Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо почервенява козината на кучето

Защо почервенява козината на кучето

Мнениеот meri » Нед Май 08, 2016 9:03 am

С проблема се сблъскват не само стопаните на белите, но и на тъмните кучета. Този проблем трябва да вълнува не само стопаните на изложбените кучета, които се стремят към запазване на идеалния външен вид на кучето, но и стопаните на не изложбените кучета.

Ако се променя пигментацията на космите, ако се появят обриви на кожата, слъзни пътеки, то е възможно животното да има проблеми със здравето, въпреки че в повечето случаи причината е в храната.

Причини за почервеняване на козината

На практика косменото покритие може да придобие не само червеникав оттенък, но и кафяв, розов, жълтеникав, не само локално, т.е. на отделни участъци, но и по цялото тяло, изхождайки от това, може да се определи причината за промяна в цвета.

По-често може да се наблюдава почервеняване на козината на лапите, "брадата", което е особено характерно за конкретни породи, притежаващи "брада". Заради постоянната влажност на описаните участъци се развиват гъбички, които водят до поражението. Наличието на гъбички може да се определи по неприятната миризма в засегнатите места. За профилактика срещу развитието на гъбички, трябва внимателно да подсушавате лапите след миене, да следите постелката винаги да бъде суха, да регулирате въздуха в помещението.

Гъбички могат да се развият и в резултат на алергии, при които не само се променя цвета на козината, но и пигментацията на кожата, а също се появява неприятна сладникава миризма. Трябва да помните, че усложнение на алергията може да е атопичен дерматит.

При белите животни отделните участъци розовеят заради демодекоза, бактериално възпаление на космените фоликули. Причината за почервеняване на козината при кучето могат да бъдат и нарушение на работата на храносмилателните органи, хормонални нарушения, последните често се наблюдават при животните в периода на линеене, бременност, лактация.

ИзображениеИзображение

Слъзните пътечки могат да сигнализират за очни заболявания или за алергия към храна. Въпреки че по-често на това обръщат внимание стопаните на белите кучета, тъй като слъзните пътечки развалят външния вид на животното, но ако при кучето текат сълзи, трябва да се обърнете към ветеринар, независимо от окраската на животното.

Изображение

Банална причина за промяна в цвета е старата козина, която не е паднала по време на линеене. В този случай поражение се наблюдава в областта на гърба. Не е трудно да се уверите в това, върховете ще бъдат червеникави, а при корените бели или тъмни, в зависимост от естествения цвят на косменото покритие.

Корема, гърдите придобиват рижав цвят в резултат на честото намокряне, което е особено характерно за кучетата, живеещи на улицата. Въпреки че козината може да бъде просто мръсна или избеляла, особено ако животното е с черна окраска.

Козината почервенява на местата, които кучето често ближе, например, на лапите, страните, задните лапи, в областта на гениталиите, на устните. Промяна в окраската на козината е причинена от порфирини- крайните продукти на обмяната на веществата, образувани в процеса на метаболизма на миоглобин и хемоглобин, които се отделят със слюнката, урината. Окислявайки се, порфирините се оцветяват в червеникаво-кафяв цвят.

Цвета може да се променя при кученцата, които по-рано са преминали към храна за възрастни. Диетата на възрастните кучета се различава от диетата на кученцата, а цвета на косменото покритие много зависи от храната.

Изображение

Много стопани предполагат, че козината на кучето почервенява заради храната, и в повечето случаи причината е именно в това. Трябва да помните, че заради неправилно избраната храна, козината се оцветява по цялата дължина. Много кучета, са склонни към хранителна алергия към повишеното съдържание на протеини в храната, а алергията, както е известно, води до промяна в цвета. В този случай трябва да избирате храна с ниско съдържание на протеин (не повече от 20-23%) и мазнини.

Много често причината за поражение на козината при кучето е мед, йод, съдържащи се в морските водорасли, морковите, цвеклото, и някои други продукти, способни да влияят на окраската. Но някои кучета могат да ядат описаните продукти в голямо количество, без никакви промени в окраската. За това изборът на храна или натурални продукти трябва да се осъществява индивидуално, с оглед на особеностите на конкретното куче.

Стопаните отбелязват, че при кучета хранещи се с натурални храни проблемите с почервеняване на козината се наблюдават по-рядко, отколкото при кучетата хранещи се със суха храна.

Често почервеняване на козината в областта на възглавничките е признак за микоза, при която активно се размножават гъбични култури. Това се наблюдава при често миене или повишена влажност на местообитанието.

Изображение

Изображение

Да се препоръча храна със 100% сигурност в това, че проблемът на поражение ще изчезне, е невъзможно, защото при различните кучета към една и съща храна реакцията е различна дори в пределите на една порода. При хранене с храни Акана, Роял Канин при белите животни козината може да придобие розов оттенък, а при тъмните- кафяв. При хранене с Nutro Choice при тъмните кучета се запазва идеалния цвят на козината, но при белите, козината става розова. Ако причината действително е в храната, то сменяйки храната с по-качествена, може да забравите за почервеняването на козината. Не забравяйте, че съществуват специални храни за белите кучета.

Принципи на терапия

- Трябва да се определи причината за промяна на окраската и да се отстрани;

- Да се проведе противоинвазионна терапия (към нарушения може да доведе глистна инвазия, ако е бил пропуснат курса на обезпаразитяване, продължително заболяване). В този случай се назначава лечебен курс хранителни добавки за кожа и козина, за да се попълни дефицита. Противоинвазионната терапия е показана преди смяна на диетата, за да достигнат целта си хранителните вещества;

- Корекция на диетата (в случай на установяване на недостатъчност в храненето или след прекарани продължителни заболявания).

Трябва да отбележим, че всички бели и черни кучета произхождат от тъмни предци. По този начин, дори индивидуално унаследената окраска(пигментация)
има значение, защото при някои животни козината изобщо не може да бъде идеално бяла или черна. При някои породи окраската може да се променя с възрастта, и тази промяна е нормална.

http://v-mire-sobak.ru/
http://www.vetclub.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета

cron