Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Синдром на "Конската опашка" (Cauda Equina) при кучето

Синдром на "Конската опашка" (Cauda Equina) при кучето

Мнениеот meri » Пон Юни 20, 2016 9:12 pm

Синдром на "конската опашка" е сериозно неврологично разстройство, съпроводено с нарушение на функцията на задните крайници.

Изображение

"Конска опашка"- това са нервни корени, които излизат близо до гръбначните дискове.

Изображение

Клиничната картина на заболяването се развива много бавно. Животното губи активност, скача неохотно, лошо преодолява препятствията. Функцията на задните крайници е нарушена, движенията затруднени. Ако не се окаже лекарска помощ на кучето, се наблюдава загуба на чувствителност, пареза или параплегия на задните крайници. Пикочният мехур се изпразва леко, понякога урината изтича постоянно. Рефлексите на перинеума са отслабени или отсъстват. При лекарския преглед може да се открие болкова реакция в областта на сакрума, намаляване на тонуса на аналните мускули. Всичко това се случва, защото при стеснение на гръбначния канал и междупрешленните отвори, разположени между седмия лумбален прешлен и костта на сакрума, протича компресия на кръстния и опашния нерви, разположени в гръбначния канал долу в края на гръбначния мозък. Това на свой ред води до появата на характерни неврологични симптоми. Синдромът може да се среща при кучетата от всяка порода, но основно това се случва при кучетата от големите породи.

Различават се два основни типа синдрома на "конска опашка:"

Първи тип (дегенеративна лумбосакрална стеноза)-
това заболяване е свързано с хипоплазия на ставните израстъци и изместването на сакрума относително L7, което е свързано с прекомерна нестабилност в тази област. При кучетата често се наблюдава комбинация от дисплазия и недоразвитост на ставните израстъци на лумбосакралната област. Този тип заболяване се проявява в млада възраст, но трудно се диагностицира в началния етап заради сходната симптоматика с ортопедични заболявания(артрит, дисплазия на тазобедрените стави, руптура на кръстните връзки). Съотношението на възникване на това заболяване при мъжките и женските е 2:1.

Вторият тип от това неврологично разстройство се проявява на възраст 3-8 години, но стопанинът се обръща към ветеринарен лекар, когато кучето е на 7-8 години. По-често причините за синдрома е асцит, дискоспондилит, онкологични заболявания. По-рядко това е образуването на междупрешленна херния, костни наслоявания, фрактури, генетични заболявания на гръбначния стълб, неправилно хранене, водещо до деформация на гръбначния стълб.

Диагностиката на тази патология е възможна само в специализирани клиники, тъй като е достатъчно затруднена и има редица особености. Диагнозата се поставя комплексно според анамнезата, прегледа, неврологичното изследване, рентгеновото изследване, биохимичен и клиничен анализ на кръв, изследване на CSF (гръбначно-мозъчна течност), магнитно-резонансна томография, компютърна томография. Сложността се състои в това, че съществуват няколко заболявания, които могат да се проявят с неврологични заболявания на синдрома"конска опашка"(фрактури, изкълчвания на прешлени, дисцит, спондилит, тумори на гръбначния стълб, костни тумори на таза, генетични заболявания на гръбначния стълб).
От правилно поставената диагноза зависи прогнозата и изхода на заболяването. Анамнезата помага да се идентифицира предисторията на заболяването(колко бързо се развиват симптомите, наличието на травми, дали е имало епизоди на неврологични разстройства преди).

Клиничният преглед е необходим за разбиране на симптоматиката и клиничната картина на заболяването.

Неврологичното изследване се провежда, за да се изясни наличието на неврологични разстройства, мястото на увреждане и степента на разпространение на уврежданията на гръбначния мозък. Трябва да се има предвид наличието на възможни множествени неврологични поражения. При неврологичното изследване не винаги може да се открие причината, причинено от нарушената функция на нервната система. При провеждане на неврологичното изследване, освен степента на неврологичното разстройство, определят вида на паралича, и приблизително с точност до 2-3 сегмента, засегнатата област на гръбначния мозък. Биохимичния и клиничен анализ на кръв са необходими за оценка на състоянието на бъбреците, черния дроб, панкреаса, имунната система, помага да се идентифицират някои видове рак(хиперкалцемия, хипергамаглобулинемия, мултипленна миелома).

Рентгеновото изследване открива структурните нарушения на скелетните кости, осификация на тъканите, наличие на чужди структури(фрактури, луксации, тумори, генетични заболявания на гръбначния стълб).

Магнитно- резонансната томография позволява да се открият структурните промени на меките тъкани, гръбначния мозък и междупрешленните нерви.

Компютърната томография е информативна за оценка на костната структура, с нейна помощ може да се оцени състоянието на паравертебралните тъкани. Заедно с контрастната миелография има възможност да се оцени проходимостта на ликворните пътища, състоянието на гръбначния канал, приблизително на гръбначния мозък.

Миелографията е необходима за откриване на компресията на гръбначния мозък и гръбначномозъчните нерви.

Когато се установи диагнозата, се пристъпва към лечение. Лечебните мероприятия зависят от причините на възникване на синдрома "конска опашка".

Лечение на куче с клинична картина на остра болка

При ограничени движения срокът за 4-8 седмичното лечение е ефективно в 24%- 50% от случаите. Симптомите често рецидивират, тогава лечението се възобновява.

При междупрешленна херния, фрактури, изкълчване на прешлените, генетични заболявания на гръбначния стълб, водещ до притискане на нервите на седмия лумбален прешлен и сакрума, лечебните мероприятия са насочени към премахване на компресията.
Основното лечение е хирургично. Когато се постави диагноза синдром "конска опашка" и е определена причината, обикновено се провежда оперативна намеса. По-често - лумбосакрална ламинектомия, фораминотомия, фасетектомия.

Провежда се и съпровождаща терапия, физиотерапия.
Физиотерапията е неотменна част на лечебния процес, на първо време това е основен способ за рехабилитация след оперативното лечение. Най-ефективна е електростимулацията, предовратяваща атрофия на мускулите. Доказано е, че електростимулацията на седалищния нерв подобрява кръвообращението и намалява исхемията в целия гръбначен мозък.
Плуването също е превъзходен метод на физиотерапия. Топлата вода подобрява кръвообращението в крайниците.

При онкологичните заболявания се установява вида на тумора (с хистологично изследване), неговите граници (с рентгеново изследване, ЯМР, КТ). Провеждат се хематологично и биохимично изследване, анализ CSF.
Изборът за метод на лечение зависи от типа и размера на тумора, неговото разположение, физиологичното състояние на животното. Хирургичното лечение не е много ефективно. Основните принципи на аблация и антиаблация е невъзможно да се проведе според анатомичните особености на тази област. Възможно е провеждането на палиативна или циторедуктивна операция. При много онкологични патологии са ефективни радиотерапията и химиотерапията. При някои онкологични заболявания са показани глюкокортикоидите.

Вариантите на лечение зависят от първичните причини за развитието на синдрома. Противовъзпалителни средства, такива като ибупрофен и кортикостероиди, такива като метилпреднизолон, могат да бъдат ефективни при пациенти с възпалителни процеси, включително анкилозиращ спондилит. В редки случаи при метастази в гръбнака, възниква необходимост от лъчева терапия, особено ако е противопоказно хирургичното лечение.

При пациенти, при които причината е инфекция, се назначава антибиотикотерапия.
Пациенти с тумор се нуждаят от лъчева терапия или химиотерапия.

Тактиката на лечение трябва да бъде много акуратна. Ако има признаци за първичен синдром (изтръпване на перинеума, дисфункция на пикочния мехур и червата, слабост в краката), може да се проведе консервативно лечение само през първите 24 часа. Отсъствието на ефект е показание за спешна хирургична намеса.

При пациенти с дискова херния (което е причинило синдром на конска опашка) се провежда ламинектомия или дискектомия.

Стабилизиране на сакрума посредством винтове
Изображение

Под стрелката се вижда компресия на гръбначния мозък
Изображение

Стесняване на гръбначния канал
Изображение

Автор
д-р Журавков Артем Александрович


http://infovet.ru/
http://kotonay.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета