Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Обсесивно-компулсивно разстройство при кучето

Обсесивно-компулсивно разстройство при кучето

Мнениеот meri » Вто Мар 01, 2016 2:29 pm

Обсесивно-компулсивното разстройство при кучето (ОКР)- това е потенциално опасно състояние на животното, състоящо се от повтарящо се, непреодолимо желание за извършване на определени действия, понякога на границата на самонараняването.

Куче с ОКР изпълнява едно или няколко типа действия многократно, до такава степен, че това пречи на нормалния му живот. Това, което прави кучето е напълно безмисленно, но то продължава да го прави. Животното може да губи тегло, да страда от изтощение, да се самотравмира физически.
Кучета, страдащи от компулсивни разстройства могат: да се въртят около оста си, да гонят опашката си, да лаят, да гонят сянката или светлината, да ближат или гризат кожата си, да завладяват прекалено играчките си. Нормалните здрави кучета могат да правят същото, но в отговор на определени дразнители.

Някои породи са по-склонни към развитието на определени компулсивни действия. Например, много добермани, златисти ретривъри, лабрадори страдат от прекалено разлизване. То може да бъде толкова упорито, че понякога води до повреждане на кожата или подлежащите тъкани, или грануломи, в резултат от разлизването. Добермани са били наблюдавани да ближат козината или кожата си от двете страни. Бултериерите обичат да се въртят повече от другите. Немските овчарки са по-податливи на гонене на опашката. Понякога те дори хапят и гризат опашката си, когато я "хванат", причиняват загуба на козина или сериозна травма.

ОКР може да се развие по различни причини. Понякога кучетата започват компулсивното поведение без всякаква видима причина за това. При други кучета ОКР се развива след физически условия, които ги карат да ближат или гризат своето тяло. Например, ако кучето си нарани лапата и я ближе, то може да продължи своята компулсивна дейност дори тогава, когато всичко напълно заздравее. Начина на живот понякога може да повлияе на развитието на ОКР. Например, кучета, чиито условия на живот причиняват тревога или стрес, са по-подложени на ОКР.

Примери с кучета, подложени на развитието на компулсивни разстройства:

- Кучета, които често са вързани или затворени и са принудени да живеят в ограничено пространство;

- Кучета, които изпитват социални конфликти, такива като дълга раздяла със стопанина или честа агресия от страна на други кучета в семейството;

- Кучета, които не могат да участват в нормалното кучешко поведение, такова като общуване с хората и други кучета;

- Кучета, които имат работа с противоречиви емоции или мотивация (например, кучето трябва да отиде по нужда в двора, но се страхува да попадне там заради страшно преживяване, възникнало на същото място);

- Кучета, които са подложени на физическо насилие или наказание случайно и непредсказуемо.

Изследванията показват, че въпреки че конфликтът и тревогата в живота на кучето първоначално могат да доведат до компулсивно разстройство, обсесивното поведение може да продължи и след като стресовите елементи са били премахнати от живота на кучето.

Чести примери на ОКР:

Обикаляне на място- някои кучета се въртят на място и е трудно да отвлечете вниманието им.

Ходене- някои кучета ходят или тичат по определен маршрут. Това може да бъде в кръг или по права линия.

Преследване на опашката- кучето тича по малък кръг, все едно си гони опашката. Това гонене може да включва физическо нараняване на опашката или просто тичане след нея.

Гонене на мухи- някои кучета гризат въздуха, все едно се опитват да хванат въображаема муха.

Кучешки лай- някои кучета лаят без прекъсване, когато няма очевидна причина за това.

Мания към играчките- някои кучета нееднократно се нахвърлят, блъскат или дъвчат или хвърлят определена играчка или играчки във въздуха. Често характера на игрите се повтаря. Този вид обсесивно поведение често се среща в определено помещение, но кучето може да участва в компулсивно поведение с конкретна играчка във всяка стая.

Гонене на сянка или светлина- кучето ги гони.

Самоагресивно поведение- някои кучета си нанасят вреда- често гризат, ближат или драскат някоя част от своето тяло отново и отново. Кучета, които се държат така, трябва да бъдат прегледани от ветеринар, за да се изключат физическите причини, такива като болка и сърбеж.

Близане на козината от двете страни- някои кучета сучат козината или кожата от двете страни (областта по-високо от бедрата).

Близане на повърхности или вещи- някои кучета често ближат повърхности или вещи отново и отново.

Прекомерна консумация на вода- някои кучета пият повторно вода, дори ако не изпитват жажда.

Изключване на медицинските проблеми

Здравословните проблеми или други физически ситуации често създават условия, които дразнят кучето и може да предизвикат неговата поведенческа реакция, която прилича на обсесивно състояние. Куче с алергия, паразити, болков кожен синдром, постоянно ще ближат или хапят засегнатия участък. В допълнение към конкретните раздразнения, медицинските причини, които могат да повлияят на поведението на кучето включват епилепсия, черепно-мозъчни травми, бактериални или вирусни инфекции, лошо зрение. Във всички тези ситуации, основният медицински проблем трябва да се разглежда и разрешава, преди да бъде назначена поведенческа терапия.

Други поведенчески проблеми, които трябва да се изключат

Нарушено поведение, причинено от раздяла- кучето лае прекалено или проявява самоагресия или други компулсивни действия, когато е само или разделено със стопанина.

Когнитивна дисфункция- възрастовите конгнитивни нарушения могат да допринесат за компулсивно поведение. Ако кучето е по-възрастно от шест години и изпълнява компулсивни действия, е възможно то да страда от когнитивна дисфункция. Други симптоми на конгнитивна дисфункция включват дезориентация, намалено социално взаимодействие и забравяне на по-рано научено поведение.

Какво да правите с компулсивното поведение на кучето

Лечението на компулсивните разстройства може да се окаже сложна задача, защото компулсивните разстройства могат да бъдат резултат както от придобити навици на поведение, така и от химичен дисбаланс в мозъка. Стандартният подход на лечение включва комбинация от поведенческа и лекарствена терапия. Ако това е възможно, всички ситуации, които причиняват компулсивното поведение на кучето трябва да се избягват или променят. Рязкото увеличаване на психическата и физическата стимулация може да помогне.

Откриване и премахване на проблема

Трябва да определите стресовите събития или ситуации, които могат да предизвикат компулсивно поведение на кучето. Ако стопанина е в състояние да определи причините и да ги избягва или да премахне вещи или ситуации, които разстройват кучето, не винаги е възможно. Например, ако кучето се страхува от гръмотевици, това ще бъде невъзможно да се предоврати. Ако стопанина не може да премахне стресовите причини, трябва да премине специално обучение, за да помогне на кучето да се чувства по-различно от всичко, което предизвиква неговото безпокойство. Тази цел може да се постигне с помощта на специална поведенческа терапия.

Обучение със стопанина

Ако стопанина ще използва методи, основани на положителна подкрепа(възнаграждение на кучето за желателно поведение в бъдеще), да обучава кучето на полезни навици за послушание, това ще укрепи отношенията между стопанина и животното. Обучението също ще даде възможност за позитивно взаимодействие на стопанина с кучето. След като кучето се обучи на няколко полезни навика, тях можете да ги използвате по време на лечението.

Трябва да отвличате и превключвате вниманието на кучето

Когато кучето започне да се занимава с компулсивно поведение, трябва да отвлечете вниманието му. Намерете му друго увлекателно занимание. Може да използвате храна, играчки, игри и др. Може да предложите дъвкателни играчки от сурова кожа (продават се в зоомагазините). Може да накарате кучето да изпълнява усвоена преди това команда или трик, който то не може да извършва едновременно с компулсивното поведение. Например, ако кучето започне да обикаля или да преследва опашката си, може да го накарате да седне или легне. Ако кучето започне да ближе, може да го накарате да изпълни още една команда. Понякога това е достатъчно, за да преустановите компулсивният цикъл, преди да започне. Имайте предвид, че трябва да научите кучето на тези нови навици преди това, когато то още не е започнало да се занимава с натрапчиви действия, за да отвлечете вниманието му от тяхното изпълнение.

Да осигурите на кучето "работа"

Осигуряването на физическа и умствена стимулация е жизнено важна част от лечението на много проблемни поведения, особено натрапчиви разстройства. Накарайте ума и тялото на кучето да работят, по този начин може да обогатите неговия живот, да намалите стреса и да осигурите адекватни реакции за нормалното поведение на кучето. Освен това, при физическата и психическата умора кучето няма излишна енергия да се занимава с компулсивно поведение.
За да държите кучето заето и доволно, може да изпълнявате следното:

- Осигурете на кучето 30 минутна физическа активност(тичане, плуване) всеки ден, по всяко време, когато то може да се сблъска със стресова ситуация. Това ще му помогне да се отпусне и да остане спокойно.

- Активните игри с кучето, например, игрите с дърпане на въже, фрисби и др.

- Ежедневни разходки и екскурзии. Използвайте различни маршрути и посещавайте нови места по-често, за да може кучето да усеща нови миризми и да види нови места.

- Ако кучето обича да общува с други кучета, позволявайте му да играе с тях без каишка.

Във всеки случай, не трябва да недооценявате консултацията с опитен треньор, който може да ви обучи как да общувате и тренирате с кучето. При необходимост- посещение на занимания, преминаване на курс тренировки. Залог за успешното лечение на поведенческите проблеми- това е редовната десенсибилизация и противоположно създаване на условия. Тези методи често се използват заедно, за да се намалят или отстранят такива проблеми в поведението като агресия, фобия, тревожност. При търсене на треньор се поинтересувайте дали има опит с тези методи.

Какво НЕ ТРЯБВА да правите

Не трябва да наказвате или да се карате на кучето заради натрапчивото поведение. Компулсивното поведение не е в резултат на непослушание или злоба. Това е ответна реакция на страдание. Кучето изпълнява повтарящи се действия, защото е разтревожено и разстроено. Наказвайки такова животно, може да постигнете това, че тези чувства още повече да се обострят и проблемът може да стане по-лош.

Не оказвайте на кучето внимание, ласка или похвала, когато то изпълнява компулсивно поведение, тъй като това може да доведе до увеличаване на тези разстройства.

Медикаментозна терапия

В някои случаи може да бъде полезно да използвате медикаментозно лечение в допълнение към поведенческата терапия при ОКР. Лекарствата могат да бъдат необходими за куче, при което компулсивното поведение се е наблюдавало дълго време. Известен успех е бил постигнат с помощта на препарати, предписани за лечението на подобни разстройства при хората. Назначените лекарства включват Кломипрамин(2 мг/кг) или Флуоксетин(1 мг/кг). Имайте предвид, че може да са необходими неколко седмици, преди да има някакви промени в поведението на кчуето.

Използването на лекарства без приложението на методите на поведенческата терапия, е неефективно.

Въпреки, че обикновено е невъзможно напълно да се отстрани компулсивното поведение, лечението може да помогне за намаляване на честотата и интензивността на компулсивната активност. За да бъдат ефективни, всички пунктове на лечение трябва да се спазват редовно и последователно. При съответното лечение, честотата и интензивността на клиничните признаци при повечето кучета могат да се намалят с 50%. Успехът зависи от отношението на стопанина и спазването на препоръките, а също от дълбокото разбиране, че ОКР не може да бъде излекувано, но може да бъде добре контролируемо.

Автор на статията: д-р Мария А. Лазаренко

http://www.veterinars.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета