Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Почервеняване на ушите при кучето

Почервеняване на ушите при кучето

Мнениеот meri » Съб Юли 23, 2016 2:31 pm

Ушите са една от най-проблемните и уязвими зони при кучетата. Особено при кучетата с дълги уши, като пудел, дакел, спаниел и др. Понякога вътрешната повърхност на ушите при тези кучета почервенява. Защо се случва това и какво да правят стопаните?

Изображение

Причини за почервеняване на ушите

Ако кучето има дълги уши, които лежат, то в резултат от това, че широкото и дълго външно ухо пречи на вентилацията на въздуха във вътрешните ушни канали, там може да се натрупа влага, която е идеална среда за размножаване на болестотворни бактерии. Една от причините поради която се обяснява купирането на ушите е била именно тази- целта била предпазване от заразяване. Сега това вече не е актуално, купирането на ушите вече е в миналото, поддържа се само заради естетичния аспект- правите уши изглеждат красиво, но не трябва да забравяте и за практическата страна на купирането.

Ако при вашето куче ушите са дълги, лежащи, и не сте ги купирали, за да ги предпазите от заразяване и развитието на отит, препоръчваме ежедневно да разчесвате дългата козина на ушите от тилната и лицевата страна на външното ухо. Следете в областта на ушите козината да не се сплъстява, за това можете да я подстрижете, а можете да използвате специален крем за депилация- но преди да го използвате, уверете се че кучето няма алергия към него.

Използвайте също специалните средства за уши- лосиони, прахове, посъветвайте се с ветеринар относно избора им и изберете най-подходящия вариант за вашия случай.

Ако възпалителния процес вече е започнал, за да облекчите състоянието на кучето, можете да отворите слуховия канал изкуствено, повдигнете ушите на кучето и ги закрепете едно с друго с помощта на медицински пластир. Кучешките уши няма да висят, въздуха ще циркулира добре. НО, без изключителна необходимост НЕ ТРЯБВА да провеждате тази процедура самостоятелно, за да не повредите ушния хрущял.

Почервеняване на ушите може да се появи след къпане на кучето. Водата, попаднала вътре причинява възпаление, за това след къпане трябва да подсушите добре ушите на кучето. Може да използвате памучен тампон. Ако това не помогне, обърнете се към ветеринар.

Изображение

Чуждо тяло в ухото на кучето

Ако сте забелязали, че почервеняването на ухото не е обширно, а се локализира в конкретни граници, това може да свидетелства за раздразнение, в резултат на ухапване на насекомо (възможно е това да бъде и акар), или в резултат на контакт с растение. Подобно често може да се наблюдава при ловните породи кучета, които често и дълго се намират в природата.

Ако сте намерили акар, трябва да го премахнете- това може да извършите самостоятелно или да се обърнете към ветеринар. Но не отлагайте за дълго премахването на акара. За да се предпазите от атаката на акарите, можете преди разходка да обработвате повърхността на тялото на кучето и областта около ушите със специален спрей за отблъскване на насекомите.

Ако в ухото на кучето е попаднала част от растение или трън, и те се намират достатъчно дълбоко- веднага отведете кучето във ветеринарната клиника, тъй като вашите самостоятелни опити могат само да влошат положението и да прокарат частта от растението по-дълбоко в ухото.

Алергия

Много често хранителната алергия при кучето се проявява с почервеняване на вътрешната повърхност на ухото. Като алерген могат да бъдат пшеница, ориз, риба, варено пилешко месо, мая, но кучето може да има и индивидуална непоносимост към някои други продукти.

Изображение

Ако подозирате алергия, поставете кучето на диета. Ако храните кучето с готова суха храна- преведете го на диетична суха храна или на натурално хранене. Старайте се да не смесвате продуктите в диетата, за да си изясните след употребата на кой от продуктите червенината и сърбежа се усилват, и към кои продукти реагира нормално кучешкия организъм.

За премахване на алергичната реакция при кучето можете в зависимост от неговата възраст и тегло, да дадете антихистаминов препарат, но той не лекува алергията, а намалява нейната проява, за това, ако вие не изключите алергените от диетата, почервеняването ще се прояви отново.

Ако въпреки всичките ви усилия алергичната реакция не преминава- обърнете се за консултация към ветеринар.

Гъбична или бактериална инфекция

Ако сте пропуснали една от описаните причини, и не сте се опитвали да я премахнете, почервеняването може да прерасне в гъбична или бактериална инфекция на ухото, което може да доведе до пълна загуба на слуха на кучето. В този случай трябва веднага да се обърнете към ветеринар, за да назначи лечение- това може да бъде антибиотикотерапия, имуномодулатори и местни средства за обработка на вътрешната повърхност на ухото.

Изображение

Ухото не трябва да бъде такова
Изображение

Профилактика

Ежедневно преглеждайте тялото на кучето, особено внимание отделяйте на ушите. По-добре го правете след разходка. Не забравяйте за задължителното почистване на ушите. Можете да използвате памучен тампон или диск, преварена топла вода или специалните средства за хигиена на ушите.

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета