.

Баланопостит се нарича възпаление на препуциума и главичката на пениса. Органите се подуват, силно се възпаляват, кучето страда от болка. При зрелите кучета леките форми на баланопостит често се появяват спонтанно, особена опасност за здравето и живота на кучето няма, и те са склонни към спонтанно самоизлекуване. Но в случаите, когато е намесена патогенна микрофлора, всичко може да завърши много лошо.

http://vashipitomcy.ru/_pu/11/66420489.jpg

Ако заболяването не се лекува, вашият любимец може да загуби всички свои "достойнства". Тежките форми на инфекцията често се прехвърлят на тестисите, което се изразява със силен орхит, и впоследствие, това може да завърши с перитонит. Съществува разпространена заблуда, че заболяването засяга изключително старите кучета, но това не е така. Баланопостит се открива дори при кученцата, това е рядко, но е много неприятно.

Причини за възникване на заболяването

Обикновено към такъв изход води осеменяването на препуциума с патогенна микрофлора. Това протича на фона на някакви травми (драскотини, разкъсвания). В някои случаи предразполагащ фактор може да стане дори тумор. Но още по-често заболяването се развива на фона на друга патология, фимоза (стеснение на препуциума). Това е заболяване, при което препуциума се свива, стеснява, и в резултат главичката на половия член не може да се върне в първоначалното си положение. Тя се подува и възпалява, слизестия орган изсъхва, става лесна плячка за недоброжелателни микроорганизми.

При някои породи тази патология е вродена, обусловена от някакви генетични дефекти. Понякога причината за фимоза и последващ баланопостит може да стане оток на тъканите на препуциума.

Симптоми

Симптомите на това заболяване са достатъчно характерни, за това не е трудно за диагностициране. Характерен признак за това е появата на зеленикава или жълтеникава гной на върха на препуционалната кухина. При около 50% от случаите се открива кървав секрет от самия полов член.

При много кучета повод за спешно посещение при ветеринар е постоянното облизване на "долните участъци". Торбичката понякога е постоянно мокра от слюнката. Животното се опитва да премахне болката и другите неприятни усещания от развиващия се възпалителен процес. Болните кучета не проявяват никакъв интерес към чифтосването. Дори в случаите, ако кучето е способно на чифтосване, не трябва да се допуска в никакъв случай, защото в противен случай гнойната микрофлора е способна да зарази и женската.

Диагностика

Диагностиката е лесна. В много случаи е достатъчен визуалния оглед на възпаления препуциум. Трябва да се изясни причината за възникването на патологията: патогенна или микрофлора, или до това е довело попадането на чужд предмет. Трябва да се изключи вероятността от туморно заболяване, тъй като схемата на лечение при него е различна.

http://vashipitomcy.ru/_pu/11/s37938743.jpg

В по-тежките случаи е необходима локална анестезия, и дори обща анестезия, тъй като е невъзможно да се огледат засегнатите области заради силната болка. Трябва да се направят анализи, особено ценни са натривката и промивките. Взетия материал се посява в хранителна среда. Това позволява бързо и точно да се разбере кой микроорганизъм е причинил негативните процеси.

Терапия

Леките форми могат да се лекуват в домашни условия. Самият терапевтичен процес е прост: трябва да правите промивки на препуционалната кухина няколко дни. Имайте предвид, че кучето няма да бъде във възторг от промивките. Използва се малка спринцовка от мека гума. Разтворът трябва да бъде пресен и топъл.

https://www.youtube.com/watch?v=3lOdzYoN80M

Не допускайте докосване на накрайника на спринцовката към главичката на половия член, тъй като това може да предизвика силна болка. Внимателно масажирайте, премахнете излишната течност. Желателно е да обработите тази област с линимент, оказващ заздравяващо и противомикробно действие.

http://vashipitomcy.ru/_pu/11/26356949.jpg

Много е важно да предовратите облизването от кучето през цялото лечение. Единственият начин е да поставите медицинска яка на кучето. Ако заболяването е преминало в хронична форма, лечението се осъществява само от ветеринар.

Трябва да се открие и премахне първопричината на заболяването. Особено важно е да се открие и премахнат всякакви сраствания, тумори и белези, които биха могли да доведат до фимоза и баланопстит. Както и в случаите при леките форми, кучето е подложено на ежедневна промивка на препуциума, трябва да се използват антисептични разтвори в големи концентрации. Ако състоянието на животното се влошава, се започва лечение с антибиотици.

Голямо значение има приложението на антисептични линименти, които се инжектират със спринцовката(без игла) в кухината на препуциума. Ако поради някаква причина не сте успели да победите заболяването, е възможно да се наложи кастрация.

Прогноза и препоръки

Рецидивите на заболяването са много чести. Това се отнася особено за тези случаи, когато не е открита първопричината. Освен това, фоликуларния баланопостит много често става хроничен. Условно-патогенната микрофлора при всеки удобен случай ще предизвиква образуването на пустули на препуциума.

Веднъж на 2-3 месеца ще трябва не само да контролирате състоянието на препуциума, но и от време на време да промивате неговата кухина. Прогнозата при по-леките случаи винаги е благоприятна, иначе е от внимателна до неблагоприятна. Така че още при първите признаци на тези патологии трябва веднага да се обърнете към ветеринар.

Ако при кучето освен секрет се наблюдава патология на уринирането (липса на уриниране, затруднение или болезненост при уриниране) трябва да се обърнете спешно към ветеринар.
Ако при прегледа на половия член се наблюдава силна болезненост, животното нервничи, дърпа се при палпация на препуциума. Ако сте открили някакви образувания на половия член или силно почервеняване, ако секрета е непосредствено от уретрата. В случай на често рецидивиране на заболяването, посетете ветеринар.

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета