Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижа за очите на кучето и обработка на слъзните петна

Грижа за очите на кучето и обработка на слъзните петна

Мнениеот meri » Чет Апр 21, 2016 6:05 pm

Очите при кучето са много чувствителни, но и много здрави. Съществуват няколко метода за очите на кучето, които позволяват да ги предпазите от инфекции и травми. Преглеждайте очите на кучето редовно, така ще можете да забележите навреме някакви проблеми и да ги предовратите.

Почервеняването на очите е причинено от инфекции, а инфекцията на свой ред възниква от бактерии. Очните инфекции се лекуват с капки и мехлеми с антибиотик. Най-разпространената очна инфекция, която лесно се открива, това е конюктивит. Симптомите включват почервеняване на роговицата и наличие на гной в ъглите на очите. При тежки случаи гнойта може да слепи клепачите.

Други очни проблеми могат да бъдат причинени от травма, чуждо тяло попаднало в очите или проблем с ресниците. Проблемите с ресниците са генетични и могат да дразнят очите и да причинят язви и инфекции.

Лесно е да се предоврати възникването на инфекциите, ако редовно се грижите за очите и ги поддържате чисти.

Грижите за очите включват:

1.Поддържайте очите на кучето чисти. Ако кучето има дълги косми около очите, редовно ги подстригвайте с ножици с тъпи върхове или специално предназначените ножици. Редовното премахване на нежелателните косми от този участък ще помогне да се предоврати попадането на бактерии в очите.

2.Проверявайте очите на кучето за наличие на слуз в ъглите. Бактериите често се хранят с тази слуз и могат да се "преселят" в кучешките очи. Премахвайки редовно тази слуз от очите вие може да предпазите кучето от излишни инфекции. За тази цел може да купите очни капки за животни във ветеринарната аптека или да използвате отвара от лайка. Капвайте от капките/ лайката и с чиста марля почиствайте очите по посока към носа на животното. Не използвайте памучен тампон, защото власинките могат да попаднат в окото и да предизвикат дразнене. Специалните средства за очи за кучета ще ви помогнат да поддържате очите на кучето здрави.

3. По време на къпане, ако планирате миене на главата и използвате специален шампоан съдържащ инсектициди, задължително използвайте защитен мехлем за очи за животни, за да предовратите дразнене което може да доведе до инфекции.

4.Старайте се да избягвате ситуации, когато кучето може да получи травма на очите. Това могат да бъдат битки с други животни, въздействие на дразнещи вещества. Не разрешавайте при пътуване в автомобила кучето да показва глава през прозореца.

5.Някои породи кучета, такива като пудели, кокери и малки териери, нямат подходящ механизъм за отвеждане на сълзите от слъзната жлеза(сълзотворен канал). Заради постоянно изтичащите сълзи, долния клепач се оцветява и има неугледен вид. Ще ви помогне редовното подрязване на космите около очите и почистването на тези места със специални средства. За грозните петна под очите сега вече съществуват специални средства, които могат да се купят във ветеринарните аптеки и зоомагазините. Това средство се нарича препарат за отстраняване на следите от сълзи. Специалната нежна формула безопасно премахва следите от сълзи.

6.Всекидневен преглед на очите. Наблюдение и профилактика- отлични грижи за очите на кучето.

Ако очите на кучето са започнали да гноят и вие не можете да се справите с това самостоятелно, трябва да се обърнете спешно към ветеринар. Навреме започнатото лечение ще предпази очите на кучето от усложнения и ще намали срока на излекуване.

Състоянието на очите и техният поглед може да разкаже много на опитния стопанин или ветеринар. Чистите блестящи очи без секрет, почервеняване, оток на клепачите, ясен поглед, са свидетелство за това, че кучето е здраво.
Очите на здравото куче не се нуждаят от особени грижи.
Препоръчва се да се промиват очите на ловните кучета след всеки лов, защото в очите могат да попаднат всевъзможни семена, прашец и др.

От по-щателни грижи се нуждаят три вида породи кучета.
Първо- кучетата с къса и сплескана муцуна:
мопс, пекинез, японски хин. Заради особеното устройство на муцуната естествените секрети от очите (сълзите) могат да се натрупват в гънките около носа, и да дразнят кожата. Ако имате такава порода куче, ще трябва да му почиствате очите.

Второ- всевъзможните "брадати" кучета и кучетата с дълга козина на муцуната: шнауцери и някои териери, ши-тцу. Ще трябва редовно да преглеждате очите на своето куче и да премахвате козината, която може да пречи на кучето.

Трето- това са породите кучета, предразположени към очни проблеми: това са животните, при които заради особеностите на екстериора (кожни гънки на муцуната, излишна кожа) често възниква обръщане на клепача: шарпей, блъдхаунд, басет-хаунд, кокер спаниел. Обръщането може да бъде вътрешно (ентропия)Изображение
и външно (ектропия). Изображение

И двата варианта са дискомфортни за кучето. Понякога в резултат на такъв недостатък може да се развие кератит, изсъхване на роговицата, и кучето може дори да загуби зрение. Степента на отклонение от нормата може да бъде различна. Понякога е достатъчно да се грижите и допълнително да овлажнявате очите на кучето, понякога е необходима хирургична намеса за зашиване на клепача. В повечето случаи с помощта на операцията проблема напълно се премахва.

В кои случаи на проблеми с очите трябва да се обърнете спешно към ветеринар:

Травма на очите- най-разпространената травма на очите при кучето. Това е увреждане на лигавицата на очите по време на игра, или конфликт с други животни. Малките кученца често драскат очите помежду си, а при възрастното куче подобна неприятност може да причини недружелюбно настроена котка.

Добри резултати при малки травми дават капките за очи Тауфон, които се продават в хуманните аптеки.
Но не се препоръчва да се занимавате със самолечение в такива случаи. Травмите могат да се окажат по-сериозни, отколкото ви се струва. За това, ако забележите някакви проблеми, посетете ветеринар.

Попадане на чуждо тяло в окото- много често се случва при кучета, живеещи до потенциален източник на този проблем. Например, при кучета живеещи до дъскорезница или разхождащи се по пясъчния плаж. Малката дървесна прах или песъчинки могат да попаднат в очите на кучето и да предизвикат силно раздразнение.

Ако забележите почервеняване на очите, или видите, че кучето се опитва с лапа да трие очи, може да му помогнете с промивка с преварена вода или физиологичен разтвор. Много внимателно използвайте памучен тампон или марля- при натиск големите частици на чуждото тяло могат да наранят лигавицата на окото.

Ако в очите на кучето е попаднало нещо голямо, отдръпнете клепача, дайте възможност на чуждото тяло да излезе самостоятелно, или помогнете с промивка. Ако не успеете да направите нищо, задължително посетете ветеринар.

Малко секрет, но със кафеникав(зеленикав) оттенък и лоша миризма- лош признак. Гнойните секрети могат да говорят както за силна простуда, която трябва да се лекува веднага, така и за започващо инфекциозно заболяване. Един от характерните симптоми е чума на месоядните (гана)- секрет от очите със зеленикав цвят, понякога напълно слепващ очите. Ако към това се добавят секрет от носа и другите симптоми на гана, веднага се обърнете към ветеринар.

Оток около очите- такъв оток може да бъде в резултат на травми, или симптом на възпаление на слъзната жлеза. Проблема може да реши само ветеринар.

Явни проблеми със зрението- ако сте забелязали, че при кучето се е загубила сигурността и жизнеността на движенията, или е започнало да избягва ярката светлина, отдръпва се от източника на светлина, или силно се лута, това може да бъде признак за това, че при него се е влошило зрението. Във всеки случай трябва да заведете кучето на ветеринар за установяване на причините. Ако това е свързано с отслабване на зрението, в началния етап на заболяването има добър шанс ако не да се върне зрението, то поне да се преустанови развитието на заболяването.

При обработка на очите бъдете много внимателни. Преди всичко поставете кучето да седне и повдигнете главата му. Дръжте здраво главата с едната ръка, бутнете клепачите с палеца и показалеца. Дръжте пипетата в едната ръка, капнете необходимото количество капки в отвореното око (в ъгъла на окото). В никакъв случай не докосвайте с пипетата или острието на тубичката с мехлем до очите, особено към прозрачната повърхност на очната ябълка- роговицата. Естествените мигателни движения разпределят капките по цялата предна повърхност на очите. В първите минути след въвеждане на лекарството не позволявайте на кучето да трие очи с лапи.

Често при младите кучета секретите от очите са обилни - не се плашете, с възрастта това трябва да премине. Ако секретите са съпроводени с почервеняване на лигавицата на очите, налице е възпалителен процес, който може да бъде причинен от прашец, рязка слънчева светлина, алергия или нещо друго.

http://about-dog.ru/
http://vashasobaka.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Грижа за очите на кучето и обработка на слъзните петна

Мнениеот meri » Чет Апр 21, 2016 6:12 pm

Почистване на очите

Когато избирате средство за почистване на очите, се спирайте на тези продукти, с които можете не само да обработвате кожата около очите, но и да накапвате непосредствено в очите. Това задължително трябва да бъде меко щадящо средство, без съдържание на антибиотик.

Желателно е да почиствате очите на кучето поне веднъж в седмицата. В пълното почистване на очите влиза обработката на вътрешните ъгли на очите и под очите, накапване на капки.

За почистване използвайте ватени тампони. Не използвайте обикновен памук.
Ватеният тампон се напоява със специалното средство за грижи за очите. За всяко око използвайте отделен тампон.

Изображение

Обработваме вътрешния ъгъл на окото- премахваме всички секрети и корички.
Бъдете внимателни, придържайте муцуната на кучето.
Изображение

Използваните ватени тампoни изхвърлете. Вземете нов тампон и отново нанесете на него препарата за почистване.

Обработете пространството около очите. Почистете кожата под очите по посока на носа.
ИзображениеИзображение

Същата процедура използвайте на другото око. Не забравяйте да сменяте ватения тампон.
ИзображениеИзображение

Накапваме в очите специалното средство. Бъдете внимателни, кучетата не харесват тази процедура. Може да помолите някой да ви помага. Леко дръпнете долния клепач и използвайте капките. Капваме по 1 капка във всяко око.

Изображение

Пазете зрението на кучето- не допускайте попадане на чужди тела в очите. По време на къпане пазете попадане на шампоан и балсам в очите, това може да предизвика силно дразнене. Използването на изложбена козметика може да провокира раздразнение на очите.

Обработка на слъзните петна под очите

При кучетата с излишно сълзотечение и склонност към образуване на слъзни пътечки очите се обработват ежедневно.
ИзображениеИзображение

Първото, което не трябва да правите веднага- това е да подстригвате муцуната.
Козината под очите може да бъде слепена, което причинява болка на кучето. За това първоначално се почистват зацапванията под очите.

Нанасяме пяната на ватения тампон или гъбата(Oatmeal & Aloe Foaming Facial)
Изображение

С кръгови масажиращи движения нанасяме на замърсените места, втриваме леко.
ИзображениеИзображение

Оставяме пяната за 1-2 минути за въздействие. Гъбата промиваме под топла вода и премахваме остатъците пяна и мръсотия.

Изображение

Почистили сме секретите под очите. Червените петна след еднократно почистване не се премахват.
Изображение

След това се използват салфетките Excel Tear Remover Pads.
Премахва се неприятната миризма, при постоянно използване се премахват червените петна.

Изображение

Нанасяме на областта под очите с кръгови движения до образуването на пяна. Леко втриваме. Използваме много внимателно, избягваме попадане в очите. За всяко око използваме отделна салфетка.
ИзображениеИзображение

Взимаме трета, чиста салфетка. Поставяме за една минута, както е показано на снимката.
Изображение

След това почистваме муцуната с чиста кърпа. При необходимост може да се подсуши със сешоар.
ИзображениеИзображение

Почистените сухи косми може да се подстрижат.
ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

За профилактика използваме капките Цитровет. Оказва бактерицидно, противовъзпалително и антимикробно действие.

Изображение

С напоения ватен тампон почистваме областта под очите. За всяко око използваме отделен чист тампон. И капваме по 1 капка във всяко око.
ИзображениеИзображение

След това използваме пудра или бактерицидна пудра. Бъдете внимателни да не попадне пудра в очите.

ИзображениеИзображениеИзображение

Автор на статията и снимките - Татяна Синюхина от развъдник :"Status Imperial"

http://www.cc-dog.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета

cron