[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Слънчево изгаряне (дерматоза) при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Слънчево изгаряне (дерматоза) при кучето

Слънчево изгаряне (дерматоза) при кучето

Мнениеот meri » Пон Юли 04, 2016 1:33 pm

Сезонното увеличение на температурите в околната среда създава риск от възникване на спешни ситуации. И ако човек може да заяви за своето състояние, то животните често покорно лежат и мълчат. Регулацията на топлообмена протича чрез дихателните пътища (трахея, бели дробове) и кожата. За разлика от хората, кучетата не се потят, за това аклиматизацията и живота в горещия и влажен климат е по-сложна задача за нашите любимци, отколкото на нас.

По-често от слънчево изгаряне страдат кучетата без козина, с къса или рядка, тънка козина. Това са: булдог, китайско голо куче, мопс, хрътки, боксер, далматин, ваймаранер, стафордширски териер, особено склонни към изгаряне са кученцата от гладкокосместите породи.

Чувствителни към въздействието на ултравиолета са кучетата с придобити и генетични заболявания, характеризиращи се с недостатъчно космено покритие и опадане на козината, например, вродена плешивина, хронично заболяване на кожата, кучетата със затлъстяване.
Кучетата със светла кожа са подложени на вредното въздействие на слънцето. При тях е по-голяма вероятността от развитието на рак на кожата.

Всички кучета, независимо от дължината и гъстотата на козината, цвета на кожата имат уязвими участъци по тялото, покрити с минимално количество козина. Чувствителна към слънцето е кожата в областта на корема, ушите, носа, клепачите, възглавничките на лапите. Ингвиналната област е подложена на слънчево изгаряне дори ако няма пряк контакт със слънчевите лъчи. Това е така, защото кучетата с къси крака или малките породи могат да получат изгаряне, ако се придвижват по повърхности, отразяващи слънчевата светлина, а също по нагряващи се от слънцето.

Изображение

При повишаване на температурите в природата, трябва да регулирате и температурата в дома и автомобила, за да отговарят на нуждите на вашето куче. Това може да се постигне с помощта на климатик с добра циркулация и овлажняване на въздуха.

Признаци на слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне винаги е болезнено. Първият признак на повърхностно изгаряне- почервеняване на кожата, която става много чувствителна. Животното се опитва да се чеше на засегнатите места, а при докосване към тях, започва да скимти от болка. В тежки случаи е възможно повишаване на телесната температура, появата на мехури, язви, опадане на козината.

Слънчево изгаряне на носа и ушите

Под въздействието на слънцето областта около носа почервенява, особено забележимо е почервеняването при кучетата с бяла козина. В резултат на слънчевото изгаряне окосмените участъци на кожата стават люспести, а при често въздействие на слънчевите лъчи космите около месестата част на ухото започват да опадат, появяват се корички и дори белези.

Изображение

Кожата по ръбовете на ушите се нацепва, почервенява, в някои случаи дори се извива. На пипане кожата е суха, много чувствителна.

Засягане на тялото

По-често страда кожата на корема (ингвиналната област), върха на опашката. Засегнатата кожа се лющи, става люспеста. При често въздействие на слънчевите лъчи се образуват петна, различаващи се по цвят от основния цвят на кожата, обриви, плаки, представляващи особено образование с различен цвят, приповдигнато над нивото на кожата, а също корички и язви. Нарушават се релефа и цвета и кожата, в някои случаи се наблюдава бактериално възпаление на кожата.

Слънчево изгаряне на лапите

Възглавничките на лапите са чувствителни към горещи повърхности, за това през лятото се препоръчва да разхождате кучето по тревата или по земята, разположени на сянка. При докосване с нагорещената от слънцето повърхност кучето получава изгаряне по възглавничките на лапите, появяват се оток, почервеняване, мехури, животното изпитва болка. В резултат кучето започва да куца, а постоянният контакт със засегнатата кожа на възглавничките с повърхностите затруднява заздравяването. Освен това нараства риска от попадане на инфекции в раните.

Изображение

Как да защитите кучето от слънцето

Разхождайте се на сянка, или отложете разходката за прохладните периоди на деня, например сутрин и вечер.

Голите кучета трябва да се разхождат в слънчевите дни с някаква лека дрешка. В магазините има специални козирки за носа, осигуряващи защита от слънцето.

Изображение

Изгарянето на лапите може да се избегне, ако ги мажете с вазелин преди разходка или с друго овлажняващо средство. Може да купите обувки на кучето.

Подстригването на козината позволява на кучето да понася по-леко горещините, но подстригването намалява нивото на естествената защита на кожата от слънцето. За това не подстригвайте кучето прекалено късо.

Допустимо е да използвате слънцезащитен крем, особено ако кучето има плешивини по тялото или обича да се намира на слънце. Преди излизане на улицата крема трябва да се нанася на кожата на ушите, носа, горните части на муцуната, ингвиналната област. Съществува слънцезащитен крем за кучета, но може да използвате и детски. Ако използвате детски обърнете внимание на състава. Не трябва да използвате крем, съдържащ токсичния за кучето цинков оксид, метилпарабен, триетаноламин, формалин, бензофенон-3, имидазолидинил карбамид.

Изображение

Помощ на кучето при слънчево изгаряне

При силни изгаряния, с мехури и язви, когато е засегнат не само горния слой на кожата, трябва да се обърнете към ветеринар, а не да прибягвате към самолечение.

Болките при повърхностни изгаряния могат да се отнемат чрез охлаждане на засегнатите участъци. За това може да приложите бутилка със студена вода, пакет с лед.

Лечебни свойства притежава вит.Е, продаван във вид на капсули. Витамин Е позволява да се избегнат белезите на носа и сухотата на кожата. Трябва да извадите съдържанието на капсулата и да посипете съдържимото на кожата на носа, а след това леко да втриете. Тази процедура се повтаря два пъти на ден.

Влажността на кожата може да се възстанови чрез нанасяне на масло от жожоба или чаено дърво на засегнатите участъци. Ускорява заздравяването на кожата и отнема болката крем или гел от алое-вера.

Първата помощ при изгаряне на възглавничките се състои в това, да предовратите попадането на инфекции. За това засегнатата лапа се промива с антибактериално средство. Ако изгарянето е повърхностно, подхожда антибактериален сапун. В тежки случаи трябва веднага да посетите ветеринар.

Внимателно промийте лапата и я изсушете, омотайте я с чиста кърпа. След това сухата повърхност се обработва с кислородна вода, но ако повредите са сериозни, с мехури, не трябва да използвате кислородна вода, защото това само ще влоши ситуацията. При леки изгаряния е допустимо да използвате разтвор от вода и кислородна вода.

Бъдещите действия се състоят от нанасяне на мехлем, съдържащ антибиотик на засегнатите места. След това лапата се обвива с марля или бинт и се фиксира надеждно. Отгоре върху превръзката може да се постави чорап, за да се предоврати замърсяване на превръзката или нейното изпадане.

Избягване на хипертермия

Въздействието на топлината и слънцето създават риск от развитието на хипертермия(повишаване на телесната температура). В сравнение с хората, кучетата имат по-висока температура 37,5- 39,0 С (това зависи от породата, възрастта и физиологическото състояние). От няколко минути до няколко часа са необходими на животното за регулиране на телесната температура. Продължителната хипертермия може да предизвика сънливост, повръщане, диария, отказ на органите от вътрешната система, удължено време на съсирване на кръвта, конвулсии, кома и смърт.

Най-опасната среда през лятото за кучето е автомобила. С колкото се повишава температурата в салона на автомобила, с толкова се повишава телесната температура на кучето.

Дори ако сте сигурни, че няма да възникнат обстоятелства, способни да ви задържат за кратко, не оставяйте кучето без надзор и без включен климатик дори в относително прохладен ден. По време на движение осигурявайте циркулиращата вентилация на климатика.

Защита на кожата от слънчевите лъчи

Въпреки че много кучета имат защита от слънцето във вид на козина, слънчевото изгаряне е реален риск през лятото, особено ако ви предстои пътуване с животното в по-южни райони. Домашни животни с розова кожа (често в съчетание със светли и бели косми) трябва да имат известна форма на защита от слънцето и повече време да се намират на сянка. Кожата на носа, ушите и другите открити участъци на тялото могат да бъдат покрити с крем без салицилати и цинков оксид, и двата вида са токсични при попадане в организма. Слънцезащитният крем Epi-Pet Sun Protector е единственият продукт на пазара, който отговаря на стандарта за контрол на продуктите и лекарствата за безопасност на кучето. Препоръчва се да се нанася 30 минути преди излагане на слънце.

Поддържайте и регулирайте телесната температура на кучето с груминг

Изображение

Правилните грижи за козината и кожата на вашето куче имат важно значение за поддържането на нормална телесна температура. Добрите грижи за козината и здравата кожа позволяват за нормалното циркулиране на въздуха на повърхността и спомагат за бързото прехвърляне на топлината от тялото.
Кучета, страдащи от алергии и кожни инфекции, а също болестта на Кушинг, се намират в повишената зона на риск, тъй като тези заболявания оказват негативно влияние на възможността кожата да регулира телесната температура.

Добавянето на мастните киселини Омега 3 и Омега 9 в диетата могат да подобрят общото състояние на кожата и козината, повишават съпротивляемостта на организма към възникването на хипертермия и слънчево изгаряне. Мастните киселини Омега 3 и Омега 9 оказват противовъзпалително действие на кожата, а също влияят положително на ставите, сърцето, белите дробове, кървоносните съдове и др.

Бъдете внимателни и осигурете необходимата хидратация

Преди да тръгнете на път с кучето, го заведете на ветеринар за контролен преглед и препоръки.

Ако кучето отказва да тича, играе, да се движи- никога не настоявайте за това.

За да избегнете хипертермия и обезводняване на кучето, трябва да осигурите покой, сянка и доброволна / или принудителна хидратация на всеки 15 минути.

Заради негативните последици за здравето, свързани с топлината и въздействието на слънцето, много внимавайте при физическите натоварвания дори при здравите кучета. Избягвайте енергичните мероприятия на чист въздух при високи температури и повишена влажност на околната среда.

Сутрин рано, сумрак, и вечерните часове са по-подходящи за разходка на кучето, но те също така са основното време за началното развитие на заболяванията, предаващи се от комарите и другите кръвосмучещи насекоми.

Слънчева дерматоза

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://vetpomosch.ru/
http://v-mire-sobak.ru/
http://veter96.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета