[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо кучето диша тежко- причини и какво да правите?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо кучето диша тежко- причини и какво да правите?

Защо кучето диша тежко- причини и какво да правите?

Мнениеот meri » Сря Авг 24, 2016 3:05 pm

По дишането на кучето може да се определи неговото състояние и да се подозира някакво заболяване.
Защо кучето диша тежко и какво можете да направите, за да му помогнете?

Изображение

Дишането на кучето може да се променя през деня. Спокойното и здраво куче диша през носа. Кучето след тичане и в горещините диша през устата и изплезва език, което му позволява да увеличи топлоотдаването на организма. По време на сън може да се наблюдава такава ситуация, че кучето похърква и тежко въздъхва. Не трябва да ходите при ветеринаря, тъй като в този случай животното просто сънува.

А да подозирате нещо нередно, е необходимо в този случай, ако тежкото дишане се е появило внезапно или има частен характер, но е забележимо само след физическо натоварване. Не пречи да проследите и дихателната честота. Нормалното дишане за кученцата е средно 15-35 вдишвания в минута, а за възрастните кучета 10-30 вдишвания в минута, при старите кучета 14-16 вдишвания в минута. Количеството вдишвания, които прави кучето, непряко зависят не само от неговото състояние, но и от големината. Големите породи кучета правят по-малко вдишвания, отколкото малките.

Защо кучето диша тежко?

Тежкото дишане при кучето може да възникне поради много причини:


- То може да прегрее и дори да получи топлинен удар.

- Кучето може да се намира в нервна възбуда, например в непознато място, в транспорта, във ветеринарния кабинет.

- Възможни са механични повреди: нараняване или контузия на гръдния кош в случай на злополука, падане или в резултат от битки.

- С прегряване или при старо животно тежкото дишане може да бъде свързано със започващ сърдечен пристъп.

- Бременната женска може да започне да диша тежко и често преди началото на раждането. Това може да се случи и по време на лактация, когато кученцата сучат силно.

- Тежкото дишане може да бъде свързано с такива критични ситуации:
- обструкция на дихателните пътища и оток на белите дробове;
- разширение и усукване на стомаха;
- тежко раждане при куче с голямо количество кученца.

Бременните женски дишат тежко, ако началото на раждането вече е близо.
В този момент нищо не застрашава живота на кучето, тъй като тежкото дишане е нормално. Тежко дишане след раждането, особено ако кученцата са се родили мъртви, може да свидетелства за това, че в матката са останали още кученца. Веднага заведете кучето на ветеринар, тъй като животното се нуждае от операция.

Тежко дишане на кучето по време на лактация, което е съпроводено с гърчове и тромави движения, говори за еклампсия. При еклампсия силно се понижава нивото на калция и глюкозата в кръвта, и ако не се започне спешно лечение, може да доведе до колапс, който ще доведе до смъртта на кучето. Независимо по кое време на деня сте забелязали промяна в поведението на кучето, спешно го заведете във ветеринарна клиника.

През лятото кучетата често са подложени на топлинен удар, което е и причина за тежкото дишане. Ако кучето е прегряло на слънце, то търси прохладно място, пие много вода и отказва храна. В случай на топлинен удар животното е дезориентирано. За да спасите кучето, трябва да го изтриете със студена вода и да поставите на главата студена кърпа. Дайте на кучето вода, след което се обърнете към ветеринар.

Тежко дишане, което е съпроводено със задух, суха и свистяща кашлица и нормална температура говори за това, че кучето има астма. Това заболяване има сезонен характер и може да се появи като реакция към цъфтежа на определени растения. Лечението на астма при кучетата се провежда само от ветеринар.

В случаите, когато тежкото дишане е съпроводено с повишена температура, може да се говори за заболявания на дихателните органи, такива като пневмония, бронхит, плеврит.

Сърдечна недостатъчност и инфаркт- още една причина за тежко дишане при кучето. Освен това основен признак за проблем със сърцето е посиняване на езика и припадък. Ако кучето е получило пристъп, не го водете в клиника, а извикайте ветеринар у вас. Докато пристигне лекаря, поставете към лапите на кучето грейка или бутилки с топла вода и завийте животното. Допълнително е необходимо да се направи интрамускулна инжекция на всеки 4-6 часа с кордиамин, а на старо животно допълнително и кокарбоксилаза.

Болките в коремната област водят до това, че кучето започва да диша тежко. А причината е усукване и разширение на стомаха. Още един характерен симптом на усукване и разширение на стомаха е болката в коремната област.

Тумори и полипи в назофаринкса също водят до тежко дишане. Обикновено заболяването се развива постепенно, и от време на време може да се забележи, че кучето "сумти", хърка по време на сън, а след това неговото дишане става все по-тежко.

Травма на гръдния кош- последната причина за тежко дишане. Кучето може да получи нараняване по време на битка, при падане или нещастен случай с кола. За да спасите кучето, трябва много внимателно да го транспортирате в клиника или да извикате лекар у дома.

Запомнете, че при затруднено дишане животното трябва да бъде заведено на лекар. За това не си затваряйте очите при този тревожен симптом. Вашите бързи действия могат да спасят живота му.

Какво да правите, ако кучето диша тежко:

- Ако едновременно с тежкото дишане при кучето има и други тревожни симптоми: то е неспокойно или прекалено мудно, скимти от болка, трябва спешно да извикате ветеринар у вас или много внимателно да транспортирате кучето в денонощна клиника.

- Ако кучето е имало тежко раждане и още повече, ако са се родили мъртви кученца, причината за влошеното състояние може да бъде това, че не са се родили всички кученца. В много случаи забавянето може да предизвика колапс, който да доведе до смъртта на кучето.

- Ако няма други симптоми, но кучето диша тежко в неестествени за него ситуации, трябва да се проведе кардиологично изследване (ЕКГ за големите породи и ЕХО на сърцето за малките). Това ще помогне да се изключи или открие проблем със сърцето, които могат да станат причина за задуха.

- Желателно е да направите рентген в предна и странична проекция, за да се изключи или открие проблем от метастазиране, респираторен характер и допълнително- на сърцето.

https://www.youtube.com/watch?v=_mNU6U8fHDI

http://vetpomosch.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета