Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Атаксия при кучето

Атаксия при кучето

Мнениеот meri » Съб Апр 02, 2016 9:19 pm

Атаксия (нарушена координация на движение) - това е едно от най-страшните генетични заболявания при кучето. Атаксия възниква след увреждане на малкия мозък и се характеризира с ъгловатост, непропорционалност и рязко движение, както и с други нарушения на подвижността. Кучето може често да пада, тъй като при атаксия животното не може да пази равновесие. Силата на крайниците често остава пълна, но това по никакъв начин не влияе на нарушената координация на движение. Фактически, болното от атаксия животно не е способно да се придвижва нормално в пространството. Единственото, което могат тези кучета- това е да приемат храна, но в края на краищата, те умират.

Заболяването е разпространено в цял свят. В Европейските страни развъдчиците провеждат специален тест, с който се определя дали кучето не е болно от атаксия непосредствено преди чифтосването.

От атаксия по-често страдат следните породи кучета:

- сетер;
- американски стафордширски териер;
- английски кокер спаниел;
- староанглийска овчарка;
- скоч-териер.

Някои породи могат да страдат от церебрална атаксия. В такива случаи животните трябва да се борят със заболяването цял живот.

Кери-Блу-териери и китайски голи кучета страдат от това, че при тях атаксия се развива по-бързо и засяга всички двигателни системи. Това лишава животното от възможността да функционира нормално. Кученцата от тези породи се раждат с вродено заболяване.

Механизъм на влияние на атаксията на малкия мозък

Малкият мозък е разположен в задната част на главния мозък. Той е разделен на няколко слоя. Вътрешният слой на малкия мозък се състои от нервни влакна, отговарящи за "доставката" на информация и формиране на бялото вещество. Принципът на работа на този слой може да се сравни с телефонна линия, подаваща и приемаща сигнали. Външният слой се нарича клетъчен. Неговата пряка функция се състои в обработката и взимането на решение въз основа на получената информация.

Клетките, които се намират между двата слоя на малкия мозък, играят важна роля- те отговарят за разработването на самата продуктивна схема на движение. Без тези клетки малкия мозък става безполезен заради това, че информацията просто не постъпва в необходимите центрове. Способността да поддържа баланса също зависи от малкия мозък, тъй като именно към него идва информацията от вътрешното ухо. Принципът на тази работа се състои в това, че течността, съдържаща се в тъпанчевата мембрана, има свойството да се премества в каналите, когато животното върти глава. Преместването на тази течност се използва от организма като специален информационен предавател.

Освен течността, в тъпанчевите мембрани се съдържат малки частици, оказващи натиск върху сензорите, и позволяващи на животното да оценява ситуацията. Малкия мозък също така работи тясно с вестибуларния апарат. Атаксията се влияе именно от тази способност на клетките да съобщават на кучето необходимата траектория на движение.

Съществува определена класификация на различните прояви на заболяването:

- Атаксия на малкия мозък, която възниква при поражение на малкия мозък;

- Сензорна атаксия се наблюдава след поражението на задните колони и периферните нерви, таламуса, задните корени, кората на париеталния лоб;

- Вестибуларна атаксия, възникваща след поражение на всеки от отделите на вестибуларния апарат;

- Фронтална атаксия, проявяваща се след поражението на фронталните лобове на мозъка;

- Психогенна атаксия, изразяваща се в нарушение на походката на кучето, което не е типично за органичното поражение на нервната система.

Сензорната и вестибуларната атаксия не засягат поведенческите аспекти. Поведението на кучето остава нормално, няма признаци на "психически" отклонения. Това помага да се диференцира тази патология от опасните инфекциозни заболявания.

Фактори, влияещи на възникването на атаксия

Причините за възникване на това заболяване могат да бъдат:

- развитие на тумори;
- наследственост;
- прекарани преди това заболявания(по-точно инфекциозни);
- отит;
- сериозна травма на главата;
- неврит на черепно-мозъчния нерв.

Основни симптоми на атаксия

Главен признак за това страшно заболяване е сериозното нарушение на координацията на движение. Животните могат да се движат като "пияни". Въпреки, че те могат да се движат добре по права линия, но се оказват напълно неспособни да се обърнат, да се изкачват по стълбите, да скачат. При рязко обръщане болното животно обикновено кляка. Висока е вероятността болното животно да се блъска в предметите, а движението на предните лапи ще напомня на гъше (походка на гъска). Здравото животно обикновено повдига лапи и ги премества на разстояние, което е максимално удобно. Болното куче може да не пресметне и да постави лапата покрай лакътя. Освен това, преди да премести другия крак, то трябва бързо да прехвърли теглото си и да спре с поставения крайник.

Болното куче заради чести или прекалено резки движения на главата и шията може да страда от световъртеж. По време на подобен "пристъп" животното губи усещане за реалността, може да падне, очите могат да извършват неволни движения. Това състояние се нарича нистагъм.
Движенията могат да протичат по траекторията нагоре -надолу, а също встрани. Много често стопаните на животното, и дори специалистите приемат това за пристъп на епилепсия.

Болното животно често трепери, изключение са моментите, когато кучето се намира в състояние на покой. Такова треперене се различава от треперенето от студ или силна възбуда. Друсане възниква само тогава, когато животното се опитва да задържи внимание на някой обект или да направи рязко движение. Същото може да се случи при хранене. Кучето извършва конвулсивни движения и обикновено бие главата си върху храната, което му пречи да получава достатъчно количество храна.

Диагностика на заболяването

За да се определи точно, дали кучето страда именно от атаксия, първо трябва да се изключат други заболявания. Задължително се провеждат изследвания на кръв и урина. След това е необходимо провеждането на магнитно-резонансна томография, която окончателно потвърждава диагнозата. Но не винаги може да се проведе, за това се провежда рентгенография.

Лечение

Въпреки, че атаксията е нелечимо заболяване, причините за нейното възникване могат да бъдат травми, тумори и инфекции. А това означава, че причините трябва да бъдат открити и премахнати. За това задължително трябва да се обърнете към ветеринар, който ще проведе определени тестове, насочени за изясняване на факторите, провокиращи заболяването.

Ако е открита инфекция или тумор, се въвеждат мощни антибиотици с широк спектър на действие или се използва хирургична намеса. За вродената или наследствена атаксия няма никакво лечение. В тези случаи поддържащото лечение е единственият изход и е насочено към запазване на нормалното ниво на живот на животното.

При такава терапия се назначават успокоителни, седативни препарати. Те премахват паническото състояние при животното. За лечение на двигателните разстройства се прилагат по-специфични лекарства, които се назначават само от ветеринар. В никакъв случай не лекувайте животното самостоятелно, защото може да навредите.

Животни, страдащи от атаксия на малкия мозък, задължително трябва да се отглеждат в домашни условия. В помещението, където се намира кучето през по-голяма част от времето, не трябва да има никакви остри ъгли, чужди предмети и мебели, тъй като състоянието на кучето неизбежно ще се влошава. Кучето ще започне да се натъква на мебелите и ъглите, което може да доведе до още по-голямо влошаване на процеса, и вероятност от още по-големи наранявания.

Някои кучета с вродена или наследствена атаксия живеят с тази патология цял живот, тя не им пречи особено(организмът се приспособява към състоянието). Но в другите случаи постоянното прогресиране на заболяването може да послужи като причина за евтаназия, тъй като кучето живее много лошо в такова състояние. Ако кучето не може дори да става, или пада на всяка крачка, няма нищо аморално в евтаназията.

Не е изключена и симптоматична терапия, включваща различни витаминни групи В и РР, диуретици, противовъзпалителни препарати и антибиотици. Разбира се, те няма да излекуват заболяването, но значително ще облекчат живота на животното.

Причини за други видове атаксия

Те могат да бъдат различни. Вестибуларната и сензорната атаксия се развиват на фона на увреждане на вестибуларния апарат или на нервните тъкани. Първата от причините е тумор.

Понякога причините могат да бъдат токсини. Става въпрос не само за отрови, но и за тези вещества, които отделят в кръвта хелминти(особено при кученцата). Ако в червата на кученцето седи многометрова тения, то в някои случаи може да се стигне до енцефалопатия, да не говорим за нарушенията на двигателната функция. Ако тенията се унищожи навреме, процесът няма да стане патологичен.

Все по-често се среща отравяне. Ако вашето куче по време на разходка е изяло отровна примамка, да предположим със стрихнин, могат да се появят симптоми на атаксия. Трябва да се окаже спешна помощ на кучето, максимум до два часа.

Много са коварни автоимунните заболявания. Например, системен лупус. Организма започва да се самоунищожава, и "под ръка" напълно може да попадне и нервната система. Признаците на атаксия при такива състояния са обичайни. Прогнозата е лоша.

Травмите, например, куче прегазено от велосипед или кола, е малко вероятно да остане здраво. Атаксията в този случай е много вероятна, и причините за това могат да бъдат много сериозни:от хематом в твърдата мозъчна обвивка, прищипан нерв или черепно-мозъчна травма. Ако кучето е започнало да се държи странно след случилото се, спешно го заведете на ветеринар.

Във всички описани случаи лечението зависи от причините. В обикновените случаи (хелминти)всичко се решава с премахване на предразполагащите фактори, животното става нормално. Ако атаксията е възникнала на фона на сериозна травма, животното може да бъде спасено от спешна хирургична намеса и т.н.

Как се държи куче болно от атаксия
https://www.youtube.com/watch?v=n0JOk9xgUnA

https://www.youtube.com/watch?v=43wjCoWDjzs

http://n-l-d.ru/sobaki/
http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета