Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Вълчи нокът(пети пръст) при кучето

Вълчи нокът(пети пръст) при кучето

Мнениеот meri » Пет Юни 17, 2016 6:27 pm

Вълчият (рудиментарен) нокът е именно петият пръст при кучето. Нормално, независимо от породата, възрастта и пола, кучето има по пет пръста на предната лапа(петият пръст е допълнителен) и по четири на задните крайници.
Появата на пети пръст на задните лапи е признак на атавизъм. При някои породи кучета това явление се смята за признак на чистота на произхода, ниво на чистокръвност.

Изображение

Петият пръст в сегашно време не носи никакво функционално натоварване и е атавизъм- "подарък" не само от далечните предци вълците, но и от още по-далечните животни с пети пръст, които външно приличат на нещо средно между хиена и кон.

Петият пръст на предните лапи изглежда напълно развит, има три фаланги и е надеждно прикрепен към крайника. Него практически никога не го премахват, само ако стопанина на кученцето сам не изяви такова желание.

Рудиментарният пръст (нокът) на задните крайници може да има вид както на напълно развит пръст, така и да напомня на малка рудиментарна гънка кожа. По-често има една или две фаланги и се прикрепва слабо към кожата, заради което често се травмира, особено при ловните кучета.

Изображение

Премахването на петия пръст не е задължителна процедура и се провежда само по желание на стопанина. Допълнителните пръсти на предните лапи в повечето случаи прилягат плътно към крайниците и се травмират не по-често от другите. По-различно е с рудиментарните пръсти на задните лапи. Те могат силно да се издигат над кожата и често се нараняват, например, по време на лов, когато кучето се придвижва покрай храсти, висока трева, камъни и др. Много често допълнителните пръсти премахват стопаните на дълкосместите кучета, за да улеснят груминга. На домашните кучета, които не водят ловен и "светски" живот допълнителните пръсти на задните и още повече на предните крайници не причиняват никакви неудобства.

Премахването на петите пръсти се осъществява с помощта на оперативна намеса, при кученцата на възраст до 7 дни и при по-възрастните кучета. В първия случай (на възраст до седмица) се провежда по-неболезнена бърза операция под местна упойка и се поставят резурбируеми шевове или изобщо не се поставят. Такава операция в никакъв случай не се провежда, когато кучето вече е станало на 12 седмици.

Във втория случай операцията се провежда само тогава, когато кученцето е на повече от 12 седмици. Операцията се провежда само от опитен ветеринар и задължително под обща упойка.

След премахването на рудиментарния пръст при по-възрастното куче са необходими след операционни грижи, които се състоят в поставянето на мека превръзка след операцията и наблюдение на кучето, за да не ближе раната и да не се опитва да скъса шевовете. Тази операция е по-сложна и възстановяването е по-продължително и кучето се нуждае от определен рехабилитационен период.

Много е важно петият пръст да бъде отстранен правилно. Тъй като се случват ситуации, когато пръстът се състои само от кожна торбичка и нокът, а понякога- той вече има кости и сформирани стави: в този случай те също трябва да се премахнат. В противен случай според растежа на кученцето неговият пети пръст ще се вижда, но вече само като дефект на кожата на задната лапа.

Понякога стопаните задават въпроса, дали могат самостоятелно да премахнат петия пръст в домашни условия.
Ако вие не сте ветеринар и нямате медицинско образование, не трябва да провеждате премахване на петия пръст самостоятелно, тъй като има вероятност от възникване на силно кръвотечение, а животното може да умре от силния болков шок.

Как да се грижите за петият пръст

Грижите за петия пръст са същите, както за останалите, т.е., редовно да подрязвате ноктите. Ако нокътя на такъв пръст расте неправилно и постоянно причинява дискомфорт на кучето или провокира възпаление- трябва да се замислите за премахването на рудиментарният орган.

Рудиментарните органи са недоразвити или загубили в процеса на еволюцията своята основна функция органи. При някои кучета на задните лапи се наблюдава пети пръст, а понякога и два излишни пръста, които се наричат полидактилия.

Изображение

Изображение

При фараоновите кучета се наблюдава друг вид полидактилия- появата на визуално променени пръсти на предните лапи. Обичайно те са разположени над основните пръсти и изглеждат като брадавица. Но ако се вгледате по-внимателно, може да видите, че това образование има влакна, подобни на влакната на възглавничките на лапите. Понякога фалшивия пръст има недоразвит нокът.

Изображение

Полидактилията се предава по наследство, но не придава на кучетата недостатъци, нито нови способности, но и от нищо не ги лишава. Това е просто аномалия на природата, но не уродство.

Но има и изключения

На изложбите при кучетата от много породи наличието на такъв пръст се смята за порок, и животното може да бъде дисквалифицирано. Но има и породи, при които допълнителните пръсти на задните лапи се смятат за признак на чиста порода. И ако експертът не ги намери на изложбата, може да дисквалифицира кучето. Това са следните породи:
- Бриар;
- Ненецка лайка;
- Босерон;
- Каталонска овчарка;
- Пиренейска овчарка.

Двойните пръсти при босерона са задължителни
Изображение

Обикновено на кучешката лапа трябва да има по 4 пръста. Малка дължина, с възглавничка и нокти, при което малките възглавнички се намират при самите пръсти, а голямата възглавничка се намира на метакарпалните кости. Но има породи, които от раждането си притежават голямо количество пръсти, при тях има 5 или дори 6, и това се смята за нормално.

Изображение

Учените и специалистите и до сега не могат да отговорят на въпроса, защо едни породисти кученца имат този пръст, а други-нямат. Въпреки, че съществува теория, която се опитва да обясни това явление, и тя е свързана с това, че признак за наличието на пети пръст е доминиращо куче. Ясно е само това, че дали рецесивен или доминиращ е този признак, наличието на пети пръст трябва да се тълкува за всяка конкретна порода кучета. Наличието на този пръст не се смята за патология и кучетата, които го имат, могат да бъдат здрави или уязвими, ако не се грижите правилно за тях.

http://www.rostki.info/
http://drugvet.ru/
http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета