Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо кучето си гризе козината

Защо кучето си гризе козината

Мнениеот meri » Нед Май 08, 2016 3:31 pm

Изображение

Понякога стопаните забелязват странно поведение при своя любимец- изгризване на козината със зъби на отделни места по тялото. Много често това се случва в зоната на опашката или на нея. Каква е причината за такова негативно поведение и какво трябва да направи стопанина?

Причини за гризане на козината

Трудността в отглеждането на животните се състои в това, че те не могат да ни кажат какво ги безпокои, защо се променя тяхното поведение. За това стопаните могат само да се досещат за възможните причини. В нашия случай това могат да бъдат факторите:

1. Бълхи. Те причиняват силен сърбеж и дискомфорт на кучето. Кучето става раздразнително, понякога агресивно и постоянно се чеше. Със зъби се опитва да се бори с насекомите и до кръв съдира кожата, изгризва козината. Когато температурата на въздуха се повишава, бълхите на козината забележимо се оживяват, което води до неспокойното поведение на кучето. Това се отнася за животните, които живеят навън. В такъв случай проблемът може да се отстрани, ако внезапно стане студено. Тогава кучето се успокоява, защото активността на насекомите намалява.

2.Алергична реакция.
Нейният резултат може да бъде силен сърбеж. А алергените трудно се определят самостоятелно. Сред тях са сухата храна, ухапвания от бълхите, тяхната слюнка, нова постелка от изкуствен материал. Ако причината действително се крие в алергия, то кучето изгризва козината си в различни зони на своето тяло, подложени на въздействието на алергена. И когато причината се крие в постелката, кучето ще гризе страните си.

3.Възпаление на аналните жлези
. В този случай кучето гризе участъка около опашката. Обърнете се към ветеринар за тяхното почистване.

4.Лишей или подкожни акари. Тогава на изгризване са по-подложени предните крайници, муцуната. Тези зони просто оплешивяват, а плешивината има формата на кръг.

5.Мокра и суха екзема. Първичните признаци на заболяване се изразяват изключително със силен сърбеж. Кучето разчесва до кръв кожата на лапите и изгризва със зъби козината. В резултат на това или се получава плешив участък на кожата или кръвотечаща рана. В подобни случаи по-често страдат подмишниците, основата на опашката, зоната зад ушите, страните.

6.Себорея. В резултат на силното чесане се появяват плешиви участъци по тялото, удебеляване на кожата, покриването й с корички с люспи.

7.Мазна опашка. Такова състояние на кучето е съпроводено със сърбеж в зоната на сакрума и ануса. Когато заболяването прогресира, и стопанина не вземе мерки, участъците по тялото оплешивяват.

Изображение

Какво да правите при изгризване на козината

Ако кучето има бълхи, трябва да се борите с тях грамотно. И в подобни случаи не е достатъчна една обработка на козината с инсектицидни препарати. Тези паразити по тялото на кучето само се хранят, а живеят в тревата, на постелката и други места. Именно за това обработката трябва да бъде комплексна. Това се отнася за колибката на кучето, смяна на неговата постелка. Инсектицидната обработка трябва да бъде тотална. След нея на кучето се поставя противопаразитна каишка.

Ако причината за гризане на козината е алергия, трябва да изключите алергена. Когато това е слюнката на бълхите, се провежда почистване на бълхите. Ако това е нов хранителен продукт- се изключва от диетата. Много производители на сухи храни произвеждат хипоалергенни видове храни.

Изображение

Когато причината за алергията е новата постелка на кучето, сменете я.

Във всеки случай трябва да се обърнете към ветеринар за точна диагностика и назначаване на лечение. При силен сърбеж ветеринаря ще ви изпише необходимите лекарства и ще ви обясни схемата на терапията. Преди посещението при ветеринаря може да дадете на кучето екзекан.Изображение
Средството премахва сърбежа, намалява изгризването на козината. Бързо подсушават раните - цинков мехлем и цимакс.

Ако отглеждате две кучета, при откриване на проблем при едното, другото трябва да изолирате.

http://pitomcy.net/
http://dogsecrets.ru
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета