Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Витилиго при кучетата

Витилиго при кучетата

Мнениеот meri » Пон Яну 18, 2016 4:17 pm

Изображение

Витилиго е придобито заболяване, характеризиращо се със селективно разрушаване на меланоцитите на кожата и матричните клетки на космите. Това води до депигментация на кожата или депигментация на космите. На кожата постепенно изчезва пигментацията, води до появата на бели петна. Предразположеността по-често е наследствена, но витилиго може да се прояви в резултат на някоя стресова ситуация, или след въздействието на лекарствени препарати или химически вещества.

Витилиго не причинява дискомфорт на кучето и не влияе на неговото здраве. Това заболяване има само козметични промени в организма. Витилиго започва постепенно. В началото се появяват малки бели петна на козината, розови петна на устните или на клепачите.

Изображение

Невъзможно е да се предскаже развитието на заболяването. В някои случаи изчезва пигмента на лигавиците, а козината остава почти недокосната. Понякога петната могат да изчезнат толкова неочаквано, както са се появили. Но по-често витилиго прогресира, с възрастта практически напълно лишава кучето от пигмент.

Изображение

Кучетата с витилиго не трябва да бъдат използвани за развъждане, защото могат да предадат предразположеността към витилиго на поколението.

Етиология и патогенеза

Витилиго вероятно е нарушение на системата за имунно наблюдение, което позволява да се развиват антимеланоцитни антитела. Тези антитела се наблюдават при кучетата и котките с витилиго, но отсъстват при нормалните животни.

Клинични особености

Има изразена породна предразположеност към витилиго при белгийски тервюрен. Другите породи кучета, с повишен риск от заболявания, включват немска овчарка, ротвайлер и доберман пинчер. Това заболяване се диагностицира също и при други различни породи, а също се среща при сиамските котки.
Витилиго се среща при млади и възрастни животни като асимптоматична макула на носа, устните, лицето устната лигавица и възглавничките на лапите. В засегнатите зони се наблюдава левкодермия, и в някои случаи левкотрихия. Развитието на лезиите е променливо, с възстановяване на пигментацията при някои животни, докато при други има постоянна депигментация. Може да се развие идиопатична депигментация на носа и тя може да бъде форма на витилиго.

Това нарушение се нарича "снежен нос". Предразположеност към него имат златист ретривър, жълт лабрадор ретривър, арктическите породи, като сибирско хъски и аляски маламут. Заедно с пигментните промени, в останалата част кожните лезии са нормални, с липсата на очевидни симптоми на възпаление. Внезапното начало на депигментация на кожата при по-старите животни може да бъде ранен симптом на епителиотропна лимфома, в този случай е необходимо изследване. Депигментация също се наблюдава в резултат на възпалителен процес при много имунообусловени дерматози, особено при лупус еритематозус, лайшманиоза.

Диагноза

- Увеодерматологичен синдром при кучето
- Кожен лупус еритематозус
- Дерматомиозит
- Системен лупус еритематозус

Лечение

Стандартни схеми за лечение на витилиго няма. В някои случаи се назначават препарати, повишаващи чувствителността на кожата към ултравиолет, в петната се втрива сок от лекарствени растения. Заболяването прогресира под въздействието на преките слънчеви лъчи и в резултат на постоянен стрес.

Загуба на пигмент на устните
Изображение

Депигментация на носа
Изображение

Петниста депигментация на носното огледало и косми
Изображение

Изображение

Забележка: Между отворите и горната устна при някои видове животни се намира носното огледало

http://www.veterinars.com/
http://forum.ruspresaclub.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета